2013.05.27.
23:56

Írta: Kis Miklós

Reklámadó: Orbánék vaskos tréfája?

Ha a reklámadó tervezete komoly, akkor rengeteg újságíró kerül lapátra hamarosan. Ha nem komoly, akkor is elég lehet ahhoz, hogy a TV2 a jobboldali médiabirodalom részévé váljon.

Amikor az Orbán-kormány szektorális adóit szokták szidni előttem hosszasan, hogy mennyire piacellenesek, akkor el szoktam mondani, hogy a bankadót Gyurcsány vezette be, az energiaszektort sem Orbán kezdte el elsőként keményebben adóztatni. A Fidesz-kormány a mértékeket emelte meg, meg kitalált néhány újabb különadót. De tegyük hozzá rögtön: a reklámadó (pdf) minőségileg különbözik az eddigi szektorális adóktól.

Az eddigi ágazati adókat több vagy kevesebb joggal, de legalább magyarázni lehetett. A média és reklámpiac azonban a válság kitörése óta zuhanórepülésben van. Recessziós időszakban konjunktúrafüggő ágazatra különadót kivetni fölér egy hullagyalázással. Miért nem vet ki a kormány különadót az építőiparra, vagy a még annál is sikeresebb hazai légi személyszállításra?

Az adót nem csak a két nagy kereskedelmi tv fizeti majd, az árbevételét jelentős részben magazinkiadásból szerző Sanoma például 450 millió forintos különadóra számíthat.

A tervezet szerint az adót már idén fizetniük kellene a cégeknek.  A törvény a kihirdetése utáni 30. napon lépne hatályba, s onnantól kezdve kell időarányosan számítani idénre az adókötelezettséget. Így az Rtl már idén milliárdos, de például a Sanoma is százmilliós nagyságrendű többletkiadással számolhat. Egy ilyen plusz teherre senki nem számít az üzleti év közepén, egész más számokkal tervezték az éves költségvetéseket. Ez a kormányzati lépés brutális vágásokhoz vezetne, amelynek egyik következménye egy –a válság kitörésekor történthez hasonló - újabb elbocsátási hullám lenne a médiában.

Ma, hétfő este, amikor ezt a posztot írom, egyáltalán nem látszik valószínűnek, hogy ebből az egész tervezetből lesz valami. Szerdán tárgyal a tervezetről a kormány, és szerdán lesz a bejelentése annak, hogy kikerülünk a deficiteljárásból.  Erre az adóra nem lesz szükség, a tervezet nem fog a parlament elé kerülni – ebben szinte biztos vagyok.  Vagy legalábbis azt mondják: amíg tartható a hiánycél, addig nem szükséges bevezetni, de egy későbbi időpontban bevezethetik.

Akkor mire jó ez az egész? Az adó belengetése is elegendő lehet ahhoz, hogy az MTG-nek elmenjen a kedve a TV2 megvásárlásától, így az minden gond nélkül lehet az Infocenter.hu tulajdona, a jobboldali médiabirodalom ékköve – legalábbis erről lehet olvasni a média azon részében, amely még nem az Infocenteré.

Nem is kell bevezetni az adót, elég megmutatni, hogy a kormány bevezetheti, ha akarja. Az MTG vezetésének csak azt kell megértenie, amit már Mark Twain is régen megmondott: „senkinek az élete, szabadsága és tulajdona nincs biztonságban, amíg a parlament ülésezik” .

Érdekes volt a bejegyzés? Csatlakozz a Gazdpol blog és a Munka.org közös Facebook-oldalához:

29 komment · 2 trackback

Címkék: politika gazdaság gazdaságpolitika portfolioblogger reklámadó szektorális adók

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdpol.blog.hu/api/trackback/id/tr515321535

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A fideszes törvények végső célja 2013.05.28. 15:17:10

A devizahitelesek megsegítésére szánt ócsai program nagyjából mindent elmond a kormányról. 2,36 milliárdból, tehát rózsadombi négyzetméter árakkal felépítettek 80 házat a semmi közepén, ahonnan minden legalább 4-5 km-re van (buszmegálló, bolt, óvoda,...

Trackback: Reklámadó: Orbánék vaskos tréfája? 2013.05.28. 11:13:01

Nem is kell bevezetni az adót, elég megmutatni, hogy a kormány bevezetheti, ha akarja.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kennyking 2013.05.28. 14:16:05

Reklámok nélklül is van élet.Az RTL-en, amikor vetítették a Schindler Listáját, egyáltalán nem szakították meg reklámokkal.Lehet így is.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.05.28. 14:24:57

Én nem sírnék sem a tv2, sem a retek klub után.
Csak az a gond, hogy ez megint néhány száz ember munkahelyével való játszadozás, megint az állami monopólium, pontosabban a fidesz maffia építése.

pástétom 2013.05.28. 14:33:00

"Ha nem komoly, akkor is elég lehet ahhoz, hogy a TV2 a jobboldali médiabirodalom részévé váljon."

Már régóta az. Önként és dalolva. Kb. a Bárdos-Máté házaspár távozása óta. A kormányváltás után a Hír tv-től átigazolt hírpolitikai tanácsadó is már csak a nyilvánvaló helyzetet tette egyértelműbbé.

Nem kell ehhez Simicska.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2013.05.28. 14:47:48

Néhány léhűtőt elbocsátanak... Jajj, minnyá megsajnálom az újságírókat! Nincs is otthon TV-m felőlem még a nyomaikat is behinthetik sóval... :-)

98% reklámadót! 2013.05.28. 14:56:24

Szomorú lennék, ha puhább lenne a reklámadó, mint amiről szó volt.

98% reklámadót! 2013.05.28. 14:58:33

@álfirkász:

Hát igen. Már az is nagy érvágás volt, amikor a nyelőgépek beszántása miatt 200 ezer ember veszítette el a megélhetését.

kennyking 2013.05.28. 15:08:40

Ha távozik az országból a retek vagy az avív, akkor a fideszre szavazok.

s 2013.05.28. 15:16:20

Hülyeségeket írtok, mert hülyék vagytok. A reklám nem csak annyi, hogy szereted -e nézni a köcsög tv-ben. Fasz se szereti, nem is azért van. Azért van, hogy beleivódjon az idegrendszeredbe, hogy van ilyen - olyan autó, majonéz, ásványvíz, stb. Ha nem lenne reklám, akkor a fogyasztás szerkezete és mennyisége is megváltozna. Mint a szocializmusban - cipőt a cipőboltból. Már ha van. Mert amennyiben nem lehet egy bizonyos fajta fogyasztásra számítani, akkor ide lófaszt sem fognak hozni, gyártani mi nem fogunk, mert nincsen aki megvegye, hiszen alig hirdetik. Utálom a reklámokat, de a hiánygazdaságot sokkal jobban utálom.

orbán hülye, azt hiszi ezekkel az arcokkal - a főbb cégek vezetőivel - fel tudja venni a versenyt. Dehogy tudja. Már kikovácsolták a fegyvert ellene. Mindenesetre ha egy ilyen belengetés ellen 12 szakmai szervezet tiltakozik, akkor el kellene gondolkozni azon, hogy esetleg talán igazuk lehet. Bár az is igaz, hogy orbánt a gondolkozással egy mondatba összehozni súlyos nyelvtani hiba.

belekotty 2013.05.28. 16:08:12

@kennyking: Látom sikerült egy kis zsidózást elhelyezned.

milyen szép a Vértes, ó 2013.05.28. 16:17:41

@belekotty:

Inkább örüljünk, alig egy órácskát kellett törje hozzá a fejecskéjét szegény. ;-)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.05.28. 16:21:09

@kennyking: ne hazudj! Te is a nemnáci jobbikos horda tagja vagy! Sohasem fogsz a fideszre szavazni.

sárkányfő 2013.05.28. 16:28:54

Azt kéne lassan felfogni, hogy a politika és az állami bürokrácia után a magyar gazdaságban is elindult a régi, jól ismert, fideszes "egész pályás letámadás".

Most épp a Tv2 van soron, és csinálnak belőle egy Hír Tv2-t.

A földek már náluk, a dohányipar náluk, a közbeszerzések egészét maguknak osztják, a média nagyja náluk, de most a maradékra is ráteszik a kezüket.

Az RTL-nek üzenem, hogy ti vagytok a következők, a Tv2 után. Én szóltam.
Ezek nem állnak le soha amíg lesz mit lenyúlni.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.05.28. 16:38:46

@sárkányfő: és ebből a legszomorúbb, hogy ha netán le is váltjuk a köv. választáson (már amennyiben lesz még olyan) ezt a mocskos maffiát, egyik sem fog börtönben elrohadni, ahogy megérdemelné... :(

csabibashi 2013.05.28. 16:45:19

@kennyking: Ott azért nem volt reklám, mert spielberg kifejezetten megparancsolta, hogy nem szakithatják meg reklámmal a holokamu sci-fijét.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.05.28. 17:01:44

@csabibashi: mondd, ti miért szégyellitek, hogy retkes nácik vagytok? Jó, az elődök szégyellnék a fajtádat, ez egyértelmű, de ti miért szégyellitek az elődöket?

zobod 2013.05.28. 17:30:38

Mi köze ennek a Simicskához. Teljesen mindegy ki a tulajdonos, az infocenter vagy az mtm-sbs, a reklámadót be kell fizetni.

azbesztos 2013.05.28. 17:39:10

@sárkányfő: Éppen ideje lennek ennek a reklámadónak. Fizetni kell érte, és a háromórásra hirdetett filmeket alatt másfél óra idétlen reklámözön, ostoba bulvár hírek, félpornó, ízléstelen gagyit zúdítanak a nézők nyakába. Miért kellene az országnak százmilliárdokat csalóknak kifizetni. Olyanoknak, akiket a bolsik annak idején még a törvényes ÁFA fizetése alól is felmentettek. A csak szórakoztató bulvár TV-knek egyébként is befellegzett, helyette itt van az interneten elérhető szabad választék. A híreket meg olyanoktól kell kapnunk, akik nem gagyi baromságokat álcáznak közszolgálatnak, pusztán az adóforintjaink, a közpénzek lenyúlása érdekében.

sárkányfő 2013.05.28. 17:55:44

@azbesztos:
Hű, így elsőre nem tűnsz olyannak, aki csak sejtené is mi a lényeg, de akkor lássuk sorban:

1. Nem lesz kevesebb reklám, hanem a reklámbevételeket adóztatják, a TV-k fő bevételi forrását. Ebből nem következik, hogy kevesebb reklám lesz, sőt lehet hogy még több lesz, pótolandó a veszteséget.

2. Milyen csalóknak fizet és miféle százmilliárdokat az ország?
Egy ember van az egész világon, akinek az érdekeltségei valóban százmilliárdokat kapnak az államtól, ez az ember Orbán Viktor gazdája, Simicska Lajos.

3. Lehet hogy szerinted befellegzett a szórakoztató tv-knek, de a valóságban milliók nézik.

4. "A híreket meg olyanoktól kell kapnunk, akik nem gagyi baromságokat álcáznak közszolgálatnak, pusztán az adóforintjaink, a közpénzek lenyúlása érdekében."
Az RTL és a TV2 nem kap közpénzt, ellenben eddig is adózott épp úgy mint minden más cég. Az, hogy neked nem tetszik a műsoruk (egyébként nekem sem), az nem jogalap a bedöntésükre, én sem akarom bedönteni se az operettszínházat, se mást csak mert nekem nem tetszik. Ne légy már ízlásnáci, engedd már meg annak akinek tetszik, hogy had nézze.

A lényeget viszont meg se közelítetted: a cél Nyergesnek átjátszani a TV2-t. és akkor csinálnak belőle egy Hírt Tv2-t, magyarul az agymosást soha nem látott mértékűre turbózzák fel. Na akkor majd kaphatsz híreket egyenesen habonyárpitól, az lesz aztán a nagy közszolgálat, azaz a vegytiszta fideszes agitprop.

Mindez pedig a magyar érdek lábbal tiprása, egyrészt a magyar sajtószabadság pofán rúgása, másrészt a magyar jogbiztonság pofán rúgása, harmadrészt meg a hatalommal való visszaélés minősített esete, a state capture ahogy egy fideszes oligarcha utasítását követi, hajtja végre Orbán és hoz szándékosan még rosszabb helyeztbe egy amúgy is veszteséges céget hogy olcsón felvásárolhassák.

Na ezeken gondolkodj, sok sikert.

komplikato 2013.05.28. 17:57:22

@kennyking: Hogy lehet ekkora sületlenséget írni? Kereskedelmi tévé miből tartja fent magát ha nem a reklámokból?
A nevezett filmre vetítési jogot pedig csak úgy adtak ki Spielbergék ha nincs közben reklám.
Nyilván aki nem szereti a reklámot és megteheti nézi a fizetős filmcsatornákat reklám nélkül, ők meg abból élnek.
Vagy az MTV adásait, akik meg az adófizetőkön élősködnek.

Azért elég durva összehasonlítás volt, hogy a királyi TV összesen 2x annyi pénzből garázdálkodik mint az RTL+TV2. Hát mit mondjak, nem látszik meg sehol.

komplikato 2013.05.28. 18:00:36

@98% reklámadót!: Kb. 12.000-en veszítették el, míg az a vadbarom ott vihorászott az Emberi Erőforrásnál, hogy micsoda hülyeség miszerint ezrek vesztenék el állásukat.

Most beszéltem egy ismerőssel, látástól vakulásig melózik élelmiszer üzletben. A Trafik Mutyi miatt vagy rondán esni fog a fizetésük, vagy leépítenek. Ez a valóság, jó reggelt.

sárkányfő 2013.05.28. 18:05:45

Ja még annyit, hogy ahhoz a Nyerges Zsolthoz, aki most utasította Orbánt a Tv2 megrogyasztására, ahhoz tavaly a teljes magyar agrártámogatások 25%-a, 3,74 milliárd ft ment az állam bácsitól.

Köszönet Ángyán Józsefnek a szíves közlésért.

LallyPop 2013.05.28. 18:16:33

Kedves posztoló.

Ha a TV2-n kívül, ami egy rakat kaki, minden médium az infocentrumé, akkor ügye az reklámadó nagy részét is a jobbos média fizetné.

Csak eszembe jutott.

LallyPop 2013.05.28. 18:19:49

@sárkányfő: Az nagyon nem ártana a magyar döntéshozók 100%-ban HirTV -t néznek mert minden más bulvár(kacsa)..:)

sárkányfő 2013.05.28. 18:27:31

@Ándi bácsi: te tényleg azt képzeled, hogy ha Nyergesék megszerzik a tv2-t, akkor lesz reklámadó? édes istenem...

ja, és igen, a fideszes agitprop a valóság, naná, ezt minden agymosott tudja :)

Husz_János_Puszita 2013.05.28. 22:48:53

"Recessziós időszakban konjunktúrafüggő ágazatra különadót kivetni fölér egy hullagyalázással. "

Melyik ágazat nem konjunktúrafüggő? A bank nem konjunktúrafüggő? A kereskedelmi láncok?

Minden átkozott kivetett hadisarc hullagyalázás, amit 3 év alatt beszedtek, veszteségbe taszítva az amúgy is vergődő cégeket. Kicsiket és nagyokat. Ezt a házi válságot a kormány hozta össze. Bajnai 1,5%-os növekedéssel adta át nekik a kormányrudat.

csabibashi 2013.05.29. 07:32:30

Te szerencsétlen kretén.

numermetal 2013.05.31. 11:47:43

Olvasgattam erről az adóról, hááát, érdekes. Pénzbeszedés. Számokban ha érdekel titeket: mediapedia.hu/reklamado

lenoardo999 2013.06.01. 06:15:01

A szerző kissé gondolathiányosan elemezte a helyzetet. Természetesen a reklámadó hatni fog az általa kiemelt TV2 megszerzési lehetőségeire, de a lényeg, hogy az egész médiastruktúrát alapvetően megváltoztathatja. És arra viszont nagy szükség lenne. Európában régen túl van a médiapiac azon a vadkapitalista állapoton, hogy két-három-négy média letarolva a piacot megfojt minden mást. A magyar reklámpiac igazi virágzásnak indulhatna, ha legalább az RTL, TV2, Chello, Sanoma, Ringier visszaszorulna vagy eltűnne.

Intruder71 2013.06.04. 22:42:14

@lenoardo999: szerinted egy 10 milliós, fizetőképes nézők nélküli országban hány médiacégnek kéne megélnie? Szerinted hány saját gyártású műsor férne bele egy elaprózott médiapiaci rendszerbe?
Szerintem fogalmad sincs, mibe kerül fenntartani egy országos csatornát, úgy, hogy 4-5 évente a teljes műsorgyártási technikát fel kell újítanod/ki kell cserélned.
Fogalmad sem lehet róla, hogy pl. egy xfaktor vagy megasztár legyártása több milliárd forint. Egy híradó éves költségvetése szintén.
Inkább a 4 állami csatornát kéne megregulázni, és ismétlések helyett értékes és érdekes műsorok gyártására kötelezni az évi majd 100 milliárdos állami pénzből. Kettőt simán meg is lehetne szüntetni.
süti beállítások módosítása