2013.06.23.
20:19

Írta: Kis Miklós

A többkulcsos szja nem elég

A baloldali gazdaságpolitika alfája és ómegája nem a többkulcsos személyi jövedelemadó rendszer.

Híve vagyok a progresszív szja-nak. 2010-ben, amikor még menőbbnek számított az egykulcsos - nem volt olyan nagy politikai erő, amely komolyan bírálta volna, a Bajnai-kormány egy kvázi egykulcsos szja-t hagyott örökül – élesen, mondhatni durván bíráltam az egykulcsost, meg a bevezetését ünneplőt Serest, ami azután a portfolio egyik szerkesztőjét bírta rá némi publicisztikának álcázott fölényeskedésre mindkettőnkkel, azért úgy 80 százalékban velem szemben. A vitának persze nem volt tétje, hiszen a dolgok mentek a maguk útján. Az egykulcsost, és a köré szőtt álmokat hamarosan tesztelni kezdte a valóság.

Azóta kiderült, hogy az egykulcsos nem volt képes dinamizálni a gazdaságot, a népszerűségének pedig sokat ártott, hogy a munkavállalók túlnyomó többségének csökkent a nettó fizetése 2012-ben – ennek oka persze nem az egy kulcs bevezetése, hanem az adójóváírás kivezetése volt. Mára az ellenzék egységesen a többkulcsos szja mellé állt.

Az MSZP, amelynek a képviselői még megszavazták az előző ciklusban a kvázi egykulcsos szja-t, immár a programjuk középpontjába emelik a többkulcsost.

Mint a fentebbiekből kitűnik, elkötelezettje vagyok a többkulcsos szja-nak. Most mégis azt mondom, a többkulcsos újbóli bevezetése önmagában nem garantálja, hogy bármi is jobb lesz. Van ugyanis egy rossz hírem az MSZP-nek: a többkulcsos szja-tól még nem lesz baloldali a gazdaságpolitika. Az persze remek, ha a több kulcs lehetővé teszi, hogy az így nyert bevételtöbblet egy részét adókedvezményként (adójóváírásként) megkapják az alacsonyabb jövedelműek, és ezt a program tartalmazza is. Jelzem, hogy még ez sem a baloldaliság non plus ultrája. Ez ugyanis rövid távon okoz nettó keresetnövekedést, középtávon a bruttó bérnövekedés dinamikájából vesz vissza, ami a munkaadónak előnyös – ami persze nem baj, csak mint mondtam, nem ettől válik baloldalivá  a gazdaságpolitika, hanem attól, ha a rendszer átalakítása után maradó többletbevételt baloldali módjára  költik el.

Az viszont egyik ellenzéki baloldali pártnál sem látszik tisztán, mire fordítaná a bevételnövekményt. Ideális esetben a többletbevételt a szociális háló befoltozására, az állami szolgáltatások – oktatás, egészségügy – színvonalának növelésére, az évek óta éhkoppon tartott közalkalmazottak fizetésének emelésére kellene fordítani. Egyelőre azonban nem tudjuk, hogy vajon ez így történne, vagy a bevételnövekedés esetleg az adórendszer más részeinek átalakítását fedezné.

Ha a többkulcsos szja valójában a különadók kivezetésére nyújtana fedezetet, akkor az nagyon messze állna a baloldaliságtól, sőt, ellentétes lenne vele. A munkavállalóktól csoportosítana át erőforrásokat a vállalatokhoz. Ha a baloldal el akarja kerülni, hogy ilyen gyanú vetüljön rá, akkor határozottan ki kellene jelentenie, hogy a vállalatok átlagos részesedése a közterhekből nem csökkenne a különadók mérséklése, vagy kivezetése után sem.  Nem kell aggódni, Magyarországon a vállalatok átlagos adóterhelése még úgy is nagyon alacsony európai összevetésben, hogy egyes szektorokban extrém méretű különadók vannak, ezt a populizmus vádja nélkül ki lehetne jelenteni. S még azt is hozzá kellene tenniük, hogy a versenysemlegesség jegyében nem nyirbálják meg a mikrovállalkozók adókedvezményeit (EVA, KATA és társai). Nem, bizony az sem lenne baloldali, ha a mikrovállalkozók kedvezményeinek csökkentése segítené a nagyvállalatok adóterhelésének csökkentését.

Ha ezeket a kijelentéseket a baloldali pártok megteszik, még mindig kérdés, hogy vajon a bevételtöbblet a forgalmi jellegű adókat csökkentését fedezné-e, a legismertebb az áfa, de ilyen a tranzakciós adó és a matelcsi is. Ha ezeknek a csökkentését, illetve a kisebb adóknak a megszüntetését fedezné a többlet, akkor az már nem lenne annyira távol a baloldaliságtól, de kifejezetten közel sem lenne hozzá. Egy baloldali gazdaságpolitika ugyanis lényegéből fakadóan elsősorban az állami szolgáltatások színvonalának emelésére, illetve a szociális biztonság javítására összpontosítaná a többletbevételeket.

A vitának egyébként most sincs sok gyakorlati vonatkozása, hiszen nem elhanyagolható tény, hogy az egykulcsos szja-t az Orbán-kormány bebetonozta az alaptörvénybe, a jelenlegi ellenzéknek kétharmaddal kellene nyernie, hogy többkulcsos szja legyen.  Talán nem tűnne annyira képtelennek a feltétel teljesítése hiteles programokkal, és a programokat képviselő hiteles emberekkel.

Érdekes volt a bejegyzés? Csatlakozz a Gazdpol blog és a Munka.org közös Facebook-oldalához:

191 komment

Címkék: politika gazdaság gazdaságpolitika szja egykulcsos portfolioblogger többkulcsos

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdpol.blog.hu/api/trackback/id/tr145374782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holotattoo Elie · http://www.eliewieseltattoo.com/ 2013.06.25. 11:46:20

@vakapad:

2/ Miért gondolod, hogy ez így van? A cégeknek nincsen alkalmazottjuk?

3/ A statisztika pont az ellenkezőjét mutatja: 2010 óta stabilan pozitív a külker mérlegünk. Mivel magyarázod ezt?

nu pagagyí 2013.06.25. 11:46:22

@Távmunka blog: Természetesen vagyonadóval lehetne kiváltani a különadókat és olyan vagyonelemekre kell kivetni, amelyekhez döntően a mostani szabadrablás révén jut hozzá a semmilyen valós teljesítményt fel nem mutatott Fidesz-oligarchia.
Lehetne például koncessziós üzletrész utáni vagyonadó a személyes jövedelemből, természetesen. Állami földbérlet utáni kiegészítő adó. Monopoltevékenység adója, ahol önkormányzati szinten vizsgálnák a monopolhelyzetet. Egy méltányos lakhatási igényt meghaladó ingatlanadó.
Világossá kell tenni, hogy a vagyon felelősséggel jár, a társadalom (jobboldaliaknak: nemzet) iránti felelősséggel, ami adófizetésben testesül meg.

Holotattoo Elie · http://www.eliewieseltattoo.com/ 2013.06.25. 11:48:05

@high up!: Inkább úgy néz ki, hogy te ültél fel a bullshitnek :-)

"tudományosan bizonyított", "közgazdaságilag bebizonyították", "10 fogorvosból 10 ezt használja"

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 11:48:56

@high up!: Az 500 ezer feletti "elitklub" alja még a klasszikus középosztályhoz tartozik... Ismerek minimum 10 olyan embert, aki Angliába, Hollandiába, Belgiumba, stb. költözött ki, mert ott nyugodtabb az élet és persze 3-4-szeres a fizetés.

Amadeus62 2013.06.25. 11:49:58

@MetroGoldwinMayer:

"Mégis ki az anyám picsáját érdekli hogy hogy élnek a zemberek 'vidéken'? "

Na, ezzel a beszólásoddal elvágtad magad a normális emberektől. Egy nyomorult kis nagyképű takonypóc vagy, akinek az az élete, hogy blogokban lökje a hülyeségeit, meg provokálja a faszságaival az embereket. Nem te vagy véletlenül lázár jános?
Ne, ne válaszolj, költői kérdés volt. Nem érdekelsz, nem foglalkozom veled. Aki pökhendi módon lenézi az embertársait, leprolizzon mindenkit, aki szarabbul él, az az én szememben nem ember. Meggyőződésem, hogy a büdös életben nem dolgoztál az ég világon még semmit sem, anyuci szoknyája alatt élsz és a dolgozókon, ADÓFIZETŐKÖN élősködsz. A kurva anyját a fajtádnak! Nyugaton ezzel a mentalitásoddal nem lenne senkid, se barátod, se senkid. Nem, nem az én mentalitásommal van a baj, a tiéddel öcsi!
Na viszlát koma!

telkoe 2013.06.25. 11:51:03

@Ensiada Arkoveitie: Hat ha mondod biztos tisztaban vagy vele :), de a nemet kulonbsegekre ez jo statisztika: www.management-jobs.stepstone.de/content/de/de/b2c_Manager_Gehalt_nach_Bereichen.cfm
Itt kicsit nagyobbak mint 10-20%.

Mo.-n kerestem kb fel eve tapasztalt beosztott mernokot es 700eFtnal ennyiert nem eri meg valtani volt a valasz.

pástétom 2013.06.25. 11:52:54

" Most mégis azt mondom, a többkulcsos újbóli bevezetése önmagában nem garantálja, hogy bármi is jobb lesz"

Mondta valaki, hogy igen?

Saga 2013.06.25. 12:00:03

@Kivlov: Nem muszáj szociológusnak lenned, de legalább fogadd el, hogy az egy szakma.

Pont az a baj, hogy mindenki előítéletek és sommás hülyeségek mentén vezeti az országot és a balfasz magyarok tapsolnak is hozzá.

Tudod a kövér is megsértődik, hogy kövérnek nevezik. Te is a butaság, tájékozatlanság, előítéletesség és rosszindulat mintapéldánya vagy.

Persze mondhatod, hogy én meg elefántcsont-toronyban lakó libbant vagyok, és azzal ismét tanúbizonyságot teszel az előítéletességedről.

Tudod én látom, hogy minimálbéresek tömegeit hogyan szarja le a munkaadója, hogy bánnak velük a hivatalokban.

Vannak minimálbéres adócsalók? Vannak, de nem miattuk kellene megalázni, és kisemmizni a kisembereket.

lobaszopiatej 2013.06.25. 12:01:29

Az a baj, hogy progresszív adózásnál kihagyják a vagyoni helyzetet mint szempontot.

Ki fog "felmenni" BP-re dolgozni (ÉS pl. lakást bérleni, félretenni álláskeresésre + továbbképezni magát) ha szarrá adóztatják mert többet merészel keresni mint a tanyasi pálinkafőző feketén?
Ehelyett kimegy a picsába egyenest külföldre, szitokszó lesz neki még az ország neve is.

Úgyhogy ha progresszív adó, akkor azt csakis ingatlanadóval karöltve.
Több olyat ismerek, aki összeörökölt 2-3 házat, kiadja és vígan él belőle. Vannak akik ezt lakástámogatásból bulizták ki.

Egyébként egyetértek hogy a fogyasztást kell most adóztatni nem a jövedelmet, ez helyes irány. De túl nagy előrelépést nem látok.

nu pagagyí 2013.06.25. 12:03:04

@Ensiada Arkoveitie: Én csak rászorultság alapján adnék támogatást közpénzből. Szegény ország ne rázza a rongyot. Aki elég gazdag, az ne kapjon a közösből, tőle elvárható, hogy önállóan megálljon a lábán és büszke legyen rá, hogy segíthet másokon. Aki elég gazdag, nem szorul rá családi kedvezményre, családi pótlékra meg pláne nem. Nem kell neki rezsitámogatás, olcsó bérlet és más ilyesmi. Az adományozás kedvezményét viszont visszaállítanám, akárcsak a különböző befektetési kedvezményekét.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:12:44

@MetroGoldwinMayer:
"Mindehonnan 2-3 óra Bp, lehet menni melózni. "

Ami egyébként eleve csak autóval igaz, akkor sem minden esetben. Másrészt nyilván a legtöbb embernek nem lenne pénze naponta bejárni, tehát költöznie kellene, Budapest viszont így is egy túlzsúfolt, élhetetlen várossá vált, ahol minden nyári pénteken dugó van kifelé, vasárnap befelé, mi lenne ha még néhány millióan Budapestre vagy az agglomerációjában költöznének?

Ez a modell egyébként Latin-Amerikára jellemző, ahol szintén szinte csak a nagyvárosokban van munkalehetőség, így aztán napi 2-3 óra dugóban állás oda-vissza mindenkinek. Ez szerinted annyira jó? Egy élhetetlen nagyváros és egy munkalehetőség nélküli vidék? Mert a munkaerő áramlás amúgy öngerjesztő, ha sokan költöznek a vidéki városokból, akkor nem hogy több munkahely marad mögöttük, hanem a maradék is el fogja a munkahelyét veszíteni.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:15:05

@Távmunka blog:
Ok, de ha azt nézed, hogy középosztály, azt az országhoz kellene viszonyítani, mert itt közép és nem ott.

Elstron 2013.06.25. 12:17:35

@hondamonda: Ezt a demagóg fasságot. Persze, lerabolt szegíny vállalkozók. X5-ös BMW-vel, minimálbérre bejelentve. I.dióta.

@nu pagagyí: Közgazdasági tény, hogy az alacsony jövedelműek nagyságrendekkel több közszolgáltatást vesznek igénybe, mint a gazdagabbak. Ezen tök felesleges vitatkozni, mert tény.

Csak néhány tény:

-a csóró állami iskolába járatja a gyerekét, a gazdag magán/alapítványiba.
- a csóró állami egészségügyet vesz igénybe, a gazdag magánt. Elég csak a fogorvosi ellátásra gondolni.
- a csóró rengeteg transzfert kap, ilyen-olyan támogatás, ingyen tankönyv, ingyen étkezés, segély, stb.
- kamattámogatott hitelt is csak bizonyos értékhatárig vehetsz fel. Budapesten ebből max. egy 50 négyzetméteres új építésű jön ki, vagy még akkora sem.

Egyébként tök felesleges ezen lamentálni. Amíg én 650 ezerbe kerülök a munkaadómnak, ebből pedig 325-öt keresek, addig az összes progresszívadó-fan egyesével sz.opjon le bőnyállal.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:19:02

@lobaszopiatej:
Progresszív adó ingatlanadóval? Ebben mi a logika, feltehetőleg nem a kis keresetű fog sok ingatlant megvenni, akkor miért szeretnéd szopatni a jobban keresőket duplán, nem elég, hogy a keresetüket, de még a vagyonukat is adóztatod. Az ingatlanadó egyébként is szemét dolog, egyébként több fityiszes városban más néven gyakorlatilag be is vezették.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:21:10

@nu pagagyí:
Magyarországon az a baj a rászorultság elvével, hogy többnyire adócsalók tudnak élni vele. Pl. egyetemi szoctámot is többnyire minimálbéres vállalkozók gyereke kapja, mert a tényleg nagyon szegény meg sem teheti, hogy egyetemre járjon, a csak kicsit szegényeknél meg túl sok a bejelentett jövedelem a kamu minimálbéresekhez képest.

lobaszopiatej 2013.06.25. 12:28:14

@Ensiada Arkoveitie: "Progresszív adó ingatlanadóval? "

Ebben annyi a logika, hogy tudj annyit keresni hogy ingatlant is meg tudj venni belátható időn belül.

Ma aki sok vagyont (pl. ingatlant) főleg egyenes ágon ha örökölt vagy egyszerűen csak szülei vagyonából él, az nem fizet utánuk semmi adót.
Sok ilyen van, mind azt gondolja 100 nettót aki megkeresi az már "gazdag".

Természetesen legjobb ha nem lenne progresszív az adó, hiszen ma aki csak teheti kikerüli, és igazságtalan is mert munka ellen ösztönöz.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:29:39

@Elstron:

"-a csóró állami iskolába járatja a gyerekét, a gazdag magán/alapítványiba."

A magániskola csak a leggazdagabbaknál játszik, a jellemző az, hogy a tehetősebbek magánórákra járatják a gyerekeiket, amiért aztán jellemzően jobb állami/egyházi iskolába kerül a gyerek, mint a csóróé. Vagy ott a felsőoktatás, amihez kell némi beugró a szülők részéről, a csórók gyerekei közül kevesebben tanulnak ott, tehát abból a normatívából is átlagosan többet részesednek a jobban keresők.

"- a csóró állami egészségügyet vesz igénybe, a gazdag magánt. Elég csak a fogorvosi ellátásra gondolni."

A legnagyobb tétel a műtétek, amire aztán aki jobban keres, általában hálapénzen vagy a magánorvosán keresztül előbbre kerül, de magát a műtétet az állam állja.

"- a csóró rengeteg transzfert kap, ilyen-olyan támogatás, ingyen tankönyv, ingyen étkezés, segély, stb."

Szüleim jól kerestek, mégis mivel 2 testvérem van, 12 évig féláron kajáltam a menzán, és a vége felé még ingyen tankönyvet is kaptunk.

"- kamattámogatott hitelt is csak bizonyos értékhatárig vehetsz fel. Budapesten ebből max. egy 50 négyzetméteres új építésű jön ki, vagy még akkora sem."

És? Attól még mi anno felvettük, és kiadtuk egy csórónak, a 8 millióért vett és 9 millióért eladott lakás így 10 év alatt kb. 3,5 millióba került, mert nyilván kiadtuk csóróknak, akik ugyanezt nem tehették meg, mert nem eleve nem kapták volna meg az államilag támogatott hitelt.

"Egyébként tök felesleges ezen lamentálni. Amíg én 650 ezerbe kerülök a munkaadómnak, ebből pedig 325-öt keresek, addig az összes progresszívadó-fan egyesével sz.opjon le bőnyállal. "

Ez viszont igaz. Mint már írtam, az én becslésem alapján aki 10-szer annyit keres, az 2-3-szor többet vesz ki a közösből, tehát az egykulcsos adó még bőven méltányosnak számít.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.06.25. 12:33:05

Kár ennyi bötűt leírni, és közben nem beszélni a lényegről.
Az szja önmagában egy irtózatos baromság, csak a többet lopó gazdagságok bebetonozására, legalizálására szolgál.
Az egyetlen igazságos adózási rendszerben vagyonadó létezik és áfa.
Az szja egy örökös macska-egér játék az adóhivatal és az adófizetők között. Ellenőrzése túl drága. Gyakorlatilag mindenkiből potenciális adócsalót csinál.
A vagyonadó számítgatásához és beszedéséhez kevesebb ember kéne, jobban nyomon követhető.
A könyvelők és az adóellenőrök nem örülnének neki, de az államháztartás igen.

Szociknak vége 2013.06.25. 12:35:55

@Ensiada Arkoveitie: Bazzeg ha Bp élhetetlen város akor ne sírjon már senki szája hogy csak ott vannak jó bérek!

Hol vagyunk az óvodában? Phásszeg!

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:37:08

@lobaszopiatej:
Még mindig nem teljesen értem. Arra gondolsz, hogy ha már progresszív lenne az adó, akkor legyenek azok is megadóztatva jobban, akik keveset keresnek, de van szüleiktől kapott/örökölt vagyonuk, másrészt mert ez némileg lejjebb nyomná az ingatlan árakat, így akik nem örököltek, de viszonylag jól vagy legalább közepesen keresnek, azok is tudjanak lakást venni?

Szociknak vége 2013.06.25. 12:38:30

@Ensiada Arkoveitie: Nem bazmeg az a jó ha megvárja a bajai paraszt hátha a multi a falujába települ és ő lesz a TSZ elnök.

Örülök hogy megoldottuk a vidék (vidék bazzeg akkora az egész magyar vidék mint egy átlagos metropilisz agglomerációs körzete) problémáját LoL..:D

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:39:30

@MetroGoldwinMayer:
Nem az a lényeg, hogy Budapest mennyire élhetetlen, hanem az, hogy a jövedelem nem csupán a kvalitásaidtól, hanem a lakhelyedtől is függ. Aztán van akinek van lehetősége költözni, de vannak olyanok is, akiknek nem igazán, de ami biztos, hogy az nem működik, hogy 7 millió ember felkerekedik és Budapest és agglomerációjába költözik.

ekat 2013.06.25. 12:42:08

@kalandozomagyar: Én is ezen csodálkoztam, ez azt hiszi, hogy azért, mert ő csal, már mindenki csal? Én is inkább elmentem (20 napra) munkanélkülire, de nem kellett olyan hely, ahol a fizetés egy részét zsebbe adták volna. És egyébként soha életemben nem kérdezte tőlem senki, ha hívtam valakit, hogy kérek-e számlát, vagy nem, igaz, nem cédulabedobáló Gipsz Jakabokat szoktam hívni. :-)

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:42:43

@MetroGoldwinMayer:
Vannak olyan városok, ahol ez meg is valósult, mert jöttek multik, vannak munkahelyek, ilyen például Győr. De mondhatnék külföldi példákat, pl. bátyám egy 10-15 ezres német faluban dolgozik egy multinál, aminek egyébként itthon is van leányvállalata, nem Pesten.

"vidék bazzeg akkora az egész magyar vidék mint egy átlagos metropilisz agglomerációs körzete"

De tömegközlekedési szempontból olyan, mint ha Lengyelország méretű lenne...

level 1 2013.06.25. 12:44:42

@Elstron: "Amíg én 650 ezerbe kerülök a munkaadómnak, ebből pedig 325-öt keresek, addig az összes progresszívadó-fan egyesével sz.opjon le bőnyállal."

Kevesebb kultúrába és több közgazdaságtanba kellett volna befektetned az elmúlt években. Látom az agyadig nem jut el, hogy te pont az egykulcsos miatt vagy szopóágon, mert havi bruttó 400-500 K alatt mindenki szopóágon van.

Ha lennének progresszív kulcsok az elit különböző szintjein (havi 500K / 800K / 1 millió stb), akkor pont nem a te 500K alatti 90% proli rétegnek kellene a 10%-os elit nagy magyar dolce vitáját finanszírozni.

Fogadom kettőig nem tudsz elszámolni, miszerint ha az évi 500 milliárd szja kiesés szinte teljes egészben a felső 10% zsebében landol és 2011-ben 350 milliárd forint volt a banki illetve ágazati különadók bevétele (miközben 2012 már csak 200 milliárd) és majd 2014-ben a különadóknak vége és ráadásul 250 milliárdot vissza kell fizetni - na akkor a fogas kérdés: mégis ki finanszírozza a kieső évi 100 milliárdokat. Vagy magyarul: a rohamtempóban történő belső ELITGYÁRTÁST?

Látom nálad sem megy hogy észrevedd, hogy a játszma vége nem az, hogy az egykulcsossal 250-350 ezer bruttó között valamivel többet vihetsz haza, hanem az, hogy eközben a 10%-os elit 500 milliárdos extra ajándékát finanszírozod. Aminek következtében a te vásárlóerőd éppenséggel szakadatlanul csökken, míg az 500K feletti elitklub vásárlóereje szakadatlanul nő.
És most még nem is beszéltünk arról a mintegy 100 ezer fős rétegről, akik havonta több 100 ezret, na meg milliókat visznek haza extrában, hála a csúcsidióta Orbánnak.
Te se ezek közé tartozol.

Szociknak vége 2013.06.25. 12:48:37

@Ensiada Arkoveitie: 'Nem az a lényeg, hogy Budapest mennyire élhetetlen, hanem az, hogy a jövedelem nem csupán a kvalitásaidtól, hanem a lakhelyedtől is függ.'

Bezzeg az USAban ettől nem függ a jövedelmed, meg Svejcban sem. Most ez komoly?

hondamonda 2013.06.25. 12:48:42

@high up!: "És a középréteg nem a 32%-os adókulcsok miatt vándorolt. Ráadásul csupa 40 meg 50%-os progresszív kulcsú országokba. Önmagában paradox amit állítasz."

Nyugaton jellemzoen csak ott nagyon magasnak szamito savhatarok felett adoznak 50%-kal (Angliaban peldaul 150000 Font felett) Ezzel szemben itt mar a minimalberes osszelvonasa is eleri az 50%-ot!

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.06.25. 12:48:49

A 16%-os szja egy vicc.
Soha nem volt az 16%.
Az adókat összességükben kell nézni, nem a kamu neveket.
A minimálbér sem minimálbér ma már, mert 3 van belőle.

Például, egyéni vállalkozónál 2012-ben volt
ugye:
1. szociális hozzájárulási adó 27%
Nem a minimálbér (98 ezer ft) után kell fizetni, hanem 121.500 ft után. Miért? Csak!

2. Nyugdíjjárulék
Ez 10%. Na, ennél lehet számolni a 98e ft-os min.bérrel.

3. Egészségbiztosítási járulékok
Van természetbeni és pénzbeni. Hogy mi a francért?
Senki nem tudja. Mi az, hogy természetbeni? Beviszed az injekciós tűket a kórházba, és úgy kifizethető? Nem. Ez csak szómágia.
Ennek együttes mértéke 7% és - meglepi! - szellemi foglalkozásúaknál 162 ezer ft után kell fizetni.
Akkor miért az anyjuk picsáját nem adnak min. 162k ft-os fizetést mellé? Csak!

4. Ott van még a munkaerőpiaci járulék, a 162k 1,5%-a.

5. Osztalék után sem csak 16%-ot kell fizetni, mert ott van még a 14%-os egészségügyi hozzájárulás.
Akkor miért az anyjuk picsáját nem mondják azt, hogy 30%-os az adó az osztalék után? Szómágia.

6. Iparűzési adó 2%, de nem ám a nyereség, hanem a bevétel után! Őrület!

Egyébként, miután a Fidesz 2010-ben hatalomra került, úgy csökkentette az szja-t 16%-ra, hogy közben nőtt a befizetendő adó. Tehát csökkentik az adódat, de többet kell az államnak befizetni. Ócska trükk, szómágia, szemétség.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.06.25. 12:50:04

@[vipnolf]: Hát, az a helyzet, hogy komolyan gondoltam.
Nyilván jobb lenne a helyzet, ha az egykulcsos bevezetésével a jelenlegi általános adóék nem lenne nagyobb, mint bármikor 90 óta, jobb lenne erősebb Ft-tal, jobb lenne, ha a gadaságfehérítésre is jutna energia. De az én esetember bizony mondom néked, komolyan gondoltam.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 12:52:20

@Amadeus62: Nekem egy ilyen progresszív adótábla lenne szimpatikus, éves jövedelmekkel:
600 ezer alatt 0%
1-6 millió között 16%
6 millió felett 24%

hondamonda 2013.06.25. 12:55:10

@level 1: A felso tiz 10% adja be a kozosbe a jovedelemhez kapcsoldo adok legalabb 90%-at! Mennyit akarsz meg toluk lehuzni, amikor igy is 50%-os elvonassal vannak sulytva?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.06.25. 12:55:15

@MetroGoldwinMayer: Nem gondoltam, hogy valaha egyetértek majd veled. Most megtörtént.

hondamonda 2013.06.25. 12:56:25

@Kara kán: Siralmas, hogy meg mindig mennyien keptelenek ezt felfogni.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 12:57:40

@MetroGoldwinMayer:
Az USA társadalma jóval mobilabb és az ország is nagy, tehát van bőven lehetőség olyan helyet találni, ahol elfogadhatóak a bérek, és a környezet is élhető, Magyarországon viszont lassan csak Budapest az egyetlen lehetőség, ami csak az emberek töredéke számára élhető, már most is a lakosságának több mint fele kényszerből él ott.

Szociknak vége 2013.06.25. 13:01:46

@Ensiada Arkoveitie: Tehát az USA nagy, ezért ott könnyü jó helyre költözni, Mo. meg kicsi, ezért itt nehéz.

Ezt nem annyira értem. A baj a fejekben van.

Detroit 2,5 milliós volt 20 éve, iparváros. Tönkrement az ipar, most 1 millió fekete cigány döglődik ott, van hogy villany sincs. Aki akart elment.

vs. Miskolcon is tönkrement a szoci ipar, akit kirúgtak 20 éve az most itt kommentel hogy Miskolcon nincs munkahely. Phásszeg.

Qub 2013.06.25. 13:03:22

@level 1: Amit te "10%-os elit nagy magyar dolce vitáját finanszírozni"-nak hivsz még mindig bérből és fizetésből élő nagyrészt teljesen legálisan bejelentett és fizető emberekből áll az esetek nagy részében valamilyen multi vezetésében. A nagy magyar elit semmilyen szja-t nem fizet, a gazdagabb magyar vállalkozóréteggel együtt..

lobaszopiatej 2013.06.25. 13:07:49

@Ensiada Arkoveitie:
ennyire nem kötöttem meg, csak annyit hogy akinek vagyona van pl. ingatlan, azok adózatlanok.

És igen, ha kevés a jövedelme de tele van ingatlannal - ezeket ő úgyis feketén kiadja - akkor azok után is adózzon. Vagy adja el.

A lényeg hogy ha már ekkorák az adók és pont az előmunka terhen (ami nem jelenti azt hogy valaki gazdag - pláne ha dolgoznia is kell) akkor ne hagyjunk ki azt a réteget akik 0 adót tesznek a közösbe, pedig vagyonosak és garantáltan van fekete jövedelmük, ill. helyzetük is könnyebb mert van hol lakniuk.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.06.25. 13:11:12

@Qub:
"A nagy magyar elit semmilyen szja-t nem fizet, a gazdagabb magyar vállalkozóréteggel együtt.."
Ez természetesen hülyeség, mert kifizetik a 16%-os szja-t, röhögve.

A gyógyír erre viszont nem a progresszív jövedelemadózás, mert az egy újabb hazugság és trükközés lenne.
Csakis a vagyonadó az, amellyel mindenki tehetsége szerint tud hozzájárulni a nemzet javához.

Még a "szegény" emberek között is vannak különbségek!

Pl. van olyan, akinek van lakása, és van olyan, aki (al)bérletben lakik.
Az szja ezek között nem tesz különbséget. Mindkettő 16%-ot (igazából többet, lásd fent) fizet most, de akinek nincs lakása, annak még fizetnie kell - ha nem is az államnak - a bérleti díjat.
A vagyonadó bevezetéséig talán megoldás lehetne az, hogy annak, akinek nincs lakása, a bérleti díjat le lehessen írni költségként. Ez sem igazi megoldás, mert a nettó jövedelem így is kevesebb, mint a lakással rendelkezőnél.
ráadásul, sok lakástulajdonos a lakást a 90-es években bagóért vette meg az önkormányzattól, miután anno ingyen kapta a szocialista államtól.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 13:11:38

@Ensiada Arkoveitie: A magániskola nem csak a leggazdagabbaknál játszik. A 2006/2007-es tanévről találtam adatokat, akkor a diákok 12,3%-a magániskolába járt, egyháziba 4,8%. Érdekesség, hogy a magániskolák 14,9%-a nem városi.

www.tani-tani.info/084tomasz#footnoteref4_oqo2j1i

Kivlov 2013.06.25. 13:12:33

@Saga:
Saga2013.06.25. 12:00:03

Szakma? :D :D :D
viccszakma...

Nem is kisemmizni kell őket, hanem jogosan elvárni tőlük is, hogy járuljanak hozzá a közös kasszához. Pláne, mivel nincsenek kevesen!

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 13:20:09

@MetroGoldwinMayer:
"Tehát az USA nagy, ezért ott könnyü jó helyre költözni, Mo. meg kicsi, ezért itt nehéz.
Ezt nem annyira értem. A baj a fejekben van."

Nem csak azt írtam, hogy az USA nagy, és ezért, tanulj meg olvasni.

"Detroit 2,5 milliós volt 20 éve, iparváros. Tönkrement az ipar, most 1 millió fekete cigány döglődik ott, van hogy villany sincs. Aki akart elment.
vs. Miskolcon is tönkrement a szoci ipar, akit kirúgtak 20 éve az most itt kommentel hogy Miskolcon nincs munkahely. Phásszeg. "

A párhuzammal csak az a probléma, hogy Miskolról itthon csak Budapestre mehet, jó talán még egy ideig Győrbe, mert Debrecenben, Pécsen, Szegeden, de még Veszprémben és Zalaegerszegen is ugyanúgy szívás. Ja és közben a teljes hazai infrastruktúrát Budapest központúra építették, így esély sincsen a változásra.

Qub 2013.06.25. 13:21:06

@Kara kán: Persze fizet.. az igazi elitnek valóban nem számít mert tőkejövedelemből élnek, a magyar vállakozásokban pedig (legalábbis azon területen amire én rálátok) a cég igazgatók is max 300-400e vannak bejelentve de milliók csúsznak zsebbe havonta.. Ez van, túl sokan csalnak minden rétegben - van aki kényszerből van aki sportból..

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 13:21:34

@Ensiada Arkoveitie: Magyarországon nem véletlenül mondják, hogy nagyon szűk a középosztály. Egy diplomás tanító házaspár például az alsó és a középosztály határán áll.
Természetesen nem a nyugati középosztályi életszínvonalhoz hasonlítok, mert az itthon csak a felső 1%-nak elérhető.

Szociknak vége 2013.06.25. 13:23:44

@Ensiada Arkoveitie: Miért is kellene egy város lakosságával rendelkező országban több központ?

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 13:26:10

@lobaszopiatej:
Azért nincs igazad, mert a lakás kiadására van adó, tehát nem jó érv az, hogy nem fizetik be, sokkal inkább arra kellene törekedni, hogy valahogy ezt kifehérítsék.

Másrészt ez megint a tücskök támogatása a hangyákkal szemben, ha valaki nem elszórja a pénzét, hanem gyűjt, hogy a gyerekének lakást vehessen, miért kéne akkor kicseszni annak a gyerekével? Azt a lakást lehet hogy a leadózott pénzükből vették a szülők, miért adózzanak utána az abból megszerzett vagyon után is? Az én szüleim is vettek nekem lakást, én is fogok a gyerekeimnek, nem igazán értem, hogy azután hogy horror illetéket kell fizetni utána, milyen alapon szívatnának engem azokkal szemben, akik ugyanannyi leadózott jövedelmüket inkább mind elköltik.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 13:26:17

@Qub: Ha a magyar tulajdonú cégeknél az átlag munkavállalót maximum 6 órás minimálbérre jelentik be, akkor miért kivételeznének a cégvezetővel? Ha pedig a cégnek ő a tulajdonosa is, akkor a céggel veteti meg papíron székháznak a lakóházát teljes berendezéssel és a kocsiját is cégautónak...

A 300 ezres cégvezetői fizetéseket pedig megnézhetné a NAV, mert a multik ennyit fizetnek a 25-30 éves diplomásoknak, akiknek van 2-3 év szakmai tapasztalata és beszélnek 1-2 nyelven.

Szociknak vége 2013.06.25. 13:26:26

@Távmunka blog: A tanárok nyugaton is az alsó és a középosztály szélén táncolnak, csak az összegek mások.

Egyébként is mindenki mást tart középosztálynak, én pl. a bérből élőket egyáltalán nem, csak a kis és családi vállalkozókat.

telkoe 2013.06.25. 13:28:50

@lobaszopiatej: Aki kiad ingatlant annak mar most is adoznia kellene, az ingatlanado nem errol szol. A fekete lakaskiadast csak el kellene kezdeni a NAVnak elelnorizni, nem is lenne nagy melo. Kezdhetnek a lakas kiado hirdetessel, utana lekerhetnek a kozuzemi szamlakat hogyan alakul, esetleg este becsongetnek es megkerdik hogy ki van ott... sok lakastulaj talan mar azutan is fizetne ha kapna a navtol egy levelet amiben ertesitenek hogy lakasat hirtdette es a hirdetes utan allando hasznalatra utalo fogyasztasi adatokat kozoltek a kozuzemi szolgaltatok.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 13:29:55

@MetroGoldwinMayer:
Tehát szerinted Magyarországnak egy darab 10 milliós városnak kellene lennie? Az nem tűnik fel, hogy a német nagyvárosok sem 10 milliósak, és egész jól megvannak a fél milliós vagy annál kisebb városok is. Vagy mondhatnám Ausztriában Salzburgot, Grazot is.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 13:33:27

@telkoe:
Plusz ha a lakáskiadás jobban tisztázott lenne jogilag, akkor mindkét félnek érdeke lenne a bejelentés.

Szociknak vége 2013.06.25. 13:35:45

@Ensiada Arkoveitie: Igen, csak a közlekedést kell fejleszteni, és elég Bp. mint központ. Mindenki globálisan versenyez, az EU az elmúlt 15 évben sok sikert nem tud ebben felmutatni(stagnál), az intenzíven városiasodó Kína, India, Brazília, Oroszország, Törökország annál többet.

Elstron 2013.06.25. 13:39:24

@level 1: Jól van, hülye vagy, hagyjuk.

@Ensiada Arkoveitie: A példáidat tovább lehetne bontani, és kiderülne, hogy még így is nagyságrendekkel többet fizettek be a szüleid - akár áttételesen is - a közösbe, mint a córeszek.

@MetroGoldwinMayer: "A tanárok nyugaton is az alsó és a középosztály szélén táncolnak, csak az összegek mások." - nana. Azért ezzel a kijelentéssel finoman.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 13:40:51

@MetroGoldwinMayer: A bérből élő multis osztályvezető/igazgató hova tartozik szerinted?

Nekem van Németországban tanár ismerősöm. Általános iskolában igazgatóhelyettes, a felesége háztartásbeli, a nagyobbik gyerek gimnazista, a kisebbik még általános iskolás. A házuk kétszintes kisebb kerttel, 5 évnél fiatalabb német kocsijuk van és két japán motorjuk (apuka + nagyobbik fiú), szép kis könyvtáruk van, a 25 évre felvett lakáshitelt rendesen tudják fizetni, bármikor el tudnak menni színházba, koncertre, színvonalas sporteseményekre, nem probléma az elromlott hűtőgép kifizetése, de nem élnek fényűzően, nem vesznek luxuscikkeket, stb.

Szerintem ez az igazi középosztálybeli lét és nem az tartozik a középosztályba, aki az országos átlagot keresi.

BigPi 2013.06.25. 13:42:34

@MetroGoldwinMayer: Technokrata gondolkodás alapján tényleg be lehet zsúfolni a lakosságot 5-6 városban.
De akarunk ilyen világban élni? Nem hiszem.

Amadeus62 2013.06.25. 13:43:51

@Távmunka blog:

Főleg, hogy az átlagkereset nem egyenlő a módusszal. Mo.-n többen keresnek átlag alatt, mint fölötte. Még a különböző támogatások, pótlékok ellenére is.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 13:44:01

@MetroGoldwinMayer:
Ez még csak elméletileg is hülyeség, mert pl. a határ menti városok eleve nem tartoznak és nem is fognak Budapest vonzáskörzetébe tartozni, mert az EU-val nyitottakká váltak/válnak a határok. Sopronnál például triviális, hogy Bécs vonzáskörzete, de pl. Nyíregyháza, Debrecen, Szeged, Pécs ha továbbra is Budapest központúvá igyekeznek mindent tenni, a szomszédos határon túli alig nagyobb városoknak lesznek a vonzáskörzetei, holott ha lenne értelmes regionális gazdaságpolitika, lehetne fordítva is.

Szociknak vége 2013.06.25. 13:44:10

@Távmunka blog: Szerintem az alkalmazott a szolgák osztályába tartozik. Miért, szerinted?

Amadeus62 2013.06.25. 13:44:29

@BigPi:
Ő igen, ez egy idióta balfasz.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 13:45:41

@Elstron:
Nyilván többet fizettek. De nem is állítottam, hogy a magasabb jövedelműek járnak jobban az állammal, hanem csak annyit, hogy a magasabb jövedelműek többet is vesznek ki, de nem annyival, mint amennyivel többet fizetnek be. Szerintem egy 10-szer annyit befizető átlagosan úgy 2-3-szor annyit vesz ki a közösből.

Szociknak vége 2013.06.25. 13:47:41

@Ensiada Arkoveitie: A határmenti városokban 1etértünk.

lobaszopiatej 2013.06.25. 13:53:42

@telkoe: "A fekete lakaskiadast csak el kellene kezdeni a NAVnak elelnorizni,"

Nem teszik. Túl sok erőfeszítést igényelne, megint bürokráciát erősítené (annak is költsége van).

Itt BP-en ráadásul egyből a munkavállaló bérlőre hárul ismét ez az adónem is, ha valaki fehéren csinálná és bejelentené magát azonnal többet kér a bérbeadó.

Az ingatlan tulajdon viszont kézzelfogható, mindent lefedne.

Nem azt akarom hogy összességében több adót szedjenek, csak hogy jobban szétterüljön a teherviselés.

Pl. ha odáig eljut valaki h gyerekeinek is lakásokat vesz, az már biztosan nem a szociális kategória, igenis adózzon vagy adja el és fektesse ba a pénzét.

Különben is, mindenki maga dolgozhasson meg érte, ne a szülőknek kelljen segged alá rakni az egziszetnciát, mint ami ma a közfelfogás.

Elstron 2013.06.25. 14:01:02

@lobaszopiatej: "Különben is, mindenki maga dolgozhasson meg érte, ne a szülőknek kelljen segged alá rakni az egziszetnciát, mint ami ma a közfelfogás." - mindig is ez volt a közfelfogás. Régen sokkal inkább, mint manapság. Ez begyűrűzött még a párkapcsolatokba is (hozomány, érdekházasság, stb).

eau sauvage 2013.06.25. 14:03:38

@Kara kán:" Az egyetlen igazságos adózási rendszerben vagyonadó létezik és áfa.
Az szja egy örökös macska-egér játék az adóhivatal és az adófizetők között. Ellenőrzése túl drága. Gyakorlatilag mindenkiből potenciális adócsalót csinál."

Szerintem nincs igazad. A leginkább csalásra ösztönző adónem az ÁFA. Na nem abban az értelemben, hogy bemész a CBA-ba (Teszkóba, akárhová) és végső fogyasztóként megveszed az uborkakonzervet, amely árában benne van a 27% ÁFA,a CBA meg befizeti a költségvetésbe, henem a cégek előzetesen felszámított, meg visszaigénylendő ÁFA rendszerében. A kísértés óriási, hogy minden számlában "benne lévő" ÁFA tartalmat hogyan lehetne eldugni, megmenekíteni az állam elől. Lásd cukor, gabona, utaztatása papíron szlovák meg mindenféle cégek közbeiktatásával, fiktív számlák, számlagyárak,építőipar, számlák adás-vétele az ÁFA tartalom feléért,stb.
Nem véletlenül kezdik alaklmazni egyre gyakrabban a fordított ÁFA-t is.
SZJA-val is lehet persze trükközni (pl.minimálbér +zsebbe), de ez inkább a KKV szektorra és bizonyos iparágakra jellemző.
A vagyonadó nem ördögtől való, de azt meg politikailag nem akarja felvállalni senki.

progressive attack 2013.06.25. 14:25:46

@Itt hamarosan Nemzeti Dohánybolt nyílik: igen, főleg a gazdaság fehérítés és az erős ft hiányzik. Persze én is több nettó munkabért viszek haza az egykulcsossal, de a terheim pontosan annyi százalékkal nőttek meg, mint a bevételeim. Lakáshitel (kpra azért nehéz venni bpn), auto (üzemanyag) - ugyebár mindkettőben masszívan ott van a forint árfolyam... kedvenc különadóink, ágazati adók, amiket nem lehetne hárítani, mégis át van hárítva és mindenki tesz rá magasról... szóval nálam 2010 vs 2013 mérlege 30% nettó bér emelkedés, 27% kiadás emelkedés. Előreléptem? Nem... mindezt úgy, hogy az alacsony jövedelműek nagyon megszívták... és ez nagyon gáz!

Bandzsa 2013.06.25. 14:28:57

@Papírzsepi:
Először is ilyen nincs, hogy valami csak gazdasági kérdés! Gazdaságilag az is kifizetődő lenne ha holnap agyonlőnék az összes nyugdíjast.
Csak lássuk be ez nem lenne igazságos.
A példa persze sarkított...
Az a lényeg, hogy ha gazdaságilag jobb is lenne a többkulcsos adó, akkor sem igazságos.

Bandzsa 2013.06.25. 14:37:02

@high up!:
Azt nem állítom, hogy a történelem során soha és sehol nem fordulhatott elő osztályharc, de hogy a klasszikus kapitalizmusra nem volt jellemző az biztos. Ez az egész csak Marx torz emberképéből ered. Akkoriban épp a nacionalizmus miatt tört ki háború. Ahogy John Lukacs is írja, az emberek nem utálják a saját kapitalistáikat csak az idegeneket. Egy francia proli több köze van egy francia gyároshoz, mint egy német prolihoz.
De ez nagyon messzire vezetne! Ennyi időm nincs.

A 10% dolce vitáját? Nem pont fordítva van? A társadalom kisebb része eltartja a többséget. Amikor még volt adómentes minimálbér akkor őket is például. De gondolj bele, hogy mennyit adózik az aki a legfelső tíz százalékban vanb és mennyit (akár most is) egy minimálbéres? Akkor ki tart el kit?

Közgazdaságról én nem beszéltem, csak igazságosságról.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 14:37:03

@Amadeus62: Mindenhol többen keresnek az átlag alatt, mint fölötte, mivel a fizetés nullánál nem lehet kisebb, de felső határa nincs.

Elijah_Baley 2013.06.25. 14:40:30

@Ensiada Arkoveitie: nem feltétlen, van úgy h nagyanyád még pártfunkci volt, apád okleveles mérnök, te meg gyári szalagmunkás.
de ha véletlen nem vagy deklasszált elem, jó eséllyel mégiscsak összefügg a kettő, nem?
és tök mind1 h bruttó 2kilóval örököltél egy nagypolgári belvárosi lakást meg a jólmenő vállalkozó bátyád hozzádvágott egy prémium autót, fenntartani ennyiből nem fogod.
megszerezni és fenntartani a javakat valahol arányban áll a bevételeiddel,a 120havi részletre szuzukit bizniszmodel, nem életképes :)
akkor meg hagyhatjuk is az extrém példákat.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 14:41:05

@MetroGoldwinMayer: Akkor nem az életszínvonala és mondjuk a kulturális lehetőségei döntik el, hogy melyik osztályba tartozik? A havi 150 ezres bevételű, hónapról-hónapra élő egyéni vállalkozó a középosztályba tartozik, de az 50 beosztottat irányító és havi 1 milliót kereső igazgató a szolgák közé?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 14:44:33

@Kara kán: Az SZJA ellenőrzése sokkal könnyebb, mint az ÁFA ellenőrzése. Jóval több esetben vásárol az átlagember egy hónapban, mint ahányszor jövedelme keletkezik.
A vagyonadó legnagyobb problémáját az értékbecslés adja. Elég csak szétnézni a luxusvillák piacán, simán változik 50%-ot az ingatlan eladási ára 5 éven belül, lefelé vagy felfelé is.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 14:46:19

@Ensiada Arkoveitie: "A legnagyobb tétel a műtétek, amire aztán aki jobban keres, általában hálapénzen vagy a magánorvosán keresztül előbbre kerül, de magát a műtétet az állam állja."

A gombamódra szaporodó magánklinikákon is az állam állja a műtéteket?

Elstron 2013.06.25. 14:55:16

@Ensiada Arkoveitie: Egyébként nem a műtét a drága, hanem a gyógyszer. Egy rákos 1 havi gyógyszeradagja ~1 milla.

Szociknak vége 2013.06.25. 14:58:00

@Távmunka blog: Egyéni vállalkozó kivételes esetben tartozhat a középosztályba (tőkés középosztályba), ha hálózati tag, és mások idejével/pénzével gazdálkodik.

Az igazgató akkor sem, ő szolga. A rómaiaknál is jómódban élt a házi rabszolgák alkasztja.

..:D

Balt 2013.06.25. 15:23:09

@[vipnolf]: "akkor nekunk ANNYI..."

Nektek biztos. Már csak ezért megérné...

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 15:34:58

@lobaszopiatej:
"Nem teszik. Túl sok erőfeszítést igényelne, megint bürokráciát erősítené (annak is költsége van)."

Ezt az adót sokkal könnyebben ellenőrizni lehetne még az áfánál is, csak jelenleg 0 erőfeszítés van rá. Ráadásul ha bevezetnék az ingatlanadót, attól még ez maradna, tehát továbbra is a feketézők járnának jobban a fehéren bérbeadókkal szemben.

"Itt BP-en ráadásul egyből a munkavállaló bérlőre hárul ismét ez az adónem is, ha valaki fehéren csinálná és bejelentené magát azonnal többet kér a bérbeadó."

Ezzel nem értek teljesen egyet, ugyanis a kereslet-kínálat miatt valójában idővel ez úgy árazódna be, hogy a bérlő fizetné egy ideig.

"Nem azt akarom hogy összességében több adót szedjenek, csak hogy jobban szétterüljön a teherviselés."

Ja, csak azok számára, akiknek a jövedelmük is magas és ingatlanvagyonuk is van, extra szívás, holott eddig is ők fizették a legtöbb adót.

"Pl. ha odáig eljut valaki h gyerekeinek is lakásokat vesz, az már biztosan nem a szociális kategória, igenis adózzon vagy adja el és fektesse ba a pénzét."

Ha nem szociális kategória, az adózzon?

"Különben is, mindenki maga dolgozhasson meg érte, ne a szülőknek kelljen segged alá rakni az egziszetnciát, mint ami ma a közfelfogás. "

Egyrészt ezen nem változtat az ingatlan, legfeljebb majd pénzt kap a gyerek, amit ott fektet be, ahol akar, ha az ingatlan az szívás lesz. Másrészt fordítva nézd a dolgot, egy szülő nem szeretné, hogy a gyereke nagyot szívjon az ingatlan vásárlással, nem szeretné, hogy csak 35 éves kora után költözhessen el, azt sem szeretné, hogy a hazai lakás bérléssel szívjon (nekem sajnos volt ezzel tapasztalatom...), vagy hitelt kelljen felvennie. Minden normális szülő segíti anyagilag a gyerekeit. Ha ez generációról generációra továbbmegy, akkor rosszabb esetben csak elkerülik, hogy a fiatalok hitellel kezdjék az életüket, jobb esetben még generációról generációra gazdagodás is lesz belőle. Más kérdés persze, hogy Magyarországon a 20. században ez a stratégia nem válhatott bele, mert voltak itt háborúk, nyilasok és komcsik.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 15:41:43

@De gustibusaut bene, aut nihil:
Van összefüggés a jövedelem és a vagyon között, de nem olyan szoros, mint ahogy be szeretnéd állítani. Nem csak az örökség, vannak akik ugyanolyan jövedelem mellett jóval többet költenek, mint mások, vannak akik félretesznek ugyanannyiból, vannak akik nem. Tehát már a vagyonteremtő képesség is más lehet azonos jövedelem esetén is, ezen felül van az öröklés, amit mondtam. Amit felhoztál, azok extrém példák, de ha mondjuk nem szalagmunkás vagy, de jól örököltél, viszont csak 200 nettót keresel te és az asszony is, akkor simán összejöhet az, ami neked van, de alacsonyabb jövedelem mellett.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 15:46:22

@Távmunka blog:
Ott nem, de az nagyon szűk réteg, aki megteheti, hogy magánklinikán műtteti magát, a többségük inkább jól kereső vállalkozó, tehát messze nem adózik személyesen annyit, egyáltalán nem a jól kereső alkalmazottak pályája ez. A magánorvos igen, de azok meg pont a kórházba fogják szervezni a műtétet.

Laciii 2013.06.25. 16:45:06

@Elstron:
Egy vérkomcsit ez nem zavar, simán elvenni már nem lehet, akkor vegyék el adóba, de nehogy már másnak több legyen.

Elijah_Baley 2013.06.25. 17:03:32

@Ensiada Arkoveitie: no igen, ez is egy lehetőség, de a kérdés nekem konkrétan az, valaki megkereshet-e önerőből egy kecóra valót anélkül h komoly lemondásokkal éljen éveken át, vagy mindenképp örökölnie kell ahhoz, h alapszintű egzisztenciája legyen.

progressive attack 2013.06.25. 17:28:14

@Balt: köszönjük, felveheted a fizetésed...
ezek szerint TE határozottan egyetértesz azzal, hogy az alsóbb rétegektől úgy vettek el jelentős (havi 15-20eFt) összegeket havonta, hogy azzal senki sem járt jól.

Csak így tovább

Gondolom, azzal is egyetértesz, hogy 3% kamat helyett 6%-on finanszírozza magát az állam. Köszönjük, még sok ilyen szavazót kérünk, fizetni akarunk.

progressive attack 2013.06.26. 06:27:02

@De gustibusaut bene, aut nihil: a válasz : mindenképp lemondasokkal kell élnie (ungarnban...)... ugy 20 évig... utána meg már 50 évesen baszhatod...

Elijah_Baley 2013.06.26. 09:24:47

@[vipnolf]: ja, szerintem is ezért húz el innen mindenki, akinek olyan szakmája van, amivel idehaza megkeresi a nyugati minimálbért, kint meg valamivel többet :)

Elijah_Baley 2013.06.26. 09:28:34

@[vipnolf]: ez csak a kaka kenegetése, a 10-20 ezer semmilyen objektív szempontból nem jelentős összeg, a kérdés, hogy lehet, a rencerváltás után húsz évvel idehaza az átlagfizetés a harmadik világ szintjén kolbászol, kinek és miért éri ez meg?

Balt 2013.06.26. 09:45:16

@[vipnolf]: Kösz, utalják. Ami (ti. a bruttó bérem) egyébként kb. az iparági átlag szintjén van, ezzel nettóban kb. ugyanott vagyok, mint 2010 előtt, amikor is (csőd)kényszerből kifolyólag váltanom kellett, 20% kisebb bruttóra. Tehát csak bátran toljátok a kétkulacsos adót, hajrá!

IMF-hitel:
www.penzugyiszemle.hu/tanulmanyok-eloadasok/imf-hitel-versus-jegybanki-finanszirozas-van-e-kulonbseg-i
privatbankar.hu/kotveny/kiszamoltak-nem-is-lett-volna-olyan-olcso-az-imf-hitel-255454

progressive attack 2013.06.26. 09:45:50

@De gustibusaut bene, aut nihil: igen, nálam is tervbe van véve h visszahúzok németbe 3,5szer ennyiért. Csakhát ahogy telik az idő, egyre nehezebben mozdul az ember. De most így 30 évesen úgy érzem : itt az idő...

A másik hszhez : 20k elég sok pl annak, aki 40 éves folyamatos munkaviszonnyal (nem egy helyen ülve, hanem tobbszor valtva) 130 helyett 110et kap. Az hogy a 20k jelentős vagy sem, azt a viszonyítási alap hatarozza meg...

progressive attack 2013.06.26. 10:07:12

@Balt: te buta.. az általad linkelt cikkben van a lényeg... az imf hitelt soha nem azért kell felvenni, hogy elverd forint adósság rendezésére... (hozzáteszem gyenge forint esetén ez sem ördögtől való) hanem azért hogy egyfajta védőhálóként szolgáljon.
A védőháló lehívás nélkül 260-as eur árfolyamot és alacsonyabb országkockázati felárat eredményezett volna (hiteles gazdaságpolitikával persze). 300/260= 15%-kal alacsonyabb törlesztő részlet a devizahiteleseknek, es nem mellesleg óriási mértékben más lenne a befektetői bizalom az ország iránt... főleg ha a dilettáns barmok normális gazdpolt űztek volna.
Ne akard megmagyarázni nekem, h az imf védőháló rendtart jutaléka magasabb, mint a védőháló pozitív hozadekainak szummaja.

Elijah_Baley 2013.06.26. 10:16:55

@[vipnolf]: szubjektív szempontból igen, de objektíve ez az összeg azt mutatja, az sok ember olyan létstádiumban van, ahol egy éttermi vacsora ára a választóvonal a lét és nemlét közt.
ez elgondolkodtató.

progressive attack 2013.06.26. 10:22:39

@De gustibusaut bene, aut nihil: igen, és főleg az az elgondolkodtató, hogy pont ezektől az emberektől vesz el az egykulcsos+extra adók kombó...
Az egykulcsos hiteles gazdpollal jó lett volna... de így... itt sikerült ezt is elbszni...

Elijah_Baley 2013.06.26. 10:27:53

@[vipnolf]: ö, igen, nade, hogy kerül egy fél ország a teljes kiszolgáltatottság státuszába?

progressive attack 2013.06.26. 10:37:53

@De gustibusaut bene, aut nihil: hát ez bizony az elmult 22 év dicső eredménye... ezzel kell leszámolni 2014ben, de tartok tőle hogy a retkek nem fogják hagyni...

Elijah_Baley 2013.06.26. 10:49:00

@[vipnolf]: figyelebe véve, hogy a politikai felhozatal gyakorlatilag nem változott az utóbbi két évtizedben... menjen szavazni aki még hisz a mikulásban :)

progressive attack 2013.06.26. 11:01:23

@De gustibusaut bene, aut nihil: egyetértek az aggállyal... ellenben azt mérlegelni kell, h a "talán szar"-t vagy a "biztos fos"-t választja az ember... én nem akarok több fost :-D
Csináljunk egy közgazdaságtanra épülő pártot, amiből minden korábbi politikai elem kizárásra kerül. Hiteles program, megvalósítási garancia, transzparencia. Ennyi. Még nem késő :-D

Balt 2013.06.26. 14:00:01

@[vipnolf]: Kezdjük ott, hogy az IMF hitelt alapesetben soha nem kell felvenni. 2008-ban az első ország voltunk Európában, akiket levert a lábáról a válság, szaladtunk is egyből az IMF-hez. Ma ott tartunk, hogy a - különös módon pont a teljes következő ciklusra időzített - visszafizetést esetleg előtörleszteni tudjuk, legalábbis megfontolásra érdemes.

Balt 2013.06.26. 14:01:14

@[vipnolf]: (Ja, a jelzőt megtarthatod magadnak, kisköcsög.)

progressive attack 2013.06.26. 14:22:44

@Balt: látom, sikeresen kiragadtad a mondandóm lényegét. Gőzöd nincs az imf védőháló lényegéről. Csak annyit látsz, hogy HITEL. Az a baj, hogy amíg az ilyeneknek szavazati joguk van, addig azerbajdzsán a jövő...

Ne köcsögözz. Azt mondtam, buta vagy és nem szitkozódásból. Hanem mert az is vagy.

Azt már meg sem merem kérdezni, hogy ha 2008-ban nem szaladtunk volna az imf hez, akkor mi lett volna szerinted... gondolom az imf eu ellenes kulacsos ősturul bandába tartozol te is, aki szerint mi vagyunk a világ fasza. Szánalmas ez az ország, de csak az ilyenek miatt, mint te... tisztánlátás nulla, számolni nem tudtok, csak ontitek magatokból a baromságot, amiért mi fizetünk... ébresztő... (jah és megjegyeznem nem vagyok baloldali, de jobb sem... ellenben tudok számolni...)

Balt 2013.06.26. 15:48:48

@[vipnolf]: :)) Apád faxa. Mennyé' szépen Berlinbe hidegburkolni.

ingyenebed 2013.07.28. 08:59:28

a progresszív szja államilag törvényesített komcsi lopás, semmi több.

abból a logikából indul ki, hogy az államnak joga van elvenni azok TULAJDONÁBÓL akiknek több van, és odaadni azoknak, akiknek kevesebb van.

ilyen alapon akkor legyen minden munkahely állami és legyen mindenkinek ugyanannyi a fizetése.
az lenne a legigazságosabb. mit vacakolunk annyit?

ingyenebed 2013.07.28. 09:01:59

@progressive attack:

az egykulcsos szja nem VETT EL senkitől semmit, ez egy orbitális hazugság.
a progresszív VETT EL a magasabb jövedelműektől, ez szűnt meg.
most fizet mindenki annyit, amennyit sddig is kellett volna.
süti beállítások módosítása