2013.04.20.
18:50

Írta: Kis Miklós

Orbán Viktor Legoországa

A miniszterelnök úgy véli, a Lego szellemét követi, ám Legoországban az emberek szomorúak, mert magukra hagyottak az álláskeresésben, és nincs pénzük húst venni.

Magyarország a Lego mintájára, jóformán teljesen azonos alapelemekből egy külön világot épített - mondta Orbán Viktor pénteken az MTI beszámolója szerint Nyíregyházán, a Lego új gyárának alapkőletételén. Sőt azt is mondta: "Mi a Lego szellemét követjük, nem azt az utat választottuk, hogy követjük a közismert sablonokat, hanem saját úton indulunk el mind a romok eltakarításában, mind az európai válságkezelésben”.

De mitől is más a magyar út? Ez nem derül ki világosan a tudósításból. Az egykulcsos adó bevezetésétől? Hogy már nálunk is egykulcsos adó van, mint Albániában, vagy Oroszországban? A szektorális adóktól? 2010 előtt is léteztek szektorális adók, az Orbán-kormány kreativitása abban állt, hogy újakat társított melléjük, illetve drasztikusan emelte a terhelést. Vagy hogy itt módosítják egységnyi idő alatt legtöbbször az ország alaptörvényét?

El kell viszont ismerni, van valami, amiben az Orbán-kormány rendkívül kreatív volt: csökkentette a munkanélküli segély időtartamát, miközben az új állás találásához szükséges idő növekedett. Ez valóban egyedi megközelítés.

Az Orbán-kormány kíméletlenül vágta vissza a szociális kiadásokat, az adó és bérpolitikájának hatásaként csökkentek a reáljövedelmek.

A legfrissebb KSH adatok szerint az összes háztartás csaknem egyhatoda (598 ezer háztartás) nem tudta megfelelően fűteni lakását, ezekben a családokban csaknem 1,5 millió ember él.  Valamilyen közüzemidíj-tartozása mintegy 759 ezer háztartásnak volt az elmúlt 12 hónapban. Ezekben a háztartásokban él a népesség 23,9%-a. 2012-ben Magyarországon a lakosság közel harmada nem engedhette meg magának, hogy minden második nap húst fogyasszon.  Egy váratlan, nagyobb összegű kiadást (60 ezer forint) a lakosság 73,4%-a (csaknem 2,8 millió háztartás) nem tud saját erőből megfizetni.

Orbán Viktor úgy véli, a Lego szellemét követi, de a szellemidézés mindeddig nem sikerült túl jól.

A Lego szellemét Dániában kellene keresni, ahol a Lego naggyá tudott lenni, ahol nem félnek befektetni az oktatásba, a humán tőkébe - ellentétben Magyarországgal. Most, amikor a Lego nagy és sikeres, már jó terep neki Magyarország is. Mármint bérmunkára, az olcsó magyar munkaerővel történő termeltetésre.

Érdekes volt a bejegyzés? Csatlakozz a Gazdpol blog és a Munka.org közös Facebook-oldalához

60 komment

Címkék: politika gazdaság lego válságkezelés magyar út

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdpol.blog.hu/api/trackback/id/tr215236620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nap Pali 2013.04.21. 14:17:23

ad1) épül legóról legóra a mű...
lassan felépül a lég-óvár...
a magyar polgárra a légó vár...

ad2) kb 30 éve van/volt itthon építőkocka
az iskolákban "Dienes készlet" magyar tudósról elnevezve...
gondolom libsi volt így a magyar magyarok betiltották?

www.sulinet.hu/tanar/kompetenciateruletek/2_matematika/3_modulleirasok-tanar-tanulo-eszkoz/2_a_tipus/1-4evf_alapkeszlet/diak-alapkeszlet_1-4evf.pdf

Bolsi Buster 2013.04.21. 14:31:07

Micsoda alja nyivákolóposzt. Vajon miről szól?

Fejesrob 2013.04.21. 14:44:10

Ezt kedves blogger, köszönd meg Bajnaiéknak.

Vagy hogy gondoltad, az elszállt államháztartási hiányokat, a 30%-al megnövel államadósságot, az IMF hitelt ki a lófasz fogja visszafizetni?

Svédországban egy Gyurcsánynak, Bajnainak eleve esélye sem lett volna, azért is tartanak ott, ahol tartanak. Pld. eléggé egészséges nacionalizmus van ott ahhoz, hogy itt a libsik ezt már nácizmusnak tartsák, na és díszzsidókat, kommunistákat sem tartanak el.

Fejesrob 2013.04.21. 14:45:56

@Nap Pali: Mintha nem tudnád, hogy Mo-n a libsik szoktak betiltani.

Legutoljára pld. a Milla a cigányvajdával készült Pesty videót.

lavór 2013.04.21. 15:14:58

Kissé túlmisztifikáltnak tűnik már ez a lerágott csont, hogy: nem fektetünk az oktatásba eleget.
Eddig se mentünk sokra vele, hiába ömlött bele a pénz talicskaszám. Északon valószínűleg genetikailag örökölték a választópolgárok a józan paraszti eszüket, nem választanak olyan vezetőket, akik náluk is butábbak, csak harácsolni tudnak.

rezsoatya (törölt) 2013.04.21. 16:08:16

Kedves poszter!
Az irasod igaz. Es jo. Nekem az jutott eszembe az olvasasa kozben, hogy vajh, kinek irod? Mert mi, akik latjuk, tudjuk, mi folyik az orszagban, legfoljebb egyetertoen olvassuk. De lasd, van aki fel sem fogja, mirol szol, s persze az allando fideSStrollok is "beszolnak". Az oktatas alapveto befektetese kellene hogy legyen egy allamnak, az nem siker, hogy nehany olcso bermunkasnak munkaja lesz. A Lego vilagceg, azaz multi. Most akkor kell a multi, vagy nem leszunk gyarmat? Akik tehetnenek az orszag elorevitelen, csak a sajat zsebuket tomik. Es az orszagban marad a langyos posvany...

zombika 2013.04.21. 16:12:29

@Fejesrob: Én Dániában élek, és amiket te írsz az egy baromság.A libsizésről csak annyit hogy itt a nagy többség liberális, és szinte mindenki rendkívül toleráns. Nem tartanak el "díszzsidókat" meg "kommunistákat" ( honnan veszitek ezt a kommunista baromságot??? ) viszont eltartanak helyette egy csomó arabot meg feketét. Itt nem lenne rinya egy melegfelvonulásból, csak nincs miért felvonulni mert senk sem vonja kétségbe hogy ők is ugyanolyan emberek. Nem kriminalizálják a hajléktalaokat ha nem megpróbálnak rajtuk segíteni, a társadalomba visszaintegrálni őket. Nem alázzák meg a testi vagy szellemi fogyatékosokat, nem rejtegetik őket, igyekeznek teljes értékű életet biztosítani nekik. És ez csak a jéghegy csúcsa.

_most_ 2013.04.21. 16:13:49

@Fejesrob: xd, persze mindenért az elmúlt nyolc év a felelős, na az ilyenek miatt, mint te, látszik mekkora szükség lenne az oktatás fejlesztésére. Ehelyett minden eddiginél rosszabb a helyzet az oktatásban, több ezer gyereknek még hely se fog jutni, de száz milliós kampányok hirdetik, hogy az ország jobban teljesít.

regress 2013.04.21. 16:23:30

@zombika: hagyd ezt az agyhalott róbertgidát,még életében nem írt okosat.neki már 2 évesen is ennyi esze volt

ob.szerver 2013.04.21. 16:24:41

Az országból menekül a tőke. Legutóbb már az Audi is kivitt 3 milliárd Euro osztalékot, amihez még az eredménytartalék is felhasználták. Annyira kevés a beruházás, hogy Orbán legalább háromszor látogat meg minden újat: elmegy az alapkő lerakásra, ott van a bokréta ünnepségen és felavatni sem lehet már nélküle.

A Lego low-tech betanított munkát hoz, ami persze még mindig jobb a közmunkánál annak a (ha jól emlékszem) 60 szabolcsinak, akiket alkalmazni fognak. Már nem érte meg nekik Ázsiába vinni a - nevezzük nevén - rabszolgamunkát. Lassan talán még a textilipari munkahelyek is visszajönnek, hála az orbán-simicska rezsim permanens sikereinek.

Welcome to the third world.

fermion 2013.04.21. 16:35:21

Én is megnéztem ízé vezír sablon szövegéről a videot.Itt szeretném pontosítani a nagy vezírt (már ha nem érzi felségsértőnek .:D ):
Nem egy magyar találta fel a számítógépet!!!!!
A számítógépet egy magyar származású AMERIKAI MATEMATIKUS DOLGOZTA KI ÉS ÉPÍTETTE MEG AZ USA-BAN!
(A szülőhazájában sose lett volna erre esélye hisz itt lezsidózták volna és az a szellemi nyomor ami a horthy idején volt (amire a nagy vezír és bandája annyira áhítozik mostanság....a képességeiket látva valahol érthető is) attól ő és iskolatársai menekültek......egészen az USA-ig.
FURA PÁRHUZAM VAN a vezír és iskolatársai valamit Neumann János és osztálytársai (iskolatársai) között:Neumann János egy zseni volt és igazi kvalitásokkal rendelkező kivételes ember (épp úgy mint az osztálytársai is:Wigner Jenő,Teller Ede....) és mindezen emberi értékek ellentetje jellemzi a nagy vezírt és pajtársait....a magyar a végletek embere ahogy a nemzetei,kár hogy Neumann-félékből azóta se született egy se,ellenben ízé vezírből és elvtársaiból van annyi ,hogy ...ezért is tartunk ott ahol...:D
Na és ez a magyar nemzet oly büszke a magyar zsidó Nobel-díjasaira akikre ha itt maradtak volna sárga csillag került volna és feltehetően a Dunába végezték volna....na persze mindezt a "dicső" Horthy korszakban!!!!!!!
Ennyit ízé vezír és bandája múltat visszaálmodó terveiről!:(

regress 2013.04.21. 16:36:38

@Fejesrob: hogy van ez róbertgida? a motorosok nagy ívben leszarják viktorod,a parlamentnél már a csikósok tüntetnek az új alkotmányért/azok is soros gyerekek?/a devizahitelesek se dícsérik a felcsuti cigányt. az a birka meg legózik

regress 2013.04.21. 16:40:01

@fermion: ezeknek hiába mondod,ha egy nap nem zsidózhatnak,már rosszul vannak.itt van például fejesrob.azt még az anyja sem tudja felvidítani olyankor,pedig már elöl kihúzatta négy fogát

Buga.Jakab 2013.04.21. 16:43:13

a fides mafia álam kiépült! gratulálok!
kívánom dögöjjön meg minden fid eszes és savazólyuk !
hazaáruló nemzetvesztő országrontó csürhe !
bűnszervezet !

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.21. 17:06:59

Annyira szánalmasan sikerülnek ezek a beszédek, mikor a saját szövegét próbálja ráhúzni egy tök más dologra, most a lego, előtte a merci stb...

Egyik beszédnek sincs se füle se farka a hasonlítok sántítanak.

komplikato 2013.04.21. 17:24:01

Engem mint gyakorló apukát az egészből az érdekel, hogy MIÉRT nálunk a legdrágább az itt készülő LEGO az EU-ban???

Persze ha elvonatkoztatnék gyermekemtől akkor a kérdést feltehettem volna pl. Hertz vagy Pick szalámival is.

2013.04.21. 17:29:56

@ob.szerver: "Már nem érte meg nekik Ázsiába vinni a - nevezzük nevén - rabszolgamunkát."
A valódi helyzet az, hogy a Lego Dániában, Magyarországon, Csehországban, Mexikóban és Kínában gyárt(at). A kínai termelés nem saját gyárban történik (eredetileg a magyar üzem sem saját tulajdonú volt, de már megvették a Flextronicstól), hanem megrendelésre, észrevehetően gyengébb minőségben. Komolyabb játékgyűjtők idegenkednek a kínai alkatrészeket tartalmazó Lego készletektől. A magyarországi fejlesztéssel párhuzamosan saját üzemet építenek Kínában, ami bevallottan az ázsiai piacra termelne és a minőség is azonos lenne a többi gyáréval.

A nyíregyházi gyár elsősorban alkatrészeket gyárt, ezeket elszállítják és másutt, a más gyárakból érkező egyéb darabokkal (figurák, útmutatók, matricák, stb.) együtt csomagolják. A Duplo készletek gyártása már egyedül nálunk történik, ezeknek sokkal magasabb a minőségi követelménye, ugyanis kisgyerekeknek készül, akik szájukba vehetik. A gyár a lehetőség szerint maximálisan automatizált, a rabszolgamunkára utalás felér egy sértéssel. Ennyi erővel minden gyári munka rabszolgamunkának tekinthető - nem lehet mindenki muzsikus, festő, kőfaragó, vagy balett-táncos.

Itt egy gyárlátogatás története:
kockagyar.blog.hu/2011/07/05/ismet_nyiregyhazazn_jartunk

gazdpol 2013.04.21. 17:35:24

@Fejesrob: @regress:
Legyetek szívesek vegyetek vissza, bármit lehet itt mondani, kivéve ha valaki elkezd zsidózni, cigányozni, azért gyors és végleges kitiltás jár. @rezsoatya: Hiszek a szabad vitában, szoktak itt érdekes és értékes hozzászólások elhangzani. A trollok miatt nem kell lemondani a vitáról, úgy látom, van értelme a posztírásnak.

Fejesrob 2013.04.21. 17:44:53

@zombika: Most mit írjak erre zombi?

Bajnaiék egyik leguccsó intézkedése az volt, hogy a Vakok intézetének nem adták oda a hatmillióját.

Nem kellene elhinned azt a sok szart, amit orbánról írnak.

Fejesrob 2013.04.21. 17:48:23

@regress: Te miért nem vagy az Élet menetén kismajom?

fehérfarkas 2013.04.21. 17:52:02

@Fejesrob: Dánia és nem Svédország. tudom, hogy Orbánlandból mindkettő egyforma: északon vannak, liberálisak, kapitalisták, nem üldözik a tőkét és profitot, mégis működik a társadalmi szolidaritás, és magas életszínvonalon vannak, és a korrupcióminimális. A Lego és a Közgép közti különbség nagyon jól példázza a két ország közti különbséget. Ennél nem is kell többet mondani, hogy ők miért tartanak ott, és mi meg miért itt...

Fejesrob 2013.04.21. 17:59:55

@fehérfarkas: A SAJÁT tőkét és profitot nem üldözték. Kurvára nem mindegy.

Nem nagyon hiszem, hogy Dánia pld. a szemétszállítását a svédekkel intézné, kétszer annyiért, mint amennyiért a helyi vállalkozói meg tudnák oldani.

Különben nyilván nem lenne Dánia.

Argus 2013.04.21. 18:00:02

Orbán el van tévedve. Nagyon régen legózhatott.
A mai legókat csak egyféleképpen lehet összerakni.
Sok variációs lehetőség nincs. Tehát a nagy orbáni párhuzam nem igaz.

Fejesrob 2013.04.21. 18:02:15

@nemorino: A rabszolgamunkának "kritériumai" vannak, amely persze nyilván nem biztos, hogy igaz a Nyíregyházi Lego gyárra.

A fizetendő bér a svédnek nyilvánvalóan a töredéke lesz.

Argus 2013.04.21. 18:05:14

@Fejesrob: A lego nem svéd, hanem dán
Mielőtt megszólalsz, tájékozódj.

komplikato 2013.04.21. 18:10:32

@Fejesrob: Akarsz beszélni a nemrég bezárt egyetlen mozgássérült szakközép iskoláról? Biztos azt is a Bajnaiék ...?

komplikato 2013.04.21. 18:13:41

@Fejesrob: "A SAJÁT tőkét és profitot nem üldözték."
Végül itt is csak azt a saját tőkét üldözik ami nem a NER-Közgép-Fidesz és társai maffia birtokol Tényleg nem mindegy.

"Nem nagyon hiszem, hogy Dánia pld. a szemétszállítását a svédekkel intézné, kétszer annyiért, mint amennyiért a helyi vállalkozói meg tudnák oldani"

Akarsz róla beszélni, hogy pl. a szennyvízszállítás állami kiszervezése óta miért nem működik az egész és miért sokkal drágább?

Fejesrob 2013.04.21. 18:17:15

@Argus: Hol is írtam, hogy svéd?

Fejesrob 2013.04.21. 18:18:30

@komplikato: Szerintem próbáld meg normálisan sallangok nélkül.

Netuddki. 2013.04.21. 18:23:01

@komplikato: "Engem mint gyakorló apukát az egészből az érdekel, hogy MIÉRT nálunk a legdrágább az itt készülő LEGO az EU-ban???"

Hát, ott van kezdetnek a 27% ÁFA rajta...

Putyilov gyári melós 2013.04.21. 18:26:44

@Puskát kellett volna hozni:

Arról, hogy magyargyűlölő pártseggnyalonc fajtád élősködik a magyar népen és gyarmati viszonyokat teremt!
Olvass megszálló janicsár!

"A legfrissebb KSH adatok szerint az összes háztartás csaknem egyhatoda (598 ezer háztartás) nem tudta megfelelően fűteni lakását, ezekben a családokban csaknem 1,5 millió ember él. Valamilyen közüzemidíj-tartozása mintegy 759 ezer háztartásnak volt az elmúlt 12 hónapban. Ezekben a háztartásokban él a népesség 23,9%-a. 2012-ben Magyarországon a lakosság közel harmada nem engedhette meg magának, hogy minden második nap húst fogyasszon. Egy váratlan, nagyobb összegű kiadást (60 ezer forint) a lakosság 73,4%-a (csaknem 2,8 millió háztartás) nem tud saját erőből megfizetni."

Netuddki. 2013.04.21. 18:27:12

@Fejesrob: Orbánmajma! Felesleges ezt a bajnais gyurcsányos dumát nyomatnod. Rajtatok, fideszdroidokon kívül nem veszi be senki. 3 éves 2/3-os orbán rezsim után elég szánalmas gyurcsányozni meg bajnaizni.
Persze úgy is fel lehet fogni, hogy fostok a bajnaitól mint az ördög a semjénfüsttől. Szerintem minden okotok meg van rá. Börtönben fogtok megrohadni a vajdátokkal együtt. És akkor még szerencsésnek mondhatjátok magatokat...

Netuddki. 2013.04.21. 18:29:16

@Puskát kellett volna hozni: "Micsoda alja nyivákolóposzt. Vajon miről szól?"

Nem csodálom ha nem érted. Valami megélhetési politikusféle lehetsz...

komplikato 2013.04.21. 18:29:27

@kovi1970: "Hát, ott van kezdetnek a 27% ÁFA rajta..."
Ja és a ha a netto ár is a 2/3-a akkor mi is van?

Putyilov gyári melós 2013.04.21. 18:34:12

@Fejesrob:

Bizony hogy nem, a nagy multi és labancellenes harcban Orbán elvtárs fényesre nyalja az ország legnagyobb kizsákmányoló labancmultijának a seggét!

"Kisöpörte az Audi a magyar gyárát - 900 milliárdot vittek haza"
www.mfor.hu/cikkek/Kisoporte_az_Audi_a_magyar_gyarat_tavaly.html

Putyilov gyári melós 2013.04.21. 18:36:17

@kovi1970:

Ez egy magyargyűlölő bérpatkány, mindenhova csak beokádik egyet zsidózni vagy uszítani a másik magyar ellen, aztán megy a következő blogra ugyanezt csinálni.

ob.szerver 2013.04.21. 18:47:26

@nemorino:

"a rabszolgamunkára utalás felér egy sértéssel"

Köszi a kiegészítést és a linket. Nem gondolnám, hogy sértés lenne, az ilyen helyeken dolgozók maguk is így hívják, de ha bárki sértve érezné magát, akkor elnézést.

Arra utaltam, hogy ezek alacsony képzettséget igénylő betanított bérmunkák, amelyek szerény de remélhetőleg biztos megélhetést nyújtanak plusz 60 embernek, és amelyek idetelepítése - a korábbi beruházásukkal együtt - kizárólag a munkaerő alacsony költségének köszönhető. Nemzetgazdasági jelentősége minimális, dicsekedni nincs mit vele, újiparosítási példaként felhozni - mint ahogy Orbán tette, bár tudjuk, szegény ember vízzel főz - nevetséges. Hacsak nem elrettentőként, hogy Magyarországra zömében még mindig csak ilyen munkahelyeket tud vonzani.

És még valami. Ha már nem lett volna itt termelőkapacitásuk, a Lego vajon akkor is az orbán-simicska rezsimet szemelte volna ki egy zöldmezős beruházásra?

high up! 2013.04.21. 19:32:53

@Fejesrob:

Azért nektek orbánci fidiótáknak kurva nehéz életetek van. Reggel kezdtek a pártszékházban ahol ontjátok magatokból hogy Rohadék, Globálkiszipolyozó Multik! meg hogy Támadnak minket a multik!, délután meg mennetek kell tapsolni Orbánc főtitkárnak, mert a vézer villogni akar, hogy ő adja át a multi 20 fős munkahely teremtését.

Szerintem ti fidióták valami nagyon kemény drog fogyasztók lehettek, különben hogy bírnátok elviselni, hogy orbánc főnökötök naponta csinál belőletek világra szóló hülyét.

high up! 2013.04.21. 19:35:24

@Fejesrob:

A felcsúti párttitkár fia (segítek: Orbánc főnököd) ott volt tavaly a Flextronicsnál villogni, amikor 1500 munkahelyet zárt be?

Bretschneider detektív 2013.04.21. 19:51:41

A LEGO egyedül Magyarországon stratégiai játék.

moTmeN 2013.04.21. 20:20:37

@lavór: Az a kulonbseg kedves otthonragadt magyarok, hogy ideat eszakon a demokracia alatt nem a periodusonkenti szavazast ertik. Ideat az emberek reszt vallalnak a kozugyeik alakitasaban, napi/heti szinten.
Ideat egy lakogyulesen nem kell eljatszani azt a jogi hokuszpokuszt, hogy az eloszor osszehivott gyules utan (mivel az a nagyaranyu tavolmaradas miatt hatarozatkeptelen) ot perccel megismetlik - immaron az egyaltalan megjelent tagokkal - a kozgyulest.
Ideat lehet egy kulturalis miniszter nyiltan meleg, de amint kiderul nehany tizezer koronas korrupcio (abban az iskolaban rendezett miniszteriumi rendezvenyeket, ahol a parja dolgozik), lemondasra kenyszerul.
Ideat lehet a pedagogusoknak harom hetig (holnap lep a negyedik hetbe) ugy sztrajkolni, hogy kozben nem jelennek meg a hozongo "szulok" ellendemonstralni.
Esatobbi.

2013.04.21. 20:22:34

@Fejesrob: Nem ismerem a fizetéseket, gondolom hogy azért járnak be 60 kilométeres körből, mert úgy gondolják megéri.

@ob.szerver: Ez a gyár nyilván nem a kreatív munkára épül, az tudomásom szerint Dániában van. Nem csak dánok, bármilyen nemzetiségűek bekerülhetnek a tervezők közé. A Youtube-on van a Legonak csatornája, ott arccal-névvel mutatják be a tervezők a készleteiket - engem meglepett, hogy van pár televarrott-tetovált arc is, láthatóan nincsenek előítéletek, csak a teljesítmény számít. A gyárban tudomásom szerint 1000-nél többen dolgoznak, a 60 fő is 60 családot fog jelenteni, akiknek biztos megélhetésük lesz. Persze nevetséges a politikusok páváskodása a gyáravatásokon, ebben maximálisan egyetértünk.
Szerintem most is választhatták volna Csehországot is, közel van (Dániához még közelebb is), de azt hiszem alábecsülöd a nyíregyházi dolgozók munkáját. Nem csak takarítók és rakodók vannak, hanem - a gyárlátogatás alapján - jól képzett műszaki szakemberek is. A Duplo, amit az egész világon kizárólag Nyíregyházán gyártanak a legszigorúbb minőségi elvárásoknak kell hogy megfeleljen. Egyébként év végén a dolgozók Legót is kapnak, méghozzá bolti forgalomba nem kerülő exkluzív készleteket, amiket utána horror árakon passzolnak el gyűjtőknek. Tavaly például a cégalapító Ole Kirk Cristiansen házának modelljét kapták meg:
www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=lego+ole+kirk+house&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1311.R1.TR2.TRC1&_nkw=lego+4000007&_sacat=0
Az árak meg elég borsosak, 6 eladóból 3 magyarországi és egy rakás elkelt már karácsony óta. Nem lehet olyan rossz munkahely.

lavór 2013.04.21. 20:25:55

@moTmeN:
Ne aggódj, nem sokára okafogyottá válik a kérdés. Csak az állam által fizetett réteg marad itthon. Ők meg úgyis elégedettek lesznek.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.04.21. 20:51:47

Újabb fideszes pécsi simli, erre mi a válasz?

Nemrég még arról szólt a pécsi városházi kommunikáció vezérfonala, hogy a szocik eladósították a várost, de a jóságos kormány elvitte az adósság hetven százalékát. Arról mélységesen kussoltak, hogy laza három év alatt mennyit tettek hozzá az adóssághoz (elárulom: tízmilliárdot felvettek, míg még tízet lehívtak egy korábbi hitelből, a teljes adósság meg 40 milliárd volt vagyis 20 ide- 20 oda a mérleg) az áldozat szerepében tetszelegve teleplakátolták Pécset, hogy ezek adósították el a várost. És persze a Fidesz-KDNP alatt csökken a hitel. Erre jött a csütörtöki közgyűlés, ahol megszavaztak laza nyolc milliárd forint felvételét. Kővári János a vita hevében új dimenziókat nyitott meg a kérdésben, amikor azt mondta, hogy a szocialisták közel 40 milliárd forint adósságot halmoztak fel, ezt kormányzati segítséggel konszolidálták. Természetes, hogy most fejlesztési hitelt kell felvenni. Vagyis a szocik ellenzékből vettek fel hiteleket, ami persze elítélendő, de a mostani hitel az már zsír. Ennyire hülyének nézik az embereket? Ezt Kővári elhiszi, vagy egyszerűen annyira megszívatták magukat, hogy össze-vissza beszél, mert nem tud mit mondani. Fejlett demokráciákban ilyenkor lemondanak a képviselők, de ez ugyebár Magyarország.
Miközben felköptek és aláálltak, persze egy két érdekes ügy is kibontakozott a városatyák ülésén. Megveszi a város a Biomű Baranya nevű kft-t. A város lakóinak végtermékét, a szennyvíziszapot ma elszállítják a városból. Ez 16-17 tonnát jelent évente, költsége 200 millió forint. A cég elnyert egy pályázatot az iszap energetikai hasznosítására. A város 85 millióért venné meg a céget, az egymilliárdos önerőt így tudják biztosítani. Az persze nagy kérdés, hogy miért nem a város pályázott? Esetleg ez volt a terv, hogy majd jó pénzért megvesznek egy céget ehhez? Csak nem egy kövér mutyiról van szó?
És a slusszpoén: 9 millióért egy fővárosi iroda átvilágította a projektet. Ehhez csatolták a pályázatot, és saját munkaként 6,1 oldalnyi anyagot tudtak produkálni. Szóval oldalanként másfél milliót fizettek. Ha most demagóg akarnék lenni, akkor csak annyit mondanék, hogy kedves tükék, menjenek és adják fel az ingatlanadós csekket, a pénzük jó kezekben lesz. HaHaHa!
Persze az átvilágítós biznisz nem áll meg egy ilyen pöcegödörként bűzlő sztorinál. Már állhat a leendő átvilágító (na vajon ki lesz az?) nagykanállal a zsírosbödönnél, mert Pécs adókoncepcióját is meg fogják vizsgálni. Reméljük ismét olyan alapos anyagot fogunk látni, mint legutóbb, amikor hatvan millióért még vers is került az anyagba...
Orbán takarodj!

regress 2013.04.21. 20:55:50

@Fejesrob: mert most anyád kényeztet

zombika 2013.04.21. 21:11:25

@Fejesrob: "Bajnaiék egyik leguccsó intézkedése az volt, hogy a Vakok intézetének nem adták oda a hatmillióját. "

És én erre mit írjak? Az 6.000.000
Orbánék elvettek tőlünk: 3.000.000.000.000

És ez csak két szám. Nem Bajnait éltetem vagy akármelyiket, de a te vezéred nagyobb zsivány mint a rendszerváltás óta levő összes politikus együtt.

zobod 2013.04.21. 21:58:20

A fentieken túl, még a melegházasságot sem engedélyezi ez a gonosz Orbán, pedig a lego lány és a lego fiú egyforma, tetszés szerint választhat magának nemi identitást a rövid, vagy hosszú paróka formájában.

2013.04.21. 22:00:32

A nyíregyházi Lego gyár története tipikusan mutatja a jelenlegi kormány munkamorálját. A polgármester nemrég kijelentette, hogy Nyíregyházán külföldi tulajdonú cég nem vehet ingatlant, mert fúj külföldiek. A Lego igazgatójával nem is tárgyalt addig (1,5 évig) amíg meg nem kapta a jussát. Ezután nagy kegyesen belegyezett, hogy itt épüljön az új gyár, mert a kereskedelmi részleget már elvitték Lengyelországba az időhúzás miatt. A multi csak addig ellenség, amíg nem tömi a zsebüket, utána már stratégiai partner.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.04.21. 22:17:24

A "fideszes magyar rendőrség friss hírei:"

- Újabb éjszakai támadás történt Pécsen. Egy népes társaság támadt egy egyetemista párra a vasútállomás közelében.
Egy több mint tíz főből álló társaság támadt rá szombaton este Pécsett a Szabadság utcában egy fiatal párra. A támadók először „beszóltak” a hazafelé tartó, arab származású, Pécsett tanuló diáklánynak: „de jó csaj vagy”, majd lökdösni kezdték.

- Megöltek egy hoboli idős asszonyt
A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnügyi Osztálya emberölés bűntett elkövetése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.
Hoboli otthonában április 19-én holtan találtak egy idős asszonyt. A haláleset kapcsán elrendelt közigazgatási eljárás megállapította, hogy a sértett halálát idegenkezűség okozta, ezért az ügyben a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást indított.

- Támadás érte a Dirty Slippers két tagját Gyulán
Vasárnap hajnalban egy gyulai szórakozóhelyen egy kisebb társaság a Dirty Slippers zenekar két tagjára, Csongrádi Imrére és Lobó-Szalóky Lázárra támadt.

- Fradi-szurkolók keveredtek összetűzésbe diósgyőriekkel a döntetlennel végződött meccs után Miskolcon. Az ultrák állítása szerint egyiküket megszúrták.

Ilyen a mai közbiztonság, félelem és rettegés mindenhol.

Készülj a kormányváltásra!

órarugógerincű felpattanó 2013.04.21. 22:23:59

Mindig jókat kuncogok azon, hogy az első orbánkormánnyal kapcsolatban bárki bármilyen pozitív adatot hoz fel azt a bő négy évvel korábbi bokros ténykedésnek kell betudni, de a szocialista dúlás hatásai megálltak a választással, és semmi amit korábban tettek nincs hatással napjainkra :D

órarugógerincű felpattanó 2013.04.21. 22:27:18

@Nincs fizetés a fradi focistáknak, mondja kubaszov: ja, pont úgy lesz kormányváltás, ahogy az időszaki választásokat is nyeritek.

ob.szerver 2013.04.21. 22:33:24

@nemorino:

"Tavaly például a cégalapító Ole Kirk Cristiansen házának modelljét kapták meg"

Ez nagyon tetszik és nagyon skandináv. És sajnos nagyon magyar, hogy eladják, persze érthető.

Nincs szándékomban alábecsülni a nyíregyháziak munkáját, mint ahogyan minden bizonnyal a bloggernek sincs. A poszt arról szól, hogy egy kártékony, hitvány gazember ne fényezze magát egy olyan beruházás kapcsán, amihez köze nincs, ellenkezőleg, ő és bandája ki tudja hány ilyet hiúsított már meg, és mennyit fog még, ha módjuk lesz rá.

fehérfarkas 2013.04.22. 10:56:12

@Fejesrob:
Ha ezt most az energiaszolgáltatókkal vontad párhuzamba, akkor nagyon rossza példád. A Magyarországon működő energiaszolgáltatók nem adják drágábban a szolgáltatást mint odahaza Németországban vagy Franciaországban. A számlán szereplő árnak ugyanis a 3/4-e = adók + MVM-nek juttatott díjak + METÁR + MAVÍR díjak. Az idei évben január 1-től emelkedett az MVM-nek fizetendő díj + 2 új adónemet is bevezetett a kormány az energiaszolgáltatókra.

Az önkormányzati szolgáltatócégekkel kapcsolatban pedig azért igencsak javaslom, hogy nézz körül a fideszes önkormányzatoknál, hogy milyen umbuldák és korrupciók meg visszaosztások (= pártfinanszírozás + politikus meggazdagodása) miatt olyan drágák a helyi díjak. 2006 óta az 5000 főnél nagyobb települések többsége fideszes vezetésű. Remélem amikor "elmúltnyócévezel" akkor ezekre is gondolsz :D

fehérfarkas 2013.04.22. 10:58:01

@komplikato: "Akarsz beszélni a nemrég bezárt egyetlen mozgássérült szakközép iskoláról? Biztos azt is a Bajnaiék ...? "

Én is nagyon kíváncsi lennék a fideszdroidok ezt vajon mivel magyaráznák meg :)

fehérfarkas 2013.04.22. 11:04:50

@komplikato: "Ja és a ha a netto ár is a 2/3-a akkor mi is van? "

Mert a magyar játékboltok általában valami plázában bérelnek helyet, ami nálunk magas bérleti díjakat kér + magasak az eladókat terhelő járulékok és adók, amiket a vállalkozásnak ki kell termelnie + magasak az egyéb adók amik a vállalkozást terhelik + a beszállítói láncot mindenki ráteszi a hasznát és túl hosszú ez a beszállítói lánc (hiszen a játékbolt nem közvetlenül a gyártól veszi).
Persze ez nem csak a Legot árusító játékboltokra igaz, hanem az egész magyar gazdaságra. De ennek oka külön posztot érdemelni, egy komment rövid ennek kitárgyalásához.

fehérfarkas 2013.04.22. 11:27:47

@órarugógerincű felpattanó: "Mindig jókat kuncogok azon, hogy az első orbánkormánnyal kapcsolatban bárki bármilyen pozitív adatot hoz fel azt a bő négy évvel korábbi bokros ténykedésnek kell betudni, de a szocialista dúlás hatásai megálltak a választással, és semmi amit korábban tettek nincs hatással napjainkra :D "

Nézd, a szoci kormányok valóban sok mindent nem jól csináltak. Sőt 2008/2009 igencsak mély pont, amit egy kormányválság és a világgazdasági válság is tovább rontott.
De Bajnai 2010 tavaszán 1,2%-os GDP növekedéssel, és a mostaninál kisebb államadóssággal adta át a kormányzást. Az elmúlt 3 évben Matelcsyék elvettek 3000 milliárd manyup pénzt + 2200 milliárdos megszorítást csináltak, bevezettek számos új adót, megszüntették az adójóváírást, lecsökkentették a szociális támogatásokat meg az infrastrukturális, oktatás és egészségügyi kiadásokat. Ennek ellenére az államadósság nagyobb, mint ahogy a kormányváltáskor volt, és tavaly a GDP -1,7%-ot csökkent, a munkanélküliség nőtt (a közmunkások nélküli számot nézd).

fehérfarkas 2013.04.22. 13:10:02

@Fejesrob:

Vajon ki mondta ezt?
“ennek az országnak a sorsát csak egy polgári középerőkből álló kormány tudja megnyugtatóan rendezni. Olyan polgári liberális kormány, amely(..). nem enged sem egy jobb-, sem egy baloldali etatista gazdaságpolitika csábításának. Csak egy ilyen liberális kormány látszik alkalmasnak arra, hogy megértesse a polgárokkal, hogy a privatizáció lehetőség, hogy meggyőzze őket arról, hogy minden olyannyira várt intézkedés – legyen szó nyugdíjról, gyedről, családi pótlékról, munkanélküli-segélyről – csak akkor lehetséges, ha előteremtjük hozzá a szükséges pénzt. Márpedig pénz csak piacgazdaságban terem, pénz és piac pedig nincs a pénzforgatáshoz értő vállalkozók, tőkések nélkül(…) Hangulatkeltés folyik a bankárok, a bankok, a pénztőke és a nemzetközi pénzügyi intézmények ellen(…) Egy liberális kormány képes lesz arra, hogy kíméletlenül szembeszálljon az(…) idegengyűlölettel…”
Tán csak nem Orbán Viktor 1993-ban?

Mike101 2013.04.29. 20:20:28

Az alábbi hozzászólás színvonalát képviselő kommentelők inkább ne szapulják a Fideszt meg Orbánt (hacsak nem a KOLOMPÁR ORBÁNT,tudjátok kit,aki elnyaralta a gyerekek pénzét...)mert az ilyen kommentelők szájából kiáll a kapanyél,a negró világít a szájukban stb.

...Válasz erre: Orbán Viktor Legoországa2013. április 21. 16:43a fides mafia álam kiépült! gratulálok!

kívánom dögöjjön meg minden fid eszes és savazólyuk !

hazaáruló nemzetvesztő országrontó csürhe !

bűnszervezet !
süti beállítások módosítása