2013.07.24.
08:00

Írta: Bardócz Iván

Közmunka: rabszolgaság vagy népnevelés?

A közmunka-kényszernek nincs népnevelő hatása, és a mostani gazdasági körülmények között nem is lehet.

Rendkívül érdekes, számos tanulsággal járó interjút közölt a Wall Streeet Journal Europe Orbán Viktorral; most tekintsünk a közmunkáról szóló miniszterelnöki gondolatokra. ”A közmunka természetesen nem álmaink munkája, de legalább van lehetőség dolgozni a létfenntartásért” - mondta a miniszterelnök, majd a hazai munkanélküli-ellátás rendszerét ismertetve elmondta: „az élet nagyon nehéz itt, a munkanélküli segély csak három hónapig tart, utána nincs semmi”, és „aki a közmunkát elutasítja, nem kaphat szociális segélyt”. Világos politikai filozófia: aki nem dolgozik, az nem akar dolgozni, ezért az államnak munkára kell kényszerítenie, mert munka nélkül jövedelmet szerezni tisztességtelen és a közösség normáival ellentétes. E logika szerint az egzisztenciális fegyelmezés nevelő hatású, és visszavezeti megtévelyedett honfitársainkat a munkaerőpiacra, akik ettől fogva már hasznos tagjai a társadalomnak.

Vizsgáljuk meg e gondolatmenet sarkalatos pontjainak valóságtartalmát! Egy: a közmunka elég a létfenntartáshoz. A KSH legfrissebb adatai szerint (pdf) májusban a teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások bruttó 77 715 forintot kerestek, ez mindenféle adókedvezmény nélkül nettó 50 904 forintot jelent. Szintén a KSH adatai szerint tavaly (tehát nem mostanság) 85 960 forint volt a létminimum – hivatalosan egy egyszemélyes háztartás működtetése ennyibe kerül havonta; nyilván az összeg az éhhalál elkerülésére elegendő. Mivel a teljes állású közmunkáért ennél több mint 35 ezer forinttal kevesebbet fizetnek, egyértelmű, hogy a közmunka alkalmatlan a létfenntartásra. Kettő: a közmunka visszasegít a munkaerőpiacra. A közmunkához hasonló Út a munkába programról rendelkezünk statisztikákkal: e szerint a programban részt vevők 2-3 százaléka tért vissza a munkaerőpiacra, akik nyilván állami szerepvállalás nélkül is megtették volna ezt.

Az arány a józan ész számára sem mondható meglepőnek: ahol nincs munka, ott nem lehet visszatérni a munkaerőpiacra, vagyis az áhított cél elérésére sem alkalmas a kötelező közmunka.

Mellékszál, de érdemes felidézni: kormányzati politikusainktól gyakran halljuk, hogy 300 ezer (na jó, néha 200 ezer) ember dolgozik közmunkán. Ez a magyar nyelv szabályai szerint azt jelent, hogy pont most és általában ennyien kapirgálnak az árokparton. A valóság ezzel szemben az, hogy a kormány tervei szerint idén összesen lesz 300 ezer ember, aki valamennyit is részt vesz közmunkában. A KSH fent citált adataiból az is kiderül, hogy például májusban összesen 149,7 ezer ember dolgozott így (akár részmunkaidőben), míg januárban például mindössze 33,6 ezer. Vagyis a közmunka szerepe a gazdaságban és a foglalkoztatásban messze nem akkora, mint azt láttatni szeretnék.

Visszatérve a közmunkaprogram számainak elvi értékeléséhez: magam ezekből egész más, elsőre radikálisnak tűnő következtetésre jutottam. Az az állam, amely a munkanélkülieket villámgyorsan közmunkára kényszeríti, amiért az általa megállapított létminimum töredékét fizeti csak ki, nem tesz mást, mint rabszolgaságba taszítja polgárai egy csoportját.

Egyébként pedig: milyen ország az, amelyik egyre többet, idén 153,7 milliárdot költ közmunkára, és egyre kevesebbet, idén mintegy 80 milliárdot felsőoktatásra?

Érdekes volt a bejegyzés? Csatlakozz a Gazdpol blog és a Munka.org közös Facebook-oldalához:

6 komment · 1 trackback

Címkék: politika munka gazdaság gazdaságpolitika munkanélküliség közmunka bérek portfolioblogger foglalkoztatáspolitika Orbán

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdpol.blog.hu/api/trackback/id/tr925422220

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Közmunka: rabszolgaság vagy népnevelés? 2013.07.25. 16:52:01

Az az állam, amely a munkanélkülieket villámgyorsan közmunkára kényszeríti, rabszolgaságba taszítja polgárai egy csoportját.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolika 2013.07.24. 09:55:43

Ez mind igaz, de: az a cigányember, aki eddig kapott 29e ft segélyt, most közmunkán kap 50e-t. Az azért jobb, nem? (Falumbeli példa.) Nem lehet belőle megélni, de jobb.
És kár takargatni, de az egész nyilvánvalóan a cigányokra lett kitalálva, akiknek ez azért mégiscsak valamilyen szintű "megoldás".

hobbigyuros · http://testepitoedzesnaplo.blog.hu 2013.07.24. 16:09:35

Az ilyen cikkek írói mennyit vannak a közmunkások közelében? Mert halvány fogalmuk sincs erről a társadalmi rétegről.
A normálisabbaknak ez a pénz is öröm és lehetőség hogy néha jusson egy-egy csoki is a minimális kaja mellé. De ott van az árnyoldal is hogy nagyon sok közmunkás csak reggel bemegy, aláírja az ívet és elmegy haza. Illetve a többségnek a 8 órás közmunka valójában 4 maximum 5 óra valódi munkavégzés, a többi pihenő meg késés(pl. szomszéd faluban a munkaidő: 8-11 13-15, Utána mennek haza. Hivatalosan persze 8 óra.), meg "nem lát a főnök, hagyjuk a francba". Pont annyit dolgoznak érte, amennyit fizetnek nekik. Illetve ott van a legsötétebb árnyoldala is, hogy most napi két sör helyett futja négyre.

states1 2013.07.25. 17:47:30

Nem Isten állatkertje nagy, csak a kerítés alacsony. Ahol Ivánunk ki-be járkál, ott egyáltalán nincs.

Rwindx 2013.07.25. 19:58:21

"Világos politikai filozófia: aki nem dolgozik, az nem akar dolgozni, ezért az államnak munkára kell kényszerítenie, mert munka nélkül jövedelmet szerezni tisztességtelen és a közösség normáival ellentétes. "

"Az az állam, amely a munkanélkülieket villámgyorsan közmunkára kényszeríti, amiért az általa megállapított létminimum töredékét fizeti csak ki, nem tesz mást, mint rabszolgaságba taszítja polgárai egy csoportját."

Már megbocsáss, de nem kötelező elvállalni a közmunkát, tehát kényszerítésről vagy rabszolgaságról szó nem lehet. Max azok mondják annak, akik politikai koncepció alapján nyilvánulnak meg.

tükörfúró 2013.07.26. 19:09:24

Az az igazán kemény, amikro valakinek nincs munkahelye 10éve (igy már sehol meg sem hallgatják) semmi jövedelme, majd közlik vele, nem tudunk közmunkát biztosítani.
És a csekkek csak jönnek, jönnek, jönnek..enni is kellene..
Na ez a kemény kéremszépen, nem a közmunkára kényszerítés, hanem ez.

Jozsef Andras Kiss 2013.07.28. 07:20:20

Aki 10 éve munkára var ,az vagy bolond ,vagy nem akar dolgozni !60 éves vagyok .54 évesen jöttem Hollandiába úgy, hogy nem beszeltem holland nyelven csak angolul meg németül. Kőművesként heti 55-60 órát dolgozom .Aki azt hiszi hogy jobb lesz Apajpusztan 10 év múlva az bolond !Tanuljon szakmát meg nyelveket es induljon ne várjon a csodára .Családot viheti magával ,azonnal vagy később követik ,miután talált munkát,lakást .Ez lehet egy hónap vagy egy év is !Ha keményen dolgozik pár év alatt megvan mindene ,azt eszik amit csak akar évente 2 X mehet üdülni akar Thaiföldre vagy Izlandra és tisztességesen el tudja indítani a gyereket az eletben .Nyugdíjasként bárhol élhet a jó nyugdíjból ami természetesen nyugdíj kasszában van.
süti beállítások módosítása