2013.11.11.
06:00

Írta: Kis Miklós

Kőkemény a dajkákkal a kormány

2008 óta nem emelték az alapilletményt a közszférában, nem csoda, ha a dajkák már a sztrájkot fontolgatják.

S nem csak a dajkák, a szociális ágazatban dolgozók általában, a szociális gondozók, a szociális munkások. Fizetésük reálértéke 5 éve csökken, többségük a létminimum alatt él.

Ezért demonstrálnak november 12-n, kedden. 14:15-től gyülekeznek Budapesten, Széchenyi tér 9. előtt, a MTA előtti közterületen, majd 3-kor gyalogosan átvonulnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé, ahol petíciót próbálnak átadni a miniszternek.

A kormány már idén áprilisban világossá tette, hogy az oktatásban és az egészségügyben dolgozókon kívül más nem számíthat béremelésre a közszférában.   „Az egészségügyben dolgozók bérrendezése folytatódik 2013-ban(…) az oktatás ágazatában is megkezdődik a bérek rendezése.  A közszféra többi ágazatában a bruttó bérek nominális szinten tartása érvényesül.” – olvasható az idén áprilisban nyilvánosságra hozott konvergenciaprogramban (pdf). 

Hogy miért is ez a különbségtétel, az nem csak a konvergenciaprogramból, hanem más kormányzati forrásból, megnyilatkozásból sem derül ki. Ha csak nem tekintjük annak Orbán 2008-ban kiszivárgott beszédét, amelyben azt is mondta, hogy „minden döntésnek vannak vesztesei, a lényeg, hogy az összegzésnél több legyen a pozitívum”. Alighanem a közszféra maradék, béremelést nem kapó részét tekinti a kormány veszteseknek, úgy vélhetik, nélkülük is lesz elegendő szavazat. Jóllehet egy következetesen családbarát kormány talán a gyermekeket hivatásszerűen gondozókat sem tartaná nyomorban.

Úgy tűnik, a kormány sikerrel osztotta meg a közszférát azzal, hogy nem az alapilletményt emeli meg, hanem kiemeli az egészségügyi dolgozókat és a pedagógusokat (bár az őket érintő béremeléseknek a mértéke és módja is vitatható). A keddi demonstráción sem csak a szociális szféra dolgozóinak kellene ott lenniük, hiszen a közszférában másokat is érint a 2008 óta tartó bérbefagyasztás.

Ha a stadionokra és a közmédia támogatásra szánt jövő évi költségvetési pénzeket összeadjuk – ez kb. 150 milliárd forint -, akkor egyértelműen látszik, hogy bőven jutna forrás a bérbefagyasztás feloldására, ha mások lennének a kormány értékszempontjai.

Érdekes volt a bejegyzés? Csatlakozz a Gazdpol blog és a Munka.org közös Facebook-oldalához:

11 komment

Címkék: politika munka gazdaság gazdaságpolitika szakszervezet bérek portfolioblogger bérpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdpol.blog.hu/api/trackback/id/tr555625625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.11.11. 09:58:50

2010 előtt mindenki orrba szájba sztrájkolt, gyakran "csak" indokkal, azóta mindenki csak fontolgatja, de senkisem sztrájkol.

Ben Franklin 2013.11.11. 12:15:04

Ilyen sztrájkmentes 4 év sosem volt. Tüntetések sincsenek.

Persze jogos minden szocmunkás igénye, ez a kormány a sokkal népesebb pedagógusi, orvosi és nővéri fizukat tudta emelni valamelyest. Ott gond volt az elvándorlás.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.11.11. 12:38:46

@Ben Franklin: Hát persze. Vajon kí rendelte 2010 előtt ellenzékből a sztájkokat? Ugye, minél rosszabb az embereknek, annál jobb nekünk, persze csak nemzetiesen.

Ne legyél hülye!!!

Ben Franklin 2013.11.11. 12:42:16

@Magyarország jobban teljesít: Jah és mit jelent ez?

Hogy akkor az ellenzéknek hittek, most meg a kormánynak. Aki a fidesz.

Brühühü

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.11.11. 12:51:59

@Ben Franklin: Egyszerű a te világképed. De nincs értelme segíteni rajtad.

VadMacs 2013.11.11. 12:54:29

Szerveznek most is, csak a kurmányváltásnál elsikkadt a név is, most "birkamenet" néven tessék a megmaradt párat keresni...

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.11.11. 14:27:41

Nagy Csaba Pécs Fideszes alpolgármestere 74 millió közpénzt keres,
felesége nyilvános pályáztatás nélkül kap állást a kormányhivatal munkaügyi központjában,
volt munkáltatója tízmilliós megbízásokat nyer a nemzeti szarháziság jegyében!

Felháborodott olvasói levelet kaptunk, látva a Pécsett az elmúlt napokban megvalósuló elbocsátásokat (forrás: Index: Jelentős elbocsátás várható a Pécsi Tudományegyetemen), olvasónknál végképp kicsapta a biztosítékot, hogy információja szerint Nagy Csaba Pécs Fideszes alpolgármesterének felesége novembertől nyilvános pályáztatás és munkaügyi végzettség nélkül kapott állást a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjában. Egy pécsi általános iskolában folytatott több mint egy évtizedes pedagógusi munka után éles pályaváltással tanári végzettséggel került a Munkaügyi Hivatalba egy kormánytisztviselői állásra a Befektetés Ösztönzési Osztályra egy onnan nemrégiben elbocsátott kolléga helyére. Talán jól emlékszünk, hogy a Fidesz volt az, amely megszüntette a pályáztatási kötelezettséget a köztisztviselői és kormánytisztviselői állásokra. Nem lenne ésszerűbb az ilyen feladatokra jogi, közgazdász vagy munkaügyi végzettségű embereket alkalmazni kérdezi olvasónk? Egyet kell hogy értsünk. Talán a Baranyában 2012-ben mért rekord munkanélküliséget is hatékonyabban lehetne kezelni, ha megfelelő képzettséggel rendelkező, nyilvános pályázaton és megfelelő kiválasztási folyamat során átesett szakembereket vennének fel a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjába. A korábban számtalanszor elhangzott létszámstoppot most nem is hoznánk szóba, úgy látszik, ma már ez is a múlt. (Forrás: PécsMa: Rekord munkanélküliség Pécsett)

na4 2013.11.11. 18:19:04

A közalkalmazottak felejtsék el a fizetésemelést. Mások nyakán, mások adóiból élnek. Fizetésemelés majd akkor lesz, ha ők kevesebben lesznek, ill. a gazdaság jobban teljesít. Most egyik sincs így. Ha meg nem tetszik, akkor el lehet menni a reálszférába termelni, gürcölni, vállalkozni, ahol a fizetés nincs mindig a bankszámlán hóvégén, hanem attól függ, hogy hogyan muzsikált a vállalkozás a piaci versenyben. Lehet választani.

alterina 2013.11.11. 18:55:08

"A közalkalmazottak felejtsék el a fizetésemelést. Mások nyakán, mások adóiból élnek. "

Majd mond el ezt az orvosnak, mielőtt befekszel a műtőbe a kése alá! :)

Az ilyen gondolkodásmód miatt nem tudnak összefogni az emberek azok ellen, akik tényleg a nyakunkon élősködnek: a politikai/gazdasági elit, az uralkodó osztály ellen.
www.facebook.com/anarchoinfo

Veetee 2013.11.11. 21:03:31

@na4: "A közalkalmazottak felejtsék el a fizetésemelést. Mások nyakán, mások adóiból élnek."

Ej, barátom, te is egyszerű vagy, mint egy pont. Szerinted a közalkalmazottak nem fizetnek adót? A közalkalmazottaknak kurvára nincs lehetőségük adót csalni, úgy levonják az szja-t a fizetésükből, mint a pinty.
Bezzeg a fényesre nyalt seggű kkv szektor! Az ám az adófizetés grál lovagja! Igaz, hogy nekem valahogy az összes vállalkozó elfelejt számlát adni, amiről meg mégis kérek, mert véletlenül szükségem van rá, azt meg csak leköltségeli valahogy - valamiből a könyvelőnek is meg kell élni.

A fenti kijelentésedet gondold át mégegyszer - és ne nagyon hangoztasd orvosnál vagy mondjuk a mentősnek, ha véletlenül felmenődhöz sietnek életet menteni...

driopios 2013.11.12. 09:58:08

@na4: "Fizetésemelés majd akkor lesz, ha ők kevesebben lesznek, ill. a gazdaság jobban teljesít."

De hát jobban teljesít!!! Épp ma láttam egy óriásplakáton. Ne mondd, hogy nem lenne igaz!?!
süti beállítások módosítása