2019.05.25.
20:39

Írta: Kis Miklós

Mi a valódi tétje az EP-választásnak?

A kormánypropaganda azt a képet vetíti a választók elé, hogy az Európai Unió pusztán azért jó nekünk, mert pénzt ad, de egyben veszélyt jelent nemzeti szuverenitásunkra.  Jó lenne, ha nem csak azok mennének el szavazni, akik ezt el is hiszik.

 Orbán Viktor számtalanszor elmondta, hogy az európai parlamenti választás tétje, hogy Magyarország „bevándorlóország” lesz, avagy nem – az országgyűlési választásokon már bevált módon.

A valódi tét ezzel szemben – maradva a legfontosabbnál – az, hogy az Európai Unió az elkövetkező öt évben horgonyt jelent-e az autokrácia felé lassan, de kitartóan araszolgató magyar politikai rendszernek. Megáll-e a demokrácia romlása vagy csúszunk tovább egy orosz típusú politikai rendszer felé?  Jogállam maradunk (legalább messziről és hunyorítva), vagy fokozatosan elfogy a maradék szabadság is?

Az alkotmányozó többségű Orbán-kormány hatalmának intézményi ellensúlyát ma már szinte csak az EU intézményei jelentik. Kevés, de ennyi maradt. Lehet még ennél rosszabb is. A tét az, hogy ez megmarad-e és ki tudunk-e küldeni legalább egy olyan képviselőt, aki az Orbán-kormány ellensúlyaként tud működni. Jávor Benedek (MSZP- Párbeszéd) például ilyen képviselő volt: ő robbantotta ki a Tiborcz-Elios ügyet, ő érte el a korábban titkolt Paks2 szerződések nyilvánosságra hozatalát is.

Ha már Paks 2: az elkövetkező években egyre inkább a közérdeklődés középpontjába kerülhet Paks 2 ügye, amiben a tisztánlátás rendkívül fontos lenne. Egy elrontott gigaberuházás tönkreteheti Magyarországot – gondoljunk akár a Kádár-rendszer értelmetlen eocén programjára, vagy a Bős-Nagymaros beruházásra. Ezek a hibák Magyarország eladósodásához, illetve a végül a Kádár- rendszer bukásához (és az utána következő mély recesszióhoz és ugyancsak mély, tömegeket érintő emberi szenvedésekhez) is hozzájárultak.  Hogy mi történik végül a Paks 2 beruházással, az nagyban befolyásolja az ország sorsát, így semmiképp nem ártana, ha maradna egy „ügygondnok” Brüsszelben.

Persze, számtalan ügyről lehetne még írni, amelyek e választás valódi tétjei a klímaproblémától a negyedik ipari forradalom társadalmi következményeiig. Ami mégis talán a legfontosabb szempont lehet a szavazáskor: olyan képviselőt küldeni az Európai Parlamentbe, aki elég szorgalmas és kitartó ahhoz, hogy kihasználja azokat a lehetőségeket, amelyek korlátait jelentik az itthon a hatalommegosztást gyakorlatilag csaknem teljesen felszámoló, hatalmát központosító magyar kormánynak. Ebben a tekintetben az elmúlt öt évben Jávor Benedek (MSZP- Párbeszéd) teljesített a legjobban.

61 komment

Címkék: EP Jávor Benedek

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdpol.blog.hu/api/trackback/id/tr3814861862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.26. 07:17:17

A tét: ki nyer, a liberális elit vagy a nép.

Megy-e tovább Európa a szakadék felé vagy megáll lassan?

Brix 2019.05.26. 10:15:18

@MAXVAL bircaman közíró: Mièrt, ha Orbán nyer, akkor azzal a nèp nyer? Ő èppen hogy a pártközeli nagytőkèt ès az ingatlanhalmozó nagypolgárság érdekeit képviseli! A kisemberre Orbánnak csak a hatalom megtartása miatt van szüksége, de, zsigerileg kiember-ellenes ellenes....Olvasd csak el az Alaptörvényt ès megtudod miről beszélek...Alapjogokat kivettek belőle, rögzítették az egykulcsos adót,( arányos adózás.. stb...)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.26. 10:18:59

@Brix:

A ballibek meg a külföldi tőke emberei, szóval Orbán a kisebb rossz.

Erimar Ri Tylen 2019.05.26. 10:25:51

@MAXVAL bircaman közíró: szerintem is. remélhetőleg senki se hiszi el az itt leírtakat...

nemecsekerno_007 2019.05.26. 10:33:20

Bős-Nagymarost meg kellett volna építeni, sajnos az első demokratikus fellelkesedésünkben leszavaztuk.
Inkább a lustrációra kellett volna koncentrálni, akkor nem itt tartanánk.

kolomparlole1114 2019.05.26. 11:07:57

"Az alkotmányozó többségű Orbán-kormány hatalmának intézményi ellensúlyát ma már szinte csak az EU intézményei jelentik."

Ez biztos? Szerintem az se. Az hogy mulyán néha felteszik a kezüket hogy "ha lehet lécci ne már, lécci, lécci, lécci" az nem ellensúly. Az asztalra kéne csapni hogy "faszt a seggedbe Viktorkám, ha nem tartod be a szabályokat, kibaszunk az EU-ból is, felrakunk az Interpol körözésre a teljes családoddal, bűnszervezeteddel együtt, a románoknak meg hagyjuk hogy a Tiszáig tolják ki a trianoni határt". Na az már ellensúly lenne. De még a Néppártból se merték kibaszni, pedig annak aztán tényleg semmi súlya nincs. Az EU = Chamberlain 2.0. Akkor is jól megkötötték a békét Hitlerrel. Mint a mostanival.

kolomparlole1114 2019.05.26. 11:08:44

@MAXVAL bircaman közíró: Már csak az alján tudunk megállni, ahol vagyunk, ahova gazdád, a cigányvajda kormányzott minket.

CSOKKI MÁLNA 2019.05.26. 13:29:32

@kolomparlole1114:

novekedes.hu/interju/patai-mihaly-ennel-jobb-allapotban-meg-soha-nem-volt-a-magyar-gazdasag

" A mostani növekedési ciklus a magyar gazdaságtörténetbe óriási sikertörténetként fog bevonulni. Nem csak azért, mert hosszú ideje, már 7 éve növekedési szakaszban van az ország. Azért különleges ez a mostani helyzet, mert most fordul elő először, hogy van egy tartós növekedési ciklusunk, 7-10 év minimum, és a legfontosabb makro mérlegek rendben vannak. Az államháztartást fegyelmezetten menedzselik, a fizetési mérleg és a külkereskedelmi mérleg pozitív. Ez a három mérleg soha nem volt így kézben tartva az elmúlt száz évben."

:D

Éva Lonkay 2019.05.26. 13:37:28

@Brix: Ha befejezed a nyolc általánost, majd másképp látod a dolgokat...

Orbán veje 2019.05.26. 13:45:18

@Éva Lonkay: Esetleg leírhatnád a véleményed orbán ráhel férjének 32 milliárdos vagyonáról is! Ezt mindig elfelejted! Persze, mivel te is fideszbérenc vagy biztos jó sokat lopsz te is. Gondolom a tolvaj cigányvajda orbán a példaképed! Ennyit még senki nem lopott az emberektől, mint orbán. Remélem el lesz majd azé számoltatva egyszer.

morph on deer 2019.05.26. 13:55:21

@CSOKKI MÁLNA:
Hát hogyne baxky, hogyne!
Mind a három mérleget orbán tartja kézben, azért olyan qrvajó a kézben tartás, persze.

Az, hogy közben a másik keze rendszeresen a zsebébe téved, az meg csak optikai csalódás, gondolom.

Soha a büdös életben korábban nem ömlött ennyi pénz az országba az EU-ból, ezen felül meg már a Paksra kapott orosz kölcsön is fogy rendesen, ezért aztán már kínai kölcsön is van, naná, hogy legalább a fizetnivalók rendben vannak, hogy ne zavarjon bele senki a bizniszbe!

Közben pedig egy qrva nagy piramisjáték zajlik, ahol rendszeresen az újabb és újabb lóvékból fizetik ki a korábbi hiteleket, így egyre nagyobb mértékben terhelik meg a jövőt.

Érdekelne, hogy mit fog szólni majd a mai kétéves, ha egész felnőttkorát majd a mai orbáni “gazdasági csoda” visszafizetésére kell fordítania, de legalább minden kutyaól mellett fog majd állni pár szadion...

Belzebubo 2019.05.26. 14:01:52

Akármi is lesz ma a választás eredménye, egy biztos, az ukrán cigarettacsempészek ma nagyot kaszálnak ...

midnight coder 2019.05.26. 14:28:00

"Megáll-e a demokrácia romlása vagy csúszunk tovább egy orosz típusú politikai rendszer felé?"

Mert az úgynevezett jogállam megakadályozta, hogy a jóelvtársak úgy két és fél ciklus alatt szétlopják az ország vagyonát a gengszterváltás idején... Ja bocs, nem is. Pedig akkor aztán hű de demokraták voltunk! Szerettek is minket az EU-ban, mert az ottani cégek vették meg szarért-húgyért a jóelvtársaktól a dolgokat.

midnight coder 2019.05.26. 14:29:29

@morph on deer: "Közben pedig egy qrva nagy piramisjáték zajlik, ahol rendszeresen az újabb és újabb lóvékból fizetik ki a korábbi hiteleket, így egyre nagyobb mértékben terhelik meg a jövőt."

Valóban ez folyt.. 2002 és 2010 között. Meg is dupláztátok szépen az államadósságot.

torró 2019.05.26. 14:36:54

@morph on deer:
Ühüm! És a nálunk működő nyugati cégek hány milliárdot vágnak zsebre? He? És hol adóznak? Mert itt keveset. És ráadásul minden szar árút idehoznak! Ez tény!
Amúgy kérdem én mi az a akármi amiben valaki is korlátozva van? Hacsak nem a hülyeség! Bárki leírhat mindent! Ezerrel szidják Orbánt a trágárság magas szintjén. Vagy a sajtó szabadságban ki van korlátozva? Annak idején amikor Orbánék tiltakoztak az óriási balos média miatt, azt mondták neki, hogy ha nem tetszik, vegyen magának médiát. Hát vett! Most meg hogy a balos média nem tudja magát fent tartani, reklamálnak. Hát akkor most vegyenek maguknak, elég sok lóvét lenyúltak. Abból futná! De semmit nem akartak csinálni még a cégeikkel sem. Tudok olyan céget ami teljesen , az épülete is, tönkre lett vágva. Most megvette a Lőrinc, rendbe tette, és ki vannak akadva! Hát vazze, a kezükben volt, ráadásul ingyen kapta meg egyik szoci képviselő! A dolgozókat is szélnek eresztette! Akkor? De egyenlőre Orbán kormányoz, ő felel az ország dolgaiért. Itt egyetlen probléma van! Az ellenzék nem tudja kiheverni a tehetetlenségét. Csak ezért nem az Orbán a hibás!!

Belzebubo 2019.05.26. 14:46:28

@midnight coder: mondd, te ennyire gyerek vagy, vagy ennyire szenilis, hogy nem tudod, hogy a két és fél ciklus az 1. orbán kormány félideje? Emlékeztetôül: halasztott ÁFA törvény, olaj szôkités, székház eladás, Kaya Ibrahim-Josip Toht, apuci kôbányája, „valóságos Malév dinasztia“ - ezt lehet, hogy nem pontosan idézem patakvér cseresznyeárus kollégától, 4. metró - na jó, az csak 30%-ban, azóta is fáj neki, Tokaj-Hegyalja kft. Unom sorolni...

Belzebubo 2019.05.26. 15:01:25

@torró: hááát igazad van... a Mercedes (Kecskemét) tényleg egy szar... bele nem ülnék... se az Audi TT-be, (Gyôr), se egy Opelbe (Szentgothárd), csupa szar mindegyik... nem is tudom, mitôl lettek ezek Viktátor „stratégiai partnerei“ Médiát pedig mindenki tud csinálni magának, ha van fölös 800 millió ellenôrizetlen közpénze (MTVA)...

kutyás majmok országa (törölt) 2019.05.26. 16:02:26

A blogger hülye: felületet biztosít a fideszes propagandistáknak. Innentől kezdve a blogja egy kalap szart nem ér, szimplán fideszes fórum. Köszi!

enrikokaruszo 2019.05.26. 16:07:13

@kutyás majmok országa: aranypofa vagy, hát miért nem győzöd meg őket tényekkel alátámasztott, tűpontos érveiddel?

Brix 2019.05.26. 16:15:04

@Éva Lonkay: Hogy maradtál volna a rohadt kurva anyádban, Te mocskos , fideszes, felszopó patkány! Nekem egyetemi vègzettsègem van, te pedig mèg a kisegítő iskola padjait koptatod!

enrikokaruszo 2019.05.26. 16:21:47

@Brix: azt hiszem, akkor már elérted pályád csúcspontját:)

midnight coder 2019.05.26. 16:23:21

@kutyás majmok országa: Tudod, a blog - mármint az igazi - egy ilyen mûfaj. Vannak postok, és vannak vélemények. Akár a posttal ellentétesek is. Tudom, persze ti vörösnácik a szólásszabadság minden formáját gyûlölitek, így ezt is. Az MSZP pártirodájából üzemeltetett igazi vörösnáci pártblogokon nincs is kommentelési lehetőség.

József Körmendy 2019.05.26. 16:25:50

Jávor Benedek, egy buta kis hazudozó.

torró 2019.05.26. 16:27:51

@Belzebubo:
Világos hogy nem lehet általánosítani. De csak a rend kedvéért! tavaly ötszázezer Mercedest hívtak vissza hiba miatt! Azonkívül a gyárban a gyártósoroknak az elejére ki van téve, hová viszik a sorról lejövő kocsit. Az egyik rokonlány férje ott dolgozott. Az élelmiszerekről volt egyébként ilyen jellegű vita. De ha van időd menj ki a Németekhez és vásárolj, mondjuk csokit, és ugyanazt vedd meg itthon. Amúgy az árak is bizonyos termékeknél olcsóbbak az itthoninál. Vannak vitatható döntéseik Orbánéknak, de vannak elfogadhatóak. És semmivel sem lopnak többet mint amit a balosok zsebrevágtak. Csak az felett sokan szemet hunynak.

midnight coder 2019.05.26. 16:28:58

@Belzebubo: Nem barátom, te vagy picit szenilis amikor elfelejted, hogy az ország kiárusítása nem 89-ben kezdõdött, hanem jóval korábban, úgy 86 magasságában. Úgy hívták a dolgot, hogy spontán privatizáció. Az olajügyek pedig, benne a szõkítéssel, jellemzõen baloldali ügyletek voltak.

midnight coder 2019.05.26. 16:30:47

@Brix: Az egyetemi végzettségedhez képest elég tahó mód kommunikálsz.

MACISAJT 2019.05.26. 16:31:51

Csupán megjegyeztem hogy ilyesfajta hazaárulókból Magyarországnak hagyományosan a legalja jutott...
Külföldi nembarátainknak( és valljuk be, évszázadok óta belőlük van a több) gyakorlatilag semmi mást nem kell tenniük csupán átvenniük a saját nemzetárulóink által terített asztalkákat. Csoda ha így állunk, mikor a szar hentini, tavares stb. "jelentéseket" jórészt a Körúton belül írták?
Hogy a jávorok, újhülyék, molnárok,niedermüllerek stb. másra sem valók mint külföldiek érdekeinek kiszolgálására?

midnight coder 2019.05.26. 16:34:56

@enrikokaruszo: A tûpontos érvelést bírják az elvtársak a legkevésbé. Elõbb vágnak ki egy balfék blogon azért, mert grafikonokkal alátámasztva bebizonyítod hogy a postoló hülyeséget beszél, mint ha Pl. olyan kifejezéseket használsz hogy "kancigány". Persze az igazi balfék blogon eleve nem is lehet kommentelni, vagy csak faszbúkkal.

stim 2019.05.26. 16:36:33

2/1

A szabadságról és a liberalizmusról. Liberty.

ki az illiberális? Ki a liberális?

Illiberális jegybank, illiberális kormány?

Azok a királyok akik az ország szabadságát védték (liberty) vajon illiberálisok vagy liberálisok voltak?
Az a jegybank amelyik a globális pénzpiaci érdekektől függetlenül a nemzet, az ország, a közösség pénzügyi szabadságát védi az vajon liberális vagy illiberális? Az a jegybank amelyik a jegybanki alapkamatot rekordalacsonyan tartja míg a korábbi kormányok alatt volt 25% is az lenne illiberális? Hiszen a magyar állampolgárok pénzügyi szabadságát tartja szem előtt. Ha alacsony a jegybanki alapkamat értéktartó a nyugdíj, a fizetés és a megtakarítás. Ez a pénzügyi liberty.

Az az EU Parlament amelyik úgy viselkedik mint egy terjeszkedő király és a liberalizmusra hivatkozva mások kinyilvánított akarata ellenére el akarja venni az önrendelkezésüket vagy is a szabadságukat az miért nevezendő liberálisnak mikor viselkedését tekintve a más véleményével szemben intolreáns, nem tűri a kritikát? Nem lehetséges, hogy mostanára a liberális kifejezés valójában önmaga karikatúrájává és gonosz ikertestvérévé vált egy alternatív univerzumból?

Tegyük tisztába ezt a dolgot hisezn a választás értékválasztásról szól. A liberty, a szabadság, a freedom érték. Ezért az értékért országok évszázadok, ezredek alatt rengeteg áldozatot hoztak mert tudták, hogy mekkora érték. Nem véletlen, hogy pont Magyarország áll ellen legjobban a szabadsága elvételére tett kísérleteknek. Mi elvesztettük annyiszor a szabadságunkat, hogy tudjuk értékelni amikor van. Harcoltunk a tatárok ellen, a törökök ellen, a Habsburgok ellen, a szovjet tankok ellen. Mi pontosan tudjuk mennyire értékes a liberty. Nem adjuk olcsón. Mi vagyunk a szabadságpártiak, mi birtokoljuk hitelesen a liberalizmus eszméjét ami a szabadságvágy. Cum deo pro patria et libertate.

A magukat liberálisoknak hívókat több csoportba osztom. Vannak a jószívű jóemberek akik meg vannak tévesztve. Ők azok akik úgy hisznek benne mint anno annak idején voltak akik jóindulattal építeték a szocializmust. És ahogy a szocializmusnak is vannak eredményei rengeteg hibája mellett ami a bukásához vezetett (közművesítés, panelházak, lakhatás, víz, gáz, villany, oktatás biztosítása minél szélesebb rétegeknek... a másoktól elvett javakból) úgy a liberalizmusnak is voltak kezdeti eredményei. Sajnos aki elvégzi amunkát arra utána nincs szükség és fel kell találnia magát mert aki haszontalan azt törlik a rendszerből mint a Mátrixban. Ez az élet rendje. És aki utána túlbuzgóságból, akaratosságból tovább akar tevékenykedni és rombolni kezdi már azt is ami érték az bizony kártékony.

Vannak azok a liberálisok akik felismerték, hogy az ideológia köntösébe bújva könnyebb bunkósbotként használni a karrierjük során és szerényebb képességeiket ezzel megtámogatva a pályájukon előnyre tesznek szert. Hiszen viszi őket a média, hírnevet szereznek. Freddie Mercury zseniálisan tehetséges énekes volt szeretnivaló és meleg. De a 90-es években kezdődött el a játszadozás a nemi szerepekkel és a művészvilágban akik a médiában szem előtt akartak lenni sorra coming out-oltak. olyanok is akik se melegek se tehetségesek nem voltak csak kellett nekik a média, a hírnév.

Vannak a nyerészkedők akik államhatárokat és állampolgári jogokat, szavazók akaratát kívánják eltörölni, semmissé tenni mert a demokrácia intézményét diktatúrába kívánják fordítani mert az úgy szolgálja a korlátlan szabadságukat értsd korlátlan hatalmukat mások szabadsága felett. Ezek a liberálisok ma, akik a saját szabadságukat másoké fölé helyezik és nem tűrik meg a véleményülket mert jogot formálnak arra az érzésre, hogy erkölcsileg fennsőbbrendűek érezzék magukat miközben a szabados viselkedésükkel pont az erkölcsi szabályokat hágják át vagyis erkölcsileg alábbvalók. Amit rendszeresen bizonyítanak is hazug országjelentésekkel, meghamisított választási eredményekkel és így tovább.

stim 2019.05.26. 16:38:01

2/2

...

Az erkölcsi normák amik egy egészséges társadalom kohéziós ereje. Az EU kohéziós ereje nem a pénz. Hanem a keresztény értékrend aminek a türelmessége sajnos néha még a fanatikusokkal szemben is toleráns. A kereszténység 8 erénye az ami egyben tart egy társadalmat, egy hazát, egy közösséget, barátságokat, párkapcsolatokat.

Valójában amikor ezeket az erényeket relativizálják akkor azt kívánják elérni, hogy ezek az erények kevésbé fontosnak tűnjenek, hogy az tűnjön erényesnek ami az ő politikai célkitűzésük. Szolidaritás. Értsd úgy, hogy ők szúrták el amikor alkotmányellenesen beengedtek milliónyi bevándorlót, hogy fiatal, motivált MUNKAerőt exportáljanak de amikor rájuk égett a dolog akkor szétosztanák másoknak. Természetesen ha működött volna nem osztották volna szét. Szolidaritás.

Manapság a liberálisok odáig fajultak, hogy fenntartják maguknak a jogot, hogy akinek más a véleménye azt kirúgatják a munkahelyéről, megfélemlítik az embereket, több évtizedes, értékes, kiemelkedő (művészi) munkájáért járó díjakat, elismeréseket kérdőjeleznek meg mert ők akarják osztani a díjakat, ők akarják megmondani, hogy mi értékes, ők akarják uralni a híreket és a hírneved. Azt akarják, hogy csak az lehessen érték amit ők annak mondanak. Ez diktatúra, értékrombolás, korrupció.

A korrupció szó romlottságot jelent. Bomlás, rothadás. Ezek a mai, magukat liberálisoknak hívott szabadcsapatok tünetei. A liberalizmus megrohadt. Túlérett. Ahol jár ott gyerekgyilkosság, csökkenő születésszám, legalizált perverzió, szabadosság és értékrombolás van. Ma Heródes király New Yorkban lakik és abortuszklinikája van. Gyerekeket gyilkol. Megöli a jövőt. És liberális.

A liberálisok ma kirúgással és kiközösítéssel terrorizálják az embereket. Az európai nőknek el kellene viselniük minden határok nélküli országban azt a terrort, értsd fenyegetettségett, hogy megerőszakolhatja őket egy olyan migráns, vagy elvágja a torkát akit utána lehet, hogy a liberálisra érzékenyített bíróság el sem ítél ezért büntetés, prevenció híján újra és újra megtörténhet. Mint Angliában mikor migránsok csoportja rendszeresen erőszakolt tizenéves lánykákat. Ez a liberalizmus és a liberális média. A liberalizmus ma terror, nemi erőszak, kirúgás veszélye, cenzúra és diktatúra. A liberalizmus megrohadt.

Az igazi liberalizmus mindezek ellenében szabad ország, szabad beszélni, szabad szavazni és tiszteletben is tartják. Szabad joggyakorlás. Sokan nem értik, hogy Orbán Viktor aki liberálisként kezdett hogy lehet mostanra illiberális. Valahogy meg kell különböztetnie magát a szabadságszerető embereknek a liberálisok túlérett ideológiájától és az ámokfutásuktól. Valójában akik ma liberális politikát folytatnak azok a szabadság ellen dolgoznak. A szabadság pedig maradt ugyanaz ami. Az örök értékek maradtak ugyanazok amik. Csak közben a liberalizmus eszméje túlérett, megrohadt. Aki a szabadságért küzd az a liberty-ért harcol, az az igazi liberális a szó nemes, eredeti értelmében. Csak radikális anarchisták és agressziív politikai és miédia aktorok kisajátítottál ezt a jól csengő fogalmat. És emberkereskedelmet űznek és embereke félemlítenek meg és tesznek tönkre. Ezt hívják ma liberalizmusnak,

Ma a liberalizmus egy ideológiai malaclopó köpeny, hogy ne látszódjon ki a birodalomépítő, családromboló, abortusz- és halálpárti igazi arcuk ami a határok eltörlésével és az örökösök születés előtti megölésével (retroulti abortusz terminátor módra) hozzá kíván férni a magántulajdonhoz és a határokkal és saját jogrendszerrel védett államok köztulajdonához.

Aki liberálisokra szavaz az arra szavaz, hogy eltörölhetik a szavazati jogát ami állampolgári joga. Nincs állam, nincs állampolgári jog. Nincs köztulajdon. Nincs jogbiztonság, nincs nemzeti park. Az erényekkel együtt relativizálják a tisztességet, a magántulajdont, a köztulajdont. Senki nem lesz szabad a szabad beszédhez csak aki a legerősebb lesz és uralja a médiát. Egy szabadság mind felett, szavazati jogod nélkül. Ez a liberalizmus.

A problémáid iránti érzékenység a távolsággal együtt csökken. Ezt ne felejtsd el. A szubszidiaritás lényege, hogy a problémához legközelebb levők érzik, érzékelik legjobban a gondokat ezért nekik kell tudni döntéseket hozni. Nem 1000 kilométerrel arrébb. Nem ismerik a nyelvedet és nem is akarják megtanulni mert ki akarnak törölni a nemzeti identitásoddal és a nyelveddel együtt. Az Európai Parlamentben még azt se akarják érzékelni, hogy pár háztömbbel arrébb már páncélossal kell védeni a meggyengült közbiztonságot. A buborékon kívül.

ulpius66 2019.05.26. 16:48:10

"A valódi tét ezzel szemben – maradva a legfontosabbnál – az, hogy az Európai Unió az elkövetkező öt évben horgonyt jelent-e az autokrácia felé lassan, de kitartóan araszolgató magyar politikai rendszernek. Megáll-e a demokrácia romlása vagy csúszunk tovább egy orosz típusú politikai rendszer felé? Jogállam maradunk (legalább messziről és hunyorítva), vagy fokozatosan elfogy a maradék szabadság is?"

Húúúúúú... B+!

Megnyugtatlak: "az Európai Unió az elkövetkező öt évben horgonyt jelent az autokrácia felé lassan, de kitartóan araszolgató magyar politikai rendszernek."

Remélem felfogtad!
(egyebekben meg fokozatosan elfogy az eszed mellett a maradék szabadságod is....)

Brix 2019.05.26. 16:50:13

@midnight coder: Tahóságra hasonló stílusú a válasz! A hozzászólásaim - több ezer van itt az indexen, nem váltok soha nick nevet- visszaolvashatod , általában jól megfogalmazottak , egyedi tartalommal bírnak, logikusnak....Nyílván ha egy trolltól nemtelen támadás èr, akkor nem mindig leszek szofisztikált ès udvarias....

midnight coder 2019.05.26. 17:00:31

@stim: Az ami ma európában van, valójában nem liberalizmus, hanem balliberalizmus. A baloldal ma már igazából nem szalonképes. Egyrészt azért nem, mert elavult. Az a gazdasági/társadalmi környezet amire épült, már legalább 100 éve nem igazán létezik abban a formájában. Ma pedig... a szervezhetõ munkásosztály valahol Kínában van, de már ott is váltják õket az ipari robotok. A másik dolog, ami miatt a baloldal nagyon gáz, azok a kommunizmus bûnei. A szélsõbal kezén alsó hangon is legalább 10x annyi ártatlan vére szárad mint Hitlerékén.

Ezért aztán a régi baloldal más-más köntösbe bújik. Általában szociáldemokratába, vagy zöldbe, de akár konzervatívba is. De bárminek is hívják magukat, a lényegük a baloldal és a liberalizmus szentségtelen házassága, ami mindkét irányból hozza a vadhajtásokat, de egyik ideológia pozitívumait sem tudják felmutatni. Valójában a balliberalizmus tûz és víz. A liberalizmus alapja a szólásszabadság, az individualizmus, ezzel szemben a baloldal lényege pedig az ellentétes vélemények elnyomása, és a kollektivizmus. A végeredmény pedig egy olyan öszvér, ami mindkét szülõ rossz tulajdonságait hozza.

midnight coder 2019.05.26. 17:06:32

@Brix: Bocs, de nekem ez esetben picit úgy tûnik, túlreagáltad. Tény, hogy az eredeti hozzászólóban sem tengett nagyon túl az IQ.

CSOKKI MÁLNA 2019.05.26. 17:16:50

@morph on deer: Nem olvasgatod eleget a ballibsi lapokat. Csaba László szerint közkeletű hülyeség, hogy a növekedés nagy része a kohéziós pénzekből származna. 168 órát is olvasgass néha, ne csak a hócipőt..:D

stim 2019.05.26. 17:23:35

Az igazi liberálisok ma konzervatívok mert a liberty-t, a szabadság eszméjét konzervatívként védik mint megőrizni való értéket. A szabadság az egy olyan régi, ódivatú konzervatív érték. Mint a négy kardinális erény. Az okosság, a bátorság, bölcsesség és a mértékletesség. Vagy a 4 isteni erény, a hit, remény, szeretet és alázat.

Na, ma leginkább a mértékletesség hiányzik.Meg az alázat. A korlátlan önzés gyengeségnek érti és a nagyvonalúságot a kicsinyesek óvatlanságnak tartják.

Kapcsolatokból, politikai küzdőfelekből, ideológiákból hiányzik a mértékletesség. Aki a mértékletességet képviseli az képes önkorlátozásra mások szabadsága érdekében. Ez ma a kereszténység és azok az egyházak akiknek kiforrott értékrendjük van és az emberi értékeket vették alapul.

A nem-érték nem érték. A jó relativizálása nem jelenti, hogy szép a rút és rút a szép.

oassasa 2019.05.26. 17:28:30

Mindenki megakarja változtatni az EU-t. Kérdés az, aktívan részt veszünk benne, vagy elaprózva a képviselőinket csak asszisztálunk.

midnight coder 2019.05.26. 17:33:24

@oassasa: Az EU-t innen te nem fogod megváltoztatni. De valószínûleg, a következõ 4 évben nagyot változik majd, bármi lesz is a mostani szavazás eredménye - és itt nem csak a hazai szavazásra gondolok.

Belzebubo 2019.05.26. 17:37:42

@midnight coder: hát te nagyon el vagy tévedve :-D 86-ban Csernobil volt, na mondjuk az is egy nagy durranás volt, de nem ennyire. Akkoriban még „gránitszilárdságú“ volt a „cucilizmus“, a spontán privatizáció csak 89-ben jött és persze nem úgy, hogy vitte mindenki ami a keze ügyébe került, mint a papa a kôbányát, hanem voltak jogszabályi feltétei is - na persze csak azoknak, akik közel ültek a „tûzhöz“. Ebben pedig mindenki benne volt, aki tehette, (én is valamelyest), az akkori kommunisták és a mostani kommunisták is, csak átfestették magukat narancsra. Ugyanígy az olajszôkités is pártfüggetlen volt - ld. Pintér fôkapitány - és a halasztott ÀFA-t is lelkesen megszavazta a fidesz is. Nyilván, mivel kb. 800 ezer párttag volt, és gyakorlatilag minden középtôl felfelé levô vezetô, akinek esze, lehetôsége és kapcsolata volt, az volt, az részt vett benne, késôbb aztán színt váltottak. Ki-ki a gyomra szerint, akár többször is. (Csuhások térdre) A pórnép meg vitte ami a keze ügyébe került, nem kell félteni a magyart...

Tangooo 2019.05.26. 17:40:40

@Brix: Tudod én már találkoztam számtalan diplomás f@szkalappal. Egy diploma nem jelenti azt, hogy gazdája egyben rendelkezik intelligenciával is. Úgyhogy ez a hivatkozás inkább arra utal, hogy valamit nagyon akarsz kompenzálni. Talán a frusztrációidat.

Brix 2019.05.26. 17:44:20

@stim: " ki az illiberális? Ki a liberális?
Illiberális jegybank, illiberális kormány?"

A liberális demokrácia az egy államrendszer, amely minden fejlett nyugati ország sajátossága ( most itt államformát ne keverjük ide, mert lehet alkotmányos monarchia , vagy köztársaság, de ettől még liberális demokráciák..) Ezen kívül a törekvő afrikai és dél-amerikai országokban is liberális demokrácia van
A liberális demokráciának vannak sajátosságai: általános választójog, - szabad választások, - törvény előtti egyenlőség-, szólás, vélemény- és gyülekezési szabadság, szabad sajtó,- a hatalmi ágak szétválasztása , a fékek és ellensúlyok rendszere, - "civil" kontroll,- a magántulajdon védelme, stb
A liberális demokrácia biztosítja a társadalom sokszínű csoportjainak békés együttműködését és egymás mellett élését. A politikai ellenzéket hagyja szabadon működni. A gazdasági élet alapja a magántulajdon és a magánszerződések. Előnyben részesíti ugyan a kormányzati beavatkozástól mentes szabadpiacot(...)
A fentebbiekből látható hogy mi a liberális demokrácia lényege..
Azok az országok amelyek nem demokráciák, ott nem teljesülnek - részben vagy egészben a fentebbi szabadságjogok... Ilyen pl Oroszország, és Törökország, amelyek nem demokratikus államok!

Illiberális demokrácia nem létezik, csak egy retorikai fogás...Viszont vannak nem demokratikus rezsimek, mint pl a fentebb említett országok... Magyarország még liberális demokrácia - hála istennek- bár már egyre több területen az antidemokratikus rezsimekre kezdünk hasonlítani...A legtöbb nyugati politológus már a hibrid rezsimek közzé sorol minket...

A liberális demokrácia egy államrend, nem egyenlő a liberális pártokkal és a liberális politikával... Pl . egy liberális demokráciát vezethetnek szociáldemokrata/szocialista , kereszténydemokrata vagy liberális , zöld , szésőjobb politikai erők is , akár koalícióban ---- DE, a liberális demokrácia államrendjét a pártok egyenlő versenyén és váltógazdálkodásán alapuló modellt nem akarja megváltoztatni senki! ( csak az autoriter politikusok..)
A demokrácia működési lényege az, hogy egymással egyenlő versenyben a politikai erők- programokkal - versenyeznek a választók kegyeiért és több párt-alternatíva van, mert az képezi le a legjobban a választók széleskörű érdekcsoportjait...Tehát nem egy kvázi egypárti hatalom pl egy NER-szerű rendszerben!

A lényeg az, hogy a jól működő demokrácia nem a többség uralmát jelenti, hanem azt, hogy minél szélesebb rétegek partikuláris érdekei legyenek megjelenítve a törvényhozásban és a kormányban is...Pl Németország jó példa: együtt kormányoz a bal- és a jobboldal...Nem véletlenül a váltak a demokrácia és a jólét szimbólumává a világban!

Remélem már tiszta hogy a liberális demokrácia nem ugyanaz mint a liberális politikai szemlélet
Egyébként, a liberális politika is rendkívül széles spektrumú : Chomsytől - szélsőbal liberális - egészen Hayekig-aki Engelbert Dolfuss osztrák fasiszta kancellár tanácsadója volt..

Brix 2019.05.26. 17:50:30

@Tangooo: Nem akarok kompenzálni! Olvasd el a hozzászólásaimat, van több ezer belőle, abból láthatod , hogy van háttértudás is, nem trollkodni járok ide...

Belzebubo 2019.05.26. 18:11:38

@torró: na ugye hogy egy szar :-D Trabantot sohase kellett egyszer se visszahivni :-D 10 éve Ausztriában élek, dolgoztam németben is, tudom hogy van különbség, de azt is tudom, hogy nem annyira, mint ahogy felfújták és kevésbé az élelmiszereknél, ahol sokat szâmit a helyi alapanyag, hanem a háztartási cikkeknél. Az árban viszont többet számit az áfa. Aztán, hogy Orbánnak voltak-e jó tettei is, nem tudom, talán uttörô korában. Viszont, hogy most évek óta hazudozik a migránsokról, meg a nyugat pusztulásáról, azt ott élve nagyon is látom. A szegény hollandok már megint leoltják a villanyt az autópályán ...

2019.05.26. 18:19:22

@CSOKKI MÁLNA:

"Azért különleges ez a mostani helyzet, mert most fordul elő először, hogy van egy tartós növekedési ciklusunk, 7-10 év minimum, és a legfontosabb makro mérlegek rendben vannak. Az államháztartást fegyelmezetten menedzselik, a fizetési mérleg és a külkereskedelmi mérleg pozitív. Ez a három mérleg soha nem volt így kézben tartva az elmúlt száz évben."

Aham fityiszbirka.
Nézzük csak!

2009. év:

Euró árfolyama: 278 Ft
Benzin ára: 232 Ft
Gázolaj ára: 246 Ft
Krumpli ára: 122 Ft
Tojás ára: 21 Ft

2019:

Euró árfolyama: 327 Ft
Benzin ára: 408 Ft
Gázolaj ára: 416 Ft
Krumpli ára: 325 Ft
Tojás ára: 42 Ft

Hazudni csak pontosan, szépen...

stim 2019.05.26. 18:51:57

@Brix:

kedves brix, köszönöm a választ. Én úgy gondolom, hogy a demokrácia szó elé teljesen felesleges odarakni a liberális vagy a népi kifejezéseket. Ha a nép választ és az akaratát tiszteletben atrtják akkor demokrácia. Ha nem tartják tiszteletben akkor nem az.

Egy vicc jut róla az eszembe. Kohn megnyitja a boltját és mutatja az új táblát Grünnek, hogy mit szól hozzá. Ki van írva, hogy Friss hal kapható.
Erre Grün:
-Mondd csak te romlott halat is árulsz?
-Nem, dehogy.
-Akkor nem kell kiírnod, hogy friss. És mondd csak, veszel is halat?
-Nem csak eladok.
-Akkor az sem kell hogy kapható.
Így marad a táblán annyi hogy HAL.

Mert nem kell több oda. Ha elég friss és mindig kapható akkor ez elég információ. Ha pedig bűzlik akkor hiába kiírni hogy friss. Attól még nem lesz az.
:)

midnight coder 2019.05.26. 19:35:39

@Brix: Ezek a szép elvek. A gyakorlatban viszont Pl. Európában a szólásszabadságot elég gyakran korlátozzák. Németországban Pl. akár börtönbe is kerülhetsz holocausttagadásért. A sajtószabadság elég kevés helyen nincs meg, abban az értelemben hogy a legtöbb helyen - elvben - bárki alapíthat sajtóterméket. A gyakorlatban persze ehhez pénz, pénz, és pénz kell ahogy a háborúhoz is, legalábbis ha az ember egy blognál komolyabb dolgot akar. És az így létrejött sajtótermék pedig bizony a tulajdonos érdekeit illetve az általa meghatározott politikai irányvonalat fogja képviselni. Azt pedig, hogy ki nyer a választásokon alapvetõen az határozza meg, hogy ki mekkorára tudja fújni a véleménybuborékot ami õt támogatja. Orbán elég jól megtanulta ezt a leckét. De az illiberális Orbanisztánban is sajtószabadság van: bárki alapíthat akár baloldali vagy liberális sajtóterméket is. Ahogy jelenleg is mûködik a HVG, az Index, stb. Ahogz a Népszabó miatti sipákolás is ezért volt vihar a biliben: egyrészt a szociknak is felajánlották, másrészt bárki alapíthatott volna másnap a régi gárdával új céget mondjuk Új Népszabadság néven. Csak ehhez oda kellett volna tenni mögé a fenntartásához szükséges pénzt.

Brix 2019.05.26. 19:37:05

@stim: Kösz, hogy megköszönted! Lehet így is kommunikálni azoknak, akik nem feltétlenül vannak egy politikai oldalon...
A "liberális demokrácia" valóban "jelzős" demokrácia , de, a politikatudomány így tárgyalja ezt a rendszert, mivel volt pl. a görög demokrácia , ami szintén demokrácia volt, csak nem modern értelemben véve...Valamilyen jelző így okszerű - szerintem - különösen úgy , hogy ebben az értelemben "szabad" demokráciát jelent - az én értelmezésemben- és nem a politikailag liberálist...
A liberális demokráciának, mint politikai rendszernek ,annyi köze van a liberalizmushoz, hogy a klasszikus liberalizmus- és közgazdaságtan alapelveire (Adam Smith, Ricardo... laisseze faire kapitalizmus...) épül.
Más jelzős demokráciával nem nagyon tudok mit kezdeni, így az illiberális- nem szabad- demokráciával sem ... szerintem ez a kifejezés oximoron, inkább retorikai fogás...

Brix 2019.05.26. 19:51:37

@midnight coder: Európában a 2vh. után olyan politikai rendszerek jöttek létre , -külső behatásra- hogy többet ne jöhessen létre fasizmus. Éppen ezért nem tűrnek semmiféle rasszista megnyilvánulást, vagy kisebbség- vallás-ellenes uszítást. Az ingerküszöb jóval kisebb mint pl az USA-ban..A rendszer túlkompenzál, így bizonyos esetekben feleslegesen avatkoznak be...A "politikai korrektség" uralkodik- azaz: ha valami bajod van egy csoporttal - kollektív módon- azt nem nagyon fejezheted ki, mivel a kollektív bűnösség elve már egyszer tragédiához vezetett Európában...
Ez a történelmi hagyományokból és a nyugati életszemléletből adódó probléma,( akinek probléma) de ez nem azt jeleneti, hogy le kell váltani a liberális demokráciát, mint politikai rendszert...

morph on deer 2019.05.26. 20:43:20

@torró:
” És semmivel sem lopnak többet mint amit a balosok zsebrevágtak. Csak az felett .”

Szerinted mire fel lophat bárki?
Akár orbán, vagy akárki más?

Mert ez így keresztényi?
Vagy éppen erkölcsös lenne?
Rosszul tudom, hogy nem csak a tízparancsolat, de a jelenleg hatályos BTK szerint is bűn a lopás?

Tehát aki lop, az úgy polgári, mint vallási értelemben bűnt követ el!
Polgári értelemben ezt nevezik köztörvényes cselekménynek!

Ez akkor is így van, ha valaki mondjuk kevesebbet lop, mint a másik!
Ilyen erkölcsi nullák mondják meg, hogy mi helyes és mi nem?

És ilyen szégyenletesen alávaló személyek vezethetik az országot, akik mind a keresztényi-, mind a polgári értékrend szerint gyakorlatilag bűnözők?

Csak nem tán?!

Amúgy gondolom Polt Péterre gondoltál, amikor azt mondtad, hogy “sokan szemet hunynak,” nem?
Ugyanis ha ő nem huny szemet valami fölött, akkor teljesíti a kötelességét, és eljárást kezdeményez az érdekeltek ellen, ugye?

Lehet, hogy a “balosok” Polt Pétert is zsebrevágták, és azóta is a zsebükben van?
Hacsak úgy nem...

MACISAJT 2019.05.26. 21:06:35

@Brix:

Bence György:
„A liberalizmus nagyon toleráns. Csak a fasisztákkal kérlelhetetlen. Ja, hogy rajtuk kívül mindenki fasiszta, arról ők igazán nem tehetnek.” Továbbá a liberálisok két véleményt ismernek: a sajátjukat és a helytelent. "

24 évvel ezelőtt a pártsajtóban Korniss Mihály előadta mint a liberális hitvallást:

"Mi, liberálisok pedig képtelenek vagyunk kimondani, amit szerintem valójában érzünk, hogy tudniillik mi még sokkal jobban gyűlölünk titeket mint ti minket. Most, hogy kezd lassan vége lenni a sajtószabadságnak Magyarországon, úgy érzem, kénytelen leszek újra politikai publicisztikát írni. És nem tudok lelkiismeret-furdalás nélkül gondolni arra a pillanatra, amikor nagyon nehéz lesz kikerülnöm a gyűlölködés szavait és mondatait. Azt hiszem, a XX. század nagy tanulsága, hogy a humanizmus esélyeit a politikában alapvetően újra kell gondolni. A politika abban a pillanatban, amint a szeretet szót a szájára veszi, bűnt követ el, mert a politika logikája a hatalmi érdekek logikája. A hatalom megszerzésének és megtartásának a technikája és tudománya, és ebben sok minden szerepet játszhat. A tapasztalatok szerint a szeretet nemigen."
Megjelent: Beszélő hetilap, 1993, 48. szám, Évfolyam 5, Szám 52

És hozzátenném még a "Globális Liberálisok" két pontját, ahogyan nemrég én magam( szerénységem) foglaltam össze:

Első pont:
NEKÜNK "liberálisoknak" mindent szabad. Szabad országokat bombázni,országokat lerohanni, szabad náci mintára külföldön koncentrációs táborokat fenntartani, szabad célzott likvidálásokkal gyilkolászni, szabad kínvallatni, szabad országokat lehallgatni,nemtetsző politikai vezetőségüket eltávolíttatni, államcsínyeket végrehajtani, választott politikusok helyére IMF /Goldmann Sachs funkcionáriusokat beültetni, szabad világgazdasági válságokat okozni és fenntartani, szabad bankóprést alkalmazni...gyakorlatilag nincs olyan ami NEKÜNK ne volna szabad.

Második pont:
Hogy NEKTEK mi szabad, azt majd MI," liberálisok" megmondjuk.
Ahogy azt is mi mondjuk meg hogy ki a művész, író, alkotó,tudós. És ki nem az.Azt is megmondjuk hogy mikor ki az antiszemita, fasiszta, náci, magyarkodó, nacionalista.
Azt is megmondjuk hogy kit kell megbüntetni, száműzni,megbuktatni, kiéheztetni, embargó alá vonni.
MI majd ugyanis mindig mindenről MINDENT megmondunk
Mindezt persze csakis a "liberálizmus" nevében.

Alick 2019.05.26. 21:25:19

@Brix: Pogo paradoxon: ha mindent bevetve harcolsz a fasizták ellen, előbb-utóbb tőlük megkülönböztethetetlen leszel.

enrikokaruszo 2019.05.26. 21:52:44

a felvezető mondat sem igaz, nem bírtam tovább olvasni
bizonyára mindenkinek másról szól egy ilyen választás
és ez nem baj, a demokrácia lényege, hogy az egyéni szempontok közös döntést eredményeznek
mint most is
és ez csak azoknak nem tetszik, akik kisebbségbe szorulnak a véleményükkel
de akkor is el kell fogadniuk, ez a játékszabály:)

Brix 2019.05.26. 22:34:27

@MACISAJT: Persze, a liberálisok az okai minden világproblèmának, de az illuminátusokat , a szabadkőműveseket ès a zsidókat kifelejtetted! Csak így lehet komplex az összeesküvès- elmèlet...A megoldás az lenne, ha likvidálná valaki az összes liberálist! ugye? Komolyra fordítva a szót, mi bajod van a liberálisokkal? Remélem nem sorolsz mindenkit a liberálisok közzè, legyen szó mèrsèkeltebb kereszténydemokratáról, zöldről, szociáldemokratáról- vagy mindenki , aki nem èrt egyet a szèlsőjobb- populista világmagyarázattal...Tanulságos választási eredmèny várható Nèmetországban: 22%- os a Zöldeket támogatottsága, 10,5% az Afd....Elvileg ott kellene a szèlsőjobbnak a legerősebbnek lenni, hiszen Nèmetországot èrintette legjobban a migráció....Mègis más trendek uralkodnak...A 30 alattiak 1\3-a Zöldeket támogatja....Nyilván nálunk elsöprő Fidesz győzelem....De más a perspektíva....Az ott egy liberális demokrácia , egy liberális szemléletű társadalom, ahol nem tud igazán előretörni a szèlsőjobb...

Anita Nagys 2019.05.26. 22:36:54

@stim: "Megmentik újra és újra a hazát,valahányszor saját profitjukat kell megmenteni.Ha háborút nem csinálhatnak,csinálnak háború-félelmet,s bebörtönöznek jámbor rajongókat,hogy a nép elhiggye,hogy veszélyben a haza."

Anita Nagys 2019.05.26. 22:40:36

@stim: ma már szó sincs tömeges népvándorlásról, sem arról, hogy komolyan vehető pártok kerítést bontanának, betelepítenének. Hiába született erről társadalmi és politikai konszenzus – még ha árnyalatokkal is –, a gyűlöletkampány nem fullad ki. Kevesen hihették, hogy a Soros-téma évekig kitart, de Orbánnak és Finkelsteinnek igaza lett, a lakosság jelentős része tényleg ijesztő mértékben manipulálható. Orbánnak a nagy blöffhöz egyre nagyobb médiahátszele lett, sok hazugsága egyike, hogy még ma is az ellenzéki sajtó túlsúlyáról beszél. A közmédia csicskasorba állítása, a megyei lapok megkaparintása, állami hirdetésekkel kitömött színes szennylapok országos terjesztése és a plakáthadjárat révén arról a tényről is elterelték az Orbán-hívek figyelmét, hogy míg Soros György nulla migránst hozott Magyarországra, addig a valódi menekültek felé irgalmat nem ismerő kormány több mint húszezret. Az ezt lehetővé tevő kötvénymutyi pedig offshore érdekeltségeket hizlalt százmilliárdra tehető haszonnal.

enrikokaruszo 2019.05.26. 23:14:31

egyébiránt úgy látom, a zöld az új vörös...100 éve a proletariátust emelték zászlóra, (ahhoz se volt sok közük), most a környezetvédelmet nagyhirtelen, egy darabig az is kitart...

CSOKKI MÁLNA 2019.05.27. 12:20:51

@Látens Inszinuáció: Az államháztartási mutatókat, a GDP arányos hiányt meg, meg az állampapírok kamatait is linked be, sorosnyalonc..! :D

CSOKKI MÁLNA 2019.05.27. 12:21:40

@Látens Inszinuáció: Ja meg a nettó átlagbéreket is, kiskcsög..
süti beállítások módosítása