2013.07.27.
20:50

Írta: Kis Miklós

Orbán kitart mások tévedései mellett

Akik kedvelik az állhatatosságot, azoknak jó hír, hogy a magyar miniszterelnök nemcsak a saját, hanem a mások tévedései mellett is kitart.

„ Ha egy országban az államadósság a bruttó hazai össztermék (GDP) 90 százalékát meghaladja, onnan "önerőből visszajönni" szinte alig van esély - mondta a kormányfő Tusványoson egy kérdésre válaszolva az MTI tudósítása szerint.

Ezzel Orbán Viktor valószínűleg a Reinhart-Rogoff szerzőpáros tanulmányában szereplő 90 százalékos GDP arányos államadóssági limitre utalt, s már nem is először, erre a számra hivatkozott már egy korábbi beszédében is. Reinhart és Rogoff szerint azon országok gazdaságának a növekedési potenciálja jelentősen csökken, ahol 90%-ot meghaladja a GDP - arányos államadósság. Igen ám, de a szerzőpáros tanulmányával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, számítási hibák csúsztak ugyanis az anyagba. Erről még a magyar sajtó is beszámolt. S nemcsak a gazdasági szaksajtó, hanem például az Index is.

Bár a tényekre szokták mondani, hogy makacs dolgok, valójában a mítoszok azok – mint azt Orbán Viktor példája is bizonyítja.

Nem egy közgazdász, hanem egy korábbi gazdaságpolitikus tévedése köszönt vissza a miniszterelnök egy másik mondatában: "Vissza fogjuk fizetni az IMF-nek az összes pénzt, és így tisztán állunk az Úr színe előtt". 

Az olcsó IMF-forrást idő előtt drágább piacira cserélni semmivel sem értelmesebb most, mint amikor Oszkó Péter tett hasonlót, amikor nem hívta le az esedékes hitelrészletet, inkább a költségesebb kötvénykibocsátás mellett döntött.

Sőt, ma talán még kevésbé hihető, hogy a Magyarországgal szembeni befektetői bizalom éppen ettől a fölösleges gesztustól növekedne.

Ha az Orbán-kormány valóban tisztán kíván az Úr színe elé állni, akkor nem az IMF-hitel  visszafizetésével kellene kezdeni. Sokkal inkább a szociális és munkanélküli ellátó rendszer emberségesebbé tételével, a megélhetésüket vesztett trafikosok jogainak visszaadásával – s lehetne még hosszasan folytatni a sort.

Érdekes volt a bejegyzés? Csatlakozz a Gazdpol blog és a Munka.org közös Facebook-oldalához:

123 komment

Címkék: politika gazdaság gazdaságpolitika államadósság portfolioblogger IMF Orbán Tusványos reinhart-rogoff

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdpol.blog.hu/api/trackback/id/tr245429219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény 2013.07.27. 23:30:59

@MikeBoy:
Feküdj vissza, jobb lesz mindkettőnknek...

Szociknak vége 2013.07.27. 23:31:05

@Fishwalker: Bajnai előtt állampapíros finanszírozás volt 10%-os kamatra, Bajnai alatt már az se. Ezt nevezik csődnek jobb helyeken.

Szociknak vége 2013.07.27. 23:32:38

@Fishwalker: 'Egy kölcsönnél mi az istent kell még összehasonlítani mint a kamatokat?'

- Igy volt vele 1millió devizahiteles, most menti őket a többi 9 millió.

2013.07.27. 23:32:58

@különvélemény:

Elég nagy SF vagy te öregem!
Szerintem még életedben nem vezettél te le semmit....
Na ignorállak trollface!

különvélemény 2013.07.27. 23:36:51

@MikeBoy:
Nagyon fogsz hiányozni, annyi tényt írtál le, mindenféle trollkodás nélkül.
A 12 egy tucat, az túl hízelgő lenne irányodba.

különvélemény 2013.07.27. 23:37:58

@különvélemény: irányodban' talán jobb nyelvtanilag

különvélemény 2013.07.27. 23:40:31

Esetleg valaki más, aki szerint a blog olvasójának kellene gazdasági számításokkal alátámasztania a blogger állításait?

Szívesen várom a jelentkezőket...

2013.07.27. 23:45:52

@különvélemény:

Szarügy mi, hogy ezt a trivialitást egyedül Te próbálod meg számon kérni.
Tudod mit? Ne is számolj!
Próbáltam keresni kormányzati nyilatkozatot arról, hogy azért törlesztjük elő az IMF hitelt, mert az amire lecseréljük, na az OLCSÓBB. Hát nem találtam...
De te találsz egyet, akkor igazat adok neked számolás nélkül is.

különvélemény 2013.07.27. 23:48:05

@MikeBoy:
Ja hogy triviális? Értem?
Melyik egyház szerint?

Fishwalker 2013.07.27. 23:49:22

@MetroGoldwinMayer:
Látom összecsúsznak az idősíkok de sebaj, majd ha nem iszol annyit akkor talán kitisztul.
1. Gyurcsány alatt a kölcségvetés felborult amikor: 1 nem lett bevezetve a tandíj amit most azért mégis bevezettek más néven. 2. El lett kaszálva a 300 forintos vizitdíj. Ezeket valahonnan pótolni kellett.
2. Gyurcsány alatt ütött be hozzánk a válság, amikor is nem kaptunk hitelt a piacról (mint mások sem) ezért az IMF-hez volt kénytelen fordulni. Nem mondom, hogy nem hibás a kialakult helyzetért de az akkori ellenzék legalább annyira benne volt mint Gy. .F.
3. Bajnai idején már kaptunk újra kölcsönt, sőt egyre kedvezőbb kamatokkal kaptuk meg.
4. A kormányváltáskor az "Ország a csőd szélén van" kijelentésre a piac megrendült és ismételten 10% felett kaptunk csak kölcsönöket.
5. Azokat a megszorításokat amiket Gy. F./Bajnai nem vezethetett be az ellenzék miatt. Azt Orbánék a sok maszlag között szépen letolták a torkotokon, és még észre sem veszitek. Vagy ti azt hiszitek, hogy nem mi fizetjük meg a távközlési adót, a bankadót, a sárga csekk adót, a kézpénz adót, a tranzakciós adót, stb.?

2013.07.27. 23:49:55

@különvélemény:

Keress nyilatkozatot!
Gondlom még te sem feltételezed azt, hogy a kormány ezt kihagyja, ha igazad van.

eztse 2013.07.27. 23:50:04

@különvélemény:

Jaj. Ha ennyire szeretsz kötekedni, akkor legalább legyél tájékozott.

Nagyon jogos a kérdés, hogy "milyen két pénznem"?

Tudod Orbán is devizakötvényeket bocsájt ki, és abból finanszírozza az adósságot, pont mint az IMF-hitel. Nincs különbség a pénznemben, elég csak a kamatokat összehasonlítani.

A bloomberges marhulásod is nevetséges. Google keresésemre a legelső találat:

www.bloomberg.com/news/2013-03-15/green-bonds-offer-cheaper-debt-for-first-advanced-biofuel-plants.html

Ott van a címben is a "cheaper debt". Ezen kívül még kiadott a google további kismillió találatot bloombergről "cheaper debt" kifejezéssel. Ez az állításod is megdőlt.

nincs_nick 2013.07.27. 23:51:23

@zobod: "az IMF-nek meg egyelőre megköszönik a részvételt a 2008-as, szocikhoz köthető majdnem csőd elhárításában játszott szerepéért, de most viszlát, mert most nem kellenek"

Szerintem még mindig tagjai vagyunk az IMF-nek és éppen Matolcsy pincsiskedett igazgatósági székért még nem is régen ott. Bár lehet ott is belülről akart bomlasztani, mint az MSZMP-ben anno a fél Fidesz.:D

2013.07.27. 23:51:56

@Fishwalker:

"1. Gyurcsány alatt a kölcségvetés felborult amikor: 1 nem lett bevezetve a tandíj amit most azért mégis bevezettek más néven. 2. El lett kaszálva a 300 forintos vizitdíj. Ezeket valahonnan pótolni kellett. "

OMG!
Ezek miatt felborult a költségvetés??? :))

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.07.27. 23:56:01

100% volt, hogy a civil, független, demokrata, szakmailag feddhetetlen, képzett szakértő ellenzékiek (valójában jobbosok, de nem úgy, mint az Orbán) azonnal el fogják magyarázni, hogy az IMF-hitelt végtörleszteni miért is rossz dolog valójában.

Persze, hiszen a rezsicsökkentésnél is meggyőzően elmondták, hogy az miért lesz mindenkinek még szarabb.

Gyorsabb voltál, mint hittem, gratuláltok.

Sajnos a fülkékben nem voltatok ennyire hatékonyak és ennyire sokan - sajnos úgy néz ki, jövőre is besül a mutatvány :((((

zobod 2013.07.27. 23:56:37

@nincs_nick: volt szó valaha is róla, hogy megszüntetjük az IMF tagságot? (segítek: nem)

"Bár lehet ott is belülről akart bomlasztani, mint az MSZMP-ben anno a fél Fidesz"

Már el is felejtetted a D209 ügynököt? Hogy kiállt vele kapcsolatban az elveiért az szdsz, mi? Biztos meggyőzte őket, hogy belülről bomlasztott...

különvélemény 2013.07.27. 23:57:38

@eztse:
Cheaper vs cheap, same product vs different....

Nice try, but please try again...

Szociknak vége 2013.07.27. 23:59:23

@Fishwalker: 1. Tehát a durva deficit és eladósodás mellett sem tudtak kormányozni(a fidesz miatt)? Én kérek elnézést.

2. Válság az volt. IMF hitel a szomszédok közül talán még a románoknál.

4. Te tényleg azt hiszed hogy a piac a kijelentések, kampányszlogenek alapján áraz? Hát, nem éppen. Nem olyan emberek mozgatják az árfolyamot akik az Indexről meg a Világgazdaságból merítik az infót a döntésekhez.

5. Arra mindig van mentség hogy nem tudtak kormányozni. Ha az ellenzék nélkül nem megy le kell mondani, azt ugye nem akarták.

Ma már nagyon örülünk ennek a hibának, mert többet nem kerülnek kormányra.

Fishwalker 2013.07.28. 00:04:06

@MikeBoy: Bocsánat rosszul fogalmaztam: Többek között ezek miatt is. Bár úgysem akarod a lényeget megérteni.

@OrangeOrder: ezt te hol olvastad? Ilyet én a cikkben nem találtam.
A rezsicsökkentés igenis szar, csak nem most lesz az hanem 5-10 év múlva. De nem magyarázom el mert úgysem értenéd meg. Ez már túl komplikált és összetett dolog lenne a pici agyad számára. Mint ahogy azt sem érted, hogy ezeket a "tuti" üzleteket miért kellett privatizálni annak idején.

2013.07.28. 00:06:16

@Fishwalker:

Döntsük el, hogy te írtad rosszul vagy én nem értem és vagy nem akarom érteni.
De egyet kérek: lehetőleg azért, mert te rosszul fogalmazol, abból rám következően azért ne állítunk semmit!

eztse 2013.07.28. 00:08:32

@különvélemény:

OÓOÓ. A kamatos észrevételemre nem reagáltál. Tehát legalább ott beláttad, hogy marhaságot írtál. Ennek örülök.

Cheaper vs cheap? Hát akkor javaslom te pedig olvasd át újra a postot, mert úgy tűnik nem tudsz olvasni, a blogban ugyanis az "olcsó" szó valóban szerepel, a "drága" viszont nem. Te meg ezt írtad: "EZ DRÁGA AZ OLCSÓ szintű érvelését." Szóval akkor közlöm veled, hogy a "DRÁGA" szó sehol sem szerepel a postban, csak a "drágább". Az "olcsó" szó pedig pont hogy az "olcsóbb" értelemben szerepel, mert a "drágább" szót tartalmazó mondat másik mellékmondatában szerepel. Szép kis öngólt lőttél.

De mivel te ezt úgyse fognád fel, ezért egyszerűbb, ha adok egy linket ahol konkrétan a "cheap debt" kifejezés szerepel, tessék, legelső találat:

www.bloomberg.com/news/2013-04-02/stockman-warns-easy-money-cheap-debt-hasten-apocalypse.html

de itt a második is:

www.bloomberg.com/news/2010-06-16/australia-banks-look-to-gain-in-n-z-from-covered-bonds-forbidden-at-home.html

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.07.28. 00:10:30

@Fishwalker: Igazad van. De amúgy tudtad, hogy csakis az SZDSZ és az MSZP szavazói lehetnek okosak, műveltek, intelligensek, szakmailag képzettek és elismertek?

A jobboldalon csupa fokhagymaszagú, fogatlan, mosdatlan félázsiai náci található, iskolába melegedni se jártak.

Fishwalker 2013.07.28. 00:14:57

@MetroGoldwinMayer: A lemondásban egyetértünk. Bár más okokból. Megpróbáltak kormányozni, ha nem haragszol nem szedem össze az összes intézkedést de 4 fontosabb pont:
1. Ingatlanadó: Bevétel lett volna, ha az AB nem kaszálja el.(Akkor még dönthetett ilyen kérdésekben)
2. Felsőoktatás finanszírozásának átalakítása, a tandíj bevezetése. Népszavazáson elkaszálva.
3. Egészségügy átalakítása, a költségek átterhelése a lakosságra, hogy érezzék semmi sincs ingyen. Népszavazáson elkaszálva.
4. Választásnál megígérték (még M.P.), hogy a tanárok fizetésemelést kapnak, ezt az ígéretüket és sok mást megpróbáltak még a válság előtt betartani. De erre az ország gazdasága még nem volt elég erős. (Ezért (is) kellettek a hitelek is.) A sok ígéret pedig (kolbászkerítés) azért volt mert a Fidesz az MSZP-vel karöltve egy ígéretháborút folytatott. A kettő között a különbség, hogy az MSZP megpróbálta betartani azokat. A FIDESZ most szarik arra, hogy mit ígérgetett az elmúlt 20 évben. De arra a kijelentésre is, hogy megszorítások nélkül is lehetne kormányozni. Mégis lettek a már fentebb írt adók.

Fishwalker 2013.07.28. 00:17:46

@MikeBoy: A mondandóm lényege, hogy az elkurásban az ellenzék is benne volt. A hiba pedig az, hogy a mondat nem pontosan fogalmaz, de a mondanivalója ha meg akarod érteni ugyanaz, ha meg nem akarod megérteni, akkor meg tökmindegy hogyan írom le.

Rodolfo63 2013.07.28. 00:18:52

@MetroGoldwinMayer:

a feltételrendszer szerinte tiszta az eu-imf hitel esetében, és a kamatok igenis jó alapot nyújtanak az összehasonlításra, mivel devizában is bocsátunk ki kötvényeket, tehát egy-az-egyben összevethetőek

2013.07.28. 00:19:35

@Fishwalker:

Az elkúráshoz nem igazán volt köze az ellenzéknek.

Szociknak vége 2013.07.28. 00:20:07

@Fishwalker: Nincs lett volna. Ha ürhajós lettem volna, az nagy lépés lett volna a zemberiségnek...:)

Rodolfo63 2013.07.28. 00:22:07

@MetroGoldwinMayer:

"4. Te tényleg azt hiszed hogy a piac a kijelentések, kampányszlogenek alapján áraz? Hát, nem éppen. Nem olyan emberek mozgatják az árfolyamot akik az Indexről meg a Világgazdaságból merítik az infót a döntésekhez."

igen, a bizalom legalább annyira erős része az árazásnak, mint a számok

zobod 2013.07.28. 00:22:23

@Fishwalker: ami korrekcióra természetesen csak sokkal kisebb mértékben lett volna szükség, ha az mszpszdsz egy becsületes, a következményekkel számoló, és legfőképpen értő módon megtervezett és végrehajtott költségvetési politikát folytat, ami figyelembe veszi a választói akaratot is (gondolok a 2006-os önkormányzati bukta után létrehozott régiós rendszerre, és az adósságokba hajszolt önkormányzatokra).

eztse 2013.07.28. 00:23:01

@MetroGoldwinMayer: Bizony, főleg ha nem térsz vissza. :)

Szociknak vége 2013.07.28. 00:25:30

@Fishwalker: @Rodolfo63:

Nem hiszem hogy karosszékből össze lehet hasonlítani az IMF hitelt (melyiket?) és a piaci finanszírozást.

3 dolog biztos: (1)Stabil gazdaságok a piacról finanszírozzák magukat, (2)instabilak mennek az IMF-hez kölcsönért.

(3) A 70es évektől hitelezett nekünk az IMF (nyilván szuperolcsón), mégis már a rendszerváltáskor 67%-os volt az államadósság, ami remek indok volt a teljes nemzeti vagyon eladásához szarér-hugyér. ma jóval kisebb az államivagyon aránya mint a nyugati bezzegországokban(No., Fra).

Vagyis letolták a gatyánkat, seggbeqrtak és elvárják hogy legyünk nagyon hálásak érte.

Rodolfo63 2013.07.28. 00:33:14

@MetroGoldwinMayer: ettől még a hamarabbi visszafizetés sok pénzbe kerül nekünk

Szociknak vége 2013.07.28. 00:35:30

@Rodolfo63: Ezért nem döntöttek még a mikor/hogy-ról. Persze biztosan kihegyezett kampánytéma lesz, de ez legyen a legnagyobb elqrás.

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2013.07.28. 00:41:16

"Az olcsó IMF-forrást idő előtt drágább piacira cserélni semmivel sem értelmesebb most, mint amikor Oszkó Péter tett hasonlót, amikor nem hívta le az esedékes hitelrészletet, inkább a költségesebb kötvénykibocsátás mellett döntött."

Ne haragudj, de ez marhaság. Nem lehet mindent aprópénzre váltani, a piaci finanszírozás alapvető cél, minden lehetőséget meg kell ragadni a vállalható (kitermelhető) kamatok melletti finanszírozásra. Ahogy Oszkóék, úgy Orbánék sem véletlenül ragaszkodnak a piachoz, amíg lehet...

Ugyanis mindennek üzenetértéke van. Egy ország, ami 10 éve nem tud piacról pénzhez jutni ésszerű kamatokon, egyértelműen és hosszútávon adja fel a függetlenségét. Szerintem ez egyetlen demokratikus államnak sem lehet célja, még Görögoszrának sem például, annak ellenére, hogy ők most ezt az utat járják majd be legalább 2020-ig.

Mi ezt elkerültük, hurrá. Nem visszasírni kell az IMF-et.

hot-spot (törölt) 2013.07.28. 01:03:45

Van, amikor már nem lehet jobban elbaszni a dolgokat.
Ez történik a mostani kormánnyal is.

Szociknak vége 2013.07.28. 01:06:15

@hot-spot: Mi lenne ha nem basznák el? Mikor kerülnézek kormányra? 2100ban?

gnme 2013.07.28. 01:15:20

nagyon tisztelem Oszkó Pétert

ha kam elé állt, mindig meg tudta indokolni mit miért akar, csinál

matolcsy helyett ilyen kellet volna..

viharban születtem

www.youtube.com/watch?v=ZcBJdrj5XnA

high up! 2013.07.28. 01:51:09

Szegény gazdasági csúcsidióta Orbanescuék, ennyi sorozat kudarc után nem csoda, ha már csak a rendszeres házi pálinka segít rajtuk. Ha Libás marad, csinál még egy 500 milliárdos megszorító csomagot, aztán 2011 végével már meg is oldódtak volna az államháztartási egyensúlygondok, az IMF maga köszönt volna el.

Fidiótáék meg már 3 éve szedik az 5000 milliárdos sarcot, de az államadósság csak nő, évközben meg rendre fél tucat újabb megszorítást kell bevezetniük, hogy legalább az évvégi hiánycél meglegyen. Na de hol van a ciklus végére ígért 65-70%-os államadósság ráta?

Ennyi tehát a különbség a fidióta 5000 milliárdos szabadság harcos önálló út és az IMF-fel egyeztetett 500 milliárdos ballibsi út között. Hát nagy marha itt minden fidióta, hogy a felcsúti zsákutcának örül.

S aztán itt van a felcsúti parasztvezér másik önámító dogmája: az IMF nélkül a bankok fizetik a lakosság helyett az adósságot.
Na most ugye az 5000 vs. 500 milliárdból is látszik, hogy nem. Másodszor meg a bankadóból eddig mintegy 300 milliárdot szedett be Orbanescu, ami szintén hangyafasznyi tétel a maradék 4700 milliárdos lakossági megszorítás ellenében. De mivel tudjuk, hogy mind a bankadó, mind a tranzakciós adó jön át a lakosságra, a nap végén az 5000 milliárdos megszorítás színtiszta lakossági megszorítás marad.

regress 2013.07.28. 06:14:02

@MetroGoldwinMayer: hány apától van ennyi eszed?

pánpéter 2013.07.28. 06:22:58

aha. tehát a nagyon szakmai, nagyon független, nagyon demokrata (= magát balliberális megmondóembernek képzelő senki) blogger szerint az államadósság jó, emelni kell még rajta 50-60%-ot (érthetetlen, hogy a görögök, az olaszok, a portugálok miért szenvednek miatta), plusz az IMF jó, az IMF-et szeretjük, ezért kell még onnan jó sok hitel, cserébe hátha olyan remek reformokat kérnek tőlünk is, mint román szomszédainktól. csak mert ahol az IMF ott van, ott szárnyal a szellem, szárnyal a szabadság, szárnyal a gazdaság, újra robbanásra kész lesz a puma, az állampolgárok tekintete megtellik boldogsággal, és a jövőbe vetett hit és buizalom újra kancsendzönga-i magasságokban kezd el szárnyalni.
érthetetlen, ha az államadósság és az IMF olyan jó dolgok, akkor miért nem szereti egyik kormány sem őket annyira. érthetetlen.
na most az van, hogy vagy a blogger nyomja fullba a kretént, vagy mindenki más...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.28. 06:44:53

@különvélemény: A Bloombergtől gyakorlatilag az összes magyar gazdasági újságírót kirügnák. Talán a HVG-ben van egy-két ember, aki kihúzna ott egy hetet, mert tudnak tényeket is írni, de utána belőlük is előjönne, hogy a tények helyett a véleményeket írják...

NemNick 2013.07.28. 07:30:46

@különvélemény: olvasom itt az ámokfutásodat és ne haragudj, de nem tudom megállni: ilyen nagyképű pöccsel még itt, a kommentekben is ritkán találkozni, mint te vagy.

Ez nem érinti a mondanivalód esetleges igazságtartalmát (nem értek hozzá, pláne a Bloombergnél nem mozgok olyan otthonosan, hogy ilyesmiket tudjak, mint Te...) - "csak" a stílusodat, az előzmények ismeretében, és az általad alkalmazott eszközöket.

De azokat nagyon.

ob.szerver 2013.07.28. 08:21:23

@különvélemény:

"Én mindig is igyekeztem ehhez (mármint: A HÁBORÚ: BÉKE: A SZABADSÁG: SZOLGASÁG: A TUDATLANSÁG: ERŐ) igazodni, ezért sem kötöztem el nyugatra, ahol ezek igazak."

Ez naggyon jó.

Itt egy tőrőlmetszett idióta, aki az ostobaságát okoskodással és fölényeskedéssel próbálja kompenzálni, aki azt próbálja meg vitatni, hogy a 2,5%-os forrásköltség kevesebb mint az 5%-os, és aki az agymosásért és a hazug kormányzati propagandáért nem szereti a nyugatot és ezért marad inkább itthon.

Epic.

a kormány embere 2013.07.28. 08:26:08

"számítási hibák csúsztak..."
Na,innentől kezdve ez a blog,teljesen agyament!Mimindannyian tudjuk,a felcsúti Zseni, NEM téved! (a zsákutca-táblát kell áthelyezni)

felcsutisuttyo 2013.07.28. 08:27:57

Jól megdobálták PARADICSOMMAL (sajnos nem kézigránáttal) a Nemzeti Rohadékot, az országunk Tumorát,... (Ha)"Tudnádfürdőn".(nem tudják Tusnádfürdőn, csak bégetnek...)
MIT CSINÁLT OTT:..Ekézte az EU-t,
fényezte önmagát..és össze vissza hazudozott...
na és persze főleg azért ment hogy KOLDÚLJON SZAVAZATOKAT, AMIVEL ELCSALHATJA A majd VÁLASZTÁST.....(azt hazudja majd, hogy annyi szavazat érkezett amennyi hiányzott:))) hehe

inebhedj - szerintem 2013.07.28. 08:28:23

@MikeBoy:

"Az olcsó IMF-forrást idő előtt drágább piacira cserélni semmivel sem értelmesebb most, mint amikor Oszkó Péter tett hasonlót, amikor nem hívta le az esedékes hitelrészletet, inkább a költségesebb kötvénykibocsátás mellett döntött."

privatbankar.hu/kotveny/ennyi-az-imf-hitel-kamata-valojaban-es-ezert-nem-tul-kedvezo-jelenleg-255578

felcsutisuttyo 2013.07.28. 08:32:14

Jól megdobálták PARADICSOMMAL (sajnos nem kézigránáttal) a Nemzeti Rohadékot, az országunk Tumorát,... (Ha)"Tudnádfürdőn".(nem tudják Tusnádfürdőn, csak bégetnek...)
MIT CSINÁLT OTT:..Ekézte az EU-t,
fényezte önmagát..és össze vissza hazudozott...
na és persze főleg azért ment hogy KOLDULJON SZAVAZATOKAT, AMIVEL ELCSALHATJA A majd VÁLASZTÁST.....(azt hazudja majd, hogy annyi szavazat érkezett amennyi hiányzott:))) hehe

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.28. 08:43:29

egy gazdaságpolitikai bloghoz képest kurta lett a poszt, nem?!

Mr. Waszabi 2013.07.28. 08:56:34

Ez is a wikipédiából tanulta a közgazdaságot? Vagy esetleg még onnan sem.
Mi van az USA-val vagy Japánnal például? Államadósságuk jelentősen meghaladja a 100%-ot, ám gazdaságuk nem vált tőkeszegénnyé államuk túlköltései miatt, s így bármikor megvesznek kilóra ilyen országot, mint M.o. Csak azt kell eldönteniük, hogy elég-e belőlük egy hatos csomag, vagy inkább egy tucatot akarnak. Ezzel szemben nálunk az állam felélte a gazdaságot, pont Orbán elmúlt 3 évi kormányzása alatt.
Az egy másik dolog, hogy az említett országoknak önmagukhoz képest nem optimális az adósságállomány-arányuk, s hogy e trendek okoznak elvi, jogi gondokat, azonban a gazdaságuk nem vált tőkeszegénnyé államuk költései miatt. Ez lényeges különbség, akkor is ha nem növekednek annyira. Van különbség aközött, hogy a nagy volumenű vállalkozásom nem növekszik, mert nem tudok többet eladni a piacon, meg aközött, hogy azért nem tudok többet eladni, mert nem tudom kifizetni az ehhez szükséges beruházásokat, vagy esetleg még a villanyszámlát sem.
Hülye ez az Orbán, csak nem forog. Most még. De még pár ilyen aranyköpés, és megérhetjük ezt is.

onmagam 2013.07.28. 09:01:15

"Vissza fogjuk fizetni az IMF-nek az összes pénzt, és így tisztán állunk az Úr színe előtt"

Úgy látszik lassan kezdi elhinni amit mond. Ha így folytatja előbb-utóbb beleőrül. De talán úgy könyebb lesz tőle megszabadulni.

2013.07.28. 09:27:47

@különvélemény: "ha a posztoló a Bloombergnél dolgozna, akkor az "olcsó" szó miatt azonnal felfüggesztenék, az "olcsó" és "drága" egy mondatban használatáért azonnal kirúgnák."

Ez TÉNY!"

először is kinyilatkoztatsz.
Másodszor : miért? Olvastad a Bloomberg belső szabályzatát? Belinkelnéd?

2013.07.28. 09:29:15

@különvélemény: Two Really Cheap ETFs Face Off. Investors Win. - Bloomberg
Jun 17, 2013 ... That made it the cheapest fund since the invention of the first mutual fund in 1924
. With expenses now less than the cost of a small pizza, the ...

nemi gaz 2013.07.28. 09:33:04

Azokat kérdezném meg, akik védik Orbán gazd. politikáját, hogy ők mennyi államkötvényt vásároltak, hogy a haza fényre derüljön?
Nagyon könnyű olyan magas kamatozású magyar államkötvényt kibocsájtani, amelyek lejáratkori kifizetését - akármilyen okra hivatkozva (mert ez már több országban megtörtént) - megtagadhatják.
Pont ezért nem teszem a megtakarításomat ilyen papírba (főleg Orbánék miatt), akár le is hülyézhettek. Viszont pont a vérmes fidiótáknak meg kötelezővé tenném, hogy a fizetésük 2/3-a rögtön államkötvény vásárlására menjen. Amit lehet, hogy soha vissza se kapnak.
Engem pl. senki, de senki nem tudna meggyőzni arról, hogy milyen kibszott jó most az államkötvény.

Fishwalker 2013.07.28. 09:33:24

@OrangeOrder: Ha még olvasod. Nem egy szóval nem mondtam, hogy idióta lenne mind. És az sem, hogy a másik oldalon, csupa okos lenne.
@MetroGoldwinMayer:
"3 dolog biztos: (1)Stabil gazdaságok a piacról finanszírozzák magukat, (2)instabilak mennek az IMF-hez kölcsönért."

Nem csak, az IMF-hez mehetsz azért is, hogy egy biztonsági hitelkeret legyen, ami biztosítja a befektetőket arról, hogy az országnak van fedezete arra, hogy visszafizesse a kölcsönöket. Ez jobb besorolást biztosít az országnak a hitelminősítőknél, ami biztosítja, hogy olcsóbb hiteleket kapjunk a piacról. Ez persze azzal jár, hogy nem költhetem a pénzt arra amire akarom, de nem is kell ténylegesen IMF hitelt felvenni.

"(3) A 70es évektől hitelezett nekünk az IMF (nyilván szuperolcsón), mégis már a rendszerváltáskor 67%-os volt az államadósság, ami remek indok volt a teljes nemzeti vagyon eladásához szarér-hugyér. ma jóval kisebb az államivagyon aránya mint a nyugati bezzegországokban(No., Fra)."

A teljes nemzeti vagyont egy lestrapált, elhasznált régi ósdi technológia jellemezte. Ennek a fenntartása rengeteg pénzt vitt el. Erre és a hihetetlenül szuper szociális hálóra rengeteg pénz kellett. A hitelek ezért lettek.
Eladva meg azért mert nem volt pénz a felújításra, nyugaton meg volt. Persze nem mondom, hogy a privatizációt jól csinálták, mint ahogy a kárpótlást sem. De szükséges volt. És utólag könnyebb okosnak lenni.

2013.07.28. 09:42:25

@OrangeOrder: "De amúgy tudtad, hogy csakis az SZDSZ és az MSZP szavazói lehetnek okosak, műveltek, intelligensek, szakmailag képzettek és elismertek?"

Ígylátod? Én azt veszem észre, hogy a jobboldalon, különösen a fidesz oldalán hiányzik a humor.
Márpedig a humor az intelligencia megnyilvánulása.

2013.07.28. 09:45:26

@pánpéter: Kicsit tájékozódj. Románia jobban üzemel, mióta IMF.
Litvánia, mondjuk most épp ő a példa.
Különbeb is ,arról van szó, hogy a JELENLEG kifutó IMF hitelt érdemes -e előtörleszteni, mikor fél év van hátra belőle?
Egy dolog indokolja: épp most olcsón tudja magát finanszírozni az állam a piacról. Ez arra utal, hogy ők se biztosak abban ,hogy az alacsony kamat tartós marad.

2013.07.28. 09:50:35

@inebhedj - szerintem: Pillanatnyi állapotot tetszik összehasonlítani a privátbankárnak. Ez indokolhatja a jelenlegi, igényeket meghaladó kibocsájtásszintet.
Amikor 9% volt az államkötvény kamata, vagy amikor benézett 11%-körül, akkor ez nem volt elmondható.
Az IMF hitel futamidejét kéne nézni, annak mennyi volt az összköltsége, és talán össze lehetne vetni az azon időszak alatti államkötvények kamatával. Nem egy adott pillanatot kiragadni.
Egyébként az állam/kormány Óvatosságát az is jelzi, hogy kurvára nem nyúlnak hozzá a felhalmozott tartalékhoz, inkább újabb adókat találnak ki.

2013.07.28. 09:53:09

@pánpéter: aha. tehát a nagyon szakmai, nagyon független, nagyon demokrata (= magát balliberális megmondóembernek képzelő senki) blogger szerint az államadósság jó, emelni kell még rajta 50-60%-ot"

Ez honnan?

high up! 2013.07.28. 09:53:49

Vissza fogjuk fizetni az IMF-nek az összes pénzt, és így tisztán állunk az Úr színe előtt".

Hú de nehéz lesz átszólni az MNB-be, hogy a 2008 ban oda bespájzolt 20 milliárd eurót utalja vissza az IMF-nek. Aztán még mindig marad valami 15 milliárd euró tartaléknak, annyi mint a válság előtt.
Meccsoda hatalmas bűvész mutatvány lesz ez a fidióta birkáktól! Ráadásul a marhák ezt keresztényi jópontként fogják fel! Hát nóóómáális?

2013.07.28. 10:01:08

@Józsi bá': Az kurvára ne zavarjon, hogy arról beszélgetünk, miért kell visszafizetni az IMF hitelt, ha úgyis lejár fél év múlva, ráadásul a tőke csökkenése miatt még a kakamta is csökken (százalékosan is, ilyen az IMF szerződés).
Egy oka van: aa kormány jól tudja, a piaci kamatok változhatnak. Most olcsó, most lehet üzengetni, jól állunk. Ha ismét emelkedni fog, már drágábban jutunk kölcsönhöz.
Indokaim:
1, nincs más magyarázat, miért most tornáztuk fel az államadósságot, kötvénykibocsájtással.
2, nem csökken a felhalmozott tartalék ilyen okból.
Pedig minden megrázkódtatás nélkül kifizethetnénk az IMF-et, sőt, már korábban is megtehettük volna. Mintegy az egyharmadából. Szóval még mindig biztonságos szintre csökkent volna a tartalék. Miért nem tették?
1, másra kell a pénz
2, nem bíznak a pénzügyi stabilitásban

Brix 2013.07.28. 10:10:53

Ostoba lépés volt elzavarni az IMF-et, hiszen kialakulhat még olyan helyzet, hogy leszűküljön, megdráguljon a likviditás a pénzpiacokon
Egy ilyen helyzetben senkinek sem kell majd a magyar államkötvény. Ha most akarja lecserélni Orbán a drága hiteleket, akkor a lehető legkedvezőbb alkalom, mivel a FED késő ősztől már csökkenteni fogja a likviditást
Az államadósság GDP-hez viszonyított értéke akkor számít, ha az állam nem saját fizetőeszközében van eladósodva. A Japánoknál a bruttó államadósság meghaladja a GDP 215%-át és mégsem mennek csődbe soha

smithjohn 2013.07.28. 10:17:13

Srácok, most komolyan!
:) Bármely oldalról közelítitek meg a problémát a vége uaz. Mindannyian Mammon f*ßát sz*pjátok!

Most komolyan, jó ez nektek?

Én már kidobtam a pi**ába a közgazdász diplomámat, de a mérnöki oklevelem se úszta meg... :)

Az ökonómia alacsonyrendű véglények kreálmánya. Posztulátuma a földi lét egyetlen valóságának - a természetnek - lebírása. A természet alapja pedig a harmónia.
Az inferior lét hívja életre a felhalmozás, a versengés, a haszon fogalmait.

Valaki közületek megnézte már milyen peremfeltételekkel kerül be a nyersanyag a gazdasági rendszerbe?
Mi tükrözné a valóságot, a harmóniát?

Belegondoltatok már, hogy a fogyasztó miért nem könyvelhet el értékcsökkenést?

Csak hogy két nagyon apró anomáliát hadd említsek ebben a sátáni konstrukcióban.

Mi a vagyon?

Az a szitu srácok, hogy a farkatoknál fogva bevittek titeket a tutiba. Kell a hamis próféta, aki vezet titeket tűzön-vízen át.

Ha feltételezzük, hogy Jézus sztorija kamu volt még akkor is ezt valaki kitalálta, leírta, hisz itt van. Mi volt benne?
A zsidóság messiásra várt, aki anyagi jólétet, politikai értelemben vett függetlenséget ér el.
Jézus valódi messiás, ki Mammon f*ßáról vágta volna le őket. Nekük azonban álpróféta kellett.

Mit tehetett volna Jézus? Felvesz beruházási hitelt ácsműhelyre, lejattol a helyi elittel aztán kapja a zsíros megrendeléseket és kitol a világra öt pulyát, akik majd belülről rohasztják a sátáni rendszert? Közben meg elégedetten számolgatja a zsetont a sötét pincéjében? Mer' túl kell élni ebben a mocskos világban?
:)
Ugyan srácok!
Egyszer meg kell halni, hogy felébredjetek. Csak egy rossz álom ez az egész.

Függők vagytok. A függőségben lévő origója a függőség tárgya... Fixáció.

watch?v=gIZmwzFQJDE

A hamis próféták mind mennek a kukába a fiktív felhalmozásaikkal. Mammon f*ßában a nagy csábítás, hogy el van rejtve előletek az a process, mikor ezek a véglények a kukába kerülnek.

Hiába kapaszkodsz a vasmacskába! Egyszer leb*ßák, te vele mész. Hidd el, akkor már nem fogsz tudni lejönni a függőségről. Most még igen.
Hajrá, KÉPesek vagytok rá!
:)

inebhedj - szerintem 2013.07.28. 10:22:34

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Én nem vagyok szakember, csak éppen iszom a levét a szakemberek szaktudásának, a belinkelés célja mindössze annyi volt, hogy jelezzem, "az IMF hitel köztudomásúan olcsóbb, mint a piaci, ezt a hülye is tudja" kitétel valójában nem egyetemes igazság, hanem adott pillanatban és adott inerciarendszerben (és természetesen adott prekoncepcióval) nagyon eltérő eredményre lehet jutni.

Valójában az átlagember kevéssé követi a különböző hitelek, kötvénykibocsátások, stb. sorsát, kamatait, változókamatait, fizetési periódusait, és a járulékos kötelezettségeket.

Csak az elmúlt 10 év átlagemberi tapasztalatai alapján a szakemberek lehet, hogy követik, de rosszul. :)

Szerencsére minden elméletre és kijelentésre lehet találni kútfőt a neten, amit/akit a vitapartner természetesen csípőből elutasít, így sok értelme nincs is a kútfő keresésnek, de ez már egyfajta hagyomány, a kutya sem fogadja el a véleményemet, amíg nem azt mondom, hogy a szomszéd véleménye, itt és ott adta elő. :)

De ez már offtopic.

2013.07.28. 10:36:29

@inebhedj - szerintem:
Így már értem. És ugyanezt gondolom én is.
Abban is teljesen igazad van, hogy jön mindenki a prekoncepciójával, és ha le mered írni, hogy azért ezt az egyetlen pontot át kéne gondolni, akkor nem úgy válaszol, mint te, hanem körömszakadtáig védi a hülyeséget.
Hisz gyakran csak egy apró félreértés.

2013.07.28. 10:38:32

@smithjohn: Hare Krisna, hare Rama.

2013.07.28. 10:39:43

@inebhedj - szerintem: Ja, van egy olyan érzésem, hogy jövő ilyenkor jóval magasabb kamatokkal fognk tudni állampapírt eladni...

2013.07.28. 10:57:36

@inebhedj - szerintem: Ami tény: az IMF kamat kiszámítható, pontosan megadott százalék.
Az SDR kamat + 2 %.
Az SDR egy mesterséges számlapénz, az IMF pénze, ha úgy tetszik, az IMF-et alkotó országok devizájának értéke illetve változása alapján számítják. Tehát egyfajta átlag, kiegyensúlyozottabb, mint külön külön vizsgálni. Egyébként ha belegondolsz, az összes többi lutri, bele kell kalkulálni az előre nem várható eseményeket is.
Például , ha dollárban veszünk fel hitelt, a dollár árfolyamváltozását. Nem csak nyerni lehet vele.
Ebből adódóan, mivel az SDR kiegyensúlyozott, (hisz a benne lévő dollár változást mondjuk az Euro változás korrigálja -példa), így csökkenthető a rizikó, ráadásul az ország úgy jut hitelhez, hogy a piac hisztije nem érvényesül (lásd: Csányi elad, OTP zuhan; vagy Soros bedöntötte a Fontot), és átlagában a futamidő egészét nézve olcsóbb lesz.
A piacon ugyanis a túl alacsony kamat illogikus, valamilyen gondot jelez.

Magustanonc 2013.07.28. 11:03:30

@zobod: 3 éve a kormánypárt tagjai beszéltek ilyeneket.

Szociknak vége 2013.07.28. 11:12:47

@Fishwalker: 'Nem csak, az IMF-hez mehetsz azért is, hogy egy biztonsági hitelkeret legyen, ami biztosítja a befektetőket arról, hogy az országnak van fedezete arra, hogy visszafizesse a kölcsönöket.'

Orbánék éppen ezt akarták. bementek a pénzboltba citromért, és ott azt mondták tetszik, nem tetszik, narancs van. Aztán megsértődtek hogy a narancs nem kell.

Szociknak vége 2013.07.28. 11:19:10

@Fishwalker: 'Ez jobb besorolást biztosít az országnak a hitelminősítőknél, ami biztosítja, hogy olcsóbb hiteleket kapjunk a piacról.'

- Tudtommal soha nem volt olyan olcsó a piaci pénz a válság előtt se, mint most.

Az IMF pontosan tudta a kommunizmus idején is, hogy az ipar korszerüsítése helyett dáridóra költik majd a pénzt, ezért adta(nem költheted akármire). Már akkor az volt a cél(70es évek vége) hogy megszerezzék a nyugatnak az ipart.

bankvezér 2013.07.28. 11:21:17

@különvélemény:
A blogger azt állíthat, amit csak akar. Az olvasók szintén. Senkinek nincs bizonyítási kötelezettsége.
Abba kellene hagyni ezt a kutya-macska veszekedést !

inebhedj - szerintem 2013.07.28. 11:24:12

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Amennyire emlékszem, választások után/környékén van egy egyfajta erősödési tendencia (ezt piaci várakozásnak, bizalomnak szokták hívni azok, akik egyébként is hajlamosak "a piacok beárazták" és "méltóságteljesen ünnepelt az ország" fordulatokkal terrorizálni a tömegeket), majd azt többnyire követi egy mélyrepülés.

Szóval bármikor bármi lehet, a jó közgazdász attól jó, hogy utólag meg tudja magyarázni, miért kellett mindennek úgy történnie, ahogy történt, miért volt lehetetlen bármely más forgatókönyv, és, hogy az ő, látszólag tök ellentmondó előrejelzése valójában pontos figyelmeztetés volt, csak nem foglalkoztunk vele, vagy nem értettük. :)

Egyébként maguk a szakemberek illetve a sajtó vajmi keveset segít a (legalább a lezajlott) folyamatok átlátásában, mikoron is egy alapvetően diktatórikus modellre épülő üzleti, pénzügyi rendszer elvárásait (?) vetítik egy (ne firtassuk mennyire) demokratikus társadalmi és politikai valóságra. :)

Kis Miklós 2013.07.28. 11:53:33

Örülök a kialakult élénk vitának. Sok az értékes hozzászólás, akad néhány kevésbé konstruktív is, de ez így normális. A Bloomberg egy kiváló hírügynökség, ám lényegéből fakadóan híreket közöl, nem blogposztokat, nem egészen értettem a kommentelő felvetését, de ezzel legalább nem vagyok egyedül.
Lehet érvelni amellett, hogy a piaci finanszírozás előnyben részesítése növeli a piaci bizalmat - ezt azért nem tettem meg részletesen, mert Oszkó megteszi a belinkelt interjúban - nekem ezzel kapcsolatban kétségeim vannak. Tisztelem azok véleményét is - minden véleményt tisztelek - akik a piaci bizalom növekedését várják az ilyen gesztusoktól, én kétlem, hogy a bizalmat ez növelné. Egy példának okáért ötéves kötvény megvásárlója főként arra kíváncsi, Magyarország 5 év múlva is tud-e fizetni. (Akkor is, ha lejárat előtt eladná, mert a vevőjét is ez érdekli majd.) Mérlegeli, hogy alakulhat a növekedés, az adósságpálya, stb. Hogy Magyarország előbb fizet az IMF-nek most nyáron, mint az elő van írva neki, nem hiszem, hogy érdemben befolyásolja. De persze lehet érvelni a pszichológiai motívumok mellett (de ezt számításokkal nyilván nemigen lehet alátámasztani, ezt a fölvetést sem értettem).

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.28. 11:57:15

@Fishwalker:
„Más különbség nem hiszem hogy nagyon lenne még.”

Már hogy az isten faszában ne lenne!
Az IMF nem azt szabja meg, hogy mire költsd a hitelt, hanem olyanokat, hogy privatizáld az energiaszektort, csökkentsd a nyugdíjakat, rúgj ki 20 ezer közalkalmazottat, hozz létre magánnyugdíjpénztárakat, stb. stb. Természetesen, amikor privatizélsz, akkor megvannak a preferált cégek is (általában a nemzetközi karvalytőke cégei).
Ezek már olyan szinten csorbítják egy ország szuverenitását, hogy az felháborító.

ásványi répacukor 2013.07.28. 11:57:44

Olyanon vitatkoznak egyes bezápult agyú kommentelők, amihez lila, bocsika narancssárga fingjuk sincs. Hiába ez a hőség tovább rontja az agymüködést, mivel az leállt,
hitük szerint elégségesnek vélik a propaganda unalomig történő ismétlését az elmúlt nyolcév tükrében. Azt a tényt messze elkerülik, hogy az ország gazdasága döcögő lassulásban van, s minden fillér kivétele a hitelek előre fizetésére, vagy nagy mágusként való eltüntetése (ellopása) ezen folyamatot erősiti. Nulla vagy inkább negativ hozama van az efféle ügyleteknek, de vannak akik hatalmas sikert látnak benne. Hiába no meleg van.....

ursus artos 2013.07.28. 12:15:11

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Ja, van egy olyan érzésem, hogy jövő ilyenkor jóval magasabb kamatokkal fognk tudni állampapírt eladni... "
Neked olyan érzésed is volt már, hogy itten aztán államcsőd lesz, meg éhség-lázadás, meg munkatáborok...

dr kíváncsivagyok 2013.07.28. 12:31:50

Kíváncsi lennék mi a faszt tennének ezek az unortodox zsenik , ha valami váratlan ?! közel-keleti , ázsiai , amerikai stb . esemény történne és hirtelen megint 328 - ig menne a ft....
Mert ugye az ájemef kirúgva....

dr kíváncsivagyok 2013.07.28. 12:36:08

@Brix:
"Ostoba lépés volt elzavarni az IMF-et, hiszen kialakulhat még olyan helyzet, hogy leszűküljön, megdráguljon a likviditás a pénzpiacokon "

Egyszer már kizavarták,...aztán pár nap múlva hason csúsztak előttük...

2013.07.28. 12:37:36

@MetroGoldwinMayer: az IMF meghatározott feltételek mellett adja a hitelt. Csak annak, aki kér. A feltétel, látni akarja a visszafizetés garanciáját. tehát ha Kádár nem fordult volna az IMF-hez, akkor nincs ilyen hitelünk. Igaz, akkor gazdasági visszaesés van.

2013.07.28. 12:38:20

@ursus artos: Ami késik, nem múlik. Jajj, Medveanyám! Már megint?

2013.07.28. 12:38:51

@ursus artos: Van egy fogadásom: 2013 októbere.

2013.07.28. 12:40:32

@Kara kán: A fidesz prop szerint. Ugyan, linkeld már be légyszíves az IMf feltételrendszerét Magyarországra vetítve!

vasgyuszi 2013.07.28. 12:57:50

"...és így tisztán állunk az Úr színe előtt"..."

A maga nevében beszéljen és akár holnap az Úr színe elé járulhatna ;)

2013.07.28. 12:59:43

@dr. Kóser Malac: Ja, ez olyan szokásos nagyotmondás, igazad van!

lavór 2013.07.28. 13:06:47

@nemi gaz:

Bizony, elgondolkodtató, amiről írsz. Pont annyira lehet államilag szavatolt, mint a magánnyugdíj pénzek voltak.

Na de én tényleg nem értek hozzá. Valaki elmagyarázná, hogy a nemzeti büszkeségen kívül miért jobb valamit sokkal drágábban megfinanszírozni, mint olcsóbban? kifizetjük most ezt a hitelt, idő előtt, oké. Rém büszkék leszünk. És? Na meg a fél ország éhen döglött bele. Vagy elmenekült.

Fishwalker 2013.07.28. 13:26:50

@Kara kán: Ezt mind a Fidesz mondja. Az IMF legfőbb és talán egyetlen feltétele, amit az EU is elvár, hogy a költségvetés megalapozott számokon legyen, és ne szálljon el, valamint lehetőleg a legkevesebb gazdasági kárt okozza a megszorítás. A legtöbb különadó pont kiesik ez utóbbi ok miatt. Az energiaszektort pedig igenis privatizálni kell, csak megfelelő feltételekkel. Az ugyanis nem gond, ha az emberek megtanulják, hogy a fűtés, villany, víz pénzbe kerül, és ne pazaroljunk. Minél drágább a villany, víz, fűtés annál jobban megéri az alternatív energia előállítása, annál jobban megéri a szigetelés, annál kevesebbet pazarlunk, és annál jobban kíméljük a környezetünket. Nem az alacsony árakat kell megtartani azon az áron, hogy adókat vetek ki közvetlenül, vagy közvetve a lakosságra, hanem otthagyom a pénzt, és mindenki fizessen ki annyit amennyit használ.

Fishwalker 2013.07.28. 13:34:30

@Kara kán: Ja és a magánnyugdíjpénztáraknak pont az lenne a lényege, hogy az állam kiszálljon a nyugdíjrendszerből és ne tudja a választókat megvenni kilóra. Ezt úgy hívják öngondoskodás. Nem az államon élsz, hanem abból amit félretettél. Csak ez sajnos a magyar embernek nem megy valamiért.

2013.07.28. 13:34:56

@inebhedj - szerintem: Tudod, a közgazdász korunk mesemondója.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.07.28. 13:38:54

@Fishwalker:
Az érvelésed piszkosul hazug.
Jó duma, hogy ha több pénzt adunk a közműcégeknek, akkor ők fejlesztenek, de sajnos ez nem így van. Nem fejlesztenek, hanem lopnak! A szemünket is!
A pazarlás alatt mit értesz?
Magyarországon most is maximális a takarékosság. Még az a kenyérdarab sem megy kárba, amit kidobsz a kukába. A környékemen a kukákat pofátlan cigányok rendszeresen átvizsgálják, minden újrafelhasználhatót kiszednek belőlük. Persze, a másik oldalon meg mocskot hagynak.

Álmodozni én is tudok, hogy hát, tessék takarékosnak lenni, új, alternatív technológiákat bevezetni.
Ki fog napelemet felszerelni a házára, te őrült!
Az, akinek a havi 6 ezer ft-os villanyszámla kifizetése is gond?
Nyilvánvaló, hogy az alternatív energiaforrások elterjedése is csak akkor lehetséges, ha nőnek a keresetek. Mert adópénzekből fedezett támogatásokkal ez nem megoldható.

Azzal persze egyetértek, hogy nem stadionokat meg ilyen presztízsberuházásokat kell elsősorban építeni, hanem a napkollektorok és a biogáz elterjedését kell támogatni minden lehetséges hazai és EU-s forrásból.
Az ország energiafüggetlenségének megteremtése nemzetbiztonsági érdek, aki nem tesz ezért az hazaáruló. Kész!

Fishwalker 2013.07.28. 13:39:17

@MetroGoldwinMayer: Ez sajnos igaz, de azóta megtanulták, hogy nekünk még a citrom feltételrendszerével sem szabad pénzt adni, kizárólag a narancséval. Ezért nem akartak mást adni.

Ja és amúgy a nyugat maximum a piacot akarta megszerezni, nem az ipart. De azóta rájöttek ők is, hogy ha az ipart teljesen felszámolják,(hogy ne legyen konkurencia) akkor piac sem lesz. És a 70 évek óta nagyon sokat változott a termelés. Kevesebb ember tud többet előállítani, így több fogyasztóra lenne szükség, miközben kevesebb dolgozóra.

Fishwalker 2013.07.28. 13:47:54

@Kara kán: Nagyon sokat fejlesztenek, vagy szerinted a 3-4G-s mobilhálózat magától nő ki a földből?
De tegyük fel, hogy tényleg több pénzt tesznek el, mint amit a befektetett pénz indokolna, akkor nem különadót kell kivetni, hanem rákényszeríteni, hogy a profitot újra és újra fejlesztésre fordítsák.
Víz cégeknek kell: a vízvezeték hálózatot karban tartani, csőtörés esetén javítani. A tűzcsapokat rendben tartani, az ellopott aknafedőket pótolni.
Gáz cégek: Szintén a saját hálózatukat nekik kell fenntartani.
Villany: A villanyhálózatunk úgy ahogy volt szar volt, elavult régi vezetékek, rossz hatásfokú transzformátor állomások, viharban kidőlő oszlopok cseréje, viharban leszakadó vezetékek cseréje.

A befektetők akik pedig annak idején pénzt adtak erre,most szeretnék a hasznot látni, mintha kölcsönt adtak volna. Az pedig, hogy mi számít extraprofitnak elég szubjektív dolog. A 10 Ft is lehet sok, és az 1000 is kevés.

Fishwalker 2013.07.28. 13:55:33

@Kara kán: Ja és ha megfelelően szétszeded a rendszert, akkor versenyt lehet generálni közöttük. Például: (Le egyszerűsítve) Más cég kezeli a hálózatot és más az aki szolgáltat rajta. Ebben az esetben bármikor válthatsz a szolgáltatók között, annak megfelelően, hogy melyik kínálja olcsóbban jobb feltételekkel a szolgáltatást. A kartelek elkerülésére pedig ott a versenybizottság, nekik kell olyan jogkört adni, amivel felléphetnek ezek ellen. Vagy ha ez sem opció, akkor kell törvényi módszerrel hosszútávon rákényszeríteni a versenyre, vagy hogy a terméket alacsony árréssel adják. Mint példa erre az unión belüli SMS-ek tarifája. De haszonnak kell lennie, mert abból lehet fejleszteni.

inebhedj - szerintem 2013.07.28. 14:11:26

@Fishwalker:

Off, de mondjuk a 3G/4G mobilhálózat pont rossz érv, mivel annyira nem értékelhető a kinövése a földből.

Beszéljünk inkább 2G-ről, az legalább jobbára van (mondjuk autópályán az se nagyon, de spongyát rá). :)

A villanyhálózatunk 90-es évekbeli állapotával nem vitatkoznék (fogalmam sincs milyen volt), de a mostani szolgáltatás minőség az elég távol áll a fogyasztói pénztárca méretétől az ország egy részén (magyarul nehéz olyan ütemben pótolni az elektromos eszközöket, amilyen ütemben tönkre vágják azokat a permanens üzemzavarok).

zobod 2013.07.28. 14:23:36

@Fishwalker: a tény ezzel szemben az, hogy az EU-IMF programok mind megbuktak. Írország recesszióba csúszott megint, a görög bailout feltételeit alighanem újra kell tárgyalni, Ciprus lélegeztetőgépen (lassan négy hónapja tart az állítólag egy hetes tőkekontroll), Portugália egyre nagyobb slmasztikában. Csoda-e, ha senki nem akar már ezekkel az szervezetekkel együttműködni. Tankönveik szabályai érvényüket vesztették, ezt Soros is sokszor elmondta már economywatchon rendszeresen publikál az öreg, el lehet olvasni mit gondol a nemzetközi szervezetekről. Szlovének, spanyolok, magyarok keresik a módját hogy tudnák megoldani problémáikat. Az elmúlt hetekben olyan, fidesz iránti csodálattal aligha vádolható arcok, mint Schauble, vagy legutóbb Reding kelt ki az IMF ellen, a következő időszak stabilizácis programját immár alapvetően nélkülük képzelve el.

Szociknak vége 2013.07.28. 14:30:13

@Fishwalker: 'És a 70 évek óta nagyon sokat változott a termelés. Kevesebb ember tud többet előállítani, így több fogyasztóra lenne szükség, miközben kevesebb dolgozóra.'

- Ezt főleg azokban az országokban emlegetik doktrínaként, amelyek - pont emiatt - a 70es években voltak a csúcson, azóta vegetálnak. Pl. USA, NyeU.

Kína pont az ellenkezőjét gondolja, több dolgozóra van szükség és kevesebb fogyasztásra, és akkor megvásárolják a nyugatot (ami azóta részben be is következett).

Szociknak vége 2013.07.28. 14:47:00

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/a_prostitucio_menti_meg_a_gdp-t.560166.html

Itt a vég. Ha már képtelen az EU dolgozni és beindítani a gazdaságait, statisztikával akarja 'felemelni' a GDP-t. Igy még jobban el tud adósodni. Brávó, Európa!

bankvezér 2013.07.29. 09:26:45

Nocsak! Itt cenzúra van ??? :(((
süti beállítások módosítása