2013.06.23.
20:19

Írta: Kis Miklós

A többkulcsos szja nem elég

A baloldali gazdaságpolitika alfája és ómegája nem a többkulcsos személyi jövedelemadó rendszer.

Híve vagyok a progresszív szja-nak. 2010-ben, amikor még menőbbnek számított az egykulcsos - nem volt olyan nagy politikai erő, amely komolyan bírálta volna, a Bajnai-kormány egy kvázi egykulcsos szja-t hagyott örökül – élesen, mondhatni durván bíráltam az egykulcsost, meg a bevezetését ünneplőt Serest, ami azután a portfolio egyik szerkesztőjét bírta rá némi publicisztikának álcázott fölényeskedésre mindkettőnkkel, azért úgy 80 százalékban velem szemben. A vitának persze nem volt tétje, hiszen a dolgok mentek a maguk útján. Az egykulcsost, és a köré szőtt álmokat hamarosan tesztelni kezdte a valóság.

Azóta kiderült, hogy az egykulcsos nem volt képes dinamizálni a gazdaságot, a népszerűségének pedig sokat ártott, hogy a munkavállalók túlnyomó többségének csökkent a nettó fizetése 2012-ben – ennek oka persze nem az egy kulcs bevezetése, hanem az adójóváírás kivezetése volt. Mára az ellenzék egységesen a többkulcsos szja mellé állt.

Az MSZP, amelynek a képviselői még megszavazták az előző ciklusban a kvázi egykulcsos szja-t, immár a programjuk középpontjába emelik a többkulcsost.

Mint a fentebbiekből kitűnik, elkötelezettje vagyok a többkulcsos szja-nak. Most mégis azt mondom, a többkulcsos újbóli bevezetése önmagában nem garantálja, hogy bármi is jobb lesz. Van ugyanis egy rossz hírem az MSZP-nek: a többkulcsos szja-tól még nem lesz baloldali a gazdaságpolitika. Az persze remek, ha a több kulcs lehetővé teszi, hogy az így nyert bevételtöbblet egy részét adókedvezményként (adójóváírásként) megkapják az alacsonyabb jövedelműek, és ezt a program tartalmazza is. Jelzem, hogy még ez sem a baloldaliság non plus ultrája. Ez ugyanis rövid távon okoz nettó keresetnövekedést, középtávon a bruttó bérnövekedés dinamikájából vesz vissza, ami a munkaadónak előnyös – ami persze nem baj, csak mint mondtam, nem ettől válik baloldalivá  a gazdaságpolitika, hanem attól, ha a rendszer átalakítása után maradó többletbevételt baloldali módjára  költik el.

Az viszont egyik ellenzéki baloldali pártnál sem látszik tisztán, mire fordítaná a bevételnövekményt. Ideális esetben a többletbevételt a szociális háló befoltozására, az állami szolgáltatások – oktatás, egészségügy – színvonalának növelésére, az évek óta éhkoppon tartott közalkalmazottak fizetésének emelésére kellene fordítani. Egyelőre azonban nem tudjuk, hogy vajon ez így történne, vagy a bevételnövekedés esetleg az adórendszer más részeinek átalakítását fedezné.

Ha a többkulcsos szja valójában a különadók kivezetésére nyújtana fedezetet, akkor az nagyon messze állna a baloldaliságtól, sőt, ellentétes lenne vele. A munkavállalóktól csoportosítana át erőforrásokat a vállalatokhoz. Ha a baloldal el akarja kerülni, hogy ilyen gyanú vetüljön rá, akkor határozottan ki kellene jelentenie, hogy a vállalatok átlagos részesedése a közterhekből nem csökkenne a különadók mérséklése, vagy kivezetése után sem.  Nem kell aggódni, Magyarországon a vállalatok átlagos adóterhelése még úgy is nagyon alacsony európai összevetésben, hogy egyes szektorokban extrém méretű különadók vannak, ezt a populizmus vádja nélkül ki lehetne jelenteni. S még azt is hozzá kellene tenniük, hogy a versenysemlegesség jegyében nem nyirbálják meg a mikrovállalkozók adókedvezményeit (EVA, KATA és társai). Nem, bizony az sem lenne baloldali, ha a mikrovállalkozók kedvezményeinek csökkentése segítené a nagyvállalatok adóterhelésének csökkentését.

Ha ezeket a kijelentéseket a baloldali pártok megteszik, még mindig kérdés, hogy vajon a bevételtöbblet a forgalmi jellegű adókat csökkentését fedezné-e, a legismertebb az áfa, de ilyen a tranzakciós adó és a matelcsi is. Ha ezeknek a csökkentését, illetve a kisebb adóknak a megszüntetését fedezné a többlet, akkor az már nem lenne annyira távol a baloldaliságtól, de kifejezetten közel sem lenne hozzá. Egy baloldali gazdaságpolitika ugyanis lényegéből fakadóan elsősorban az állami szolgáltatások színvonalának emelésére, illetve a szociális biztonság javítására összpontosítaná a többletbevételeket.

A vitának egyébként most sincs sok gyakorlati vonatkozása, hiszen nem elhanyagolható tény, hogy az egykulcsos szja-t az Orbán-kormány bebetonozta az alaptörvénybe, a jelenlegi ellenzéknek kétharmaddal kellene nyernie, hogy többkulcsos szja legyen.  Talán nem tűnne annyira képtelennek a feltétel teljesítése hiteles programokkal, és a programokat képviselő hiteles emberekkel.

Érdekes volt a bejegyzés? Csatlakozz a Gazdpol blog és a Munka.org közös Facebook-oldalához:

191 komment

Címkék: politika gazdaság gazdaságpolitika szja egykulcsos portfolioblogger többkulcsos

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdpol.blog.hu/api/trackback/id/tr455374782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Patek Fülöp 2013.06.24. 09:58:22

"Egy baloldali gazdaságpolitika ugyanis lényegéből fakadóan elsősorban az állami szolgáltatások színvonalának emelésére, illetve a szociális biztonság javítására összpontosítaná a többletbevételeket."

Az fasza lenne - lásd Medgyessy program.

Kerek négyszög 2013.06.24. 11:42:59

Csak halkan mondom: az éves feketejövedelem eléri a 3000 milliárd Ft-ot. Az egykulcsos adó 500 milliárd Ft-os kiesést hozott éves szinten.

Tisztelt Kis Miklós!

Hogy a fészkes fenébe van az, hogy itt mindenki a tisztességesen adózó jólkeresők pénzére hajt, de a TÖBB NAGYSÁGRENDDEL nagyobb feketejövedelem nem is érdemel szót.

Számítsa már ki valaki, hogy az éves feketejövedelem hány %-át kéne megfogni ahhoz, hogy ne a jobban kereső, bejelentetten adózó tisztességes emberekről kelljen a bőrt lehúzni. Ismét.

Még egyszer: 3000 milliárd kontra 500 milliárd.

Az elsőért baszogatni kéne a jónépet, a másodikért csak be kell nyúlni egyeseknek a zsebébe.

Ja, hogy a feketejövedelem elleni fellépés szavazatkiesést is hozhat? Talán ezért csinál itt mindenki úgy, mintha az 500 milliárd nagyobb összeg lenne, mint a 3000 milliárd.

Kivlov 2013.06.24. 12:07:37

Minek a többkulcsos?
Azért hogy a képzett, tapasztalt, tanult emberek zsebéből elvegyünk és odaadjuk a kamu-minimálbéresek tömkelegének?

Az újbóli többkulcsos lenne az utolsó ösztönző a kivándorlás felgyorsítására. És ha a képzett, legális adófizetők beintenek, itt mindennek vége lesz pár éven belül. Ellenkező esetben még húzzuk pár évtizedig...

Kis Miklós 2013.06.24. 12:28:43

@kerek négyszög: Teljesen egyetértek, itt lenne még mit tenni. Nem egyszerű, ez kulturális kérdés is. Meg kell érteni, az adókerülés nem egy kurucos csíny, az adóból fizetik az orvost, a tanárt, és így tovább.

Veres Máté 2013.06.24. 14:21:02

@Kivlov: Soha nem szerettem az általánosításokat, ha nem voltak számokkal alátámasztva. Kérlek bizonyítsd számokkal, hogy a " kamu minimálbéresek" milyen arányban részesültek ezekből a forrásokból és hogy tényleg csak a szociális háló megnyirbálásával lehet-e azt visszafogni (szembe mondjuk egy jobb szabályozással). Véleményem szerint ez csak egy újabb eleme a fals szegényellenes kampánynak, mint pl. egy aránytalanul magas tandíj bevezetése mert a diákok lusták és 10 évig járnak egyetemre(megint csak ez milyen arányban jellemző rájuk), vagy a segélyeket a lusta cigányok viszik ahelyett, hogy dolgoznának. Csak, hogy lásd az igazság tartalmát ezeknek: A KSH 2009es tanulmánya alapján – tehát a csúnya „osztogtós”időszak vége felé – a nem dolgozó aktív felnőt 10%-a volt roma (!), a gyerekek után és különböző munkanélküli segélyként kapott juttatások alig 10-11%-át kapta roma származású honfitársunk és a nyugdíjak kevesebb mint 1%-át. Városi legendákra nem alapozunk gazdaságpolitikát.

Kivlov 2013.06.24. 14:30:34

@Veres Máté:
én meg nem szeretem az elefántcsonttoronból észt osztó libbant dumát.
Az 1% nyugdíjat még elhiszem, mivel a C-k átlagéletkora eléggé alacsony: egyrészt nem érik meg a nyugdíjkorhatárt, másrészt, ha megérik is alig van szolgálati idejük, így alig van nyugdíjuk.
Helyette kapnak ingyen tüzelőt, 90%-os utazgatást, CSP hegyeket, mindenféle-fajta szoc segélyt. feleslegesen.
A (szocik féle) többkulcsossal pedig az alapvető baj, hogy bruttó 400nál már a magasabba tartoznál. Mert? bruttó 400 az éhenhalástól ment meg kb. Az olyan távol áll a gazdagságtól, mint makó jeruzsálemtől. úgyhogy ennyi.

Bandzsa 2013.06.24. 16:58:55

A többkulcsos adórendszer igazságtalan, hiszen ilyenkor vannak, akiknek aránytalanul nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk a közöshöz.
A hangsúly az ARÁNYTALANUL szón van! Nem az a probléma, hogy aki többet keres annak többet kell adóznia, hiszen ez az egyulcsos adórendszerben is így van. Pontosan annyiszor adózik többet az átlagnmál amennyivel többet keres. De miért kellene szerencsétlenek aránytalanul többet adóznia? Mire fel ez a büntetés?

Husz_János_Puszita 2013.06.24. 18:47:46

Látom ti még mindig nem értitek, miből keletkezik többletjövedelem, amit el lehet osztani.
Osztjátok a nagy semmit 23 éve, aztán csodálkoztok, hogy egyre nagyobb a csóróság.
Nem baj, építsétek csak tovább a szocializmust, én tiplizek.

Patek Fülöp 2013.06.24. 19:03:43

Mi lenne, ha drága baloldali hontársaink egyszer végre a saját vagyonukat és jövedelmüket akarnák "újra elosztani", és nem másét?

Mondjuk beköltözhetne egy nincstelen család a blogszerző lakásába a nappaliba. Igazságos lenne; szegényeknek lenne végre fűtés, melegvíz a vályogház után.

tomka0921 2013.06.25. 09:11:34

A szocialisták és a baloldali gazdaság politika. Ugyan már, ezt senki nem hiheti komolyan. Bármikor amikor ők kormányoztak nem az volt a jellemző, hogy a bérből élők érdekeit vették figyelembe. Meg vagyok győződve,amint hatalomra kerülnek a multikat, bankokat "súlytó" különadók nagy részét eltörlik. Elég egyértelmű, hogy a kieső pénzeket az emberekkel fogják megfizettetni.

high up! 2013.06.25. 09:12:45

@kerek négyszög:

Te hogy harcolsz a fekete gazdaság ellen? Feljelenetted már magadat, szüleidet mert hálapénzt adott a dokinak? Feljelentetted már magad, mert számla nélkül festetted ki a lakásodat? Feljelenetted már magadat, mukatársaidat, mert a béred egy részét zsebbe kapod? Feöjelenteted már magadat meg másokat, mert a buli után a haver nyaralójában aludt de nem fzette be a turisztikai adót?
Ugye hogy nem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 09:15:57

Önmagában nem az egykulcsos vagy többkulcsos a kérdés. Hanem az, hogy mennyi a kulcs. Ugyanis ha a többkulcsosban a kulcsok jól, még akár jobb is lehet az egykulcsosnál.

Egy valami azonban biztos: a 2010-ben bevezett egykulcsos SZJA többszörösen jobb a 2009 előti többkulcsonál.

Aki a 2009 előtti többkulcsost akarja bármilyen formában visszaállítani, azt el kell küldeni a fenébe.

Jozsó_ 2013.06.25. 09:20:06

Nagyon divatos az egykulcsos rendszernél ezzel az 500 milliárddal dobálózni, de az valójában az az összeg, amennyivel az adó átalakítások után csökkent az állam szja bevétele. Nem találok pontos adatot, de ennek kb. a kétharmada a családi adókedvezmény!

Kerek négyszög 2013.06.25. 09:20:38

Mondjuk én elfogadom a többkulcsos adózást, ha cserébe végre igazán nekiéllnának üldözni a feketejövedelmeket, és ha a többkulcsos adózás normális, elfogadható mértékű lenne. Ami ez előtt volt, az tényleg rablás volt.
Valamiért csak rendjén van a több adósáv, ha a világ fejlett országaiban ez az általános elfogadott adórendszer. Egyébként akkor szintén elfogadható az egykulcsos adó, ha van mellette ingatlanadó is, mert a vagyonba menekített fekete jövedelem szintén adó alá kerülne. Persze ez is átgondolt rendszer részeként.

Magyarország legnagyobb problémája nem az adórendszer milyensége, nem az, hogy ki alakít kormányt, hanem a brutális mértékű adózatlan feketejövedelem. Számolja ki bárki, évi 3000 milliárd Ft szorozva 20 évvel. El sem hiszi az ember annyi pénz. Ha csak a fele adózó jövedelem lett volna, nem lenne itt semmi probléma, BKV, MÁV, egészségügy, oktatás, mindent lehetne finanszírozni. Ez valahogy még rejtve van a jónép előtt, pedig itt van az igazi probléma, és a megoldás kulcsa.

vladimir964 2013.06.25. 09:21:50

@Kivlov: Nagy tévedésben vagytok: a cigányok már megint egy lépéssel mindenki előtt járnak. A Nagy buli a nevelőszülőség! A gyakorlatban ez így néz ki: PAPÍRON egy házzal odébb adják a gyereket (gyerekeket)m azok megint egy házzal odébb, stb, van belőlük bőven. Nos, a jelenlegi törvények szerint egyx gyerek után a profi nevelőszülő 135.000 Ft lóvét kap, ráadásul ez adómentes. Erre jön még gyerkenként 39.000 Ft támogatás. Ez tezsvírek között is 170.000 Forint talált pénz, ráadásul legálisan. És a születési rátájukat nézve nem egy-két gyerek körbeadásáról van szó. (csak papíron) Tessék csak beszorozni 2-3-4 "nevelt" gyerekkel! Vagyis van miből megvenni az aranyláncokat, meg bulizni, a gyerek meg ugyanúgy rongyokban mászkál meg koldul.

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2013.06.25. 09:24:29

Szerintem az egykulcsos egyetlen baja, hogy túl magasan van az a jövedelemszint, amikortól már ténylegesen jól jár az ember a korábbi rsz-hez képest.

Mondjuk az is tény, hogy legalább nem a minimálbéres vállalkozók zsebeit kell tömni, de mégis, az egykulcsos inkább a felső-középosztály, mint a középosztály (tanárok, eü dolgozók, stb.) zsebéhez lett méretezve. És ez így nem jó.

Ugyanakkor az is igaz, hogy ma Magyarországon - aki nem gépsor mellett dolgozik - az hazavisz bruttó 350-800 között, függően a pozíciójától. Kevesebből nem is igazán lehetne fenntartani egy autót, gyerekeket nevelni, stb. Ebből a szempontból a foglalkoztatottság szerkezetét kellene megváltoztatni - robotmunka helyett valamilyen nagyobb hozzáadott értéket termelő ágazatok felé - az adórendszer csak hab a tortán.

Azt a néhány tízezer embert sajnálom, aki tényleg minimálbért kap. Nem sokan lehetnek - de erről úgysem lesz statisztika.

Kerek négyszög 2013.06.25. 09:24:48

@high up!:
Nem kell feljelentgetni. Az USÁ-ban sem a feljelentgetések lehetősége miatt rettegnek jobban az adóhatóságtól, mint a maffiától. Vannak sokkal kifinomultabb módszerek. Van informatika, az ingatlanok adatai, a közműszámlák nagysága, a bejelentett jövedelemszint stb... Minden kiolvasható az adatokból. Csak akarni kéne. Meg felvállalni.

J.László 2013.06.25. 09:25:01

"Egy baloldali gazdaságpolitika ugyanis lényegéből fakadóan elsősorban az állami szolgáltatások színvonalának emelésére, illetve a szociális biztonság javítására összpontosítaná a többletbevételeket."

Ekkora csacsiságot már régen nem hallottam. Lenyűgöző.

Kerek négyszög 2013.06.25. 09:28:05

@vladimir964: Biztos sokat tesznek zsebre a romák is, de az "árja" nemzet korrupciós ügyei, adóeltitkolásai, számlanélküli munkái nagyságrendekkel nagyobb kárt okoz mint a szociális rendszerrel machinálók. Az érzelmek helyett a józan észt használva ez evidens.

vakapad 2013.06.25. 09:28:48

1./ Az egykulcsos SZJA a legigazságosabb, HA azt egy ország megengedheti magának. Magyarország jelenleg nem engedheti meg.

2./ Az egykulcsos SZJA nem befolyásolja a termelőkapacitások és a munkahelyek beruházásokkal való megteremtésének folyamatát, azt ugyanis nem magánemberek, hanem cégek végzik. Ilyen okból való bevezetése tehát ökörség.

3./ Az egykulcsos SZJA bevezetése átrendezi a fogyasztást. Megnövekszik a drága, döntő részben import áruk fogyasztása, és csökken az olcsó, belföldön előállított termékek fogyasztása (általában élelmiszer). A kifelé irányuló pénzmozgás megnő, a belső fogyasztás csökken.

4./ A kieső bevételek pótlására bevezetendő új adók rombolják a gazdasági hatékonyságot, és a belső foglalkoztatást is csökkentik (nekem jól jött - de még milyen jól - amíg volt állásom, de január óta a szakmámban tevékenykedő cégeket sújtó különadók miatt nincs).

5./ Ha esetleg Orbánék helyett új kormány lesz (kicsi a valószínűsége), akkor valamilyen technikával valószínűleg visszahozzák, de most arról elmélkedni, hogy milyen határokkal és kulcsokkal, egyértelműen értelmetlen, mert az MSZP és Bajnaiék közötti tárgyalások még csak most kezdődtek.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2013.06.25. 09:34:31

@Bandzsa: Azt ne felejtsd el, hogy a jólét (életszínvonal) nem egyenesen arányos a nettó fizetéssel.
Ha azt tekintjük igazságosnak, hogy "aki kétszer többet dolgozik, az keressen kétszer többet", akkor igazad van. De ha azt, hogy "aki kétszer többet dolgozik, az éljen kétszer jobban", akkor már nem. Ha most 100 ezret keresel, és ebből 10 ezret tudsz luxusra fordítani, akkor dupla ennyi pénzből (200 ezer) 11-szer többet luxusolhatsz (110 ezret).
A példa persze sarkított, de valós: és erre a megfigyelésre épül a többkulcsos adó igazságos volta.
Annyi viszont ebből a példából is jól látszik (és sokszor elfelejtik!), hogy itt NEM a felső kulcs a lényeg, hanem az alsó! Tehát nem a jól keresőket kell jobban adóztatni, hanem a gyengén keresőket kevésbé. Erre volt jó az adójóváírás, ami kicsit kiegyenlítette a fix megélhetési költségek miatti torzítást. Csak ehhez pénz kell, ugye...
Ez amúgy nem filozófiai kérdés, hanem nettó közgazdasági - nem érdemes vele vitatkozni, mert elég komoly szakmai háttere van.

Én gyűlöltem a 2009-es adórendszert, de a mostani sem az igazi. Talán még a 2010-es Bajnai-Oszkó-féle ("félig-egykulcsos") volt a legjobb, de az meg nem lett befejezve.

vladimir964 2013.06.25. 09:34:41

@kerek négyszög: Természetesen igazad van, nem felmenteni akartam Simicska Lajost és népi zenekarát.

high up! 2013.06.25. 09:34:46

@Bandzsa:

A többkulcsos progresszív adó nem bünetetés, hanem régen bebizonyított társadalmi biztonság. Ettől végezte be a klasszikus kapitilazmusban az osztályharc, hogy a termelés döntő jövedelmét a pár %-os elit kezéből kivették és terítették a munkavállalók között. Ha azonban Orbánisztán a történelem kerekét visszafele akarja forgatni, akkor egy napon a 90%-os proli réteg amelyik finanaszírozza a 10%-os elit nagy magyar dolce vitáját egy napon az éhségmenetet kalasnyikovokkal fogja kiegészíteni.

Másrészt a progresszív aózás a társadalmi biztonság mellett közgazdaságilag is bizonyítottan a legjobban járul hozzá a növekedési potenciálhoz: anélkül, hogy az elitnél és a felső középosztálynál bizonyítható megélhetési károkat okozna, optimálisra szélesíti a társadalom ezek alatti rétegének a jövedelmedét. Ez pedig a legnagyobb gazdasági növekedési potenciálhoz vezet mind a fogyaszásban, mind a demongráfiai utánpótlásban, mind az oktatatáshoz való hozzáférésben a legszélesebb tömegek előtt.

Aki felült ennek az MSZMP-s idióta Matolcsinak a világon sehol nem funkcionáló gazdasági baromságaira, annak ideje most már felébredenie és megállapítania, hogy az egykulcsos adó és a többi matolcsi baromság nem gyorsnaszádot, hanem Titanicot csinált az országból.

Elijah_Baley 2013.06.25. 09:35:19

szeirtem minden ember egyforma, nem kéne differneciálni mindenféle végzettség, szakma, cég, szolgálati idő meg egyéb csaciságok alapján az embereket
hogyadruvannyába gondolja a pattanásos negyvenes aggszűz köcsög h havi bruttó egymilliót hazacígől csak azzal a dumával, h ő méjnfrémprogramozó?
há beledöglik ha lapáttal csak fél napig köll árkot ásson a tűző napon, mi bezzeg napról napra, bruttó százért, meg zsebbe gy tízes.
na azért.

vakapad 2013.06.25. 09:36:46

@J.László:

Sajnos, azokat a nem kicsi összegeket, amelyeket a jelenlegi kormány az oktatásból és az egészségügyből kivont, előbb-utóbb pótolni kell.

Elijah_Baley 2013.06.25. 09:38:23

@high up!: ja,csak itt ezerháromszáz eurónál negyven körüli kulcsot akarnak a szocik, az űbergazdag tótoknál meg háromezer felett van 22.
megint át akarunk esni a ló kommunista oldalára, az a gond, nem a kulcsok száma :)

eau sauvage 2013.06.25. 09:44:45

A "baloldali" gazdaságpolitika nem szólhatna végre arról, hogy hogyan legyen nagyobb az a torta amin osztozkodunk, és nem pedig arról, hogy az egyre kisebb tortát milyen módon szeretné újraosztani?

Az egykulcsos SZJA demagóg és hazug megközelítése (elvették a szegényektől és odaadták a gazdagoknak, igen bazmeg,mert aki br. 400 eFt-ot keres ma Magyarországon az kőgazdag...., 500 Mrd hiányzik a büdzséből, ja..., az előbb említette valaki a feketegazdaság méretét, ahhoz mégsem akaródzik hozányúlni még a szólamok szintjén sem, stb., stb.) csak azt bizonyítja, hogy fogalmuk sincs arról mit kellene és mit lehetne a gazdasággal csinálni.

7esbusz 2013.06.25. 09:46:20

Mindig átesünk a ló másik oldalára. Az is egy nonszensz volt, hogy átlagjövedelem már 40% körül adózott. Az is, hogy havi több millka is 16%. Középút esetleg? Legyen progresszív, de ésszerű határokkal. Az adójóváírás meg teljesen értelmetlen, növeli az adminisztrációt. Ha én csinálnám, 10-20-30% évi 1.2m-ig 10, 6-ig 20 afelett 30.

Elijah_Baley 2013.06.25. 09:46:49

@eau sauvage: hét, a politikai elit nemfideszes része szerint, aki legálba keres 400+ pénzt, nemcsak gazdag, de hülye is
többségi demokrácia van, annak minden bájával :)

vakapad 2013.06.25. 09:47:07

@eau sauvage:

Mintha ennek a feketegazdaságosdinak is lenne némi demagóg illata.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.06.25. 09:50:03

hogyhogy mire fordítaná a növekedett szja bevételt? ... ha növekedne...
több segélyt fizetne, megmondta bajnai

vakapad 2013.06.25. 09:50:05

@7esbusz:

Erről jelenleg indultak el a tárgyalások (MSZP - Együtt2014), konkrétumok őszre várhatók. Akkor majd lehet vitatkozni.

Elijah_Baley 2013.06.25. 09:53:38

@vakapad: ezt a mszp-e14 konstellációt ismerve, mindenki minimálbér környékére adjusztálódik és szociális rászorultsági alapon lehet kompenzálni az arra jogosultakat :)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.06.25. 09:55:28

@wmiki: mondjuk eközben azt a bevételt is fedeznie kéne valamiből, ami kiesik az alacsonyabb minimálbér adóterheiből...

szóval sok sikert 2014-hez elvtársak!

xd

vakapad 2013.06.25. 09:56:29

@wmiki:

Lehet azt a több segélyt abból is fizetni, ha a beáramló 10 milliárd eurónyi tőkéből nem áramolna ki azonnal 9,7 milliárd, hanem több maradna itt. Érdekes, hogy a nagy sikerről szóló híradásokban az utóbbi szám valahogy nem jelent meg.

eau sauvage 2013.06.25. 09:57:59

@vakapad: Lehet. Beszélgess el egyszer egy könyvelővel...

vakapad 2013.06.25. 09:58:44

@De gustibusaut bene, aut nihil:

Bajnai miniszterelnökként megismert elképzeléseit tekintve viszont ez a "mindenki" nem nagyon stimmel.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.06.25. 09:58:53

@vakapad: ja, mondjuk lehet még segélyt fizetni több imf hitelből is... ami szintén a demokratikusnak hazudott ellenzéki program része... :x

vakapad 2013.06.25. 10:00:27

@eau sauvage:

Nem a valóságtartalmat vitattam.

vakapad 2013.06.25. 10:02:02

@wmiki:

Ahogy a mai kormány is teszi. Igaz, nem IMF hitelből, hanem némileg magasabb kamatú, a nemzetközi pénzpiacon felvettből.

2013.06.25. 10:03:09

@high up!: biztos egyszerűbb a kalasnyikov, de az általad említett csőcselék talán jobban tenné, ha valami normális szakmát tanulna amiből meg lehet élni. unom ezt a segélyosztogatásos ötletelést, a kommunisták mondjuk úgysem fognak egyhamar nyerni...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.06.25. 10:05:20

@vakapad: értem...:x
tehát ahogy a mostani kormány is teszi, csak ők nem hitelből, és nem segélyt...

nagyon jó az összehasonlításod, látszik, hogy igazi libbant vagy... :x

biztosan sok embert meggyőztők 2014-re, ez már most látszik a közvéleménykutatási adatokon

xd

Amadeus62 2013.06.25. 10:05:36

Csak itt a balkánon divat az egykulcsos adórendszer, amivel nem is lenne akkora hatalmas probléma, ha nem a jelenlegi helyzetben vezették volna be, mert aki még úgy is szarul élt, hogy volt adójóváírás, na az a nagyobb tömeg most még szarabbul él. Orsós Viktor, fel leszel akasztva a bűneidért!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.06.25. 10:06:12

Az egykulcsos jövedelemadó az igazságos. Ez van. Ugyen nekem is csak egy szavazatom van (bár így is 5 másik helyett adózom), biztosan nem fogok olyan politikai erőre szavazni, aki az igazságtalan többkulcsos visszahozásával kampányol. Láttuk már, hogy az milyen, bejött? Nem. Én csak azt éreztem, hogy milyen amikor még az 50%-át sem kapom meg annak, amiért én dolgoztam meg, és a saját családomat támogatnám belőle.
Sajnos továbbra is az adócsalók országa vagyunk elképesztő feketegazdasággal. Esetleg ezzel kéne valamit kezdeni, és abból talán lehetne osztogatni azoknak akik rászorultak.

Amadeus62 2013.06.25. 10:08:24

@wmiki:

A kurva anyád! Most is hitelből megy ez a trágya ország, ráadásul magasabb kamattal mint az IMF. Nem tisztem védeni az IMF-t, de ennél még az is jobb. Egyedül az volt a kitűzésük, hogy 3% alatt legyen a hiány, semmi olyasmi nem volt, amit ezek a gecik hazudoztak össze a lejáratóplakátjaikkal! Azt is a mi pénzünkből tették, hogy rohadjanak el mindannyian!

telkoe 2013.06.25. 10:08:31

@high up!: Kicsit meg kellene ismerkedni a valosaggal is a proganda helyett.

Termelés döntő jövedelmét a pár %-os elit kezéből kivették és terítették a munkavállalók között

Az SzJA eppenseggel a termelo dolgozok fizeteset adoztatja meg.

90%-os proli réteg amelyik finanaszírozza a 10%-os elit nagy magyar dolce vitáját egy napon az éhségmenetet kalasnyikovokkal fogja kiegészíteni.
Az legfoljebb akkor ha az ehsegmenetet szervezo 5% komcsi elit elfelejtene, hogy mi lett azokkal akik 56ban nem tudtak idoben az oroszok seggebe bujni.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 10:13:06

Szerintem el kellene ugyan zavarni a maffiakormányt, de pont az egykulcsos adóba nem szabadna belenyúlni. A progresszív adó visszavezetése csak tüneti kezelése lenne annak a problémának, hogy az emberek éhbérért dolgoznak, az igazi okokat kellene kezelni egy ténylegesen jobboldali gazdaságpolitikával.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.25. 10:14:47

Az Egyesült Magyar Baloldali-Jobboldali Nemzeti Szociális Demagóg Kisember Párt programjából az adózási rész:

Átlagbérig az adó: 0 %.
Átlagbér duplájáig: 10 %.
Átlagbér triplájáig: 25 %.
Átlagbér ötszöröséig: 50 %.
Az új BTK szerint az átlagbér ötszörésénél többet keresni bűncselekmény. Így az ilyeneknél teljes vagyonelkobzás jár nyilvános megkorbácsolás után.

Éljen Marx és Lenin!

IMHO · http://imho.blog.hu 2013.06.25. 10:22:03

"Nem kell aggódni, Magyarországon a vállalatok átlagos adóterhelése még úgy is nagyon alacsony európai összevetésben, hogy egyes szektorokban extrém méretű különadók vannak, ezt a populizmus vádja nélkül ki lehetne jelenteni. "

És ezt higgyük el csak így, bemondásra, vagy kaphatunk egy összehasonlító táblázatot is hozzá?

Patek Fülöp 2013.06.25. 10:23:08

@Amadeus62:

Ez aztán a kulturált hozzászólás!

Nem DK-s vagy véletlenül?

nincs_nick 2013.06.25. 10:23:32

@vakapad:

Helyesebben ugye ezt akartad írni?

1./ A többkulcsos SZJA a legigazságosabb, HA azt egy ország megengedheti magának és a felső SZJA-val adózó jövedelmek is € tízezres nagyságúak. Magyarország jelenleg nem engedheti meg, mert a többkulcsos rendszerben kb. 200e ember fizette az SZJA 80%-át, ami ezen emberek gyors kivándorlásához vezetett. 2008-2010-ben már komoly gondok voltak pl. mérnöki területen, mert a válság közepén is várt szinten minden mérnököt a külföldi, jóval kedvezőbben adózó munka. Nem véletlenül emelték a felső kulcsot 15mFt-ra Bajnaiék. A nagyobb multik ott tomboltak náluk, mert mérnököt nem kaptál sehol...

2./ Az egykulcsos SZJA érdemben befolyásolja a termelőkapacitások és a munkahelyek beruházásokkal való megteremtésének folyamatát, mivel a cégnek megfelelő szakemberekre van szüksége akik a termelő/fejlesztő üzemben a üzemeltetést/munkát/fejlesztést elvégzik. Nyilván a dolgozó meg oda megy, ahol x-ból 0.8x-et megkap és nem oda ahol x-ból 0.3x-et kap kézhez. Ezt nem figyelembe venni tehát ökörség.

3./ Az egykulcsos SZJA bevezetése nem rendezi át a fogyasztást magyar szinten. 500eFt-os fizetésnél a plusz 30eFt-ot sem a drága, döntő részben import áruk fogyasztása fordítja az ember, hanem inkább elmegy végre nyaralni egy hazai szállodába a családdal. Tehát a kifelé irányuló pénzmozgás nem nő meg, a belső fogyasztás ellenben igen.

4./ A kieső bevételek pótlására nem új adókat kell bevezetni, mivel azok rombolják a gazdasági hatékonyságot, és a belső foglalkoztatást is csökkentik. Helyette az állami korrupciót kéne 10%-kal csökkenteni és máris nincs szükség új adókra.

5./ Ha esetleg Orbánék helyett új kormány lesz (kicsi a valószínűsége), akkor valamilyen technikával valószínűleg visszahozzák, de most arról elmélkedni, hogy milyen határokkal és kulcsokkal, egyértelműen értelmetlen, mert az MSZP és Bajnaiék közötti tárgyalások még csak most kezdődtek. Ráadásul az emberek 2010-ben nem Orbánra, hanem arra szavaztak, hogy az MSZP tűnjön már el a fenébe, ezért Bajnainak semmi esélye velük közösködve...

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 10:24:50

@Józsi bá':

"Ugyanakkor az is igaz, hogy ma Magyarországon - aki nem gépsor mellett dolgozik - az hazavisz bruttó 350-800 között, függően a pozíciójától. Kevesebből nem is igazán lehetne fenntartani egy autót, gyerekeket nevelni, stb. Ebből a szempontból a foglalkoztatottság szerkezetét kellene megváltoztatni - robotmunka helyett valamilyen nagyobb hozzáadott értéket termelő ágazatok felé - az adórendszer csak hab a tortán.

Azt a néhány tízezer embert sajnálom, aki tényleg minimálbért kap. Nem sokan lehetnek - de erről úgysem lesz statisztika."

Ajánlom, egyszer nézz körbe az ország Budapesten kívüli részén. Még hogy 350-800 ezer... És hidd el sok ténylegesen minimálbéres prolinak is van autója, inkább eszik kevesebbet, mert ciki lenne busszal járni. Ugyanakkor a legtöbb bolti eladó minimálbért keres, a legtöbb szalagmunkás is, a kezdő tanárok nettóban úgy 10-15 ezerrel többet előbbieknél. Ezekből az emberekből sokszor több van, mint 10 ezer. Mérnököket is ismerek, akik ugyan végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgoznak, de messze nem érik el a 350 bruttót.

De persze mindezen nem segít a progresszív adózás, mivel nem ezen múlik, hogy a szegények szegények. Akkor tudnának keresni többet, ha a pénz inkább beáramlana az országba, és növekedne a vásárlóerő. Ezt pedig csak úgy lehet elérni, hogy a tehetséges, magas értéket előállítani képes emberek itthon megfelelő munkakörben tudnak dolgozni. Éppen ezért az egykulcsos adó hosszútávon a kis keresetűeknek is jobb lehetne. Azért lehetne, mert a magát jobboldali tartó kormánynak ez az egyetlen értelmes, és egyben jobboldali húzása, mert minden másban kommunista, helyenként államkapitalista(lásd trafikok) politikát folytatnak, amivel aztán minden értelmes beruházót és a jó munkaerőt is elzavarják a fenébe, tehát ezért nem látni az egykulcsos gazdaságélénkítő hatását.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 10:26:52

@Józsi bá':
Másrészt olyan falusi vidékek is vannak, ahol a napi 12 órában 4 órás bérért dolgozó bolti eladó már jómódúnak számít a faluban, mert neki legalább van munkája. Tényleg ajánlom egyszer vedd le a szemellenzőt, mert egyáltalán nem csak a főváros van az országban.

teotwawki 2013.06.25. 10:28:50

Szerencsére már jó előre bebiztosítottam magam a gazdaságpolitikai divatirányzatok árhullámai ellen. Pár hete úgy állapodtam meg az új munkaadómmal, hogy a nettó keresetem akkor sem mehet 500 alá, ha időközben esetleg számomra kedvezőtlenül változik az adórendszer. Ilyen esetben autómatikusan emelkedik a bruttó bérem a szükséges mértékben. Egyébként ez kitétel a munkaadó javaslata volt, mert hosszútávon tervezi megtartani az alkalmazottait. Mindenkinek csakis javasolni tudom, hogy egészítse ki a munkaszerződését egy ilyen bekezdéssel.

ZOH 2013.06.25. 10:28:58

Magyarország reménytelenül kádárista, ennek tökéletes példája pl. ez a blogbejegyzés, amely a Fidesz-kormány egyetlen jobboldali (és egyetlen helyes) intézkedését támadja.

Úgy katasztrófa ez az egész, ahogy van.

A gazdasági növekedés pedig nem azért nem indult be, mert az egykulcsos rossz, hanem azért, mert a BIZALOM a béka segge alatt, egy össze-vissza államosító, tolvaj országba épeszű befektető nem jön és a hazaiak is inkább menekülnek onnan. Ennek semmi köze az egykulcsoshoz.

Elijah_Baley 2013.06.25. 10:29:46

@vakapad: ühüm, a múltkor nyilatkozta valahol, h most úgy érzi, a 2009-es szja terve túl gáláns volt.

nu pagagyí 2013.06.25. 10:35:43

Teljesen téves az adókat magukban vizsgálni. Az adó ugyanis csak egy eszköz, amelynek mértékét és fajtáit a társadalmi igényekre, a politikai felépítésre kell szabni.

Először arról kell dönteni, hogy centralizált államot, vagy önkormányzatokat akarunk-e. Azt szeretnénk, hogy a helyi ügyek helyben dőljenek el, vagy a fejünk felett döntsenek mindenről. Akarunk e egyáltalán közszolgáltatásokat, szociális rendszert, társadalombiztosítást és ha igen, milyen szinvonalút és terjedelműt, vagy mindenki boldoguljon, ahogy tud a pénzével. Piaci versenyt, vagy járadékversenyt szeretnénk-e. Akarunk-e társadalmi kiegyenlítő-rendszert, vagy aki gazdag az már maradjon az, aki meg nem vitte semmire az kussoljon.

Majd, ha azeket eldöntjük, akkor lesz értelme a rendszerhez passzoló adókról társalogni.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 10:38:13

@vakapad:

1./ A többkulcsos SZJA a leghumánosabb, legméltányosabb, ha az ország megengedheti magának, de sajnos mi nem engedhetjük meg magunknak, a svédek például igen.

2./ A munkaerőpiacot befolyásolja, tehát nézhetjük úgy, hogy ahhoz, hogy a cég kifizesse a magas kvalitású munkaerőt, kevesebbet kell kiadnia, vagy ha fordítva nézzük, a munkaerőnek több jut ugyanannyi bruttóból, tehát mivel jobban él, ezért kevesebb eséllyel húz el az országból(más kérdés, hogy politikusaink ámokfutása más területeken elzavarja). Márpedig akkor tud az ország gazdasága fejlődni, ha a legjobb munkaerő itt marad.

3./ Rövidtávon ez teljesen igaz, ám nem tudsz ez alapján a hosszútávú hatásokra következtetni. Pl. ha a luxustermékek iránti kereslet növekszik, akkor érdemes ehet luxuscikk gyártásba kezdeni, ami hosszútávon már exportra is termelhet. Azt se feledd, hogy az export-import arány sosem egyenlőtlen örökké, idővel korrigál.

4./ Ennek az okát én nem az egykulcsos SZJA-ban látom, hanem abban, hogy a kormány megölte a gazdaságot azzal, hogy a komcsi politikája miatt nem mernek a cégek, különösen a multik beruházni.

5./ Nem értelmetlen, mert nagyon nem mindegy, hogyan hozzák vissza, ha visszahozzák, és ettől is függhet, hogy kik és mennyien fognak szavazni az ellenzékre. Meg hogy ismét a szociális demagógia győzedelmeskedik, vagy az ésszerű gazdaságpolitika mellett elkötelezett hangok kerülnek fölénybe. Hidd el, nagyon sok múlik ezen, én mondjuk nem sokra mennénk vele, ha a Fideszes populizmus helyett csupán egy másik populizmus győzedelmeskedne.

Szociknak vége 2013.06.25. 10:39:23

Egyfajta egykulcsost vagyok hajlandó elfogadni, a szlovák rendszerüt.

Mivel ehhez Orbán egykulcsosa hasonlít, Bajnai tervei meg nem, utóbbi elmehet a picsába.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 10:43:37

@Papírzsepi:
A többkulcsos adó nem igazságos, hanem méltányos. Ugyanis tiszta kapitalizmusban az alapszükségletek sem számítanak alapjognak, igazából az lenne az igazságos, ha mindenki annyi adót fizet be, amennyi állami szolgáltatást igénybe vesz, tehát valami olyan adórendszer lenne nagyjából a legközelebb az igazságoshoz, ami az egykulcsos és a fix adózás között lenne valahol, mondjuk fix + százalék.

Amiről te beszélsz, az már méltányosság vagy humánusság, ezek baloldali értékek. A tiszta jobboldali-liberális elvekhez képest az egykulcsos adó is baloldali. Az a helyzet, hogy a baloldali elvek nagyon jók, csak éppen jelenleg túl csóró hozzá az ország, hogy fenntartsa a jóléti államot, ezt csak nálunk gazdagabb országok tudják megtenni. Nekünk az egykulcsos adó az ideális a jelenlegi gazdasági fejlettségünk mellett, majd ha virágzik a gazdaságunk, akkor újra lehet szó a progresszív adózásról.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.06.25. 10:47:02

A többkulcsos SZJA a lustaságot jutalmazza. Az mindegy, hogy tanulni, vagy dolgozni, vagy seggét odébbemelni lusta az alany, de jutalmazva van. A szorgalom meg büntetve. Lófaszt, mama. Ne csak a demagógia mentén legyen minden ember egyenlő, hanem a befizetésnél is. Mindenki ugyanúgy részesül az állami szolgáltatásokból, tehát egyformán járuljunk hozzá a költségekhet is. Flat rate kell, aztán mindenki oldja meg a befizetését, ahogy tudja. A sok más zsebében turkáló kommunista meg kösse föl magát.

high up! 2013.06.25. 10:49:10

@De gustibusaut bene, aut nihil:

arról nem tehetek, hogy a ballibnek lövése sincs az optimális adókulcsokról. Jelenleg ha havi 500K felett keresel, akkor vagy nettóban bizonyítottan nyerő az egykulcsossal. Akkor ugyanis havi 50 ezerrel viszel haza többet, mint 2010 előtt. Ha ebből levonod a megszorítások terhét, akkor is marad olyan 30-35 ezer nettóban. EMég elitebb lettél, minden plusz munka nélkül.

Ez alatt csak parasztvakítás van, mert a társadalom 90%-a nem jön ki vásárlóerőben jobban (illetve többsége szarabbul jön ki) mint egy optimális szja terhelésnél, ahol nem kell a felső 10% elitet saját kárára finanszíroznia.

Az elithez meg csak olyan 300-350 ezer adózó tartozik. 400-500 ezertől lazán lehet a kulcsot 20-25%-ra rakni, még így is jól jár az elit eme rétege. 800 ezernél lehetne 30%-ra emelni a kulcsot, etttől se vágná ez aréteg hanyatt magát. Havi 1 millió felett meg jöhetne a 35%. Ja, hogy ez már a legelitebb elit, köztük a parlamenti képviselőkkel? Akkor ezt sose szavazzák meg. Helyette majd hülyítenek a dumával, hogy kivándorolnak.

Az egykulcsos szja-nak az alokotmányban való rögzítése meg szart sem ér. Majd kitatálok egy másik nevet a különadózásnak (jaj, ezt meg még szereti is a kormány!!). Vagy megemelem a kulcsot 35%-ra, és visszahozom az adójóváírást.
Nincs tehát semmi akadálya, visszatérni a kókler matolcsi Titanic gatdaságából az Európai gyorsnaszádra.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.06.25. 10:49:58

A progresszív adórendszert kipróbáltuk elég hosszan, és nem jött be.

Bocs, de nekem se hiányzik az, hogy egy bruttó 4-500-at kereső (talán) középosztálybeli szopjon megint csak azért, mert a munkaadója be meri jelenteni teljes bérre.

És akkor az okos ellenzék pont a multisokkal fog kibaszni azok után, hogy a Fidesz elől próbálja megvédeni őket.

Vajon mi lesz akkor, ha az összes multisnak hirtelen legalább 50-100 nettóval fog csökkenni a fizetése? A multik nekiállnak emelni. Ki lesz a multik nyúzója?

:))))

De lényegtelen, a Fidesz behúzza 2014-et is, előre a 9%-os SZJA-ért, komcsikáim! Én nem szeretném, ha a mi pénzünket újra segélyekre, játékgépekre fordítanánk.

Szociknak vége 2013.06.25. 10:53:35

@nu pagagyí: Igen a szlovák rendszerü 2kulcsosra gondoltam, ami ugye Orbánék adójára hasonlít, nem a komcsikéra.

progressive attack 2013.06.25. 10:54:09

@Itt hamarosan Nemzeti Dohánybolt nyílik: ugye ezt nem gondoltad komolyan? Azt állítod hogy reálértéken több pénzed marad az egykulcsossal, mint előtte? Nekem a Bajnai-Oszko félig egykulcsos rendszerhez képest nettó kevesebb az elkölthető jövedelmem mint előtte, pedig nem keresek rosszul... jah és kizárólag adózott jövedelmem van. 27%afa, havi 5-6000ft áthárított TRILL, áthárított telekom adó esetleg mond vmit?

Egyébként magyarország az adoelkerulok országa. A fogyasztási adók hozhatnak tobb bevételt mint a bevételt terhelő adók, csak ahhoz fogyasztás is kene...

A maradék rohadt levet is kicsavarja a "fizess" az országból... de nembaj... amig a buszon azt látom, hogy a bérencek arról olvasnak a pártmagazinban, hogy simicska retek mekkora szurkoló hát addig mehet az osszes sárga rohadék a picsába.

Ennél még Gyurcsány is jobb volt de komolyan. Az legalább kimondta hogy elbaszták...

Az a nagy büdös helyzet, hogy ezek a rohadékok alap matematikával nincsenek tisztában... de igazatok van, inkabb menjen a templeton-nak 5-6%, mint az imfnek 3... elvégre azért fizetjük a tagságot...
Ha jövőre megválasztja a nép újra ezeket a geciket, akkor nekunk ANNYI...

kalandozomagyar 2013.06.25. 10:56:52

@high up!: Nehéz elképzelni, hogy van olyan aki rendesen adózik?

"Feljelenetted már magadat, szüleidet mert hálapénzt adott a dokinak?"

Mi nem adunk hálapénzt. Én sem kapok, én miért adjak?

"Feljelentetted már magad, mert számla nélkül festetted ki a lakásodat?"

Magunk festjük a lakást. Megoldjuk családon belül.

"Feljelenetted már magadat, mukatársaidat, mert a béred egy részét zsebbe kapod?"

A teljes béremre be vagyok jelentve. Egyszer akartak zsebbe fizetni, felálltam, eljöttem.

"Feljelenteted már magadat meg másokat, mert a buli után a haver nyaralójában aludt de nem fzette be a turisztikai adót?"

Nem szoktam buli után más nyaralójában aludni...

Van ilyen ember is.

BigPi 2013.06.25. 10:57:25

@kerek négyszög: Az, hogy mennyi a feketejövedelem senki sem tudja, csak becsülik.
Ami érdekes inkább, hogy még nálunk inkább a feketejövedelem elsősorban a kisebb keresetűeket érinti, addig a nyugati híradásokból, úgy tűnik, hogy ott a gazdagabbakat.

Ugye mindenki tudja, hogy ha itt nem lenne fekete gazdaság, meg körbe tartozás, akkor itt egyből 2-,3-szorosára emelkedne minden.

Ettől függetlenül törekedni kel a fehérítésre.

nu pagagyí 2013.06.25. 10:57:34

@Dr. Sün: Téves, hogy mindenki ugyanúgy részesül az állami szolgáltatásokból. Az állami szolgáltatások jó részét azok tudják csak igénybe venni, akiknek van elég pénzük. Például, akinek parizerre sem futja, az nem fog költeni a kulturális támogatásokkal olcsított szinházjegyre, de államilag támogatott kamatozású kölcsönt sem fog felvenni, nem nevez be különböző önrészes állami pályázatokba és gyerekét sem a legjobb tanárok pallérozzák, akik sajnos, valami miatt az elitnegyedek iskoláiban csoportosulnak.

Szociknak vége 2013.06.25. 10:58:43

@[vipnolf]: Kb. 100 nettóval keresek többet, és még nincs gyerek, akkor 200zal keresek majd többet.

Persze így is fizetem az SZJA-t 4 minimálbéres helyett. Bekaphatják a komcsik és Bajnai.

Az igazságos adórendszerben mindenki fizet(ne) 50.000 adót (a munkanélküli is) azt csá.

hondamonda 2013.06.25. 10:59:44

Azoknak akik a feketegazdasagot emelgetik:

Az adocsalas kulturaja az irrealisan magas adok miatt alakult ki Magyarorszagon. A feketegazdasag nagy reszet nem az offshore-ozo AFA csalok teszik el, hanem az eletbenmaradasert trukozni kenytelen kis es kozepvallakozasok es az ehhalalig lerabolt berbol elok, amikor a fizetesuket reszben feketen veszik fel vagy nem kernek szamlat a fodrasznal.

Azt a penzt, amit egy vallalkozas keptelen kitermelni, nem lehet tole beszedni semmilyen ellenorzessel. Ha megprobaljak, akkor lehuzza a rolot es meg annyi adot sem fizet, mint addig es utcara teszi a dolgozoit. Az atlagpolgar, es a kisnyugdijas, akinek a letfenntartasra is alig eleg a keresete, pedig nem tudja igenybe venni a joval dragabb feher szolgaltatasokat. A pluszpenz amit ra kene koltenie nem letezik, csak ha mas szolgaltatasokat nem vesz igenybe vagy alapveto dolgokat nem vesz meg.

Azt kene felfogni, hogy 55%-os ujraelosztas mellett nincs helye semmilyen bevetelnovelo intezkedesnek, mert csak ront a helyzeten.

Elijah_Baley 2013.06.25. 11:00:45

@high up!: én monnyuk ecceri vindózprogramozó parasztnak tartom magam, de jól esik ha direktbe ha elitez valaki.
az általad vázolt bruttóhoz mifelénk pesten tartozik egy mezei társasházi kecó egy 3millió körüli autó meg évente egy hét ólinklúzív tunéziában.
elit, mi?

Szociknak vége 2013.06.25. 11:00:48

@nu pagagyí: Menj már a picsába a színházjegyeddel. Az út, az orvos meg az iskola kerül pénzbe, nem a színházjegy. Mellesleg ÁFÁt is sokkal sokkal többet fizet egy átlagnál jobban kereső/költő jómunkásember.

kalandozomagyar 2013.06.25. 11:02:08

@high up!:

"A többkulcsos progresszív adó nem bünetetés, hanem régen bebizonyított társadalmi biztonság. Ettől végezte be a klasszikus kapitilazmusban az osztályharc, hogy a termelés döntő jövedelmét a pár %-os elit kezéből kivették és terítették a munkavállalók között."

Érdekes ez nem így működik sem Németországban sem az USA-ban, pedig mindkét helyen elég erősen többkulcsos az adózás. A termelés döntő jövedelme ma is a "tőkés" kezében van. De ez nem is adózási kérdés...

"Másrészt a progresszív aózás a társadalmi biztonság mellett közgazdaságilag is bizonyítottan a legjobban járul hozzá a növekedési potenciálhoz: anélkül, hogy az elitnél és a felső középosztálynál bizonyítható megélhetési károkat okozna, optimálisra szélesíti a társadalom ezek alatti rétegének a jövedelmedét. Ez pedig a legnagyobb gazdasági növekedési potenciálhoz vezet mind a fogyaszásban, mind a demográfiai utánpótlásban, mind az oktatatáshoz való hozzáférésben a legszélesebb tömegek előtt."

A többkulcsos adózásnak semmi köze az oktatáshoz való hozzáféréshez. Egykulcsos adó mellett is lehet ingyenes oktatás, megfelelő ösztöndííprogram. Az egyik nem feltétele a másiknak. Nem mellékesen az egykulcsos adózás nem jelenti azt, hogy a cég vezetője 100x annyit keres, mint a dolgozó. Ez ugyanis nem az adózási rendszertől függ.

nu pagagyí 2013.06.25. 11:03:56

@MetroGoldwinMayer: Az Áfa, mint tudjuk nem adó, nem megszorítás, nem Te fizeted, nincs. Ahogy az összes közvetett adó. Az sincs. Egyél keveset, aztán nem is kell fizetni.

Prof. Dr. Sün (törölt) 2013.06.25. 11:04:35

@nu pagagyí: Talán épp ezért kéne a kiadási oldalt is átgondolni. A lófasznak kell focit meg minden szart adóból támogatni? Csak a minimum kell, a sallangokat ki-ki zsebből. Csak azért, mert sokat keresek, még nem fogok pályázgatni, meg a színházba se fogok sznobériából belibbenni, meg gyerekem sem lesz automatikusan. Döntsem már el én, hogy mit szeretnék kapni a munkám árából, cserébe én sem kérek részt más pénzéből.

Szociknak vége 2013.06.25. 11:06:42

@nu pagagyí: Áfá-ból több folyik a ktgvetésbe (helyesen) mint SZJA-ból.

Lesz itt még 2kulcsos adó, alsó kulcs 10% 1 millióig(havonta, mint a ótoknál, nem évente mint a komcsiknál), fölötte 15%.

high up! 2013.06.25. 11:11:34

@nincs_nick: " 200e ember fizette az SZJA 80%-át, ami ezen emberek gyors kivándorlásához vezetett. 2008-2010-ben már komoly gondok voltak pl. mérnöki területen, mert a válság közepén is várt szinten minden mérnököt a külföldi, jóval kedvezőbben adózó munka."

Haha, ez a legnagyobb demagógia! A mérnök pont hogy nem tartozik eme amúgy 300-350 ezer elit adózójához, hanem jó esetben középréteg!
És a középréteg nem a 32%-os adókulcsok miatt vándorolt. Ráadásul csupa 40 meg 50%-os progresszív kulcsú országokba. Önmagában paradox amit állítasz.

Hanem azért vándorol ki mindneki, mert a munkavállaló réteg jövedelmi szintje valami iszonyatos módon ketté van szakítva a felső elit réteg előnyére. Ha bekerülsz az 500 ezer feletti klubba, vagy méginkább a havi 1 millió felettibe, akkor már szinte automatikusan generálódnak a jövedelmek.

Tudod mikor fog itt akár egy darab elit is kivándorolni, még ha 50% is lenne az szja? Soha!
Majd gondolod, hogy viszi magával a halom IT, FB meg hasonló pozícióját meg a vállakozását Németo-ba? Ja ugye?
Meg mintha külföldön ugyanazt tudná elérni mint Magyaro-on? na ne nevetess.

Szóval a megoldás pont az kell hogy legyen, hogy először is ez a halom állás, tulajdonrész meg stb halmozó 10% elit visszatolja a költségvetésbe a csúcsidióta Orbán által odatolt évi 600 milliárd forint extrajövedelmet.

A követlező lépésnek meg annak kell lenni, hogy a bér/prémium stb színvonalat a felső rétegnél meg kell drágítani (ide jöhet egy progresszív munkaadói kulcs) hogy az érdek az alsó-közép réteg bérszínvonal emelés legyen.
Ja, de ehhez meg munkahelyek is kellenének, amiket Orbánsiztán meg szépen negatívba vágott.
Szóval komplett rendszerváltás kell ide.

Vagy pedig a 90% még prolibb lesz 4 év múlva. Az elit meg a markába röhög.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 11:13:25

Az alacsony jövedelműeknek járó adójóváírásig olvastam. Aki azt a múlt homályába veszett förmedvényt épeszű ember nem emlegeti pozitívumként.
Errefelé senki sem hallott a jóval kevesebb adminisztrációval járó nullás adókulcsról, ami nem emeli az adóéket az égbe az adójóváírás kivezetésének sávjában?

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 11:18:27

@nu pagagyí:
Én nagyjából úgy becsülöm, hogy aki 10-szer annyit keres, az úgy 2-3-szor annyit vesz ki a közösből azon az elven, amiről beszélsz (egészségügyben, oktatásban, sporttámogatásoknál is mind-mind igaz, hiszen ha kifizetsz mondjuk 100 ezer hálapénzt és ezért előbbre kerülsz az államnak 1 milliójába kerülő műtétre, a csórónak meg nincs 100 ezre, akkor te jössz ki jobban).

De még így is az igazságos egy a fix összegű és egykulcsos közötti adózás lenne, messze nem a progresszív, ugyanakkor persze fontos a méltányosság is, de a versenyképességet meg rontja a progresszív adózás.

progressive attack 2013.06.25. 11:20:59

@MetroGoldwinMayer: baszhatjuk, ha nem érzünk belőle semmit... egy lakás, egy alsó közép kategóriás nem új autó és integethetsz a béred 60-70%ának...
Jövőkép semmi, tervezni nem lehet. És ilyen környezetbe nem csodálom, hogy nem akar senki gyereket orsósékon kívül...

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 11:22:14

@De gustibusaut bene, aut nihil:
Az jövedelem és a vagyoni helyzet nem feltétlenül következik egymásból, ahhoz a jövedelemhez ugyanúgy tartozhatna súlyos eladósodás és 50 milliós ház is, attól függően milyen volt a családi háttér és mennyire tud bánni a pénzzel az illető. Az általad vázolt dolgok sok bruttó 200-as keresetűnek is megvannak, de akadnak nálad jobban keresők is, akiknek nincs.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.06.25. 11:29:23

@Távmunka blog: Nyugi, teljesen felesleges a vita eleve, mert a Fidesz ezt nem fogja visszarendezni.

És ez nagyon is jól van így.

telkoe 2013.06.25. 11:32:24

@high up!:
" munkavállaló réteg jövedelmi szintje valami iszonyatos módon ketté van szakítva a felső elit réteg előnyére. Ha bekerülsz az 500 ezer feletti klubba, vagy méginkább a havi 1 millió felettibe, akkor már szinte automatikusan generálódnak a jövedelmek."

A lihego sarga proletarirtigysegen kivul ennek semmi alapja nincs. 500eFt - 1m fizetesert elegge meg kell dolgozni (pl azert is nincs neked ilyen)

"Tudod mikor fog itt akár egy darab elit is kivándorolni, még ha 50% is lenne az szja? Soha!
Majd gondolod, hogy viszi magával a halom IT, FB meg hasonló pozícióját meg a vállakozását Németo-ba? Ja ugye?"
IT / FB / vallalatvezetoi poziciot meglehetosen egyszeru pl egy becsi lakasbol ingazva ellatni (az mar messze nem az 1M brutto kategoria). Kicsit tisztaban kellene lenni legalabb az alapokkal es nem csak a segedpartitkarkepzo esti foximaxi gyorstalpalot irigykedve visszaboffentgetni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 11:33:51

@MetroGoldwinMayer: "Lesz itt még 2kulcsos adó, alsó kulcs 10% 1 millióig(havonta, mint a ótoknál, nem évente mint a komcsiknál), fölötte 15%."

És milyen különadókkal fogják ellensúlyozni a kieső százmilliárdokat?

Szociknak vége 2013.06.25. 11:36:26

@[vipnolf]: Nem hiszem hogy orsós attól akar gyereket, hogy már dolgoznia kell a segélyért.

Nem hiszem, hogy az egykulcsos miatt vándorol külföldre aki. Ha nem lenne az egykulcsos még több menne el, és azokból, akikre szükség van.

Igen vagy igen?

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 11:38:15

@telkoe:
"A lihego sarga proletarirtigysegen kivul ennek semmi alapja nincs. 500eFt - 1m fizetesert elegge meg kell dolgozni (pl azert is nincs neked ilyen)"

Én úgy nagyjából tisztában vagyok, hogy nagyjából milyen bérek vannak itthon és milyenek Németországban. Az arányok teljesen mások, itthon egy átlagos multinál ha mondjuk keresel bruttó 350-et egy diplomás beosztottként, majd kineveznek főnöknek, akkor 800 ezer lesz a fizetésed, Németországban meg ugyanebben a szituban 10-20% emelést kapsz. Ez azért nagyon nem mindegy, mert itthon éppen ezért nem mérlegel senki sem, hogy vállalja-e az extra felelősségért cserébe, pedig nem mindenki termett vezetőnek, ott meg vannak akik inkább nem visszautasítják, mert jobban szeretik azt csinálni, ami a szakmájuk, mint hogy irányítsanak, szervezzenek.

Amadeus62 2013.06.25. 11:40:24

@Távmunka blog:

1 milla fölött nem 15, hanem 20% kellene, és nem 1 milla fölött, hanem fél milla fölött. Ezzel még egyet is értenék, ha a fél milla alattiak 10%-ot adóznának. Aki meg sír, hogy 20-at adózna az meg húzzon el emberek közé, meg vidékre azt nézzen körül, hogy ki hogy él (tanár, dolgozó, meg a legtöbb ember)

Szociknak vége 2013.06.25. 11:40:38

@Távmunka blog: Olyanokkal amikkel választást nyernek, az EU meg dühöng..:DD

Holotattoo Elie · http://www.eliewieseltattoo.com/ 2013.06.25. 11:41:49

@Veres Máté: "Kérlek bizonyítsd számokkal, hogy a " kamu minimálbéresek" milyen arányban részesültek ezekből a forrásokból és hogy tényleg csak a szociális háló megnyirbálásával lehet-e azt visszafogni (szembe mondjuk egy jobb szabályozással)."

Hohó, de hát azt te is jól tudod, hogy ilyen számok nem léteznek. De azért utána lehet nézni: mekkora volt a minimálbéresek aránya az összes munkavállalókhoz képest, mert ez elérhető adat. Elárulom: óriási, ami arra engedett következtetni, hogy valami gond azért csak lehet, mert más országokban érdekes módon nem ez az arány.

Szociknak vége 2013.06.25. 11:43:49

@Amadeus62: Mégis ki az anyám picsáját érdekli hogy hogy élnek a zemberek 'vidéken'? Ilyen a világon nincs, csak Mo-n. Mindehonnan 2-3 óra Bp, lehet menni melózni. Ja hogy jó vidéken? Akkor kuss.

10% SZJA-nál még mindig 40% az SZJA, ezt ne felejtsük el. De ez a jó irány.

Holotattoo Elie · http://www.eliewieseltattoo.com/ 2013.06.25. 11:46:20

@vakapad:

2/ Miért gondolod, hogy ez így van? A cégeknek nincsen alkalmazottjuk?

3/ A statisztika pont az ellenkezőjét mutatja: 2010 óta stabilan pozitív a külker mérlegünk. Mivel magyarázod ezt?

nu pagagyí 2013.06.25. 11:46:22

@Távmunka blog: Természetesen vagyonadóval lehetne kiváltani a különadókat és olyan vagyonelemekre kell kivetni, amelyekhez döntően a mostani szabadrablás révén jut hozzá a semmilyen valós teljesítményt fel nem mutatott Fidesz-oligarchia.
Lehetne például koncessziós üzletrész utáni vagyonadó a személyes jövedelemből, természetesen. Állami földbérlet utáni kiegészítő adó. Monopoltevékenység adója, ahol önkormányzati szinten vizsgálnák a monopolhelyzetet. Egy méltányos lakhatási igényt meghaladó ingatlanadó.
Világossá kell tenni, hogy a vagyon felelősséggel jár, a társadalom (jobboldaliaknak: nemzet) iránti felelősséggel, ami adófizetésben testesül meg.

Holotattoo Elie · http://www.eliewieseltattoo.com/ 2013.06.25. 11:48:05

@high up!: Inkább úgy néz ki, hogy te ültél fel a bullshitnek :-)

"tudományosan bizonyított", "közgazdaságilag bebizonyították", "10 fogorvosból 10 ezt használja"

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 11:48:56

@high up!: Az 500 ezer feletti "elitklub" alja még a klasszikus középosztályhoz tartozik... Ismerek minimum 10 olyan embert, aki Angliába, Hollandiába, Belgiumba, stb. költözött ki, mert ott nyugodtabb az élet és persze 3-4-szeres a fizetés.

Amadeus62 2013.06.25. 11:49:58

@MetroGoldwinMayer:

"Mégis ki az anyám picsáját érdekli hogy hogy élnek a zemberek 'vidéken'? "

Na, ezzel a beszólásoddal elvágtad magad a normális emberektől. Egy nyomorult kis nagyképű takonypóc vagy, akinek az az élete, hogy blogokban lökje a hülyeségeit, meg provokálja a faszságaival az embereket. Nem te vagy véletlenül lázár jános?
Ne, ne válaszolj, költői kérdés volt. Nem érdekelsz, nem foglalkozom veled. Aki pökhendi módon lenézi az embertársait, leprolizzon mindenkit, aki szarabbul él, az az én szememben nem ember. Meggyőződésem, hogy a büdös életben nem dolgoztál az ég világon még semmit sem, anyuci szoknyája alatt élsz és a dolgozókon, ADÓFIZETŐKÖN élősködsz. A kurva anyját a fajtádnak! Nyugaton ezzel a mentalitásoddal nem lenne senkid, se barátod, se senkid. Nem, nem az én mentalitásommal van a baj, a tiéddel öcsi!
Na viszlát koma!

telkoe 2013.06.25. 11:51:03

@Ensiada Arkoveitie: Hat ha mondod biztos tisztaban vagy vele :), de a nemet kulonbsegekre ez jo statisztika: www.management-jobs.stepstone.de/content/de/de/b2c_Manager_Gehalt_nach_Bereichen.cfm
Itt kicsit nagyobbak mint 10-20%.

Mo.-n kerestem kb fel eve tapasztalt beosztott mernokot es 700eFtnal ennyiert nem eri meg valtani volt a valasz.

pástétom 2013.06.25. 11:52:54

" Most mégis azt mondom, a többkulcsos újbóli bevezetése önmagában nem garantálja, hogy bármi is jobb lesz"

Mondta valaki, hogy igen?

Saga 2013.06.25. 12:00:03

@Kivlov: Nem muszáj szociológusnak lenned, de legalább fogadd el, hogy az egy szakma.

Pont az a baj, hogy mindenki előítéletek és sommás hülyeségek mentén vezeti az országot és a balfasz magyarok tapsolnak is hozzá.

Tudod a kövér is megsértődik, hogy kövérnek nevezik. Te is a butaság, tájékozatlanság, előítéletesség és rosszindulat mintapéldánya vagy.

Persze mondhatod, hogy én meg elefántcsont-toronyban lakó libbant vagyok, és azzal ismét tanúbizonyságot teszel az előítéletességedről.

Tudod én látom, hogy minimálbéresek tömegeit hogyan szarja le a munkaadója, hogy bánnak velük a hivatalokban.

Vannak minimálbéres adócsalók? Vannak, de nem miattuk kellene megalázni, és kisemmizni a kisembereket.

lobaszopiatej 2013.06.25. 12:01:29

Az a baj, hogy progresszív adózásnál kihagyják a vagyoni helyzetet mint szempontot.

Ki fog "felmenni" BP-re dolgozni (ÉS pl. lakást bérleni, félretenni álláskeresésre + továbbképezni magát) ha szarrá adóztatják mert többet merészel keresni mint a tanyasi pálinkafőző feketén?
Ehelyett kimegy a picsába egyenest külföldre, szitokszó lesz neki még az ország neve is.

Úgyhogy ha progresszív adó, akkor azt csakis ingatlanadóval karöltve.
Több olyat ismerek, aki összeörökölt 2-3 házat, kiadja és vígan él belőle. Vannak akik ezt lakástámogatásból bulizták ki.

Egyébként egyetértek hogy a fogyasztást kell most adóztatni nem a jövedelmet, ez helyes irány. De túl nagy előrelépést nem látok.

nu pagagyí 2013.06.25. 12:03:04

@Ensiada Arkoveitie: Én csak rászorultság alapján adnék támogatást közpénzből. Szegény ország ne rázza a rongyot. Aki elég gazdag, az ne kapjon a közösből, tőle elvárható, hogy önállóan megálljon a lábán és büszke legyen rá, hogy segíthet másokon. Aki elég gazdag, nem szorul rá családi kedvezményre, családi pótlékra meg pláne nem. Nem kell neki rezsitámogatás, olcsó bérlet és más ilyesmi. Az adományozás kedvezményét viszont visszaállítanám, akárcsak a különböző befektetési kedvezményekét.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:12:44

@MetroGoldwinMayer:
"Mindehonnan 2-3 óra Bp, lehet menni melózni. "

Ami egyébként eleve csak autóval igaz, akkor sem minden esetben. Másrészt nyilván a legtöbb embernek nem lenne pénze naponta bejárni, tehát költöznie kellene, Budapest viszont így is egy túlzsúfolt, élhetetlen várossá vált, ahol minden nyári pénteken dugó van kifelé, vasárnap befelé, mi lenne ha még néhány millióan Budapestre vagy az agglomerációjában költöznének?

Ez a modell egyébként Latin-Amerikára jellemző, ahol szintén szinte csak a nagyvárosokban van munkalehetőség, így aztán napi 2-3 óra dugóban állás oda-vissza mindenkinek. Ez szerinted annyira jó? Egy élhetetlen nagyváros és egy munkalehetőség nélküli vidék? Mert a munkaerő áramlás amúgy öngerjesztő, ha sokan költöznek a vidéki városokból, akkor nem hogy több munkahely marad mögöttük, hanem a maradék is el fogja a munkahelyét veszíteni.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:15:05

@Távmunka blog:
Ok, de ha azt nézed, hogy középosztály, azt az országhoz kellene viszonyítani, mert itt közép és nem ott.

Elstron 2013.06.25. 12:17:35

@hondamonda: Ezt a demagóg fasságot. Persze, lerabolt szegíny vállalkozók. X5-ös BMW-vel, minimálbérre bejelentve. I.dióta.

@nu pagagyí: Közgazdasági tény, hogy az alacsony jövedelműek nagyságrendekkel több közszolgáltatást vesznek igénybe, mint a gazdagabbak. Ezen tök felesleges vitatkozni, mert tény.

Csak néhány tény:

-a csóró állami iskolába járatja a gyerekét, a gazdag magán/alapítványiba.
- a csóró állami egészségügyet vesz igénybe, a gazdag magánt. Elég csak a fogorvosi ellátásra gondolni.
- a csóró rengeteg transzfert kap, ilyen-olyan támogatás, ingyen tankönyv, ingyen étkezés, segély, stb.
- kamattámogatott hitelt is csak bizonyos értékhatárig vehetsz fel. Budapesten ebből max. egy 50 négyzetméteres új építésű jön ki, vagy még akkora sem.

Egyébként tök felesleges ezen lamentálni. Amíg én 650 ezerbe kerülök a munkaadómnak, ebből pedig 325-öt keresek, addig az összes progresszívadó-fan egyesével sz.opjon le bőnyállal.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:19:02

@lobaszopiatej:
Progresszív adó ingatlanadóval? Ebben mi a logika, feltehetőleg nem a kis keresetű fog sok ingatlant megvenni, akkor miért szeretnéd szopatni a jobban keresőket duplán, nem elég, hogy a keresetüket, de még a vagyonukat is adóztatod. Az ingatlanadó egyébként is szemét dolog, egyébként több fityiszes városban más néven gyakorlatilag be is vezették.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:21:10

@nu pagagyí:
Magyarországon az a baj a rászorultság elvével, hogy többnyire adócsalók tudnak élni vele. Pl. egyetemi szoctámot is többnyire minimálbéres vállalkozók gyereke kapja, mert a tényleg nagyon szegény meg sem teheti, hogy egyetemre járjon, a csak kicsit szegényeknél meg túl sok a bejelentett jövedelem a kamu minimálbéresekhez képest.

lobaszopiatej 2013.06.25. 12:28:14

@Ensiada Arkoveitie: "Progresszív adó ingatlanadóval? "

Ebben annyi a logika, hogy tudj annyit keresni hogy ingatlant is meg tudj venni belátható időn belül.

Ma aki sok vagyont (pl. ingatlant) főleg egyenes ágon ha örökölt vagy egyszerűen csak szülei vagyonából él, az nem fizet utánuk semmi adót.
Sok ilyen van, mind azt gondolja 100 nettót aki megkeresi az már "gazdag".

Természetesen legjobb ha nem lenne progresszív az adó, hiszen ma aki csak teheti kikerüli, és igazságtalan is mert munka ellen ösztönöz.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:29:39

@Elstron:

"-a csóró állami iskolába járatja a gyerekét, a gazdag magán/alapítványiba."

A magániskola csak a leggazdagabbaknál játszik, a jellemző az, hogy a tehetősebbek magánórákra járatják a gyerekeiket, amiért aztán jellemzően jobb állami/egyházi iskolába kerül a gyerek, mint a csóróé. Vagy ott a felsőoktatás, amihez kell némi beugró a szülők részéről, a csórók gyerekei közül kevesebben tanulnak ott, tehát abból a normatívából is átlagosan többet részesednek a jobban keresők.

"- a csóró állami egészségügyet vesz igénybe, a gazdag magánt. Elég csak a fogorvosi ellátásra gondolni."

A legnagyobb tétel a műtétek, amire aztán aki jobban keres, általában hálapénzen vagy a magánorvosán keresztül előbbre kerül, de magát a műtétet az állam állja.

"- a csóró rengeteg transzfert kap, ilyen-olyan támogatás, ingyen tankönyv, ingyen étkezés, segély, stb."

Szüleim jól kerestek, mégis mivel 2 testvérem van, 12 évig féláron kajáltam a menzán, és a vége felé még ingyen tankönyvet is kaptunk.

"- kamattámogatott hitelt is csak bizonyos értékhatárig vehetsz fel. Budapesten ebből max. egy 50 négyzetméteres új építésű jön ki, vagy még akkora sem."

És? Attól még mi anno felvettük, és kiadtuk egy csórónak, a 8 millióért vett és 9 millióért eladott lakás így 10 év alatt kb. 3,5 millióba került, mert nyilván kiadtuk csóróknak, akik ugyanezt nem tehették meg, mert nem eleve nem kapták volna meg az államilag támogatott hitelt.

"Egyébként tök felesleges ezen lamentálni. Amíg én 650 ezerbe kerülök a munkaadómnak, ebből pedig 325-öt keresek, addig az összes progresszívadó-fan egyesével sz.opjon le bőnyállal. "

Ez viszont igaz. Mint már írtam, az én becslésem alapján aki 10-szer annyit keres, az 2-3-szor többet vesz ki a közösből, tehát az egykulcsos adó még bőven méltányosnak számít.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.06.25. 12:33:05

Kár ennyi bötűt leírni, és közben nem beszélni a lényegről.
Az szja önmagában egy irtózatos baromság, csak a többet lopó gazdagságok bebetonozására, legalizálására szolgál.
Az egyetlen igazságos adózási rendszerben vagyonadó létezik és áfa.
Az szja egy örökös macska-egér játék az adóhivatal és az adófizetők között. Ellenőrzése túl drága. Gyakorlatilag mindenkiből potenciális adócsalót csinál.
A vagyonadó számítgatásához és beszedéséhez kevesebb ember kéne, jobban nyomon követhető.
A könyvelők és az adóellenőrök nem örülnének neki, de az államháztartás igen.

Szociknak vége 2013.06.25. 12:35:55

@Ensiada Arkoveitie: Bazzeg ha Bp élhetetlen város akor ne sírjon már senki szája hogy csak ott vannak jó bérek!

Hol vagyunk az óvodában? Phásszeg!

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:37:08

@lobaszopiatej:
Még mindig nem teljesen értem. Arra gondolsz, hogy ha már progresszív lenne az adó, akkor legyenek azok is megadóztatva jobban, akik keveset keresnek, de van szüleiktől kapott/örökölt vagyonuk, másrészt mert ez némileg lejjebb nyomná az ingatlan árakat, így akik nem örököltek, de viszonylag jól vagy legalább közepesen keresnek, azok is tudjanak lakást venni?

Szociknak vége 2013.06.25. 12:38:30

@Ensiada Arkoveitie: Nem bazmeg az a jó ha megvárja a bajai paraszt hátha a multi a falujába települ és ő lesz a TSZ elnök.

Örülök hogy megoldottuk a vidék (vidék bazzeg akkora az egész magyar vidék mint egy átlagos metropilisz agglomerációs körzete) problémáját LoL..:D

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:39:30

@MetroGoldwinMayer:
Nem az a lényeg, hogy Budapest mennyire élhetetlen, hanem az, hogy a jövedelem nem csupán a kvalitásaidtól, hanem a lakhelyedtől is függ. Aztán van akinek van lehetősége költözni, de vannak olyanok is, akiknek nem igazán, de ami biztos, hogy az nem működik, hogy 7 millió ember felkerekedik és Budapest és agglomerációjába költözik.

ekat 2013.06.25. 12:42:08

@kalandozomagyar: Én is ezen csodálkoztam, ez azt hiszi, hogy azért, mert ő csal, már mindenki csal? Én is inkább elmentem (20 napra) munkanélkülire, de nem kellett olyan hely, ahol a fizetés egy részét zsebbe adták volna. És egyébként soha életemben nem kérdezte tőlem senki, ha hívtam valakit, hogy kérek-e számlát, vagy nem, igaz, nem cédulabedobáló Gipsz Jakabokat szoktam hívni. :-)

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:42:43

@MetroGoldwinMayer:
Vannak olyan városok, ahol ez meg is valósult, mert jöttek multik, vannak munkahelyek, ilyen például Győr. De mondhatnék külföldi példákat, pl. bátyám egy 10-15 ezres német faluban dolgozik egy multinál, aminek egyébként itthon is van leányvállalata, nem Pesten.

"vidék bazzeg akkora az egész magyar vidék mint egy átlagos metropilisz agglomerációs körzete"

De tömegközlekedési szempontból olyan, mint ha Lengyelország méretű lenne...

level 1 2013.06.25. 12:44:42

@Elstron: "Amíg én 650 ezerbe kerülök a munkaadómnak, ebből pedig 325-öt keresek, addig az összes progresszívadó-fan egyesével sz.opjon le bőnyállal."

Kevesebb kultúrába és több közgazdaságtanba kellett volna befektetned az elmúlt években. Látom az agyadig nem jut el, hogy te pont az egykulcsos miatt vagy szopóágon, mert havi bruttó 400-500 K alatt mindenki szopóágon van.

Ha lennének progresszív kulcsok az elit különböző szintjein (havi 500K / 800K / 1 millió stb), akkor pont nem a te 500K alatti 90% proli rétegnek kellene a 10%-os elit nagy magyar dolce vitáját finanszírozni.

Fogadom kettőig nem tudsz elszámolni, miszerint ha az évi 500 milliárd szja kiesés szinte teljes egészben a felső 10% zsebében landol és 2011-ben 350 milliárd forint volt a banki illetve ágazati különadók bevétele (miközben 2012 már csak 200 milliárd) és majd 2014-ben a különadóknak vége és ráadásul 250 milliárdot vissza kell fizetni - na akkor a fogas kérdés: mégis ki finanszírozza a kieső évi 100 milliárdokat. Vagy magyarul: a rohamtempóban történő belső ELITGYÁRTÁST?

Látom nálad sem megy hogy észrevedd, hogy a játszma vége nem az, hogy az egykulcsossal 250-350 ezer bruttó között valamivel többet vihetsz haza, hanem az, hogy eközben a 10%-os elit 500 milliárdos extra ajándékát finanszírozod. Aminek következtében a te vásárlóerőd éppenséggel szakadatlanul csökken, míg az 500K feletti elitklub vásárlóereje szakadatlanul nő.
És most még nem is beszéltünk arról a mintegy 100 ezer fős rétegről, akik havonta több 100 ezret, na meg milliókat visznek haza extrában, hála a csúcsidióta Orbánnak.
Te se ezek közé tartozol.

Szociknak vége 2013.06.25. 12:48:37

@Ensiada Arkoveitie: 'Nem az a lényeg, hogy Budapest mennyire élhetetlen, hanem az, hogy a jövedelem nem csupán a kvalitásaidtól, hanem a lakhelyedtől is függ.'

Bezzeg az USAban ettől nem függ a jövedelmed, meg Svejcban sem. Most ez komoly?

hondamonda 2013.06.25. 12:48:42

@high up!: "És a középréteg nem a 32%-os adókulcsok miatt vándorolt. Ráadásul csupa 40 meg 50%-os progresszív kulcsú országokba. Önmagában paradox amit állítasz."

Nyugaton jellemzoen csak ott nagyon magasnak szamito savhatarok felett adoznak 50%-kal (Angliaban peldaul 150000 Font felett) Ezzel szemben itt mar a minimalberes osszelvonasa is eleri az 50%-ot!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.06.25. 12:48:49

A 16%-os szja egy vicc.
Soha nem volt az 16%.
Az adókat összességükben kell nézni, nem a kamu neveket.
A minimálbér sem minimálbér ma már, mert 3 van belőle.

Például, egyéni vállalkozónál 2012-ben volt
ugye:
1. szociális hozzájárulási adó 27%
Nem a minimálbér (98 ezer ft) után kell fizetni, hanem 121.500 ft után. Miért? Csak!

2. Nyugdíjjárulék
Ez 10%. Na, ennél lehet számolni a 98e ft-os min.bérrel.

3. Egészségbiztosítási járulékok
Van természetbeni és pénzbeni. Hogy mi a francért?
Senki nem tudja. Mi az, hogy természetbeni? Beviszed az injekciós tűket a kórházba, és úgy kifizethető? Nem. Ez csak szómágia.
Ennek együttes mértéke 7% és - meglepi! - szellemi foglalkozásúaknál 162 ezer ft után kell fizetni.
Akkor miért az anyjuk picsáját nem adnak min. 162k ft-os fizetést mellé? Csak!

4. Ott van még a munkaerőpiaci járulék, a 162k 1,5%-a.

5. Osztalék után sem csak 16%-ot kell fizetni, mert ott van még a 14%-os egészségügyi hozzájárulás.
Akkor miért az anyjuk picsáját nem mondják azt, hogy 30%-os az adó az osztalék után? Szómágia.

6. Iparűzési adó 2%, de nem ám a nyereség, hanem a bevétel után! Őrület!

Egyébként, miután a Fidesz 2010-ben hatalomra került, úgy csökkentette az szja-t 16%-ra, hogy közben nőtt a befizetendő adó. Tehát csökkentik az adódat, de többet kell az államnak befizetni. Ócska trükk, szómágia, szemétség.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.06.25. 12:50:04

@[vipnolf]: Hát, az a helyzet, hogy komolyan gondoltam.
Nyilván jobb lenne a helyzet, ha az egykulcsos bevezetésével a jelenlegi általános adóék nem lenne nagyobb, mint bármikor 90 óta, jobb lenne erősebb Ft-tal, jobb lenne, ha a gadaságfehérítésre is jutna energia. De az én esetember bizony mondom néked, komolyan gondoltam.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 12:52:20

@Amadeus62: Nekem egy ilyen progresszív adótábla lenne szimpatikus, éves jövedelmekkel:
600 ezer alatt 0%
1-6 millió között 16%
6 millió felett 24%

hondamonda 2013.06.25. 12:55:10

@level 1: A felso tiz 10% adja be a kozosbe a jovedelemhez kapcsoldo adok legalabb 90%-at! Mennyit akarsz meg toluk lehuzni, amikor igy is 50%-os elvonassal vannak sulytva?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.06.25. 12:55:15

@MetroGoldwinMayer: Nem gondoltam, hogy valaha egyetértek majd veled. Most megtörtént.

hondamonda 2013.06.25. 12:56:25

@Kara kán: Siralmas, hogy meg mindig mennyien keptelenek ezt felfogni.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:57:40

@MetroGoldwinMayer:
Az USA társadalma jóval mobilabb és az ország is nagy, tehát van bőven lehetőség olyan helyet találni, ahol elfogadhatóak a bérek, és a környezet is élhető, Magyarországon viszont lassan csak Budapest az egyetlen lehetőség, ami csak az emberek töredéke számára élhető, már most is a lakosságának több mint fele kényszerből él ott.

Szociknak vége 2013.06.25. 13:01:46

@Ensiada Arkoveitie: Tehát az USA nagy, ezért ott könnyü jó helyre költözni, Mo. meg kicsi, ezért itt nehéz.

Ezt nem annyira értem. A baj a fejekben van.

Detroit 2,5 milliós volt 20 éve, iparváros. Tönkrement az ipar, most 1 millió fekete cigány döglődik ott, van hogy villany sincs. Aki akart elment.

vs. Miskolcon is tönkrement a szoci ipar, akit kirúgtak 20 éve az most itt kommentel hogy Miskolcon nincs munkahely. Phásszeg.

Qub 2013.06.25. 13:03:22

@level 1: Amit te "10%-os elit nagy magyar dolce vitáját finanszírozni"-nak hivsz még mindig bérből és fizetésből élő nagyrészt teljesen legálisan bejelentett és fizető emberekből áll az esetek nagy részében valamilyen multi vezetésében. A nagy magyar elit semmilyen szja-t nem fizet, a gazdagabb magyar vállalkozóréteggel együtt..

lobaszopiatej 2013.06.25. 13:07:49

@Ensiada Arkoveitie:
ennyire nem kötöttem meg, csak annyit hogy akinek vagyona van pl. ingatlan, azok adózatlanok.

És igen, ha kevés a jövedelme de tele van ingatlannal - ezeket ő úgyis feketén kiadja - akkor azok után is adózzon. Vagy adja el.

A lényeg hogy ha már ekkorák az adók és pont az előmunka terhen (ami nem jelenti azt hogy valaki gazdag - pláne ha dolgoznia is kell) akkor ne hagyjunk ki azt a réteget akik 0 adót tesznek a közösbe, pedig vagyonosak és garantáltan van fekete jövedelmük, ill. helyzetük is könnyebb mert van hol lakniuk.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.06.25. 13:11:12

@Qub:
"A nagy magyar elit semmilyen szja-t nem fizet, a gazdagabb magyar vállalkozóréteggel együtt.."
Ez természetesen hülyeség, mert kifizetik a 16%-os szja-t, röhögve.

A gyógyír erre viszont nem a progresszív jövedelemadózás, mert az egy újabb hazugság és trükközés lenne.
Csakis a vagyonadó az, amellyel mindenki tehetsége szerint tud hozzájárulni a nemzet javához.

Még a "szegény" emberek között is vannak különbségek!

Pl. van olyan, akinek van lakása, és van olyan, aki (al)bérletben lakik.
Az szja ezek között nem tesz különbséget. Mindkettő 16%-ot (igazából többet, lásd fent) fizet most, de akinek nincs lakása, annak még fizetnie kell - ha nem is az államnak - a bérleti díjat.
A vagyonadó bevezetéséig talán megoldás lehetne az, hogy annak, akinek nincs lakása, a bérleti díjat le lehessen írni költségként. Ez sem igazi megoldás, mert a nettó jövedelem így is kevesebb, mint a lakással rendelkezőnél.
ráadásul, sok lakástulajdonos a lakást a 90-es években bagóért vette meg az önkormányzattól, miután anno ingyen kapta a szocialista államtól.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 13:11:38

@Ensiada Arkoveitie: A magániskola nem csak a leggazdagabbaknál játszik. A 2006/2007-es tanévről találtam adatokat, akkor a diákok 12,3%-a magániskolába járt, egyháziba 4,8%. Érdekesség, hogy a magániskolák 14,9%-a nem városi.

www.tani-tani.info/084tomasz#footnoteref4_oqo2j1i

Kivlov 2013.06.25. 13:12:33

@Saga:
Saga2013.06.25. 12:00:03

Szakma? :D :D :D
viccszakma...

Nem is kisemmizni kell őket, hanem jogosan elvárni tőlük is, hogy járuljanak hozzá a közös kasszához. Pláne, mivel nincsenek kevesen!

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 13:20:09

@MetroGoldwinMayer:
"Tehát az USA nagy, ezért ott könnyü jó helyre költözni, Mo. meg kicsi, ezért itt nehéz.
Ezt nem annyira értem. A baj a fejekben van."

Nem csak azt írtam, hogy az USA nagy, és ezért, tanulj meg olvasni.

"Detroit 2,5 milliós volt 20 éve, iparváros. Tönkrement az ipar, most 1 millió fekete cigány döglődik ott, van hogy villany sincs. Aki akart elment.
vs. Miskolcon is tönkrement a szoci ipar, akit kirúgtak 20 éve az most itt kommentel hogy Miskolcon nincs munkahely. Phásszeg. "

A párhuzammal csak az a probléma, hogy Miskolról itthon csak Budapestre mehet, jó talán még egy ideig Győrbe, mert Debrecenben, Pécsen, Szegeden, de még Veszprémben és Zalaegerszegen is ugyanúgy szívás. Ja és közben a teljes hazai infrastruktúrát Budapest központúra építették, így esély sincsen a változásra.

Qub 2013.06.25. 13:21:06

@Kara kán: Persze fizet.. az igazi elitnek valóban nem számít mert tőkejövedelemből élnek, a magyar vállakozásokban pedig (legalábbis azon területen amire én rálátok) a cég igazgatók is max 300-400e vannak bejelentve de milliók csúsznak zsebbe havonta.. Ez van, túl sokan csalnak minden rétegben - van aki kényszerből van aki sportból..

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 13:21:34

@Ensiada Arkoveitie: Magyarországon nem véletlenül mondják, hogy nagyon szűk a középosztály. Egy diplomás tanító házaspár például az alsó és a középosztály határán áll.
Természetesen nem a nyugati középosztályi életszínvonalhoz hasonlítok, mert az itthon csak a felső 1%-nak elérhető.

Szociknak vége 2013.06.25. 13:23:44

@Ensiada Arkoveitie: Miért is kellene egy város lakosságával rendelkező országban több központ?

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 13:26:10

@lobaszopiatej:
Azért nincs igazad, mert a lakás kiadására van adó, tehát nem jó érv az, hogy nem fizetik be, sokkal inkább arra kellene törekedni, hogy valahogy ezt kifehérítsék.

Másrészt ez megint a tücskök támogatása a hangyákkal szemben, ha valaki nem elszórja a pénzét, hanem gyűjt, hogy a gyerekének lakást vehessen, miért kéne akkor kicseszni annak a gyerekével? Azt a lakást lehet hogy a leadózott pénzükből vették a szülők, miért adózzanak utána az abból megszerzett vagyon után is? Az én szüleim is vettek nekem lakást, én is fogok a gyerekeimnek, nem igazán értem, hogy azután hogy horror illetéket kell fizetni utána, milyen alapon szívatnának engem azokkal szemben, akik ugyanannyi leadózott jövedelmüket inkább mind elköltik.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 13:26:17

@Qub: Ha a magyar tulajdonú cégeknél az átlag munkavállalót maximum 6 órás minimálbérre jelentik be, akkor miért kivételeznének a cégvezetővel? Ha pedig a cégnek ő a tulajdonosa is, akkor a céggel veteti meg papíron székháznak a lakóházát teljes berendezéssel és a kocsiját is cégautónak...

A 300 ezres cégvezetői fizetéseket pedig megnézhetné a NAV, mert a multik ennyit fizetnek a 25-30 éves diplomásoknak, akiknek van 2-3 év szakmai tapasztalata és beszélnek 1-2 nyelven.

Szociknak vége 2013.06.25. 13:26:26

@Távmunka blog: A tanárok nyugaton is az alsó és a középosztály szélén táncolnak, csak az összegek mások.

Egyébként is mindenki mást tart középosztálynak, én pl. a bérből élőket egyáltalán nem, csak a kis és családi vállalkozókat.

telkoe 2013.06.25. 13:28:50

@lobaszopiatej: Aki kiad ingatlant annak mar most is adoznia kellene, az ingatlanado nem errol szol. A fekete lakaskiadast csak el kellene kezdeni a NAVnak elelnorizni, nem is lenne nagy melo. Kezdhetnek a lakas kiado hirdetessel, utana lekerhetnek a kozuzemi szamlakat hogyan alakul, esetleg este becsongetnek es megkerdik hogy ki van ott... sok lakastulaj talan mar azutan is fizetne ha kapna a navtol egy levelet amiben ertesitenek hogy lakasat hirtdette es a hirdetes utan allando hasznalatra utalo fogyasztasi adatokat kozoltek a kozuzemi szolgaltatok.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 13:29:55

@MetroGoldwinMayer:
Tehát szerinted Magyarországnak egy darab 10 milliós városnak kellene lennie? Az nem tűnik fel, hogy a német nagyvárosok sem 10 milliósak, és egész jól megvannak a fél milliós vagy annál kisebb városok is. Vagy mondhatnám Ausztriában Salzburgot, Grazot is.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 13:33:27

@telkoe:
Plusz ha a lakáskiadás jobban tisztázott lenne jogilag, akkor mindkét félnek érdeke lenne a bejelentés.

Szociknak vége 2013.06.25. 13:35:45

@Ensiada Arkoveitie: Igen, csak a közlekedést kell fejleszteni, és elég Bp. mint központ. Mindenki globálisan versenyez, az EU az elmúlt 15 évben sok sikert nem tud ebben felmutatni(stagnál), az intenzíven városiasodó Kína, India, Brazília, Oroszország, Törökország annál többet.

Elstron 2013.06.25. 13:39:24

@level 1: Jól van, hülye vagy, hagyjuk.

@Ensiada Arkoveitie: A példáidat tovább lehetne bontani, és kiderülne, hogy még így is nagyságrendekkel többet fizettek be a szüleid - akár áttételesen is - a közösbe, mint a córeszek.

@MetroGoldwinMayer: "A tanárok nyugaton is az alsó és a középosztály szélén táncolnak, csak az összegek mások." - nana. Azért ezzel a kijelentéssel finoman.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 13:40:51

@MetroGoldwinMayer: A bérből élő multis osztályvezető/igazgató hova tartozik szerinted?

Nekem van Németországban tanár ismerősöm. Általános iskolában igazgatóhelyettes, a felesége háztartásbeli, a nagyobbik gyerek gimnazista, a kisebbik még általános iskolás. A házuk kétszintes kisebb kerttel, 5 évnél fiatalabb német kocsijuk van és két japán motorjuk (apuka + nagyobbik fiú), szép kis könyvtáruk van, a 25 évre felvett lakáshitelt rendesen tudják fizetni, bármikor el tudnak menni színházba, koncertre, színvonalas sporteseményekre, nem probléma az elromlott hűtőgép kifizetése, de nem élnek fényűzően, nem vesznek luxuscikkeket, stb.

Szerintem ez az igazi középosztálybeli lét és nem az tartozik a középosztályba, aki az országos átlagot keresi.

BigPi 2013.06.25. 13:42:34

@MetroGoldwinMayer: Technokrata gondolkodás alapján tényleg be lehet zsúfolni a lakosságot 5-6 városban.
De akarunk ilyen világban élni? Nem hiszem.

Amadeus62 2013.06.25. 13:43:51

@Távmunka blog:

Főleg, hogy az átlagkereset nem egyenlő a módusszal. Mo.-n többen keresnek átlag alatt, mint fölötte. Még a különböző támogatások, pótlékok ellenére is.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 13:44:01

@MetroGoldwinMayer:
Ez még csak elméletileg is hülyeség, mert pl. a határ menti városok eleve nem tartoznak és nem is fognak Budapest vonzáskörzetébe tartozni, mert az EU-val nyitottakká váltak/válnak a határok. Sopronnál például triviális, hogy Bécs vonzáskörzete, de pl. Nyíregyháza, Debrecen, Szeged, Pécs ha továbbra is Budapest központúvá igyekeznek mindent tenni, a szomszédos határon túli alig nagyobb városoknak lesznek a vonzáskörzetei, holott ha lenne értelmes regionális gazdaságpolitika, lehetne fordítva is.

Szociknak vége 2013.06.25. 13:44:10

@Távmunka blog: Szerintem az alkalmazott a szolgák osztályába tartozik. Miért, szerinted?

Amadeus62 2013.06.25. 13:44:29

@BigPi:
Ő igen, ez egy idióta balfasz.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 13:45:41

@Elstron:
Nyilván többet fizettek. De nem is állítottam, hogy a magasabb jövedelműek járnak jobban az állammal, hanem csak annyit, hogy a magasabb jövedelműek többet is vesznek ki, de nem annyival, mint amennyivel többet fizetnek be. Szerintem egy 10-szer annyit befizető átlagosan úgy 2-3-szor annyit vesz ki a közösből.

Szociknak vége 2013.06.25. 13:47:41

@Ensiada Arkoveitie: A határmenti városokban 1etértünk.

lobaszopiatej 2013.06.25. 13:53:42

@telkoe: "A fekete lakaskiadast csak el kellene kezdeni a NAVnak elelnorizni,"

Nem teszik. Túl sok erőfeszítést igényelne, megint bürokráciát erősítené (annak is költsége van).

Itt BP-en ráadásul egyből a munkavállaló bérlőre hárul ismét ez az adónem is, ha valaki fehéren csinálná és bejelentené magát azonnal többet kér a bérbeadó.

Az ingatlan tulajdon viszont kézzelfogható, mindent lefedne.

Nem azt akarom hogy összességében több adót szedjenek, csak hogy jobban szétterüljön a teherviselés.

Pl. ha odáig eljut valaki h gyerekeinek is lakásokat vesz, az már biztosan nem a szociális kategória, igenis adózzon vagy adja el és fektesse ba a pénzét.

Különben is, mindenki maga dolgozhasson meg érte, ne a szülőknek kelljen segged alá rakni az egziszetnciát, mint ami ma a közfelfogás.

Elstron 2013.06.25. 14:01:02

@lobaszopiatej: "Különben is, mindenki maga dolgozhasson meg érte, ne a szülőknek kelljen segged alá rakni az egziszetnciát, mint ami ma a közfelfogás." - mindig is ez volt a közfelfogás. Régen sokkal inkább, mint manapság. Ez begyűrűzött még a párkapcsolatokba is (hozomány, érdekházasság, stb).

eau sauvage 2013.06.25. 14:03:38

@Kara kán:" Az egyetlen igazságos adózási rendszerben vagyonadó létezik és áfa.
Az szja egy örökös macska-egér játék az adóhivatal és az adófizetők között. Ellenőrzése túl drága. Gyakorlatilag mindenkiből potenciális adócsalót csinál."

Szerintem nincs igazad. A leginkább csalásra ösztönző adónem az ÁFA. Na nem abban az értelemben, hogy bemész a CBA-ba (Teszkóba, akárhová) és végső fogyasztóként megveszed az uborkakonzervet, amely árában benne van a 27% ÁFA,a CBA meg befizeti a költségvetésbe, henem a cégek előzetesen felszámított, meg visszaigénylendő ÁFA rendszerében. A kísértés óriási, hogy minden számlában "benne lévő" ÁFA tartalmat hogyan lehetne eldugni, megmenekíteni az állam elől. Lásd cukor, gabona, utaztatása papíron szlovák meg mindenféle cégek közbeiktatásával, fiktív számlák, számlagyárak,építőipar, számlák adás-vétele az ÁFA tartalom feléért,stb.
Nem véletlenül kezdik alaklmazni egyre gyakrabban a fordított ÁFA-t is.
SZJA-val is lehet persze trükközni (pl.minimálbér +zsebbe), de ez inkább a KKV szektorra és bizonyos iparágakra jellemző.
A vagyonadó nem ördögtől való, de azt meg politikailag nem akarja felvállalni senki.

progressive attack 2013.06.25. 14:25:46

@Itt hamarosan Nemzeti Dohánybolt nyílik: igen, főleg a gazdaság fehérítés és az erős ft hiányzik. Persze én is több nettó munkabért viszek haza az egykulcsossal, de a terheim pontosan annyi százalékkal nőttek meg, mint a bevételeim. Lakáshitel (kpra azért nehéz venni bpn), auto (üzemanyag) - ugyebár mindkettőben masszívan ott van a forint árfolyam... kedvenc különadóink, ágazati adók, amiket nem lehetne hárítani, mégis át van hárítva és mindenki tesz rá magasról... szóval nálam 2010 vs 2013 mérlege 30% nettó bér emelkedés, 27% kiadás emelkedés. Előreléptem? Nem... mindezt úgy, hogy az alacsony jövedelműek nagyon megszívták... és ez nagyon gáz!

Bandzsa 2013.06.25. 14:28:57

@Papírzsepi:
Először is ilyen nincs, hogy valami csak gazdasági kérdés! Gazdaságilag az is kifizetődő lenne ha holnap agyonlőnék az összes nyugdíjast.
Csak lássuk be ez nem lenne igazságos.
A példa persze sarkított...
Az a lényeg, hogy ha gazdaságilag jobb is lenne a többkulcsos adó, akkor sem igazságos.

Bandzsa 2013.06.25. 14:37:02

@high up!:
Azt nem állítom, hogy a történelem során soha és sehol nem fordulhatott elő osztályharc, de hogy a klasszikus kapitalizmusra nem volt jellemző az biztos. Ez az egész csak Marx torz emberképéből ered. Akkoriban épp a nacionalizmus miatt tört ki háború. Ahogy John Lukacs is írja, az emberek nem utálják a saját kapitalistáikat csak az idegeneket. Egy francia proli több köze van egy francia gyároshoz, mint egy német prolihoz.
De ez nagyon messzire vezetne! Ennyi időm nincs.

A 10% dolce vitáját? Nem pont fordítva van? A társadalom kisebb része eltartja a többséget. Amikor még volt adómentes minimálbér akkor őket is például. De gondolj bele, hogy mennyit adózik az aki a legfelső tíz százalékban vanb és mennyit (akár most is) egy minimálbéres? Akkor ki tart el kit?

Közgazdaságról én nem beszéltem, csak igazságosságról.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 14:37:03

@Amadeus62: Mindenhol többen keresnek az átlag alatt, mint fölötte, mivel a fizetés nullánál nem lehet kisebb, de felső határa nincs.

Elijah_Baley 2013.06.25. 14:40:30

@Ensiada Arkoveitie: nem feltétlen, van úgy h nagyanyád még pártfunkci volt, apád okleveles mérnök, te meg gyári szalagmunkás.
de ha véletlen nem vagy deklasszált elem, jó eséllyel mégiscsak összefügg a kettő, nem?
és tök mind1 h bruttó 2kilóval örököltél egy nagypolgári belvárosi lakást meg a jólmenő vállalkozó bátyád hozzádvágott egy prémium autót, fenntartani ennyiből nem fogod.
megszerezni és fenntartani a javakat valahol arányban áll a bevételeiddel,a 120havi részletre szuzukit bizniszmodel, nem életképes :)
akkor meg hagyhatjuk is az extrém példákat.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 14:41:05

@MetroGoldwinMayer: Akkor nem az életszínvonala és mondjuk a kulturális lehetőségei döntik el, hogy melyik osztályba tartozik? A havi 150 ezres bevételű, hónapról-hónapra élő egyéni vállalkozó a középosztályba tartozik, de az 50 beosztottat irányító és havi 1 milliót kereső igazgató a szolgák közé?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 14:44:33

@Kara kán: Az SZJA ellenőrzése sokkal könnyebb, mint az ÁFA ellenőrzése. Jóval több esetben vásárol az átlagember egy hónapban, mint ahányszor jövedelme keletkezik.
A vagyonadó legnagyobb problémáját az értékbecslés adja. Elég csak szétnézni a luxusvillák piacán, simán változik 50%-ot az ingatlan eladási ára 5 éven belül, lefelé vagy felfelé is.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 14:46:19

@Ensiada Arkoveitie: "A legnagyobb tétel a műtétek, amire aztán aki jobban keres, általában hálapénzen vagy a magánorvosán keresztül előbbre kerül, de magát a műtétet az állam állja."

A gombamódra szaporodó magánklinikákon is az állam állja a műtéteket?

Elstron 2013.06.25. 14:55:16

@Ensiada Arkoveitie: Egyébként nem a műtét a drága, hanem a gyógyszer. Egy rákos 1 havi gyógyszeradagja ~1 milla.

Szociknak vége 2013.06.25. 14:58:00

@Távmunka blog: Egyéni vállalkozó kivételes esetben tartozhat a középosztályba (tőkés középosztályba), ha hálózati tag, és mások idejével/pénzével gazdálkodik.

Az igazgató akkor sem, ő szolga. A rómaiaknál is jómódban élt a házi rabszolgák alkasztja.

..:D

Balt 2013.06.25. 15:23:09

@[vipnolf]: "akkor nekunk ANNYI..."

Nektek biztos. Már csak ezért megérné...

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 15:34:58

@lobaszopiatej:
"Nem teszik. Túl sok erőfeszítést igényelne, megint bürokráciát erősítené (annak is költsége van)."

Ezt az adót sokkal könnyebben ellenőrizni lehetne még az áfánál is, csak jelenleg 0 erőfeszítés van rá. Ráadásul ha bevezetnék az ingatlanadót, attól még ez maradna, tehát továbbra is a feketézők járnának jobban a fehéren bérbeadókkal szemben.

"Itt BP-en ráadásul egyből a munkavállaló bérlőre hárul ismét ez az adónem is, ha valaki fehéren csinálná és bejelentené magát azonnal többet kér a bérbeadó."

Ezzel nem értek teljesen egyet, ugyanis a kereslet-kínálat miatt valójában idővel ez úgy árazódna be, hogy a bérlő fizetné egy ideig.

"Nem azt akarom hogy összességében több adót szedjenek, csak hogy jobban szétterüljön a teherviselés."

Ja, csak azok számára, akiknek a jövedelmük is magas és ingatlanvagyonuk is van, extra szívás, holott eddig is ők fizették a legtöbb adót.

"Pl. ha odáig eljut valaki h gyerekeinek is lakásokat vesz, az már biztosan nem a szociális kategória, igenis adózzon vagy adja el és fektesse ba a pénzét."

Ha nem szociális kategória, az adózzon?

"Különben is, mindenki maga dolgozhasson meg érte, ne a szülőknek kelljen segged alá rakni az egziszetnciát, mint ami ma a közfelfogás. "

Egyrészt ezen nem változtat az ingatlan, legfeljebb majd pénzt kap a gyerek, amit ott fektet be, ahol akar, ha az ingatlan az szívás lesz. Másrészt fordítva nézd a dolgot, egy szülő nem szeretné, hogy a gyereke nagyot szívjon az ingatlan vásárlással, nem szeretné, hogy csak 35 éves kora után költözhessen el, azt sem szeretné, hogy a hazai lakás bérléssel szívjon (nekem sajnos volt ezzel tapasztalatom...), vagy hitelt kelljen felvennie. Minden normális szülő segíti anyagilag a gyerekeit. Ha ez generációról generációra továbbmegy, akkor rosszabb esetben csak elkerülik, hogy a fiatalok hitellel kezdjék az életüket, jobb esetben még generációról generációra gazdagodás is lesz belőle. Más kérdés persze, hogy Magyarországon a 20. században ez a stratégia nem válhatott bele, mert voltak itt háborúk, nyilasok és komcsik.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 15:41:43

@De gustibusaut bene, aut nihil:
Van összefüggés a jövedelem és a vagyon között, de nem olyan szoros, mint ahogy be szeretnéd állítani. Nem csak az örökség, vannak akik ugyanolyan jövedelem mellett jóval többet költenek, mint mások, vannak akik félretesznek ugyanannyiból, vannak akik nem. Tehát már a vagyonteremtő képesség is más lehet azonos jövedelem esetén is, ezen felül van az öröklés, amit mondtam. Amit felhoztál, azok extrém példák, de ha mondjuk nem szalagmunkás vagy, de jól örököltél, viszont csak 200 nettót keresel te és az asszony is, akkor simán összejöhet az, ami neked van, de alacsonyabb jövedelem mellett.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 15:46:22

@Távmunka blog:
Ott nem, de az nagyon szűk réteg, aki megteheti, hogy magánklinikán műtteti magát, a többségük inkább jól kereső vállalkozó, tehát messze nem adózik személyesen annyit, egyáltalán nem a jól kereső alkalmazottak pályája ez. A magánorvos igen, de azok meg pont a kórházba fogják szervezni a műtétet.

Laciii 2013.06.25. 16:45:06

@Elstron:
Egy vérkomcsit ez nem zavar, simán elvenni már nem lehet, akkor vegyék el adóba, de nehogy már másnak több legyen.

Elijah_Baley 2013.06.25. 17:03:32

@Ensiada Arkoveitie: no igen, ez is egy lehetőség, de a kérdés nekem konkrétan az, valaki megkereshet-e önerőből egy kecóra valót anélkül h komoly lemondásokkal éljen éveken át, vagy mindenképp örökölnie kell ahhoz, h alapszintű egzisztenciája legyen.

progressive attack 2013.06.25. 17:28:14

@Balt: köszönjük, felveheted a fizetésed...
ezek szerint TE határozottan egyetértesz azzal, hogy az alsóbb rétegektől úgy vettek el jelentős (havi 15-20eFt) összegeket havonta, hogy azzal senki sem járt jól.

Csak így tovább

Gondolom, azzal is egyetértesz, hogy 3% kamat helyett 6%-on finanszírozza magát az állam. Köszönjük, még sok ilyen szavazót kérünk, fizetni akarunk.

progressive attack 2013.06.26. 06:27:02

@De gustibusaut bene, aut nihil: a válasz : mindenképp lemondasokkal kell élnie (ungarnban...)... ugy 20 évig... utána meg már 50 évesen baszhatod...

Elijah_Baley 2013.06.26. 09:24:47

@[vipnolf]: ja, szerintem is ezért húz el innen mindenki, akinek olyan szakmája van, amivel idehaza megkeresi a nyugati minimálbért, kint meg valamivel többet :)

Elijah_Baley 2013.06.26. 09:28:34

@[vipnolf]: ez csak a kaka kenegetése, a 10-20 ezer semmilyen objektív szempontból nem jelentős összeg, a kérdés, hogy lehet, a rencerváltás után húsz évvel idehaza az átlagfizetés a harmadik világ szintjén kolbászol, kinek és miért éri ez meg?

Balt 2013.06.26. 09:45:16

@[vipnolf]: Kösz, utalják. Ami (ti. a bruttó bérem) egyébként kb. az iparági átlag szintjén van, ezzel nettóban kb. ugyanott vagyok, mint 2010 előtt, amikor is (csőd)kényszerből kifolyólag váltanom kellett, 20% kisebb bruttóra. Tehát csak bátran toljátok a kétkulacsos adót, hajrá!

IMF-hitel:
www.penzugyiszemle.hu/tanulmanyok-eloadasok/imf-hitel-versus-jegybanki-finanszirozas-van-e-kulonbseg-i
privatbankar.hu/kotveny/kiszamoltak-nem-is-lett-volna-olyan-olcso-az-imf-hitel-255454

progressive attack 2013.06.26. 09:45:50

@De gustibusaut bene, aut nihil: igen, nálam is tervbe van véve h visszahúzok németbe 3,5szer ennyiért. Csakhát ahogy telik az idő, egyre nehezebben mozdul az ember. De most így 30 évesen úgy érzem : itt az idő...

A másik hszhez : 20k elég sok pl annak, aki 40 éves folyamatos munkaviszonnyal (nem egy helyen ülve, hanem tobbszor valtva) 130 helyett 110et kap. Az hogy a 20k jelentős vagy sem, azt a viszonyítási alap hatarozza meg...

progressive attack 2013.06.26. 10:07:12

@Balt: te buta.. az általad linkelt cikkben van a lényeg... az imf hitelt soha nem azért kell felvenni, hogy elverd forint adósság rendezésére... (hozzáteszem gyenge forint esetén ez sem ördögtől való) hanem azért hogy egyfajta védőhálóként szolgáljon.
A védőháló lehívás nélkül 260-as eur árfolyamot és alacsonyabb országkockázati felárat eredményezett volna (hiteles gazdaságpolitikával persze). 300/260= 15%-kal alacsonyabb törlesztő részlet a devizahiteleseknek, es nem mellesleg óriási mértékben más lenne a befektetői bizalom az ország iránt... főleg ha a dilettáns barmok normális gazdpolt űztek volna.
Ne akard megmagyarázni nekem, h az imf védőháló rendtart jutaléka magasabb, mint a védőháló pozitív hozadekainak szummaja.

Elijah_Baley 2013.06.26. 10:16:55

@[vipnolf]: szubjektív szempontból igen, de objektíve ez az összeg azt mutatja, az sok ember olyan létstádiumban van, ahol egy éttermi vacsora ára a választóvonal a lét és nemlét közt.
ez elgondolkodtató.

progressive attack 2013.06.26. 10:22:39

@De gustibusaut bene, aut nihil: igen, és főleg az az elgondolkodtató, hogy pont ezektől az emberektől vesz el az egykulcsos+extra adók kombó...
Az egykulcsos hiteles gazdpollal jó lett volna... de így... itt sikerült ezt is elbszni...

Elijah_Baley 2013.06.26. 10:27:53

@[vipnolf]: ö, igen, nade, hogy kerül egy fél ország a teljes kiszolgáltatottság státuszába?

progressive attack 2013.06.26. 10:37:53

@De gustibusaut bene, aut nihil: hát ez bizony az elmult 22 év dicső eredménye... ezzel kell leszámolni 2014ben, de tartok tőle hogy a retkek nem fogják hagyni...

Elijah_Baley 2013.06.26. 10:49:00

@[vipnolf]: figyelebe véve, hogy a politikai felhozatal gyakorlatilag nem változott az utóbbi két évtizedben... menjen szavazni aki még hisz a mikulásban :)

progressive attack 2013.06.26. 11:01:23

@De gustibusaut bene, aut nihil: egyetértek az aggállyal... ellenben azt mérlegelni kell, h a "talán szar"-t vagy a "biztos fos"-t választja az ember... én nem akarok több fost :-D
Csináljunk egy közgazdaságtanra épülő pártot, amiből minden korábbi politikai elem kizárásra kerül. Hiteles program, megvalósítási garancia, transzparencia. Ennyi. Még nem késő :-D

Balt 2013.06.26. 14:00:01

@[vipnolf]: Kezdjük ott, hogy az IMF hitelt alapesetben soha nem kell felvenni. 2008-ban az első ország voltunk Európában, akiket levert a lábáról a válság, szaladtunk is egyből az IMF-hez. Ma ott tartunk, hogy a - különös módon pont a teljes következő ciklusra időzített - visszafizetést esetleg előtörleszteni tudjuk, legalábbis megfontolásra érdemes.

Balt 2013.06.26. 14:01:14

@[vipnolf]: (Ja, a jelzőt megtarthatod magadnak, kisköcsög.)

progressive attack 2013.06.26. 14:22:44

@Balt: látom, sikeresen kiragadtad a mondandóm lényegét. Gőzöd nincs az imf védőháló lényegéről. Csak annyit látsz, hogy HITEL. Az a baj, hogy amíg az ilyeneknek szavazati joguk van, addig azerbajdzsán a jövő...

Ne köcsögözz. Azt mondtam, buta vagy és nem szitkozódásból. Hanem mert az is vagy.

Azt már meg sem merem kérdezni, hogy ha 2008-ban nem szaladtunk volna az imf hez, akkor mi lett volna szerinted... gondolom az imf eu ellenes kulacsos ősturul bandába tartozol te is, aki szerint mi vagyunk a világ fasza. Szánalmas ez az ország, de csak az ilyenek miatt, mint te... tisztánlátás nulla, számolni nem tudtok, csak ontitek magatokból a baromságot, amiért mi fizetünk... ébresztő... (jah és megjegyeznem nem vagyok baloldali, de jobb sem... ellenben tudok számolni...)

Balt 2013.06.26. 15:48:48

@[vipnolf]: :)) Apád faxa. Mennyé' szépen Berlinbe hidegburkolni.

ingyenebed 2013.07.28. 08:59:28

a progresszív szja államilag törvényesített komcsi lopás, semmi több.

abból a logikából indul ki, hogy az államnak joga van elvenni azok TULAJDONÁBÓL akiknek több van, és odaadni azoknak, akiknek kevesebb van.

ilyen alapon akkor legyen minden munkahely állami és legyen mindenkinek ugyanannyi a fizetése.
az lenne a legigazságosabb. mit vacakolunk annyit?

ingyenebed 2013.07.28. 09:01:59

@progressive attack:

az egykulcsos szja nem VETT EL senkitől semmit, ez egy orbitális hazugság.
a progresszív VETT EL a magasabb jövedelműektől, ez szűnt meg.
most fizet mindenki annyit, amennyit sddig is kellett volna.
süti beállítások módosítása