2013.05.16.
09:44

Írta: Bardócz Iván

Takarja a lényeget a GDP-adat

A politikai kommunikáció szempontjából sokkal érdekesebb a KSH friss GDP-adata, mint közgazdasági nézőpontból. A számok ugyanis nem mutatják meg, hogyan élünk, azt még kevésbé, hogyan fogunk.

Nagy izgalmakat ígérő, „vegyes” GDP-adatokat közölt a KSH: a magyar gazdaság az első negyedévben 0,7 százalékkal bővült a tavalyi utolsó negyedévhez képest, viszont 0,9 százalékkal csökkent éves szinten.

Perceken belül beindultak a kommunikációs gépezetek és a „piacielemzők”: szokás szerint mindenki kiválaszthatta a statisztikából a számára kedves adatot és a hozzá illő közgazdasági összefüggéseket, amelyek segítségével magyarázata tudományosan meglapozottá vált.

A kormány és a hozzá közel állók a gazdaság növekedési fordulatáról beszéltek, jogosan: vége a technikai recessziónak (ez két egymást követő, negyedéves GDP-visszaesést jelent), az alacsony infláció miatt talán élénkül a belső kereslet (7 éve először), és bázishatások miatt a GDP-növekedés az év hátralévő részében gyorsulhat, valamint beindulnak az autógyárak.

A kormány erőfeszítéseit nem kellően respektálók elhúzódó válságról beszéltek, jogosan: éves összevetésben csökkent a GDP, ami mégis relevánsabb, mint a negyedéves összehasonlítás; a belső kereslet élénkülése ingatag lesz, hiszen minden pluszpénz adósságtörlesztésre, jobb esetben megtakarításra megy; az EU gazdasága a jelek szerint recesszióba fordul, márpedig az húzná a magyar ipart és kivitelt.

De miért érdekes annyira a GDP-adatsor, hogy politikusokon túl belpolitikai újságírók és politológusok is ezt elemzik átható tekintettel? Azért, mert a közszereplők, a sajtómunkások, és a gazdaságpolitika alakítói is azt gondolják, hogy az adatokból kiolvasható, hogyan élünk, és mikor lesz vége a válságnak. Mindannyian tévednek.

Például a Mercedes- és az Audi-üzemek beindulásától várja mindenki a GDP-növekedést - jogosan. Beindulnak az újabb és újabb futószalagok, gyártjuk a járműcsodákat, nő az ipari termelés, nő a kivitel (hiszen külföldre termelnek), és nő a GDP is. De kinek is jó mindez? Vélhetően a Mercedesnek, az Audinak, az ott és a beszállítóknál dolgozó néhány ezer embernek. A köznek, az államnak kevésbé, mert ezek a cégek vélhetően nem fizetnek társasági adót – ezért és az olcsó munkaerő miatt jöttek. Az autógyárak így javítják a statisztikát, de nem enyhítik a szegénységet.

A fenti példa megértése okán a hanyatló, érzéketlen, és egyre mélyebb erkölcsi válságba süllyedő Nyugat egyik centrumországa, Németország bejelentette, hogy eltekint a GDP mindenhatóságától, és összetett mutatót vezet be a lakossági jólét mérésére, amely három dimenzió és tíz mutató alapján számszerűsíti, hogyan élnek. Innentől az MTI januári hírét idézem.

„Az első az anyagi jólét elnevezésű dimenzió, amelynek feltáráshoz a GDP alakulása - vagyis abszolút értékének és a vizsgált időszakot megelőző periódusokhoz viszonyított változása - mellett vizsgálják az államadósság alakulását is, mert ez mutatja meg, hogy mekkora az állam mozgástere. Vizsgálják továbbá a jövedelem eloszlását is, hogy láthatóvá váljanak az anyagi helyzet alapján kialakuló társadalmi rétegződés változásai is.

A társadalom és részvétel elnevezésű dimenzióhoz négy mutató tartozik. Az első a foglalkoztatottsági ráta, amely igen pontosan mutatja a munkaerő-piaci helyzetet, és az egységes számítási módszer révén nemzetközi összehasonlításra is alkalmat ad. A második a születéskor várható élettartam, amely az egészségügyi helyzetet mutatja, a harmadik pedig a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, amely a társadalom képzettségi szintjének alakulását tükrözi. A negyedik mutató a Világbank által kidolgozott, úgynevezett szólásszabadság és számonkérhetőség indikátor, amely a politikai szabadság és az államműködés átláthatóságának szintje alapján vizsgálja a társadalom helyzetét.

A harmadik, úgynevezett ökológiai dimenzióban három mutatóval jellemzik a lakosság jólétét. Az egyik mutató az országban honos madárfajok számának alakulása, a második a szén-dioxid-, a harmadik pedig a nitrogén-kibocsátás alapján mutatja meg, milyen állapotban van a természeti környezet.”

Sejtésem szerint ezt az összetett mérőszámot Magyarország nem kívánja bevezetni. 

Érdekes volt a bejegyzés? Csatlakozz a Gazdpol blog és a Munka.org közös Facebook-oldalához:

211 komment · 1 trackback

Címkék: politika gazdaság gdp gazdaságpolitika jólét növekedés portfolioblogger KSH

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdpol.blog.hu/api/trackback/id/tr995302743

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Takarja a lényeget a GDP-adat 2013.05.16. 12:52:01

Miért érdekes annyira a GDP-adatsor, hogy politikusokon túl belpolitikai újságírók és politológusok is ezt elemzik átható tekintettel?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pánpéter 2013.05.17. 12:02:55

@AdamTheTux:

"Látom te sem érted a MaNyuP lényegét"

én értem, de látom nálad van gond a toronyban.
évi 230 milliárd hiányzott a nyugdíjkasszából, amit államadósság növeléssel - hitelből - fedeztek. ez elég jó biznisz. csak nem az államnak. mindenki másnak igen.
mondom, ha te ehhez tapsolsz, lelked rajta, de el kell tudnod fogadni, hogy sokan vagyunk, akik a törvényes lehúzásnak nem annyira örültünk.

Kotkodus 2013.05.17. 12:03:20

@Blogger Géza: Working capital (abbreviated WC) is a financial metric which represents operating liquidity available to a business, organization or other entity, including governmental entity. Along with fixed assets such as plant and equipment, working capital is considered a part of operating capital.

Foreign direct investment (FDI) is a direct investment into production or business in a country by a company in another country, either by buying a company in the target country or by expanding operations of an existing business in that country. Foreign direct investment is in contrast to portfolio investment which is a passive investment in the securities of another country such as stocks and bonds.

fehérfarkas 2013.05.17. 12:07:36

@pánpéter: ""Beruházásokra, infrastuktúrára, gazdaságélénkítésre" - hol? mert hogy nálunk nem, az teljesen biztos. "

Akkor most megint nézzük a tényeke. Korábban már említettem több fontos beruházást is, de most nézzük néhányat tényszerűen:

Autópályák hossza:
•1998: 534km
•2002: 571km
•2008: 1119km

Autópályán elérhető nagyvárosok (Budapest kivételével, mert onnan indulnak, vagy azt érintik):
•1998: Győr, Székesfehérvár, Tatabánya, Kecskemét (=4)
•2002: Győr, Székesfehérvár, Tatabánya, Kecskemét (=4)
•2009: Győr, Székesfehérvár, Tatabánya, Kecskemét, Szeged, Dunaújváros, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Nagykanizsa (=10)

2x2 sávos gyorsforgalmi úthálózattal a sztrádahálózatba bekapcsolva: Veszprém, Várpalota, Gyöngyös

Új, európai színvonalú motorvonatok:
•Siemens DESIRO: utas szállítás 2003-től, 23 darab
•Bombardier TALENT: utas szállítás 2007-től, 10 darab
•Stadler FLIRT: utas szállítás 2007-től, 60 darab

Ne hagyjuk ki az energiatakarékosságot sem, hogy a populista rezsicsökkentés helyett (ami egyébként a 10% csökkentés ellenére is magasabb mint Bajnai idején) inkább az energiamegtakarítást és hatékonyságot támogatták:

Panelprogram (felújított/hőszigetelt/energiatakarékossá alakított lakások):
•2001-2008: 190.000 lakás

De nézzük az oktatás és bölcsödék helyzetét:

Államilag támogatott felsőoktatási hallgatók aránya:
•2002: 51%
•2008: 65%

Megújult kollégiumi férőhelyek száma 2002-2008 között: közel 6000
Valamint 2009-bn előkészítés alatt volt további 12000

Bölcsödék száma:
•2002: 532
•2008: 556

Bölcsödei férőhelyek száma:
•2002: 24.078
•2008: 24.934

És emlékszik még valaki a számítógévásárlás és internet támogatására a diákok és a kisvállalkozások esetében, és annak a hatására?
Számítógépek aránya háztartásokban:
•2001: 18%
•2007: 53%

Otthoni internethasználat:
•2001: 6%
•2008:: 47%

AdamTheTux 2013.05.17. 12:11:33

@pánpéter:

És az szerinted mennyire fair, hogy havi 114'000 Ft-ból 18'300 Ft-ot kell adózni, az 1'000'000 Ft-ból pedg 160'000-et???

Ez a baj a konzervatív "egyenlőséggel": mindenki kap egy dobozt, hogy a kerítésen átlásson. Csak a 120 centi magas törpenövésű, és a 220 centi magas kosaras is ugyanazt a dobozt kapja, csak a törpenövésű még így se lát. A liberalista "egyenlőség" más: a 220 centi magas kosaras nem kap dobozt, mert így is lát mindent, a 120 ecenti magas törpenövésű meg kap kettőt, hogy lásson.

Ennyire nem lehet észrevenni? Tényleg ekkora a vakság? Ép ésszel fel nem foghatom, hogy olyan dolgok mellett érvelsz, amelyekkel _bizonyítottan_ a lakosság nagy része szarul járt. Ki fizetni ki a tranzakciós adót? A 27%-os áfát? Ki szív amiatt, hogy amióta a Fidesz "szabadságharcol" az euró-forint árfolyam 300 ft körül van? És a frank? Mert ugye Ócsa is metropolisz lett azóta a sok megmentett devizahitelestől. És a részarányos 300'000 új munkahely? Az merre van?

fehérfarkas 2013.05.17. 12:17:38

@Blogger Géza: "Az a szomorú hírem van, hogy az idehányt betűhalmazzal semmit nem tudtál megcáfolni abból, amit próbáltál. "

Kár, hogy csak ennyit értettél meg belőle. Persze a tényeket először is elfogadni kell, utána meg megérteni, értelmezni :)
De aki a pártbrossúrákat tekinti valóságnak, és errők psoztok és kommentek spokaságát tesz tanubizonyságot, attól nem is város más.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.17. 12:19:26

"Az autógyárak így javítják a statisztikát, de nem enyhítik a szegénységet."
Az autógyárak tízezernyi embernek adnak megélhetést, hiszen például a Mercedes gyár 3000 dolgozója mellett jelentős a magyar beszállítóknál dolgozók száma is. A dolgozók adója és a járulékbevételek sem elhanyagolhatóak, hiszen az országos átlag felett keresnek a legtöbb munkakörben és kapnak egyéb juttatásokat is. Ráadásul az egykulcsos adó miatt a német főnökök is szívesebben fizetik itt az adójukat, ami nem elhanyagolható összeg.

Nézd meg, hogy mennyivel nőtt a dolgozók száma az utóbbi években és akkor rájössz, hogy egy ekkora gyár mennyit jelent megyei és országos szinten.

A Mercedes gyár pozitív hatással van az oktatásra, megmentette a Kecskeméti Főiskolát és használható szaktudást kapnak a duális képzésben résztvevők.

Arról már nem is beszélve, hogy a Kecskeméten manapság már lehet szobakiadással is foglalkozni, jobban mennek a boltok, stb.

pánpéter 2013.05.17. 12:19:36

@fehérfarkas:

ezen mindig jókat szoktam röhögni, amikor jönnek az autópálya építési számokkal. leírom megint: alagutat úgy, hogy nincs is hegy, PPP-ben, sokszoros áron, szar minőségben, ki nem fizetett alvállalkozók sokasága, stb stb.
az autópálya építéssel én nem vigéckednék a helyedben, mert ezer sebből vérzik az érvrendszer. az egy helyes dolog, hogy épültek autópályák. a hogyan a kérdés... 35 év múlva is fizettük volna, sokszros áron, ha nem vizsgálják felül a PPP szerződéseket.

"Megújult kollégiumi férőhelyek száma " - PPP-ben, gigantikus állami lehúzással, visszabérléssel sokszoros áron. jó biznisz a heveroknak, elismerem. :)

"Otthoni internethasználat:" - itt mire gondolsz, a kóka féle elender bizniszre, vagy mire? vagy az internet fejlődése nem világjelenség volt? az okostelefonok terjedését ne a kormányok számlájára írd, ha lehet, mert kb pont annyi közük van hozzá, mint az időjáráshoz. :))

"Bölcsödék száma:" - 8 év alatt épült 24 db?? évente 3 db? 8 év alatt megyénként 1? most viccelsz?

"Új, európai színvonalú motorvonatok:" - sikerült venni 8 év alatt 23 db-ot?? : zseniális. :)

"Államilag támogatott felsőoktatási hallgatók aránya" - képeztek tonnaszámra kommunikációs szakembereket. akik most mind munkanélkülik, vagy körmösök, vagy kutyakozmetikusok. :) igazi átgondolt oktatáspolitika. :))

"190.000 lakás" -ne legyek igazságtalan. a panel program helyes dolog volt, ezt elfogadom. bár ugye nem csak panelban élnek emberek. de mondom még1szer, ez egy helyes dolog volt.

pánpéter 2013.05.17. 12:22:26

@AdamTheTux: a 16%-os egykulcsos SZJA a lehető legjobb dolog, ami csak történhetett az elmúlt években, és ez még akkor is így van, ha a te liberális eszméidbe belefér, hogy akinek több van, attól vagyünk el mindent....

nincs bajom a progresszív adózással, félre ne értsd, de ha az átlagkereset már a legmagasabb adósávba esik, az nem progresszivitás.
lehet 36%-os adókulcs, bruttó 20 millió Ft felett bér esetén. azzal nincs bajom.

AdamTheTux 2013.05.17. 12:32:31

@pánpéter:

Ne forgasd ki a szavaimat! Nem azt mondtam, hogy _mindent_ vegyünk el, hanem hogy aki teheti, az járuljon hozzá nagyobb mértékben a közös terhekhez. Tapasztalatból tudom, hogy 150'000 Ft-ból mennyire tud fájni akár 5'000 Ft. Azt is tudom, hogy már 250'000-ből is szinte nem fáj 5'000 Ft!

Meg ugye az a költségvetési rés is a legjobb dolog a világon, amit az imádott egykulcsosod okozott. Meg különben is, a nyugat-európaiak is tiszta hülyék, hogy sávos adórendszereket tartanak. Csak Orbán a zseni... Nem. Orbán valójában egy ígéret: annak az ígérete, hogy majd minden jó lesz. A magyar ember meg akkora birka, hogy minden ígéretet elhisz, és nem kéri számon sem a jogosságát, sem pedig azt, hogy megvalósult-e.

Tudod mit: megígérem, hogy ha megválasztasz, akkor Magyarország az EU örökös elnöke lesz. Nem is, tudod mit, az egész világ elnöke lesz, és minden magyar családnak alanyi jogon jár majd évi két, nem is három hetes holdon eltölthető wellness családi nyaralás. Oké? De tényleg! Csak válassz meg, és így lesz, ígérem!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.17. 12:34:36

@fehérfarkas: "És emlékszik még valaki a számítógévásárlás és internet támogatására a diákok és a kisvállalkozások esetében, és annak a hatására?"

A pedagógusoknak-köztisztviselőknek adott számítógépek és Sulinet program a nagy lenyúlása tényleg növelte a PC és az internet elterjedését, viszont ebben nagy szerepe volt az árak folyamatos csökkenésének is.

fehérfarkas 2013.05.17. 12:36:05

@pánpéter: "látom nehéz a felfogásod...
aki 2x annyit keres, az 2x annyi adót fizet, aki 3x annyit keres, az 3x annyi adót fizet. elég egyszerű, még te is meg tudod érteni, ha nagyon akarod. "

A másik oldalról megközelítve: aki 2x annyit keres, annak 2x annyi marad a zsebében, aki 3x annyit keres, anak 3x annyi marad a zsebében.
Ez akkor elfogadható, ha az adott országban minimálbér is akkora, hogy abból tisztességesen meg lehet élni.
Viszont olyan országokban, ahol még az átlagbérből is nehéz megélni, ott ez egy igazságtalan rendszer, amely a gazdagoknál hagy ott jóval többet, és a szegényeknél meg alig hagy ott valamit.
Ráadásul a társadalmi szolidaritásnak teljesen ellentmond. Persze nem kötelező társadalmi szolidaritáson alapuló rendszert bevezetni, de akkor nyiltan ezzel kell kampányolni, és erre kell a választóktól felhatalmazást kérni. És nem pedig a gazdagok, profit, luxusprofit, dőzsőlés, stb ellen szónokolni, aztán közben a valóságban meg pont ezt támogatni.
Bár érdekes, hogy a gazdasági válságot a legkisebb megrázkódtatással pont azok skandináv országok + Hollandia + Svájc vészelte át a legkisebb megrázkódtatással, ahol a legnagyobb a szociális háló, és a legnagyobb a társadalmi szolidaritás, és ahol többkulcsos adózás van, a gazdagokra a mienkénél magasabb adókulcsokat kivetve.

Nézd, ha az átlagbér mondjuk 100 egység, a létminimum 60 egység, a minimálbér 65 egység, akkor ha ebből elveszel 16%-ot, akkor az átlagbérből élőnek 24 egysége marad a létminimum feletti életre. A minimálbéresnek meg 54.6 egysége marad az adózás után, vagyis 10,4 egységgel a létminimum alá kerül.
Ezzel szemben az 1000 egységes jómodúnak meg 780 egysége marad a létminimum felett, a 10.000 egységes gazdagnak meg 8340 egysége.
Ez általános iskolai matematika. Ehhez nem kell integrálni és deriválni.
Pont emiatt bukott el Orbán-Matolcsy belső fogyasztást felpörgető terve is az 1 kulcsos SZJA-val, mert a minimálbérből és átlagbérből élőknek a jövedelme csökkent, aki emiatt a fogyasztásukat is csökkenteni kényszerültek - és ők adják a társadalom többségét.
A gazdagoknál meg hiába maradt több pénz, a fogyasztásuk nem bővül, hiszen az eddigi jövedelmükből is megvehették amikre szükségük volt.

"ráadásul nem jók a számaid, így az egész irományod egy nagy csúsztatás és hazugságáradat, de hát ezt nyilván te is pontosan tudod, csak a mundért valahogy védeni kell... "

A számaim jók. Le is ellenőrizheted őket. :)

pánpéter 2013.05.17. 12:37:03

@AdamTheTux:
" hanem hogy aki teheti, az járuljon hozzá nagyobb mértékben a közös terhekhez" - de hiszen most is ez történik. aki 2x annyit keres, 2x annyi adót is fizet, aki meg 10x annyit keres, az 10x annyi adót fizet. ráadásul nyilván több pénzből többet is fogyaszt, ergo több ÁFa-t is fizet. pontosan az történik, amit szeretnél.

"annak az ígérete, hogy majd minden jó lesz" - ebben sincs igazad. balliberális barátainktól hallottuk ezt évekig. még egy kicsit meg kell szorítani. még egy kicsit kevesebbet kell fogyasztani. még egy kicsit huzzuk össze magunkat, és majd 10 év múlva már tényleg jó lesz. csak tudod ezektől az emberektől ezt hallani 50 éve, és nem hogy jobb nem lett, 2010-re tönkretettek mindent maguk körül...

pánpéter 2013.05.17. 12:41:16

@fehérfarkas: mondom, lehet itt progresszív adózás, de az nekem nem progresszivitás, hogy az átlagkereset már a maximális adósávba esik.

a kérdés az, hol, milyen jövedelemhatárnál vezetik be a magasabb adókulcsot.

elwood 2013.05.17. 12:41:33

@pánpéter: " alagutat úgy, hogy nincs is hegy"

erről van valami szakértő által írt véleményed is ?

mert újságírókat hallottam erről, látványosan beállított képeket is láttam,
de szakértőt csak egyet hallottam aki megindokolta a pályavezetést és logikus volt.

pánpéter 2013.05.17. 12:46:09

@elwood:
"de szakértőt csak egyet hallottam aki megindokolta a pályavezetést és logikus volt" - hát ha van egy ember, aki szerint indokolt volt, akkor az biztos úgy van. ezzel nem tudok vitatkozni. :))

AdamTheTux 2013.05.17. 12:48:39

@pánpéter:
">>annak az ígérete, hogy majd minden jó lesz<< - ebben sincs igazad. balliberális barátainktól hallottuk ezt évekig. még egy kicsit meg kell szorítani. még egy kicsit kevesebbet kell fogyasztani. még egy kicsit huzzuk össze magunkat, és majd 10 év múlva már tényleg jó lesz. csak tudod ezektől az emberektől ezt hallani 50 éve, és nem hogy jobb nem lett, 2010-re tönkretettek mindent maguk körül..."

Oké, és hol a cáfolat? Az nem cáfolat, hogy a másik is a levegőbe ígért! Az csak egy állítás, aminek semmi köze ahhoz, amit mondtam.

Még egyszer fussunk neki az egyenlőség fogalmának! Tisztám matematikai szemmel igazad van. Csak tudod amikor egy családnak választania kell a nyaralás, az éhség és a számlák között pont leszarják, hogy egyébként tök igazságos a rendszer. Akkor igazságos, ha figyelembe veszi, hogy minimálbérből, sőt, átlagbérből is fáj minden fillér, annak meg, aki amúgy hazavinne havonta 6-7-800'000 Ft-ot még egy plusz százezres kiadás is majdnem aprópénz!

Mennyit keresel? Ahogy a dédnanymamám után a fater szokta mondani: a saját seggeden szarsz? Mert én bizony igen. És pontosan tudom, hogy mennyi 5'000 Ft értéke! Szerintem neked fogalmad sincs erről.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.17. 12:50:24

@fehérfarkas: " És az adójóváírásnál ezt lehetett visszaigényelni, amibe az átlagbér még bőven beletartozott."

A te korábbi számaidnál maradva: 2008-ban a 199 ezer forintos átlagbérre mindössze 2805 forint adójóváírás jutott, így nettó 121835 forintot vihetett haza az átlagmagyar. Ma egykulcsossal ugyanennyi bérnek 130345 a nettója vagyis közel 7%-kal több. Persze azóta az átlagbér jóval több, tavaly már 223 ezer volt és van családi adókedvezmény is.

elwood 2013.05.17. 12:52:03

@pánpéter: én sem vitatkozni akartam, csak kíváncsi voltam, hogy elolvasod manem-et és visszaböfögöd, vagy láttál szakmai alapú elemzést ?

veled szemben engem érdekelt a háttere. és még mindig érdekelne, ha valaka szakmai alapon tudna mondani róla valamit.

fehérfarkas 2013.05.17. 12:52:19

@pánpéter: "ezen mindig jókat szoktam röhögni, amikor jönnek az autópálya építési számokkal. leírom megint: alagutat úgy, hogy nincs is hegy, PPP-ben, sokszoros áron, szar minőségben, ki nem fizetett alvállalkozók sokasága, stb stb.
az autópálya építéssel én nem vigéckednék a helyedben, mert ezer sebből vérzik az érvrendszer. az egy helyes dolog, hogy épültek autópályák. a hogyan a kérdés... 35 év múlva is fizettük volna, sokszros áron, ha nem vizsgálják felül a PPP szerződéseket"

Valóban van mit kritizálni a kivitelesében, csak a tényét letagadni nem lehet :)
Valóban ott az alagút dolog, de ez befolyásolja azt, hogy Debrecen, Pécs, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Dunaújváros aútópályát kapott, Veszprém és Várpalota pedig 8-as út 2x2 sávos gyorsforgalmi úttá alakításával pedig becsatlakozhatott az autópályahálózatba (Fehérvárnál az M7-be)? Hogy most már pl. Debrecenből a horvát, szlovén és szerb határokig autópályán lehet eljutni?
Vagy, hogy a Dunántúlrúl az Alfödlre menőknek nem kell Pesten keresztül menniük, mert É-on megépült az M0 É-i hídja, délen meg Dunaújvárosnál épült meg a híd?

Az autópályák hasznát ugye nem kell említenem?
Egyrészt lerövidíti az utazási időt, ez jótékony hatással van a turizmusra. De a fuvarozók
szállítási idejét is lecsökkenti, ez pedig a kereskedelmre és az iparra van jó hatással. Logisztikailag könnyebbé teszi az áruszállítást. Ami pedig jó az iparnak és a kereskedelemnek, az jó az országnak is adóbefizetések és munkahelyteremtés révén :)
Nem véletlenül vannak a fejlett nyugati országok autópálya hálózatokkal teli. És a felzárkozó országok sem véletlenül építenek autópályákat.
Arról nem is beszélve, hogy Európa most már nem Kecskemétnél meg Budapestnél végződik, hanem Szegednél meg Debrecennél :) Hiszen a nemzetközi autópályahálózatba vagyunk becsatlakozva :)

pánpéter 2013.05.17. 12:54:03

@AdamTheTux:
nézd, én azt tudom, hogy a közvetlen hozzátartozó ledolgozott 4 év után kapott jubileumi jutalmat (2008-at írunk), nem sok pénzt, 600e ft-ot. majd a munkáltató a kötelező adó-és járuléklevonás után utalt a számlára 283e Ft-ot.
ez lenne a rendben lévő progresszivitás, meg az arányos közteherviselés?

fehérfarkas 2013.05.17. 12:57:32

@pánpéter: "sikerült venni 8 év alatt 23 db-ot?? : zseniális. :) "

Látom a számokkal hadilábon vagy. A 23 Siemens DESIRO mellé tedd oda a 10 Bombardier TALENT-et és a 60 Stadler FLIRT-öt. Ez így már 93 :)
Vagyis 4x annyi, mint amennyit te a hozzászólásomból kiragadtál. Csak nem tudom kit nézel hülyének? Azt hiszed nem tudom mit írtam, és nem veszem észre a manipulációdat?

pánpéter 2013.05.17. 12:57:53

@fehérfarkas: írtam Neked, az autópálya építés az egy helyes dolog, a gazdasági hatásait nem kell bemutatni, teljesen egyértelmű a pozitívum. pusztán arra akartam felhívni a figyelmed, hogy mennyire fontos a "hogyan" és a "miként".
az autópálya beruházások PPP-ben óriási lehozás. írtam Neked, hogy a rengeteg ki nem fizetett alvállalkozó, a körbetartozások, stb stb. tele van az egész horror történetekkel, nyilván nem kell bemutatni őket előtted sem.
a hasznosságát nem kétlem, a mikéntjét, a hogyanját, az árát viszont erősen.

pánpéter 2013.05.17. 13:03:51

@fehérfarkas:
MÁV cargo privatizációból lettek ezek véve, vagy miből? vagy a reptér eladásból? vagy MOL részvények eladásából?

de látom kicsit félre értesz. az egy helyes dolog, ha voltak fejlesztések. azért ülnek ott, és azért dolgoznak, hogy nekünk, állampolgároknak legyen jobb.
2002-2010 között voltak fejlesztések, persze. bár feri öszödön azt mondta, hogy nincs olyan jelentős állami fejlesztés ("intézkedés"), amire büszkék lehetnének (2002-2006 között), 2006 után meg csőd volt az egész, de a kérdés, milyen áron, és hogyan is?
az államadósság durván elszuált, az önkormányzati szektor teljesen eladósodott, a lakosság eladósodott, eladták a repteret, a MOL részvényeket, MÁV cargot, és mindent, ami mozdítható volt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.17. 13:05:41

@elwood: Szakértői vélemény nélkül fúrták az alagutat az M6-os vonalán: fn.hir24.hu/itthon/2008/07/28/szakertoi_velemeny_nelkul_furtak

Az azért vicces, hogy a híresen meredek magyar hegyvidéki tájakon rendre minden autópályaépítés drágább az utóbbi 10-15 évben, mint a környező országokban...

AdamTheTux 2013.05.17. 13:07:33

@pánpéter:

NEKED 600'000 FT NEM SOK PÉNZ?!

Baszki... Neked tényleg fogalmad sincs a rögvalóságról! 600'000 Ft nem sok pénz... Úristen... Sokan fél év alatt nem keresnek ennyit, és ez neked nem sok pénz?! Normális vagy? Pláne 2008-ban... Már értem, hogy miért érvelsz ennyire vakon ilyen ügyekben. Fogalmad sincs, hogy mennyi az annyi.

pánpéter 2013.05.17. 13:11:53

@AdamTheTux:
40 év ledolgozott idő után nem sok pénz. 600.000 Ft az 2000 euro. ennyi egy osztrák takarítónő bére, aki 6 órában van bejelentve.
és látom megfogtad a lényeget. 600.000 Ft bruttóból lett 283e Ft nettó. igazi igazságos adórendszer. dolgozz sokat, keress nem túl sokat, és add nekünk több mint a felét. bravó.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.17. 13:12:04

@pánpéter: Pozitív az autópálya-építés, de a vasutat nem kellett volna ennyire elhanyagolni. A levegőminőség és az energiaköltség szempontjából a vasút sokkal jobb.
Például a drága pénzen vett postaautók helyett lehetett volna síneket cserélni, akkor a postavonat is gyorsabb lenne...

elwood 2013.05.17. 13:16:51

@Távmunka blog: az sztem inkább a kivitelezés gondja.

a tervezés így néz ki:
www.mtm-magazin.hu/cikk.php?cikk_id=522

kb. annyi, hogy a laza löszös talajon a kivágás olyan lapos kell legyen (hogy ne omoljon be), hogy köbkilométer szám kell elhordani a földet. a vélemény amit most nem találok arról szólt, hogy az elszállítandó földdel körbe lehetett volna falazni a Balatont fél méter magasan.

de pár látványos fotó jót tesz a propagandának.

" rendre minden autópályaépítés drágább "

afelől nincs kétségem, hogy a pénz felét ellopják, csak a direkt ostobáknak szóló propagandát próbálom kiszűrni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.17. 13:18:00

@pánpéter: @fehérfarkas: Ha a kormányváltás évéről beszéltek, akkor a negyedéves adatokat érdemes megnézni. Ekkora volt a GDP növekedése az előző negyedévhez képest 2010-ben:
2010. I: +1,1%
2010. II: +0,4%
2010. III: +0,3%
2010. IV: +0,2%

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.17. 13:21:38

@elwood: Én csak olyan szakértői véleményt láttam, amit az építő cég írt, rajtuk kívül mástól nem, se negatív, se pozitív véleményt.
Az M6-os csak egy példa, de nálunk minden autópálya sokkal drágább, mint amennyi indokolt. Az is szép volt, amikor azt mondták, hogy nagy tételben vásárolták az alapanyagot és azért kétszer annyi, mintha te magánszemélyként megvennéd...

fehérfarkas 2013.05.17. 13:25:16

@pánpéter: "mondom, lehet itt progresszív adózás, de az nekem nem progresszivitás, hogy az átlagkereset már a maximális adósávba esik. "

Az átlag keresetnek csak felső része (évi 1,7 millió feletti része) esett felső adókulcsa. Az 1,7 millió alatti része az alsó kulcsba esett + a minimálbér összegéig adót sem kellett utána fizetni. Ezt az adójóváírás révén kaptad vissza.
Az egy kulcsos adóval megszűnt az adójóváírás, és a teljes összeg után kellet azt az 1 kulcsot fizetni.

Nézzük a tényszámokat 150.000 Ft/hó jövedelmek hogyan alakultak a szocik sávos adózása, és a mostani 1 kulcsosa alatt
(0 gyerekes személyt nézek, hogy a különböző gyerekek utáni kedvezmények ne befolyásolják az eredményt, ha tisztán az adó hatását lássuk,
forrás: berkalkulator.info/):
2010-ben: 107.205 Ft/hó nettó
2013-ban: 98.250 Ft/hó nettó
(8.955 Ft/hóval csökkent a nettó)

Most nézzük meg 100.000 Ft/hó jövedelmek hogyan alakultak a szocik sávos adózása, és a mostani 1 kulcsosa alatt:
2010-ben: 76.510 Ft/hó nettó
2013-ban: 65.500 Ft/hó nettó
(11.010 Ft/hóval csökkent a nettó)

Most nézzük meg a 300.000 Ft/hó jövedelműeket:
2010-ben: 185.490 Ft/hó nettó
2013-ban: 196.500 Ft/hó nettó
(11.010 Ft/hóval nőtt a nettó)

Most nézzük meg a havi 1 milliót keresőket:
2010-ben: 522.095 Ft/hó nettó
2013-ban: 655.500 Ft/hó nettó
(113.3405 Ft/hóval nőtt a nettó)

Hiszel a saját szemednek? Látod már miért igazságtalan ez az egykulcsos SZJA rendszer?
A 150.000 Ft/hó bruttót keresők most majdnem 9.000 Ft/hóval keresnek kevesebbet nettóban.

elwood 2013.05.17. 13:26:50

@Távmunka blog: én egyet láttam, az ugyanúgy azt mondta, hogy kellett az alagút, csak most nem találom.

pánpéter 2013.05.17. 13:30:30

@fehérfarkas: nézzük meg, hogy mennyi volt az átlagkereset mondjuk 2008-ban, és az átlagkereset esetében mennyi volt a nettó/bruttó arány, és nézzük meg mondjuk 2012-ben mennyi volt az átlagkereset, és ott hogy alakult a nettó/bruttó arány.

elwood 2013.05.17. 13:30:38

@fehérfarkas: ez attól függ mit tartasz igazságosnak,
hogy a minimálbér nem adózik, a magas jövedelem meg 40%-ot ?

pánpéter 2013.05.17. 13:32:52

@fehérfarkas: ráadásul ugye figyelembe kell venni a családi adókedvezmény hatását is, hsizen az is árnyalja a képet.

pánpéter 2013.05.17. 13:42:41

@fehérfarkas:
te amellett érvelsz, hogy aki keveset keres, az ne fizessen semmit, aki meg egy kicsivel többet keres, az már fizessen nagyon sokat.
az érvrendszered sem helyes, hiszen az átlagkereset már a legmagasabb sávba esett, és átlagkeresetnél nem volt semmiféle adójóváírás.

mondom, lehet itt progresszív adózást csinálni, de az nem progresszivitás, hogy aki keres brutto 200.000 e ft-ot, az fizessen közel 40% SZJA-t. 500 euroról beszélünk. Te a nettó 500 eurot kereső magyart hívod szupergazdagnak, akitől el kell venni mindent, és rá kell dobni egy 40%-os szja-t.
én meg azt mondom, hogy az 1 kulcsos arányos adórendszer nem bűnteti azokat, akik sokat tudnak dolgozni, és ezért van pofájuk kicsivel többet keresni, mint az átlag. Te azt mondod, hogy aki kicsit többet keres, attól el kell venni, és oda kell adni a minimálbéresnek, én meg azt mondom, hogy aki tud és akar dolgozni, és van rá lehetősége, azt hagyni kell boldogulni.
ez szemléletbeli különbség, filozófiai különbség, és soha nem fogsz tudni arról meggyőzni, hogy a szupergazdag, 500 eurot kereső magyart agyon kell adóztatni.
kiragadsz szélső példákat, és ezekkel próbálod bizonygatni, hogy a progresszivitás mennyire jó dolog. legyen igazad, jó dolog a progresszivitás, de nem úgy, hogy az átlag kereső közel 40% SZJA-t fizet, úgy, hogy az átlag jövedelme nem éri el egy osztrák takarítónő bérének felét se. ezt hívod te szupergazdagnak akkor, amikor a 36%-os SZJA mellett érvelsz.

fehérfarkas 2013.05.17. 13:54:49

@pánpéter:
És az most jobb, hogy 2013 márciusában úgy volt magasabb az államadósság, mint Bajnai idején, hogy közben nem voltak ilyen nagyságrendű beruházások? Ráadásul közben elvettek 3200 mrd ft manyup megtakarítást + 2700 mrd ft megszorítást csináltak (3200 + 2700 = 5900 mrd ft elvétele)? Bevezettek 30 új adónemet, nevekedett az össz. adóterhelés, 27%-ra nőtt az ÁFA, viszont 1/3-val csökkent a felsőoktatás finanszírozása, de csökkent a szakmunkásképzés, meg az egészségügy finanszírozása is, és a szociális támogatások is. Talán az jobb, hogy ezek ellenére is nőtt az államadósság az elmúlt 3 évben?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.17. 13:59:13

@fehérfarkas: 150 ezer helyett nézd meg 223 ezres átlagbérrel és ennél 50%-kal alacsonyabb vagy magasabb fizetéssel is, ha teljesebb képet szeretnél kapni.
Lehet, hogy érdemes lenne a 2010-es kampányévi adócsökkentés mellett mondjuk a szocik kormányzásának 3. évével is összehasonlítani a 2013-as adót?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.17. 14:01:51

@elwood: "A Közlekedéstudományi Intézet (KTI) Kht. azért nemrég megpróbált egy 12 országra kiterjedő felmérést készíteni."

"A beérkezett adatok alapján csupán annyi mondható, hogy viszonylag könnyű építési körülmények között, síkvidéken a gyorsforgalmi utak kilométerenkénti építési költségei 0,4 és 4,6 milliárd forint között szóródnak. Ugyanakkor kiderül az is, hogy Magyarországnál csak Olaszországban és Svájcban épültek drágábban szakaszok. Az igazsághoz tartozik, hogy ezekben az országokban a pályák gyakorta sűrűn lakott területeken vezetnek át, ahol az átlagosnál jóval több kiegészítő műtárgyat kell megépíteni. Horvátországban és Szlovéniában viszont a KTI által összegyűjtött információk szerint átlagosan 30 százalékkal olcsóbban építenek, mint nálunk."
fn.hir24.hu/gazdasag/2005/11/02/miert_draga_magyar_autopalya

fehérfarkas 2013.05.17. 14:04:08

@pánpéter: Bocsi, ha jól értettelek, akkor az nem bruttó havi fizu, hanem egyszeri jutalom. Arra teljesen más adózási szabály vonatkozik. Már megint kevered a szezont a fazonnal.
2008-as adószabályok szerint, ha az havi bér lett volna, akkor annak a nettója 307.789 Ft.

De visszatérve a két féle adózáshoz. Most az egykulcsos adózásnál ez 393.000 Ft nettót jelentene. Vagyis 85.211 Ft-tal több nettót vinne haza (ha az havi bér lenne és nem egyszeri jutalom).

Ugyanakkor aki meg 150.000 Ft/hó bruttót keres, az most kevesebbet keres. az előbb megadtam, hogy most a 150.000 Ft/hó nettója a kormányváltáskori 2010-es évi 107.205 Ft/hó nettóhoz képest 98.250 Ft/hó nettó, vagyis 8955 Ft/hóval csökkent a nettója.
Ez szertinted igazságos, hogy akinek magasabb a fizuja annak még magasabb legyen a nettója, aki meg átlagbért vagy az alattit keres, annak meg még alacsonyabb?

pánpéter 2013.05.17. 14:08:16

@fehérfarkas:
Bajnai 2007-től kezdődően volt tagja a szocialista kormánynak. 2007-ban az államadósság 67%, 2008-ban 73% - itt lett gazdasági miniszter Bajnai, 2009-ben 79,8%-ra nőtt az adósság, majd miniszterelnök lett, 2010-re felkúszott 81,8%-ra.
2011-ben 81,4%, 2012-ben 79,2%. Közben önkormányzati adósságátválallás, ami nem utolsó sorban akkor szaladt el, amikor Gordon az önkormányzati tárca élén mókolt.

Ezek a tények. Gordon akkor gazdasági zseni, hogy IMF hitel kellett a csőd elkerülésére - melynek visszafizetése, mily meglepő egy az egyben erre a ciklusra tehető - mindezt úgy, hogy a hitel felvétele előtt 3 héttel még azt mondta, hogy minket nem érint a vállság.

Bajnai Gordon nem független, és nem szakértő, hanem a szocialista-balliberális kormány tagja 2007-től kezdődően, Gyurcsány jobbkeze, 2008-től gazdasági minisztere, akkor, amikor a GDP növekedés 6,7%-os reccesszióba fordult az országban.

Az EU szakértői szerint is csökkenő pályán van az államadósságunk, regionális vezetők vagyunk GDP növekedésben, és a 27 EU tagország között is jól állunk, 20013. I. negyedéves viszonylatban.

pánpéter 2013.05.17. 14:12:32

@fehérfarkas:
"Bocsi, ha jól értettelek, akkor az nem bruttó havi fizu, hanem egyszeri jutalom" - egyszeri jutalom, ima bérjövedelemként, az adott havi bérrel együtt. semmiféle más szabályok nem vonatkoztak rá.

abban neked igazad van, hogy a keveset keresők rosszabbul jártak. erre találták ki a kötelező béremelést, meg a kompenzációkat, stb stb.

és mint írtam, nincs igazságos adórendszer. sok igazság van abban, amit írsz, hajlandó is vagyok elfogadni egy részét. de az átlagkereset 36%-os SZJA-val való terhelése nem tartozik ezek közé.
ezért írtam, hogy lehet itt progresszivitás, a kérdés az, hol lép életbe a legmagasabb adókulcs. bruttó 10 millió Ft-nál? 20 nál? vagy már 5-nél? esetleg 3-nál? és mekkora a legmagasabb kulcs? 36%, vagy csak 18-22? vagy közel 50, ahogy az LMP akarja (átlagkeresetnél beléptetve)

pánpéter 2013.05.17. 14:16:40

@fehérfarkas:
http://www.google.hu/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&met_y=gd_pc_gdp&idim=country:hu&dl=hu&hl=hu&q=%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1g#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=gd_pc_gdp&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country_group&idim=country:hu:cz:pl:sk:si:ro&ifdim=country_group&tstart=800661600000&tend=1337205600000&hl=hu&dl=hu&ind=false

itt az államadósság görbe, beletettem a környező, szomszédos országokat. láthatod, mennyire más a grafikonok iránya, és mennyire mások a sarokszámok. senki nincs úgy eladósodva a környékünkön, mint mi. de nincs is senkinek rajtunk kívül csökkenő pályán az államadóssága...

fehérfarkas 2013.05.17. 14:16:56

@pánpéter:
Szerinted hányan keresnek ma Magyarországon 150.000 Bruttó felett?
Nem mindenki dolgozik a pénzügyi vagy kommunikációs vagy energetikai szektorban. Az egészségügyi alkalmazottak többsége sem osztályvezető főorvosként dolgozik.
nézd meg, hogy a kiskereskedelmben a bolti eladók, raktárosok, áruszállítók vagy az idegenforgalomban az alkalmazottak mennyit keresnek. Az alkalmazottakat nézd, és ne vallálkozókat/tulajdonosokat. Vagy a tanárok, ápolók, mezei irodai ügyintézők (az ügyintézők és nem pedig az osztályvezetők meg főosztályvezetők), stb mennyit keresnek.

elwood 2013.05.17. 14:28:26

@Távmunka blog: ezt nem is akartam cáfolni. simán lehet, hogy a pénz felét ellopják.

nekem az alagúton való rugózással van bajom.

2013.05.17. 14:37:46

@AdamTheTux: Ez így jó is lenne egy alapvetően szabálykövető társadalomban. Sajnos nálunk sok 220 centi magas kosaras 120 centi magas törpévé húzza össze magát, ezért politikusaink, akik egyébként sem a szakértelmükről híresek hoztak egy ilyen "ágyúval verébre" szabályt. Lehet vitatkozni, hogy melyik helyzet jobb, mindkettő távol van az ideálistól. Egyébként az egykulcsos adó sokkal inkább a liberális mintsem a konzarvatív ideológia terméke. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a mi liberálisaink igencsak távol állnak a klasszikul liberalizmustól, mintahogy a fiatal demokratáink is a fiatalságtól és a demokráciától.

fehérfarkas 2013.05.17. 14:45:20

@Távmunka blog:
Te mennyit keresel? Nem lehet, hogy azért érdeked ez, mert te az átlag felett keresel, aki pedig alatta (a nagy többség - mert a mediánt is nézd, ne csak az átlagot) az meg dögöljön éhen? A Lézer Johny féle, "aki keveset keres az annyit is ér" jeligével?
Neked is felteszem a kérdést: hány ember keres 223.000 Ft/hó bruttó jövedelmet ma Magyarországon? És mennyien vannak, akik ennél kevesebbet?
Nekik had csökkenjen csak a nettójuk, igaz?

Sajnálom, de embireleg az ilyen szociálisan teljesen érzéketleneket csak annyira tudom értékelni, mint ők másokat: semennyire. És tudod mit kívánok? Azt, hogy tapasztald meg a saját bőrödön milyen annyi bért keresni, mint amennyit a magyarok többsége keres!
Akkor talán tudnád értékelni, hogy a kevés jövdelemből az a kb 10.000 Ft/hó csökkenés is milyen életszínvonalcsökkenést jelent (amennyivel kevesebb most a nettója, mint a többkulcsos sávos adózáskor volt)!

A KSH szerinti átlagbérrel az a gond, hogy Magyarországon túl nagy a bérek közti különbség. De amennyire osztod itt az észt, és játszodf a szakértőt, az alapjáén ezt neked is tudnod kellen?
Vagy nem tudod? Vagy tudod, és direkt tagaod le?
az építőiparban a medián kb bruttó 160.000 Ft/hó, a kereskedelemben kb 140.000 Ft/hó. Ne csak a pénzügyi, telekommunikációs, reklám és energiaszektorokat nézzed.

De nézzük a konkrét számok nyelvén miről is van szó!
Igaz, ezek nem 2013-as, hanem 2010-es adatok:

Fizetési sávok és munkavállalók arány a a fizetési sávon belül:
-90.000 Ft/hó-ig 16%
90.001-130.000 Ft/hó-ig 29%
130.001-170.000 Ft/hó-ig 15%
170.001-210.000 Ft/hó-ig 11%
210.001-250.000 Ft/hó-ig 7%
250.001-490.000 Ft/hó-ig 14%
490.001 felett 7%
Átlag: bruttó 176.500 Ft/hó
Medián: bruttó 140.000 Ft/hó
forrás: www.vg.hu/vallalatok/karrierklub/kevesebbet-keresunk-mint-hittuk-hol-mennyi-a-fizetes-320383

2010-ben a foglalkoztatottak 45%-a bruttó 130.000 Ft/hó alatt keresett. További 15% bruttó 170.001 Ft/hó alatt. Vagyis a foglalkoztatottak 60%-a 170.001 Ft bruttónál kevesebbet keresett (ha meg a 210.001 ft/hó alattiakat nézzük, akkor meg 71%). Velük az új 1 kulcsos SZJA kiszúrt.
És nem ők azok, akiknél havi 10.000 Ft is sokat számít a megélhetéshez, míg egy 300.000 Ft/hó jövedelműnél ez az összeg nem jelent megélhetési próblémát?

fehérfarkas 2013.05.17. 14:56:48

@pánpéter: "Az EU szakértői szerint is csökkenő pályán van az államadósságunk, regionális vezetők vagyunk GDP növekedésben, és a 27 EU tagország között is jól állunk, 20013. I. negyedéves viszonylatban. "

Aminél a GDP növekedést tekintve szocik 8 éve alatt csak a gazdasági világválság mélypontjának számító 2009-es évi volt rosszabb ugye? A 8-ból 7 év mindegyike jobb volt. És a 2009-es mélypont után növekedéssel adta át Bajnai a kormányt. Ezt sikerült a Fidesznek a tavalyi évre -1,7%-ra levinnie. És az idei egész évre nézve is -0,9% a KSH legfrisebb adata (ez persze év közben változhat, de majd akkor az akkori tényadatok alapján megvitatjuk mi és hogyan változott az év közben).
Ráadásul ebben a hatalmas "gazdasági sikerben" a húzóerőt pont a nyugati multi itteni autógyárainak a külföldi exportpiacok beindulása jelenti. Pont az, akik ellen Orbán uszítja a lakosságot, és akikkel szemben szabadságharcot hírdetett meg (akármit is jelentsen ez gazdaságilag - csak mert én anno közgázból ilyen terminus technikust nem tanultam, de unortodixia tankönyvében ezt nem tartom kizártnak).

Az államadósságunk pedig 2013. márciusában mind nominálisan, mind GDP arányosan meghaladta a Bajnai kormány idején levőt.

fehérfarkas 2013.05.17. 15:06:29

@pánpéter: "abban neked igazad van, hogy a keveset keresők rosszabbul jártak. erre találták ki a kötelező béremelést, meg a kompenzációkat, stb stb. "

Ez tudod mit jelentett a valóságban? Hogy a már amúgy is halálra adóztatott vállalkozások embereket rúgtak ki azért, hogy a többi alkalmazott bérét meg tudják emelni. Főleg a kkv szektort érintette ez nagyon súlyosan.
Vagy sok cég csinált azt, hogy ne kelljen embereket kirugnia, ezért a megemelt bruttó miatt elvette a cafeteria juttatásokat.
Vagyis, ahhoz, hogy a kormány 1 kulcsos adója miatt az alkalmazottak nettója ne csökkenjen, ahhoz a munkáltatóknak az alkalmazottaik bruttóját meg kellett emelniük. Ez aztán ám a kormányzati siker, ugye? Lehet, hogy ezt nálatok sikernek mondják, de máshol kudarcnak.
Ráadásul közben a tavalyi infláció 5,7% volt. számold ki mennyivel csökkent a reálbér, ha a nettó változatlan maradt, de közben 5,7%-os volt az infláció!
És hogy érintette ez a vállalkozásokat, hogy közben a bruttó béreket meg kellett emelniük ahhoz, hogy az alkalmazottak nettója ne csökkenjen az előző évihez képest?
Nálatok ezt sikernek mondják, a világ más részein pedig kudarcnak.
És csodálkozunk, hogy a munkanélküliség nő, a gazdaság meg romlik?

fehérfarkas 2013.05.17. 15:09:20

@pánpéter: "és mint írtam, nincs igazságos adórendszer. sok igazság van abban, amit írsz, hajlandó is vagyok elfogadni egy részét. de az átlagkereset 36%-os SZJA-val való terhelése nem tartozik ezek közé."

Hányadszorra kell leírnom? Nem az átlagkereset, hanem csak az 1,7 millió ft éves jövedelem FELETTI, ismétlem: FELETTI része.

pánpéter 2013.05.17. 15:19:32

@fehérfarkas:
a magyar gazdaság leszakadása a visegrádi rigiótól már 2004-2005-ben elkezdődött, és 2007-2008-ban vált teljessé, mikor is a régió gazdasága jelentősen nőtt, a magyar pedig gyakorlatilag stagnált. jelentős export nélkül a magyar gazdaság a válság előtt már bőven recesszióban volt.
ráadásul 2009-ben a magyar gazdaság 6,2%-al, az EU-s átlagnál 4%-al jobban zsugorodott.

a magyar gazdaság növelkedése messze elmaradt az EU-s átlagtól a szocik kormányzása alatt, ez tény kérdés.
" növekedéssel adta át Bajnai a kormányt" - Bajnbai gazdasági minisztersége alatt IMF hitel kellett a csőd elkerülésére, és recesszióba fordult az ország. Ennyit bajnai ténykedéséről.

" Pont az, akik ellen Orbán uszítja a lakosságot," - ez mszp kampánydumának elmegy, de ezt rajtad kívül sokan nem nagyon hiszik el.

"Az államadósságunk pedig 2013. márciusában mind nominálisan, mind GDP arányosan meghaladta a Bajnai kormány idején levőt. "
Bajnai 2007-től kezdődően volt tagja a szocialista kormánynak. 2007-ban az államadósság 67%, 2008-ban 73% - itt lett gazdasági miniszter Bajnai, 2009-ben 79,8%-ra nőtt az adósság, majd miniszterelnök lett, 2010-re felkúszott 81,8%-ra.
2011-ben 81,4%, 2012-ben 79,2%.
hiába dícséred gordont, a tények ellened beszélnek. a magyar választópolgárok pedig nem ostobák. pontosan tudják, hogy gordon része volt a csapatnak, aki tönkretette, lenullázta, kisemmizte az országot. mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 8% a támogatottsága, és ez nem nő, sőt, a tendencia negatív.
hazudozhatsz még egy sort bajnai kormányzásáról, de a hazugság akkor is hazugság marad, ha sokszor írod le.

pánpéter 2013.05.17. 15:22:16

@fehérfarkas: az átlagkereset a legfelső adósávba esett, ami 36% SZJA-t jelent. ez most 16% lett. bűvészkedhetsz a számokkal, de az emberek nem hülyék. pontosan tudják, hogy bajnai gordon és gyurcsány ferenc együtt tették tönkre Magyarországot. Bajnai Gordonból és Gyurcsány fenrencből nem kér ez az ország, és ez még akkor is így van, ha te leírod ezerszer, hogy mennyire sikeres 8 év volt.
ferenc testvér 2%-on, és a legelutasítottabb politikus, gordon 8%-on, és csökken a támogatottsága. ezek a tények, a többi, amit írsz, az a szin tiszta hazugságáradat.

fehérfarkas 2013.05.17. 15:25:54

@Távmunka blog:
"Pozitív az autópálya-építés, de a vasutat nem kellett volna ennyire elhanyagolni. A levegőminőség és az energiaköltség szempontjából a vasút sokkal jobb.
Például a drága pénzen vett postaautók helyett lehetett volna síneket cserélni, akkor a postavonat is gyorsabb lenne... "

Az új motorvonatok (23 Desiro, 10 Talent, 60 Flirt = 93 db) meg a Siemens mozdonyok többsége a szocik alatt jött ide. Az elővárosi ütemes közlekedést is ők kezdték el bevezetni. És a pályavillamosításban és felújításban számos országos fővonalat elkezdtek.
Arról nem a szocik tehetnek, hogy új motorvonatok az elmúlt 3 évben nem már jöttek. A pályafelújítások pedig lelassultak. Ahol pedig viszik tovább a felújításokat, ott a Közgép közbelépett és megemelkedett az ára. Pl. a Nyugat-dunanántúli szakaszon a szaocik alatt kiírt tendert a fidesz érvénytelenítette, és a Közgépet nevezte meg kivitelezőnek, és a felújítási ár 40 mrd Ft-tal drágább lett. 40 mrd-dal lett drághább!!! Nem 40 millióval, hanem 40 mrd ft-tal!
Ha már az autópálya alagútba annyira belekötöttél, és ezt tetézed azzal, hogy a vasúti fejlesztéseket is számon kéred, akkor ezt és az ehhez hasonlókat miért nem említed meg? Tán csak nem azért, mert a Fideszt negatívan érintik? Mert kiderül, hogy a Fidesz még annyit sem fejlesztett mint a szocik, de azt a kevesét viszont sokkal drágábban?

fehérfarkas 2013.05.17. 15:35:53

@pánpéter: "az átlagkereset a legfelső adósávba esett, ami 36% SZJA-t jelent. ez most 16% lett. bűvészkedhetsz a számokkal, de az emberek nem hülyék. pontosan tudják, hogy bajnai gordon és gyurcsány ferenc együtt tették tönkre Magyarországot. Bajnai Gordonból és Gyurcsány fenrencből nem kér ez az ország, és ez még akkor is így van, ha te leírod ezerszer, hogy mennyire sikeres 8 év volt.
ferenc testvér 2%-on, és a legelutasítottabb politikus, gordon 8%-on, és csökken a támogatottsága. ezek a tények, a többi, amit írsz, az a szin tiszta hazugságáradat. "

Direkt ezért tettem be a nettó bérek alakulását, hogy a bruttóhoz képest hogyan alakult a nettó a több kulcsos sávos, és adójóváírást is tartalmazó rendszerben, és hogyan az 1 kulcsos, adójóváírás nélüliben.
Nézd meg a számokat.
És betettem azt is, hogy a foglalkoztatottak hány %-a mely jövedelemsávba tartozik. Ezeket a számokat is nézd meg.
És ha a foglalkoztatottak 70%-nak (akik pont nem a magas jövedelműek) csökkent a nettója az egykulcsos adó miatt, akkor ez vajon siker vagy kudarc?

Ráadásul megint összekevered egymással a két adórendszert. A többkulcsos sávos adózásban csak az adott sávba eső rész adózik azzal a kulccsal. És az 1 kulcsosban adózik a teljes jövedelem ugyanannyival. A teljes jövedelme az átlagbérnek nem adózott 36%-kal, hanem csak az évi 1,7 millió feletti része. Most meg a teljes jövedelem ugyanazzal az egyetlen kulccsal adózik.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.17. 15:36:43

@fehérfarkas: Azt ugye vágod, hogy a 2010-es adatok ma már nem igazán hetyállóak? Például akkor minden 6. ember 90 ezer alatt keresett, ma pedig 98 ezer a minimálbér...
A minimálbér nettója:
2009: 57815
2010: 60236
2011: 60600
2012: 60915
2013: 64190
Persze te is csak nyomod a politikai szöveget, mert fogalmad sincs a minimálbérről...

A háztartások egy főre eső nettó jövedelme a 2006-os csúcs után folyamatosan csökkent a 2009-es mélypontig, utána 2010-ben és 2011-ben is nőtt. 2011-ben a gyermekesek és a gyermektelenek esetében is növekedett az egy főre eső nettó jövedelem.
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/stattukor/jovhelyzet/jovhelyzet11.pdf

fehérfarkas 2013.05.17. 15:43:35

@Távmunka blog: "Azt ugye vágod, hogy a 2010-es adatok ma már nem igazán hetyállóak? Például akkor minden 6. ember 90 ezer alatt keresett, ma pedig 98 ezer a minimálbér..."

Na és? Arányaiban változtak a külöböző jövedelemsávokban eső foglalkoztatottak?
És mi van az inflációval? Hogyan alakultak a bérek az inflációhoz képest? Vajon egy most 100.000 ft nettó reálértéken mennyit ér a 2010-eshez képest?
És az 1 kulcsos SZJA bevezetésével a foglalkoztatottak hány százalékának csökkent a nettója?
(az gyenge érv, hogy a munkáltató megemelte a bruttó azért, hogy a nettója ugyanannyi maradjon)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.17. 15:47:51

@fehérfarkas: 20 évből 2-3 évben volt érdemi vasúti fejlesztés, de közben folyamatosan ment az autópályák építése. Szép-szép, hogy vettek pár új vonatot, de közben a sínek mindenhol lerohadtak, a pályák felén sebességkorlátozás van és nincs európai mércével mérve gyorsvonati pályánk, kivéve a Hegyeshalom-Budapest szakaszt, ahol az osztrákok kérték a Railjet miatt.

pánpéter 2013.05.17. 15:50:35

@fehérfarkas: nyomhatod itt az mszp kampánydumát, de nem nagyon hisz neked senki. :)
attól, hogy egy mszp-s brossúrából idemásolod a szocik hazugásgait, attól még nem lesz igaz amit mondasz.

nem tudsz olyan mutatót idetenni, amiben a gazdáid jobbak lennének a mostani kurzusnál, ez a rideg valóság.
a szociknak megy a privatizálás, az eladósítás, a tönkretétel, a kisemmizés. ebben ügyesek, az kétségtelen. Bajnaistól, gyurcsányostol. neked ez a csapat tetszik, hiszen a hozzászólásaidból jól látható, hogy közeli pártember lehetsz, de az ország nem ezt az utat választotta 2010-ben, és nem is ezt fogja 2014-ben.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.17. 15:59:52

@fehérfarkas: "az gyenge érv, hogy a munkáltató megemelte a bruttó azért, hogy a nettója ugyanannyi maradjon"
Pedig akkor nem csökkent a nettó bére, szóval a munkavállaló nem járt rosszul, csak a munkáltató...

Két réteg járt rosszul az egykulcsossal:
- bruttó 125 és 243 ezer között kereső gyermektelenek
- bruttó 125 ezer alatt keresők 1 gyermekkel

Az átalakítás célja a középosztály gyermekvállalásának támogatása volt, nem a keveset keresők megsegítése.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.17. 16:01:45

@fehérfarkas: Az persze egyik oldalon sem tetszik, hogy az osztrák vagy magyar udvari építő cég viszi el az összes megrendelést a megfelelő korrupciós jutalékkal.

AdamTheTux 2013.05.17. 16:11:45

@pánpéter:

Kronológiai sorrend:
1. Gazdasági válság eléri magyarországot
2. Gyurcsány lemond
3. Bajnai jön
4. IMF hitel felvétele
5. Választások
6. Fidesz jön

Ne felejtsd el az az apró, ámde igen fontos tényt, hogy a válság hamarabb volt az országban, mint Bajnai miniszterelnök! Megint ferdítesz! Bajnai a 142 pontos programjából meg tudott valósítani 138 pontot. Ha úgy tetszik 142 ígéretéből egy éven belül egy válságos időszakban teljesített 138-at. Orbán egy viszonylag stabil időszakban hogy áll? Ja hogy még az ígéretek száma se ismert...

"A második Orbán-kormány egy 2010. őszi törvényjavaslat indoklásában már pozitívnak minősítette Bajnaiék munkáját, főként Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyilatkozott elismerősen a 2009-2010-es költségvetésről." - forrás Wikipédia. (Ők is hivatkoznak más forrásra, ellenőrizhető!)

Husz_János_Puszita 2013.05.17. 20:22:12

Végre valamiben egyetértünk. Ezt a mérőszámot Magyarország nem fogja bevezetni.:D

fehérfarkas 2013.05.17. 20:23:20

@Távmunka blog: "Pedig akkor nem csökkent a nettó bére, szóval a munkavállaló nem járt rosszul, csak a munkáltató..."

Meg azok a munkavállalók, akikezt kirugtak azért, hogy a többiek fizijnak bruttóját meg tudja emelni a munkáltató. Meg azok a munkavállalók, akiktől a bruttójuk megemelése miatt elvette a munkáltató a cafeteriát.
Főleg a kkv szektorban volt ez jellemző.
Tehát baromi jó, hogy a multikal szabadságharcoló, magyar kis és közepes vállalkozásokat támogató kormány pont a magyar kkv-k életét nehezítette meg ezzel.

"Az átalakítás célja a középosztály gyermekvállalásának támogatása volt, nem a keveset keresők megsegítése."

A gyerek után járó támogatásokat ne számtsd ide!!! Ugyanis ilyenek az előző ciklusban is voltak.
Direkt ezért a különböző támogatások nélküli SZJA-t hasonlítottam össze a két kormány idejéből.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.17. 21:48:46

@AdamTheTux: Az IMF hitel nem a 4. pont, hanem a második, 2008 őszén. Gyurcsány csak fél évvel később mondott le, majd a világ legkínosabb miniszterelnök-keresése végén Bajnai vállalta...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.17. 21:56:58

@fehérfarkas: A szocik alatt milyen gyerekek után járó támogatás volt, ami most nincs? Volt egy hasonló adókedvezmény, amit még a Fidesz vezetett be, majd a szocik folyamatosan csökkentettek, végül nagyjából 10 ezer forint volt 3 gyerekre.

A híresen becsületes magyar kkv-szektorból én olyan híreket hallottam, hogy a minimálbérre bejelentettek kevesebbet kapnak zsebbe, a színlelt szerződéssel dolgozókat és a feketemunkásokat nem érintette. Ez a munkavállalók 90-95%-a arrafelé :)

fehérfarkas 2013.05.17. 23:06:20

@Távmunka blog:
Félreértettél, pedig egyértelműen fogalmaztam. Direkt azért a szocilis, családi és egyéb kedvezmények nélküli SZJA-t néztem, mert úgy könnyebb összehasonlítani.
Ráadásul, ha a szociális és családi támogatásokat is bele akarjuk számtani, akkor mindkét kormány ezirányú támogatásait összeségében kellene összehasonlítani. Így kiragadva nem sokat mondanak a számaid. Ráadásul, a családtámogatásoknál azt is figyelembe kell venni, hogy az adókedvezményeket pont azok tudják nagyobb részben igénybe venni, akiknek nagyobb a jövedelme, és pont azok tudják kevésbé igénybe venni akiknek alacsonyabb. De kiknek van jobban szüksége a támogatásokra? A magasabb jövedelműeknek vagy az alacsonyabb jövedelműeknek?
Ezt a fajta fajta újraelosztást, amikor az állam a magasabb jövedelműeknek ad több támogatást és kedvezményt, és a szegényebbeknek kevesebbet nevezik perverz újraelosztásnak.

fehérfarkas 2013.05.17. 23:13:04

@Távmunka blog: "A híresen becsületes magyar kkv-szektorból én olyan híreket hallottam, hogy a minimálbérre bejelentettek kevesebbet kapnak zsebbe, a színlelt szerződéssel dolgozókat és a feketemunkásokat nem érintette. Ez a munkavállalók 90-95%-a arrafelé :)"

Hoppá!!! Új lemez került fel? Most már nem a multik/EU/energiaszolgáltatók nagy ellenség, akik ellen szabadságharcolni kell, hanem a kkv szektor? Vagyis a multik helyett a magyar kis és közepes vállalkozások az új ellenség, akiket minél nehezebb helyzetbe kell hozni?
Ettől majd biztos több bért fognak fizetni az alkalmazottaknak, és sokkal inkább be fogják jelenteni őket legálisra, ugye? Vagy talán pont ellenkezőleg, hogy inkább a szürkegazdaság fog csak növekedni? Ebbe belegondoltál?

ag9ejgirejgrei (törölt) 2013.05.17. 23:28:55

@fagyospityóka:
De vajon a Mercedes beszállítóknak alkalmazza az itteni járműipart? Mert ha nem akkor nem jelent ez semmit.
( Nem tudom és ezért kérdezem )

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.18. 17:44:34

@fehérfarkas: "Direkt azért a szocilis, családi és egyéb kedvezmények nélküli SZJA-t néztem, mert úgy könnyebb összehasonlítani."

Akkor hogy jött a képbe az adójóváírás? Az szociális kedvezmény volt és azért lett bevezetve, mert a Fidesz minimálbér-duplázása után a szocik nem akarták tovább emelni a minimálbért.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.18. 17:48:47

@jm85: A Mercedes beszállítói közül 15-20 magyarországi üzemből szállít, többen Kecskemétre települtek a gyár mellé. A magyar tulajdonú autóipari cégek inkább ezeknek a közvetlen beszállítóknak dolgoznak.

fehérfarkas 2013.05.19. 13:09:21

@Távmunka blog: "Akkor hogy jött a képbe az adójóváírás? Az szociális kedvezmény volt és azért lett bevezetve, mert a Fidesz minimálbér-duplázása után a szocik nem akarták tovább emelni a minimálbért."

Az adójóváírás nem szociális támogatás volt. Kevered a szezont a fazonnal. Az adójóváírásra egy bizonyos jövedelemhatárig mindenki jogosult volt gyerekek számától és családi állapotától függetlenül. Ez a minimálbár adómentességével volt kapcsolatban. A minimálbér összegéig egy meghatározott jövedelemsávig nem kellett adót fizetni. Mivel sok vállalat könyvelése előre levonta a teljes adót (mintha a minimálbér összegéig levő rész is adózna), ezért azoknak a cégeknek az alkalmazottai az éves adóbevallás után kapták vissza ezt a különbözetet. De voltak cégek, ahol eleve így kapták a dolgozók fizetésüket (hogy a minimálbérig tartórész 0%-kal könyvelték). Vagyis a minimálbér összegéig terjedő jövedelmet írták jóvá 0% adóval (ami a cég könyvelésétől függően vagy már azzal számították az adót, vagy pedig a követező évben az adóbevallás során az APEH-től lehetett visszaigényeltetni).

A minimálbér összegét pedig igenis emelték a szocik. Ha nem emlékszel erre, akkor ott a google, hogy visszakeresd :)

Minimálbér (bruttó):
1999.01.01-1999.12.31.: 22.500,-Ft
2000.01.01-2000.12.31.: 25.500,-Ft
2002.01.01-2003.12.31.: 50.000,-Ft (2002-es kormányváltásig szja köteles, onnantól szja mentes!!!)
2008.01.01 -2008.12.31.: 69.000,-Ft
2009.01.01 -2009.12.31.: 71.500,-Ft
2010.01.01 -2010.12.31.: 73.500,-Ft
2013.01.01-től: 98.000,-Ft

Amit te betettél nettó összeget az nagyon jól jellemzi a Fideszt:
A minimálbér nettója:
2009: 57815
2010: 60236
2011: 60600
2012: 60915
2013: 64190
3 éven keresztül alig változik a nettó, csupán pár száz ft-ot emelkedik, majd a választások előtti évben valamivel több mint 4000 ft-ot.
(3 év alatt kevesebbet változott mint Bajnai idején 2009-ről 2010-re, ami ráadásul pont a gazdasági válság ideje volt)
A számokból jól látszik, hogy a minimálbér adómentességének elvételvel a 98.000 Ft/hó bruttó az nettóban csak 3954 Ft-tal jelent többet a 2010 évihez képest, míg a vállalkozásoknak havi 25.000 Ft több kiadást jelent a minimálbéres alkalmazottanként.
Ez a kkv szektornak baromi, hogy 25.000 Ft-tal kell most többet fizetniük bruttóban a minimálbéres alkalmazottaik után, hogy azok 3954 Ft-tal többet kapjanak kézhez, mint 2010-ben. Ráadásul közben azért volt infláció is, így reálértéken a nettő érték kevesebbet ér, mint 2010-ben (mert a nettó összeg emelkedése messze elmaradt az inflációtól, amit a tőled copyzott adatok nagyon jól mutatnak).

De a szociális és családi támogatásoknál nézzük még a családi pótlékot, mert ezt jövedelemtől függően mindenki igénybe tudta venni (nem pedig mint az adókedvezményeknél, amit a magasabb jövedelműek tudtak jobban ígénybe venni, az alacsonyabb jövedelműek pedig kevésbé - pedig pont az alacsony jövedelműeknek van szükségük több támogatásra)

Családi pótlék:
1998.: 9 400 Ft
2002.: 9 400 Ft
2008.: 26 600 Ft

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.19. 17:06:12

@fehérfarkas: Az adójóváírás szociális támogatási elem volt az adórendszerben. Ha ezzel számolsz, akkor a családi kedvezményt sem hagyhatod önkényesen figyelmen kívül.

Az adójóváírást év közben az kapta meg, aki januárban nyilatkozott erről. Nem a cég döntötte el, hogy a dolgozónak adja vagy befizeti az államnak és majd a dolgozó visszaigényli...

A minimálbér összegét nem emelték a szocik 2004-ig, helyette volt az adójóváírás, lehet, hogy félreértetted. 2004-2010 között tényleg volt majdnem annyi emelés, mint 2000-2002 között.

2008-ban a családi pótlék nem 26600, hanem 12200 forint volt, ugyanannyi, mint ma.

fehérfarkas 2013.05.19. 18:51:54

@Távmunka blog:
Az adójóváírás nem szociális kedvezmény volt, hanem egy bizonyos jövedelemhatárig mindenki ígénybe vehette családi állapottól és szociális dolgoktól teljesen függetlenül. Pont a minimálbér adómentessége meiatt. Ez azt jelentette, hogy a minimálbár összegéig a jövedelmed nem 18%-os alsó kulccsal adózott, hanem 0% adóval, vagy a jövedelmednek a minimálbérig tartó összegéig nem fizettél adót. És csak a minimálbér feletti összeg után kezdtél el adót fizetni (= a minimálbérig az állam jóváírta az adódat): egy bizonyos összegig az alsó kulcsot, majd egy bizonyos összeg feletti részre meg a felső kulcsot. Tehát a teljes fizetése soha nem tartozott az átlagbérnek a 36%-os adó alá. Korábban leírtam néhány évet, hogy mikor mely összeg feletti részre kellett csak a max. adókulcsot fizetni. Ezzel szemben most az egykulcsos adó a teljes jövedelemre vonatkozik.

A családi pótlék összegét tényleg elgépeltem, köszi a pontosítást. Ugyanakkor azt meg te magad ismerted el, hogy ezt nem emelte a Fidesz korkmány. Már pedig a szegények, alacsony jövedelműek, a munkanélküliek (pl. akik elvesztették a munkahelyüket) számára ez az amit inkéább igénybe tudnak venni.
Az adókedvezményekkel való szociális támogatás akkor lenne igazságos, ha a 8 órás munka után fizetendő minimálbér akkora lenne, hogy abból legalább a 2/3-át igénybe lehetne venni, az átlagbérből (pontosabban az átlagos jövedelműek béréből - lásd korábban a statisztikai átlagbér és a medián közti különbséget) meg a 100%-át az adókedvezménynek. Jelenleg az adókedvezmény 100%-át csak a magasabb jövedelműek tudják igénybe venni, míg az átlagos keresetűek és az alacsony keresetűek meg csak a töredékét. Csakhogy pont ők vannak rászorulva a támogatásokra, és nem pedig a magasabb jövedelműek. Pont ezért nevezik perverz újraelosztásnak amit a Fidesz csinál.

fehérfarkas 2013.05.19. 19:12:50

@Távmunka blog: "A minimálbér összegét nem emelték a szocik 2004-ig, helyette volt az adójóváírás, lehet, hogy félreértetted. 2004-2010 között tényleg volt majdnem annyi emelés, mint 2000-2002 között."

Ez tudod mit jelent? Azt jelenti, hogy a szocik első 2 évében a minimálbéreseknek anélkül nőtt a nettő jövedelme, hogy a vállalkozóknak egyetlen plusz fillérjébe került volna. Vagyis a vállalkozóknek nem kellett emelniük a minimálbéréseket burttó fizuját ahhoz, hogy a nettójuk nőjjön.
Ezzel szemben most 25.000 Ft-tal többet fizetnek havonta a minimálbéres alkalmazottaiknak mint 2010-ben, miközben a nettójuk csak 3954 Ft-tal nőtt. Ez éves szinten 300.000 Ft többletet jelent a vállalkozásoknak minimálbéres alkalmazottanként, miközben nettőban csak 47.554 Ft-tal nőtt a minimálbéres munkavállaló éves jövedelme.

A szocik csak 2003-ban nem emeléték a minimálbér bruttó összegét, de az adómentessé tétele miatt a nettó mégis nőtt. Vagyis úgy nőtt a minimálbéres alkalmazott nettója, hogy az a vállalkozónak egy fillér többletébe (egy fillér emelésbe) sem került. :)

A minimálbér és alacsony bérezés főleg a hazai kis és közepes vállalkozásokat érinti. És nem pedig a multikat.
Az amúgy is magas adóterheket a Fidesz tovább növelte. Miközben a mutik ellen folytat szabadságharcos propagandát a Fidesz, aközben a magyar kkv szektor terheit még tovább növelte azzal, hogy kötelező bruttó béremelést halytatott velük végre az egykulcsos adó bevezetése miatt, hogy az alkalmazottak nettója ne csökkenjen.
Idén pedig ehhez még hozzájön, hogy a lakossági rezsicsökkentés miatt az energiaszolgáltatók a vállalkozások rezsiköltségeit emelik meg. A kettő együttesen még tovább rontja a hazai vállalkozások versenyképessgét és helyzetét. Na ennyit arról, hogy valójában mennyire is támogatja a Fidesz a magyar vállalkozásokat.
Lehet így is gazdaságpolitikát csinálni, csak akkor nem kell csodálkozni azon, ha egyre több vállalkozás megy csődbe, egyre kevesebb új vállalkozás jön létre, és egyre nő a munkanélküliek száma, egyre több munkavállalót küldenek el a cégek (egyre jobban növekszik a leépítés a cégeknél).

fehérfarkas 2013.05.19. 19:24:17

@fehérfarkas:
Én már a szocik alatt is magasnak tartottam az adóterheket (az össz adóterhet nézem, nem 1-1 adónemet). 2010-ben azt reméltem, hogy az új kormány ezt majd csökkenti. Erre kb 30 új adónem került bevezetésre + 27%-ra nőtt az ÁFA (az egész EU-ban nemcsak a legmagasabb, de az maximalizált 25%-nál is magasabb) + az egykulcsos adó miatt az átlagos jövedelműek és az alacsony jövedelműek bruttó bérét a vállalkozóknak csak azért emelniük kellett, hogy a nettó ne csökkenjen.

A kampányban ígért drasztikus adócsökkentést nem hittem el, annyira naív azért mégsem voltam. De sajnos annyira viszont voltam naív, hogy azt hittem, hogy szépen lassan és fokozatosan elkezdik csökkenteni az adóterhet. Ehelyett tovább növelték az adóterheket, és új adókat is bevezettek (már a saját adózott jövedelmem után is adózok minden egyes banki tranzakciónál; vagy a telefonnál is nem elég, hogy eleve tartalmazza a telefonálás díja az ÁFÁ-t, de hívásonként külön is fizetek utána adót (az ún. Matelcsy-adó tavaly nyártól);
a szocik azért erre nem merészkedtek még a Bajnai-kormány válságkezelő intézkedéseinél sem).

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.20. 15:19:19

@fehérfarkas: Nem újraosztás az, ha adókedvezményt adnak valakinek. Az újraosztás az, amikor beszedik az adót és utána kiosztják családi pótlékként.

Az egykulcsos előtti rendszer komoly hibája a bonyolult adójóváírás és az átlagbér magas adózása mellett az volt, hogy abban a bérsávban, ahol az adójóváírás csökkent, 100 forintos béremelésből kb. 20 forint maradt a munkavállalónak.
Nekem nem lenne bajom például egy ilyen adórendszerrel: 600 ezer alatt 0%, 6 millióig 18%, felette 24%.

Az adóterheket csak az állami kiadások csökkentésével lehet csökkenteni. Ennek három útja van, az állami alkalmazottak létszámcsökkentése, a nyugdíjak csökkentése és a szociális kiadások csökkentése. Te melyikre szavazol?
Szerintem 2008-ban a családi pótlék és a közalkalmazotti fizetések mellett a nyugdíjakat is be kellett volna fagyasztani, az inflációkövető indexálás egy kormányokon átívelő bűn.

Ha szerinted probléma volt a minimálbér emelése, akkor nézd meg, hogy Kínában mennyit fizetnek a Foxconn gyárában éhbérért dolgozó, világszerte sajnált munkásoknak (60 ezer forint) és ez hogyan viszonyul az ottani árakhoz.

2013.05.20. 19:25:30

@Távmunka blog: Ehhez még hozzátenném, hogy egy új beszállító "felvétele" vagy egy új termék bevezetése egy beszállítónál általában eltart másfél-két évig, következésképpen a közeljövőben még magasabb lehet a belföldi beszállítók aránya. Egyébként a gazdasági racionalitás is ezt kívánja pl: szállítási távolság, ami nem csak a fuvarköltséget jelenti, hanem az úton levő, pillanatnyilag hozzáférhetetlen készletet is, vagy a reklamációk kezelésének gyorsasága, stb.

fehérfarkas 2013.05.20. 21:51:13

@Távmunka blog:
A kínai hasonlat szépséghibája, hogy ott 60.000 FT/hó összegből nagyon jól meg tudsz élni. Falun pedig egyenesen gazdagnak számítasz vele.

A progresszív adózás mindig bonyolultabb mint az egykulcsos. Viszont igazságosabb, mert a magas jövedelműektől arányaiban többet vesz el, és az alacsonyabb jövedelműektől meg arányaiban kevesebbet.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.21. 09:56:24

@fehérfarkas: Döntsd el végre, hogy kellett-e minimálbér-emelés vagy nem :)

Az egykulcsos adózás igazságos, mindenki jövedelemarányosan fizet, aki többet keres, az többet fizet és mindenki adózik.
A progresszív adózás a szociális jövedelem-kiegyenlítő rendszer része, hiszen a szegényeknek kedvez a gazdagabbak kárára, a szegények nem is adóznak.

Magyarország 2009-ben a bruttó 160-230 ezer közötti jövedelmeket adóztatta a legjobban, mintha ez egy olyan magas, kiemelten kereső sáv lenne. Ez a sáv már a magasabb kulcs alá tartozott és itt már csökkent az adójóváírás. Vagyis aki fizetésemelést kapott, az nettóban alig kapott meg belőle valamit, többet adózott, mintha az 1 milliós fizetését emelték volna... Ezért inkább zsebbe adták az emelést, a cégnek harmadannyiba került és nettóban még akkor is több jutott a munkavállalónak.

fehérfarkas 2013.05.21. 13:15:18

@Távmunka blog:
Becopyztam a számokat, a tényadatokat.
Hiába mondasz mást, a számok és a matematika nem hazudik.
Te most azt akarod bemagyarázni, hogy az egykulcsos adó miatt azoknak akiknek csökkent a nettójuk (átlagbérből és az alacsony bérből élők) valójában növekedett? A magas jövedelműek nettója meg csökkent?

Ráadásul továbbra sem vagy hajlandó megérteni az egykulcsos és több kulcsos sávos adózás lényegét: a többkulcsos sávos adózásnál az átlagbérnek csak a felső sávja tartozott a magasabb adókulcsba, és nem a teljes jövedelem!!! (konkrétan leírtam néhány évet, hogy hogyan nézett ki konkrétan forintosítva a sávokat és adókat)
Most az egykulcsos adónál tartozik a teljes jövedelem ugyanabba az adósávba és kulcsba (mivel nincsen más kulcs és sáv).

Fizetési sávok és munkavállalók arány a a fizetési sávon belül 2010-ben (kormányváltás éve):
-90.000 Ft/hó-ig 16%
90.001-130.000 Ft/hó-ig 29%
130.001-170.000 Ft/hó-ig 15%
170.001-210.000 Ft/hó-ig 11%
210.001-250.000 Ft/hó-ig 7%
250.001-490.000 Ft/hó-ig 14%
490.001 felett 7%
Átlag: bruttó 176.500 Ft/hó
Medián: bruttó 140.000 Ft/hó
forrás: www.vg.hu/vallalatok/karrierklub/kevesebbet-keresunk-mint-hittuk-hol-mennyi-a-fizetes-320383

2010-ben a foglalkoztatottak 45%-a bruttó 130.000 Ft/hó alatt keresett. További 15% bruttó 170.001 Ft/hó alatt. Vagyis a foglalkoztatottak 60%-a 170.001 Ft bruttónál kevesebbet keresett (ha meg a 210.001 ft/hó alattiakat nézzük, akkor meg 71%). Velük az új 1 kulcsos SZJA kiszúrt.

Az átlag keresetnek csak felső része (évi 1,7 millió feletti része) esett felső adókulcsa. Az 1,7 millió alatti része az alsó kulcsba esett + a minimálbér összegéig adót sem kellett utána fizetni. Ezt az adójóváírás révén kaptad vissza.
Az egy kulcsos adóval megszűnt az adójóváírás, és a teljes összeg után kellet azt az 1 kulcsot fizetni.

Nézzük a tényszámokat 150.000 Ft/hó jövedelmek hogyan alakultak a szocik sávos adózása, és a mostani 1 kulcsosa alatt
(0 gyerekes személyt nézek, hogy a különböző gyerekek utáni kedvezmények ne befolyásolják az eredményt, ha tisztán az adó hatását lássuk,
forrás: berkalkulator.info/):
2010-ben: 107.205 Ft/hó nettó
2013-ban: 98.250 Ft/hó nettó
(8.955 Ft/hóval csökkent a nettó)

Most nézzük meg 100.000 Ft/hó jövedelmek hogyan alakultak a szocik sávos adózása, és a mostani 1 kulcsosa alatt:
2010-ben: 76.510 Ft/hó nettó
2013-ban: 65.500 Ft/hó nettó
(11.010 Ft/hóval csökkent a nettó)

Most nézzük meg a 300.000 Ft/hó jövedelműeket:
2010-ben: 185.490 Ft/hó nettó
2013-ban: 196.500 Ft/hó nettó
(11.010 Ft/hóval nőtt a nettó)

Most nézzük meg a havi 1 milliót keresőket:
2010-ben: 522.095 Ft/hó nettó
2013-ban: 655.500 Ft/hó nettó
(113.3405 Ft/hóval nőtt a nettó)

Hiszel a saját szemednek? Látod már miért igazságtalan ez az egykulcsos SZJA rendszer?
A 150.000 Ft/hó bruttót keresők most majdnem 9.000 Ft/hóval keresnek kevesebbet nettóban.

fehérfarkas 2013.05.21. 13:33:06

@fehérfarkas:
Lemaradtak az adósávok:

Nézzük a tényadatokat:

2001-ben
•0-480 000 Ft-ig 20%
•480 001-1 050 000 Ft-ig (96 000 Ft és a 480 000 Ft-on felüli rész) 30%-a
•1 050 001 Ft-tól (267 000 Ft és az 1 050 000 Ft-on felüli rész) 40%-a

2004-ben
•0-800 000 Ft 18%
•800 001 - 1 500 000 Ft (144 000 Ft és a 800 000 Ft-on felüli rész) 26%-a
•1 500 001 Ft-tól (326 000 Ft és az 1 500 000 Ft-on felüli rész) 38%-a

2008-ban
•0 - 1 700 000 Ft 18%
•1 700 001 Ft-tól (306 000 Ft és az 1 700 000 Ft-on felüli rész) 36%-a

2009-ben
•0 - 1 900 000 Ft 18%
•1 700 001 Ft-tól 7.446.000 Ft 36%
•7.446.000 Ft feletti részre 40%-a

2010-ben (szuperbruttósított összeghatár):
•0 Ft –- 5.000.000 Ft 17%
•5.000.000 Ft feletti részre 32%-a

Ja, és szerinted melyikben adóznak többet a gazdagok? Ahol a szegények, átlagjövedelműek és gazdagok egyaránt ugyanannyi százalék adót fizetnek be, vagy ahol egy meghatározott jövedelemsáv feletti részre százalékosan több adót kell fizetni?

Érdekes, hogy a Fidesz az I. Orbán-kormány idején hozzá sem nyúlt az SZJA sávokhoz és kulcsokhoz. Amikor ellenzékbe került, és az SZDSZ az egykulcsos adót erőltette (szerencsére nem találtak hozzá partnert), akkor a Fidesz élesen tiltakozott ellene és társadalmilag igazságtalannak találta. Majd a II. Orbán-kormány idején meg bevezette.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.21. 15:16:25

@fehérfarkas: 2010-ben a szuperbruttósítás miatt ez volt a valódi adókulcs a bruttó bérre vetítve:
•0 Ft –- 3.937.008 Ft 21,59%
•3.937.008 Ft feletti részre 40,64%-a

2009-ben nem volt 40%-os SZJA kulcs, legfeljebb a különadóval együtt, de akkor 2008-nál miért nem számoltál vele? 2006-ban lett bevezetve.

"Érdekes, hogy a Fidesz az I. Orbán-kormány idején hozzá sem nyúlt az SZJA sávokhoz és kulcsokhoz."

Na persze...

1998:
6 adókulcs, 250 ezer alatt 20%, 1,1 millió felett 42% a kulcs

2002:
3 adókulcs, 600 ezer alatt 20%, 1,2 millió felett 40% a kulcs

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.21. 15:33:14

@fehérfarkas: "Hiszel a saját szemednek? Látod már miért igazságtalan ez az egykulcsos SZJA rendszer?
A 150.000 Ft/hó bruttót keresők most majdnem 9.000 Ft/hóval keresnek kevesebbet nettóban."

Mint fentebb írtam, ez csak akkor igaz, ha nincs gyereke. Különben az 1 gyerekre jutó 10 ezres adókedvezmény ezt bőven ellensúlyozza.

Én ismerem az adórendszert, de neked érdemes lenne megnézned ezt az ábrát a marginális adókulcsról: img.index.hu/cikkepek/0809//gazdasag//0903graf2.jpg

Nézd meg, hogy az "igazságos" adórendszerben hol volt a legmagasabb a marginális adókulcs, vagyis ki adózott a legtöbbet, ha megemelték a fizetését. Nem, még véletlenül sem a milliós fizetéseknél...

fehérfarkas 2013.05.21. 15:51:19

@Távmunka blog:
Nem vagyok annyira jártas a gyerektámogatásokban, de amint látom te sem. Különben nem csupán ezt az egy elemét ismételgetnéd napok óta.

Én direkt azért a gyermek- és szociális támogatások nélküli részét néztem az SZJA-nak, hogy könnyebben összehasonlítható legyen.
Ráadásul a gyermek és családtámogatások rendszert alkotnak, amelynek vannak SZJA-tól független elemei. A szocik inkább ezt erősítették, mert ezt az alacsonyabb jövedelműek (akik nem fizetnek annyi SZJA-t, hogy a max adókedvezményt igénybe vegyék) is teljesen ki tudják használni. És mint írtam: nem a magasabb jövedelműeket kell támogatni, hanem az alacsonyabb jövedelműeket.

Te egy nagyon torz szemléletet képviselsz, ahol gazdagokat támogatod, és a szegényektől veszed el a pénzt.

Te 1-1 részelemet kiragadsz a rendszer egészéből, de az alapvető működést még mindig nem vagy képes megérteni. Még a mai napi egyik hozzászólásodban is keverted a több kulcsos sávos adózás működését az egykulcsoséval.

Remélem most nem azzal a fideszes hazug érvvel jössz, hogy azért az adórendszeren keresztül kell támogatni a családokat, mert így a dolgozókat támogatjuk a nem dolgozó lustákkal szemben!
Csak mert már a szocik alatt is magas volt a munkanélküliség, és a Fidesz a matelcsyzmussal ezt még meg is növelte. És nem a mezei átlagmagyar tehet arról, hogy akarva sincsen munkája, mert kevés a munkahely. Nagyon sokan dolgoznának, a 40 év felettiek is, ha lenne munkahely.
És a minimálbéres is szívesen keresne annyit, hogy a max. adókedvezményeket igénybe vegye.
Az SZJA rendszeren keresztüli szociális- és családi támogatások pont őket büntetik, és hagyják ki a támogatottak köréből (vagy csak minimális mértékben engedik őket kapni belőle).

fehérfarkas 2013.05.21. 16:03:27

@Távmunka blog: "Mint fentebb írtam, ez csak akkor igaz, ha nincs gyereke. Különben az 1 gyerekre jutó 10 ezres adókedvezmény ezt bőven ellensúlyozza."

Eszembe jutott egy kérdés ezzel kapcsolatban. Mi van az elvált szülők esetében? A gyermek után csak az egyikük tudja az adókedvezmény igénybe venni.
De mi van akkor, ha az anya kapja az adókedvezményt, mert nála él a gyerek, de az apa meg tartásdíjat fizet?
Ebben az esetben az apának nem jár adókedvezmény, viszont fizeti a tartásdíjat is.
És mi van akkor, ha ehhez hozzá jön az is, hogy az anya munkanélküli? Akkor egyik sem tudja igénybe venni az adókedvezményt?
Az apa azért nem, mert nem ő neveli (nem az ő háztartásában él), az anya meg azért nem, mert munkanélküli és nem fizet SZJA-t (és nálunk a munkanélküli segély a rezsire is alig futja).
Életszerűtlennek gondolod? Pedig ez a mai Magyarországon nagyon is valós és gyakori eset. Nagyon sok a válás, és a szétment család.
Már csak ezért sem jó, ha egy kormány a családi és szociális támogatásokat az adórendszeren keresztül akarja kezelni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.21. 16:18:54

@fehérfarkas: A családi adókedvezmény az adórendszer része, azért ismételgetem, mert te következetesen kihagyod, miközben a hasonlóan szociális jellegű adójóváírást hangsúlyozod folyamatosan. Szóval vagy számolsz mindkettővel vagy egyikkel sem.
A fenti kettővel ellentétben nem része az adórendszernek a gyermekek után járó családi pótlék és gyermekek után otthon maradó anyának járó TGYÁS, GYED, GYES, stb.

A családi adókedvezmény célja, hogy támogassa az átlagnál jobban kereső családokban a gyermekvállalást. Tény, hogy a pénzügyi bizonytalanság tartja vissza legjobban a gyermekvállalástól a nőket és manapság a diplomás nők 35 éves kor alatt elvétve vállalnak csak gyereket.
A 3x12 ezres családi pótlékért simán szül 3 gyereket az, akinek nincs munkája, de aki diplomásként keres mondjuk 3-400 ezret, annak ez nem tétel. A családi adókedvezménnyel a diplomás nők se rémülnek meg az elszegényedés rémétől, ha az apuka kap 100 ezres adókedvezményt, amíg ő otthon van a 3 gyerekkel.

Egy érdekesség: 2010-ben az egy főre eső jövedelem az országos átlag 53%-a volt a 3 vagy többgyermekes családokban, 2011-ben pedig már az 56,3%-a, a családi adókedvezménynek köszönhetően.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.21. 16:25:52

@fehérfarkas: A családi adókedvezményt ugyanazon gyerekek után és ugyanazok igényelhetik, akik a jövedelemtől független családi pótlékot kapják. Az SZJA törvény fel sem sorolja, csak hivatkozik a családi pótlékra jogosultakra.

Egyébként mire fel akarna az apa adókedvezményt, ha nem ő neveli a gyereket?

fehérfarkas 2013.05.22. 08:38:40

@Távmunka blog:

Látom sehogysem akarod megérteni. Vagy csak a fidseszdroid pártpropagandát kell nyomatnod.
A családi támogátosok rendszere egy összetett dolog. Van neki adókedvezményből álló része, és azon kívüli is. Ezeket együtt kell nézni az együttes hatásukban.
És tilos, ismétlem TILOS kiemelni valamelyik elemét és azt az egészként bemutatni!!!
Ráadásul pont azt az adókedvezményes részét kiemelni, amit csak és kizárólag egy bizonyos munkajövedelm felett keresők tudnak 100%-ban kihasználni (adójukból visszaigényelni).
Az alacsonyabb jövdelműek csak részben, a munkanélküliek pedig semennyire (= 0%-ban) sem tudnak kihasználni.

Ja, és látom megint lebuktál. Nem először. A 3-400 ezer ft/hó az nem átlagos jövedelem, hanem jóval afölötti.
Rengeteg diplomás ember van, akinek a bruttó bére a 200 ezer Ft-ot sem éri el havonta: tanárok, könyvtárosok, fiatal orvosok, hivatali/postai/vállalati ügyintézők. Nem mindenki osztályvezetőként vagy afölötti beosztásban dolgozik. És nem mindenki IT vagy kommunikációs cégnél. Elég sokan vannak diplomával, aki messze a 200 ezret sem keresik havonta.
Persze, ott ahol az egyik szülő 3-400 ezret kapjon 100 ezer ft adókedvezményt, mert különben nem fog szülni. Ez szerintzed így igazságos. Csakhogy a családok 80%-ában a két szülő együtt nem keres 3-400 ezret havonta. Velük mi van? Dögöljenek meg? Vagy ők ne is szóüljenek, mert Lézer Dzsonni szerint amúgy is csak annyit érnek?

Betettem a jövedelmi adatokat, hogy mennyi keresnek az emberek. Már akinek van munkája. Mert Borsodban vagy a Nyírségben ezért a fenti szövegedésrt nagyon helyesen vasvillával kergetnének meg, és megtanítanák neked a magyar valóságot kedves vérpopulista fideszdroidos propagandát nyomató nick.
Te egy matelcsysta álomvilágban élsz, ami tündérmesékből és Lézer Dzsonnikból áll össze.
A munkából élők több mint fele kevesebbet keres bruttó 150 ezer ft-nál. És csupán 30% keres bruttó 210 ezer Ft felett. A 3-400 ezer ft-os havi jövdelmet meg már a legfelső 15% keresi. Őket aztán baromira fontos 100 ezer ft-tal támogatni. Valamint az egykulcsos adó miatt amúgy is (gyerektartás nélkül is) nőtt a nettójuk, míg a keresők 70%-nak meg csökkent.

fehérfarkas 2013.05.22. 08:49:21

@Távmunka blog: "Egyébként mire fel akarna az apa adókedvezményt, ha nem ő neveli a gyereket? "

Mert mondjuk a havi 100-120 ezres nettó jövedelméből fizet 40-50 ezer ft tartásdíjat a volt feleségének?
Ő most az egykulcsos adó miatt havonta kb 10 ezer ft-tal kevesebbet kap nettóban mint 2010-ben.
Tudod, nem írnék ilyen éles kommenteket, ha nem nyúltatok volna hozzá az adóhoz úgy, hogy az átlag feletti jövedelműek jól járjanak, a többi meg rosszabbul. És nem védenétek állandóan az új adórendszert.

Tudod, a kormányod egy csomó mindenkivel kib@szott. Van egy torz társadalmi képetek, hogy az általatok polgárnak nevezetteket kell támogatni: legalább szülönként 250 ezer bruttót kereső 3 gyerekes család. A többinek meg nyasgem.
Ja, hogy a társadalom 70%-a nem tartozik az általatok polgárnak nevezett csoportba? Azt ti magasról x@rjátok le, és minden egyes blogok és fórumon kommentkommandók soraiban bizonygatják, hogy mennyire magasan lex@arjátok a társadalom 70%-át.

Tudod a számok és a tények magukért beszélnek. Egy darabig tudjátok hülyíteni az embereket, hogy a megszorítás nem megszorítás; a kevesebb nettó az több nettó; 47 ezerből is meg lehet élni; aki szegény az annyit is ér; vagy olyan sületlenségekkel mint ma Magyarországon az átlagos kereset 230 ezer Ft (KSH statisztikai átlag, csak a medián meg jóval ez alatt van, de ezt te úgysem fogod megérteni, ha az elmúlt 1 hétben sem voltál rá képes).

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.22. 09:32:29

@fehérfarkas: Tanulj meg olvasni és tedd félre a droidozást! Hiába írsz regényeket, ha teli van hibával minden kommented vagy egyszerűen csak elavult adatokkal dobálózol. És ez annyira az én kormányom, mint a tied. Vicces, hogy aki pártoktól függetlenül gondolkodik, az az egyik kommentelő szerint kormánydroid, a másik szerint ballib. Nézd meg, miket kaptam a fejemre az utóbbi 2-3 hónapban mindkét oldalról :)

Nem írtam, hogy a 3-400 ezer átlagbér, én diplomás bérről írtam és arról, hogy 35 év alatt a jól kereső diplomás nők nem szülnek.

És fogd már fel végre, hogy a családi adókedvezmény az adórendszer része, ezért ide tartozik. Persze ha a családtámogatási rendszer lenne a téma, akkor is lehetne róla írni, de most az adóról vitatkozunk.
Lehet, hogy neked nehéz felfogni, hiszen a pártközpontban azt az utasítást kaptad, hogy az adójóváírás az nem szociális kedvezmény, számolj vele az adónál, de a családi adókedvezmény szociális támogatás, ne számolj vele...

A torz társadalomképpel szerinted a Fidesz mellett Bajnai is rendelkezik? Mert ő emelte az SZJA-kulcsokat, növelte a sávhatárt és eltörölte a szolidaritási adót vagyis valami polgárnak nevezett bruttó 150 ezer felett kereső rétegnek kedvezően alakította át az adórendszert...

Még egy bónusz téma, amin gondolkozhatsz. Aki nyomorog, annak milyen sors vár a gyerekére? Támogassuk, hogy minél több gyereket szüljön? Jó lesz az a gyereknek? Vagy inkább legyen kevesebb gyerek, de azok jobb körülmények közé szülessenek?

Én egyébként a teljes családi adórendszernek a híve vagyok, egybekötve az együttélés-különéléssel kapcsolatos trükközés kiszűrésével. Tehát akik házastársak/élettársak, azok együtt adózhassanak, ha szeretnének. Cserébe kapjanak mondjuk évente 100 ezer adókedvezményt, de ezt a NAV előtti nyilatkozatot legyen kötelező bemutatni mindenhol, ahol számít az egy háztartásban élők száma (segélyek, családi pótlék, bölcsödei/óvodai felvételi, kedvezményes közétkeztetés, stb.)

fehérfarkas 2013.05.22. 10:03:07

@Távmunka blog:

Mint írtam a diplomásoknak is csak egy része keres 3-400 ezer ft/hó jövedelmet. Nem én tehetek arról, ha te egy álom, vagy a fideszes propaganda világban élsz. Éppen ezért használtam a fideszdroid kifejezést.

Leírtam mikor milyen adókulcsok voltak. Te nem Ráadásul a többkulcsos sávos adózás lényegét még mindig nem érted és "kötöd az ebet a karóhoz" (ez nem dakota, hanem régi magyar mondás).
A szociális támogatási rendszer működését sem érted, ezért kevered ide az adórendszerbe. Ezzel csak terelsz és maszatolsz, hogy a korábbi többkulcsos és a mostani egykulcsos adórendszert ne lehessen összehasonlítani rendesen, és eltereljed arról a figyelmed, hogy a munkavállalók többsége az egykulcsossal rosszabbul járt.
Nem véletlen, hogy nem a teljes rendszert hasonlítasz össze, hanem csak részelemeket, de azokat sem a megfelelővel (vagyis almát körtével - ha ismered ezt a magyar mondást, sajnálom, de dakota mondások helyett magyar mondásokat ismerek csak).

fehérfarkas 2013.05.22. 10:18:46

@Távmunka blog: "Még egy bónusz téma, amin gondolkozhatsz. Aki nyomorog, annak milyen sors vár a gyerekére? Támogassuk, hogy minél több gyereket szüljön? Jó lesz az a gyereknek? Vagy inkább legyen kevesebb gyerek, de azok jobb körülmények közé szülessenek?"

Ez milyen hozzáállás? Egyébként köszönöm, hogy igazoltad a rólád felállított diagnózist a szocális érzéketelnségedről. Arról, hogy a Lézer Dzsonni féle aki szegény dögöljön meg hozzáállást képviseled.
Azon nem gondolkoztál el, hogy talán munkahelyeket kellene teremteni és így munkát biztosítani az embereknek? És akkor nem kellene nyomorogniuk?

De ugye a beígért 1 millió új munkahely helyett, inkább a munkanélküliséget növeli a Fidesz.
Unortodox gazdaságpolitika, a kormány EU/Németország/multik/külföldi tőke/energiaszolgáltatók elleni szabadságharca miatt egyre több cég megy csődbe, egyre több külföldi cég vonul ki az országból, és ezért a munkanélküliség csak egyre nő. Emiatt egyre szegényedik a társadalom. Egyre többen fognak nyomorogni.

Dehát te most megmondtad a tutit: "Aki nyomorog, annak milyen sors vár a gyerekére? Támogassuk, hogy minél több gyereket szüljön? Jó lesz az a gyereknek? Vagy inkább legyen kevesebb gyerek, de azok jobb körülmények közé szülessenek?"
Ezzel a véleményeddel nemcsak nem értek egyet, hanem egyenesen embertelennek tartom, szánalmasnak, szégyennek. Remélem elér téged is ez a sors, és személyesen tapasztalhatod meg a nyomort, és akkor majd valaki ugyanezt fogja a szemedbe mondani: Minek szülsz gyermeket? Csak a nyomorban élőket szaporítod vele!

Én helyetted az az álláspontot képviselem, hogy munkahelyeket kell teremteni minél jobb fizetésekkel. Minél magasabb hozzáadott értéket előállítani képes munkahelyeket. Ehhez megfelelő gazdaság- és oktatáspolitika kell.
Fidesz az unortodox gazdaságpolitikával sajnos csak növeli csődbemenő és kivonuló cégeket. Az oktatást pedig most zülleszti le, mert olyan drasztikus pénzeket vont el belőle (+ a Hoffmann rózsa féle reform már önmagában a szakmai dilettantizmus mintapéldája).

Ja, és elárulok még egy dolgot, aki 35 év alatt azért nem szült, mert a szocik alatt a havi 3-400 ezres jövedelméből nem tudta volna a gyermekét eltartani mivel nem kapott adókedvezményt, az vagy hazudik, vagy az agyával van belül baj.
Ugyanis egy 35 évalatti pénztáros csajok érdekes módon el tudtak menni szülni, pedig ők nem havi 3-400 ezret keresnek, hanem 80-120 ezer bruttót. Érdekes, hogy a havi 80-120 ezer bruttót kereső 35 év alatti csajok tudtak szülni, de a havi 3-400 ezret keresők meg nem, csak mert a szoci kormány alatt nem járt nekik adókedvezmény.
Te biztos vagy benne, hogy az ilyen csajok az adókedvezmény hiánya miatt nem szültek? Nem azért mert karrieristák voltak, akik számára a gyerek csak egy nyűg, és tönkre teszi a karrierjüket és munkahelyi előlépésüket?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.22. 10:50:52

@fehérfarkas: "Leírtam mikor milyen adókulcsok voltak. Te nem"
Te hibásan írtál le kiragadott részletek, én pedig javítottam :)

Felfognád, hogy minden adókedvezmény az adórendszer része? Nem én keverem oda, hanem ott van!

A legrosszabb helyzetben levő pályakezdő diplomások bére például a Procter&Gamble-nél bruttó 350 ezer forint, de Budapesten a pályakezdők normális egyetemi diplomával nem igazán mennek el dolgozni bruttó 200 ezer alatt.
Az ismerősi körből a válság kitörése óta ez igaz könyvelő, pályázatíró-ajánlatkészítő, informatikus, szakfordító-tolmács, közlekedési mérnök, kutatási asszisztens és banki szervező munkakörökben elhelyezkedő fiatalokra is azok közül, akiket ismerek.

Az igazán rosszul kereső diplomások a közoktatásban dolgozók, az egyetemi-főiskolai tanársegédek, a pályakezdő orvosok az első 4-5 évben és a piaci kereslet nélküli (egyiptológus, filozófus, a kommunikáció szakosok jelentős része, stb.) vagy gagyi főiskolán végzett diplomások.
A hivatalnokok többnyire mindenféle pótlékot kapnak és a törvényben meghatározottnál gyorsabban előrébb léphetnek, így őket nem kell félteni. A köztisztviselők hagyományosan többet kapnak kézhez, mint a közalkalmazottak.
A postai/MÁV/BKV dolgozók meg örüljenek, amíg nem jön a nagy rendrakás, amikor kirúgják mindet, felvesznek feleannyi embert és senki se veszi észre különbséget a szolgáltatásban...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.22. 11:10:41

@fehérfarkas: Már megint nem érted, amit írok. A pénztáros csaj azért nem szül, mert a 80-120 ezres bruttójával ő maximális GYED-et kap, így a gyerek 2 éves koráig ugyanannyi a pénze, mint amikor dolgozik. Aki 300 ezret keres, annak nagyot esik a jövedelme, amikor otthon van a gyerekével és ezért jogosan fél az elszegényedéstől. Ehhez tedd hozzá, hogy 80-120 ezret fizető munkát könnyebb találni, mint 300 ezret fizetőt, így jobban félti az állását.

Szomorú tény, hogy a gyermekek születése növeli az elszegényedés kockázatát. Korábban csak a többgyermekeseknél volt ez jelentős, de a 2007-es kutatási adatfelvételtől kezdve már az egy gyermekes családoknál is.

A munkahelyteremtéssel csak az a gond, hogy ez a fogalom az utóbbi 20 évben ismeretlen volt mindegyik pártnak. Persze, leírták a választások előtt a szórólapokra, aztán egyik se csinált semmit.

Az oktatási rendszert meg mindegyik szétveri, reform címen Magyar Bálinték a 10-15 évvel korábban megbukott angol rendszereket akarták bevezetni, Hoffmann Rózsáék pedig a 80 évvel ezelőtti dohos magyar diktatórikus emlékekhez nyúltak vissza. Egyik rosszabb mint a másik!
Közben Európában nem az a kérdés, hogy például egyetem végére megtanul-e egy nyelven középfokon a gyerek, hanem az, hogy 2 nyelven tanuljon meg középfokon vagy egy nyelven felsőfokon és egy nyelven alapfokon. Az átlag, nem a legjobbak!

A manapság születő gyerekek jelentős része olyan családba születik, ahol nincs állása egyik szülőnek sem. Ez így jó? Nem azt kellene ösztönözni, hogy ahol van pénz, ott legyen gyerek is?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.22. 11:31:04

@fehérfarkas: Még egy érdekes táblázat arról, hogy 2009-ben mennyi jövedelemadót kellett fizetni adott bruttó bérből:
60 ezer -> 0
90 ezer -> 4860
120 ezer -> 11685
150 ezer -> 19785
180 ezer -> 31785
Nem növekszik ez egy kissé gyorsan?

Mint korábban írtam, semmi kifogásom a többkulcsos adó ellen, lehet akár egy nullás kulcs is mondjuk havi 50 ezerig, de:
- ne legyen adójóváírás, mert az a rendszer káros volt a magas marginális adókulcs miatt
- mindenki fizessen valamennyi adót, tehát ha létezik nullás kulcs, akkor alacsonyabb legyen a minimálbérnél
- az átlagbér az első (nullánál nagyobb) kulcsba essen

fehérfarkas 2013.05.22. 11:33:17

@Távmunka blog:

1. nem minden diplomás a Procter&Gamble-nél dolgozik
2. Budpapesten kívül is élnek diplomások - bemutassam őket neked? Vagy legalább párat közülük?

Tudod, én ismerek olyan belső pesti kerületi 2 diplomás srácot, aki bruttó 130 ezerért talált csak munkát. Előtt többért dolgozott, csak pár éve drasztikusan leépített a munkahelye, és ő is az elküldöttek listájára került. De mivel nem naplopó munkakerülő, ezért elment dolgozni, de unortodoxiában csak ilyet talált, és ennek is örült.
Tudod, jelenleg egy még bruttó 130 ezres állasra is legalább 25-30 diplomás jelentkezik. Ez a valóság, és nem a fideszes propaganda. Meg nem az amit össze vissza hablatyolsz.
Tudod, 3 hónap után a Fidesz kormánynak köszönhetően már nem jár a munkanélküli segély (álláskeresési támogatás), hanem csak egy olyan összegre leszel jogosult, ami télen egy panel lakás (olyan ami még nem esett át a panelprogramon, vagyis a panelek többsége ilyen) távfűtés számláját is alig fedezi. Vagyis 3 hónap után a diplomás munkanélküliek bármilyen munkát elvállalnak, csakhogy a rezsit meg a lakáshitelt fizetni tudják.
Tudod, nem minden diplomás olyan mint az ismerőseid, hogy ameddig nem találnak 200 ezer felett fizető melót, addig a szüleik nyakán élősködhetnek.
Egyszer le kellene szállnod a földre arról a magas lóról, amin most éppen ülsz.

A te ismerősi köröd a hozzászólásaid alapján a magyar lakosság 10-15%-ba tartozó elitből és azok gyerekeiből kerül ki.
Én vidéki srácként jöttem fel 11 évvel ezelőtt Pestre dolgozni.
A szülővárosom Fehérvár az ország egyik legdinamikusabban fejlődő iparvárosa volt a 2008-as gazdasági világválságig. azóta nemhogy diplomásként, de még szakmunkásként is nehéz a városban állást kapni. És mondom, ez az legfejlettebb, legiparosodottabb (a rendszerváltás utáni modern iparra gondolj 3 nagy új ipari parkban, ne az az előttire, ugyanis a régi cégek a 90-es évek elején csődbe mentek) vidéki városa és megyeszékhelye. Akkor milyen lehet vajon a többi vidéki város?

Ja persze, ők le vannak magasról x@rva. Az a lényeg, hogy fővárosi úri gyerekek minél kevesebb adót fizessenek és minél több adótámogatást kapjanak, ugye?
Látom, te még mindig nem érted mi a szánalmas a hozzászólásaidban.

De tudod mit? Te nagypofájú senkiházi fideszdoid: menj le Miskolcra, Békéscsabára, Nyíregyházára, Szolnokra diplomásként dolgozni! Na, eridj! Menj! Találj munkát!!!
És majd akkor pofázzál a sokszázezres fizetésekről, és az SZJA-ból 100%-ig kihasználható adókedvezményekről.
Szerintem még a 49 ezres közmunkának is örülnél egy vidéki városban a hatalmas tudásoddal.

Ja, jó hogy említetted a mérnököket. Van mérnök ismerősöm is, akit fél évig nem fizetett ki a melóhelye. Ja, és a mérnök ismerőseim többsége EVÁ-s, mert az irodák csak vállalkozóként hajlandóak alkalmazni a mérnököket, hogy ne kelljen utánuk járulékokat fizetni.
Így egy 200-250 ezer bruttó már nem is olyan, ha abból minden költség téged terhel, mert vállalkozóként kell adózni belőle, és persze ebből fizeted a munkádhoz szükséges összes költséget. Különben nem veled kötnek szerződést, hanem olyannal, aki ezt bevállalja. És a mérnöki állásokra is túljelentkezés van, és bőven vannak akik bármit bevállalnak, csakhogy ne legyenek munkanélküliek.
Jó lenne, ha végre felébrednél az unortodox álomvilágból, és visszacsöppennél a valóságba.
Az általam megadott tényadatokat cáfolni nem tudtad, csak szánalmas elterelésekkel és maszatolásokkal próbálkoztál. Meg a szokásos fideszes lézer dzsonnis dologgal, hogy aki szegény az annyit is ér.

fehérfarkas 2013.05.22. 11:51:08

@Távmunka blog:
Ez az utsó hozzászólásom, mert látom még mindig nem érted a több kulcsos sávos adózást, és az egykulcsosat sem. A kettöt kevered egymással. Meg a szociális támogatásokat is kevered az adórendszerrel. És a minimálbérig adómentes jövedelemsáv miatti adójóváírás elvét sem érted.
Konkrét számokkal le lett írna, hogy néhány fontosabb jövedelemhatár, hogy konkrétan mennyi volt a kormányváltás előtt a többkulcsosnál a nettó és mennyi az egykulcsos bevezetése után.

Ezeket a tényadatokat nem tudtad cáfolni.
az, hogy össze-vissza kiragadsz dolgokat különböző helyekről, és azokat copyzgatod be az nem cáfolat, hanem maszatolás, és annak elismerése, hogy érdemi cáfolatod nincsen.

De legalább most már nem kell azt a szánalmas védekezést olvasni, hogy azért nem csökkent az egykulcsos bevezetésével a nettó, mert a vállalkozások megemelték a bruttót. Örül, hogy pár napja legalább eltűntek az ilyen szánalmas érvelések.
Úgy látszik most más irányba megy a terelés.

"A manapság születő gyerekek jelentős része olyan családba születik, ahol nincs állása egyik szülőnek sem. Ez így jó? Nem azt kellene ösztönözni, hogy ahol van pénz, ott legyen gyerek is?"

Dehogynem, igazad van. A nácik is pontosan ezt tették. Ugye ezek után nem baj, ha lenácizlak?

A náci nézeteid ellenére ismétlem: nem a munkanélküli családokat kell büntetni, és a gyerekvállalásukat megtiltani, hanem munkahelyeket kell teremteni! Érted? Munkahelyeket teremteni!
Olyan gazdaságpolitikát folytatni, ahol tömegével jönnek létre az új munkahelyek, és folyamatosan fejlődik a gazdaság.

Ja, és még egy kérdés? Ha a munkahelyek száma véges, akkor biztos, hogy a gazdagok minden gyerekének lesz majd munkahelye, ha jó sok gyereket szülnek? Vagy ők továbbra is csak kevés gyereket fognak szülni? És mivel a szegényeknek meg megtiltod a szülést, ezért 2100-ra Magyarország lakossága kb 1-2 millió lesz csak (hiszen munkahelyek és megélhetés hiányába ki vándorolna be ide).

És mi van akkor, ha a szegények mégiscsak akarnak gyereket szülni, és fognak is? Csak a te országodat tömegesen fogják elhagyni, ahogy az elmúlt 3 évben drasztikusan megnőtt a külföldre kivándorlók száma. És pont a tehetséges fiatalok mennek tömegesen külföldre dolgozni (aztán le is telepszenek ott).
És ha jövőre is a Fidesz nyer, akkor megyek én is külföldre dolgozni.
Te meg örülhetsz a gazdag 10-15%-ot támogató, a többieket meg elszegényítő Fidesz kormányodnak.
Ja, és az ismerőseidnek már lesz bőven munkájuk, és nem lesznek túljelentkezések az állásokért, ugyanis aki teheti az mindenki el fog innen húzni külföldre.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.22. 12:55:55

@fehérfarkas: Nem értesz se az adórendszerhez, se a társadalompolitikához, csak nyomod a süket dumát. Vicces, hogy a nagy szolidaritásodban azt se tudod, mennyi volt a minimálbér az utóbbi években és hogy mennyit adózott, csak puffogtatod az üres szöveget a mindenki rosszul járt sablonnal. Dumálsz Borsodról sé Szabolcsról, miközben dunántúli vagy...

A fővárosi "úri gyerekek", akiket példaként említettem, itt nőttek fel: Barcs, Zalalövő, Debrecen, Csepel, Mátészalka.

A tényadatokban több helyen is tévedtél, javítottam őket többször, véletlenül mindig ugyanabba az irányba kellett... Most is 100%-ban kihasználható adókedvezménnyel ironizálsz, amit rajtad kívül senki sem állított...

Te is olyan Gyurcsány-féle antináci vagy, aki a munkavállalóknak a gyerekekre adott adókedvezmény miatt a szegények kiirtását vízionálja? Az nem zavar, hogy rajtad kívül senki sem beszélt a szülés megtiltásáról és ugyanúgy van családi pótlék és GYES, mint eddig?

Én is vidéki vagyok, tudom, hogy milyen érzés olyan 35 fős osztályba járni, ahol a társaim harmada megbukik az általános iskolai évek alatt, rajtam kívül csak egy jut el a felsőoktatásba (a többségnek 18 évesen már 1-2 gyereke van) és azt is tudom, hogy mennyire nehéz saját keresetből másik városban egyetemre járni és közben a családot támogatni. Tudom, milyen egy kelet-magyarországi elnéptelenedő falu és szabadidőmben dolgozom a megmentésén, de ehhez persze kormányzati segítség nem igazán van.

Fehérvár ipara kiszervezett futószalagos összeszerelő munkákat jelent tudomásom szerint, ott nincs jelentős kutatás-fejlesztés.

A kivándorlás 2010-es erősödése szomorú tény, bár korábban orvosok elvándorlása sem volt örvendetes. Ebben valamennyire benne van a válság úgy általában, de a fő motiváció az, hogy se a Fideszben, se az ellenzékben nem hisznek az emberek, nem látnak pozitív jövőképet maguk előtt és már nem hisznek a magyar válság gyors megoldásában.
Én is dolgoztam külföldön, most is van külföldről származó jövedelmem, de itthon adózom, mert ez éri meg. Most is van több magyar barátom külföldön, Szerbiától Hollandiáig, Ausztriától Londonig.

Azt nem tudom, hogy jó-e, hogy a kivándorlók többsége gyorsan visszajön (lásd például a német statisztikákat), mert valószínűleg a honvágyon kívül főleg a gyenge nyelvtudás és a hasznosíthatatlan végzettség húzza őket haza :(

Végezetül, aki a személyi jövedelemadó rendszerével egyetért, az nem feltétlenül ért egyet az oktatás átalakításával, az állami alkalmazottak közötti tisztogatással, a fékek és ellensúlyok lebontásával, a magánnyugdíjpénztári rendszer megszüntetésével, a trafikmutyival, stb. Aki ezekkel minddel egyetért vagy mindet elutasítja, az nem gondolkozik, csak követi a pártját.

fehérfarkas 2013.05.22. 13:17:24

@Távmunka blog:
Amit leírtam azt leírtam. Vissza lehet néznie bárkinek.

Amiket meg a hozzászólásaidból idéztem azokat a ctrl-c ctrl-v funkcióval tettem. És ez alapján, a hozzászólásaid alapján formáltam véleményt rólad.
Ha nem tetszik, akkor sem sajnálom. aki olyanokat írt le, mint te, attól nem sajnálom a szemébe mondani mit gondolok róla.

A tények pedig magukért beszélnek. Sajnálom, hogy még elvi szinten sem tudod megérteni a kétféle adórendszer közti különbséget, nemhogy a leírt tényeket felfogni és értelmezni.
Egyetlen helyen tévedtem.
A többi helyen te maszatolták és csúsztattál, és körtét hasonlítottál almával, vagy 1-1 adatot kiragadtál és azt a rendszer egészeként próbáltad bemutatni. Többször is leírtam mi volt ezekben a hozzászólásaidban a hiba.

De azok után, amit a szegényekről és az alacsony jövedelműekről írtál tovább már nem akarok veled szóba állni. Persona non grata lettél a szememben.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.22. 13:52:19

@fehérfarkas: A ctr-c ctr-v funkció elég érdekes működik nálad vagy nem tőlem másoltál...

Persona non grata: gratulálok, ez a legjobb érv egy vitában :)

Soroljam a tévedéseid? 1998-2002 közötti SZJA változások, 2009-es és 2010-es SZJA, családi pótlék összege 2008-ban, hogy csak az adatokat soroljam, ne az elferdített véleményeket.
süti beállítások módosítása