2013.03.16.
12:47

Írta: Bardócz Iván

Rezsicsökkentés helyett fizetésemelést!

Orbán diagnózisa pontos, a válasza rossz. Magyarországon vásárlóerő-paritáson minden drága, ezen pedig logikusan csak a fizetések emelésével lehet segíteni. Az épülő gazdasági modell viszont az olcsó munkaerővel kíván versenyezni.

Vásárlóerő-paritáson az EU-ban Magyarországon a legdrágább a háztartási energia, ezért a rezsicsökkentés elkerülhetetlen – érvelt Brüsszelben a miniszterelnök. Itthon nemcsak érvelt, hanem szokott módon erőt demonstrált: aláírásgyűjtésbe kezdett, és lázadásra szólított az energetikai cégek ellen. Lassan indulhat is a Békemenet az E.ON székházhoz, amire vélhetően Ionescu is csettintene.

Az önálló szellemi alkotásra ritkán képes MSZP vette a lapot, élelmiszeráfa-csökkentést követelnek/ígérnek, hiszen az élelmiszerek is drágák vásárlóerő-paritáson. Csodálkozom, hogy a politikai elit például a szórakozás különböző válfajaiban nem követel árcsökkentést, hiszen vásárlóerő-paritáson ott is minden drága, viszont a humántőke rekreációja múlhatatlanul szükséges.

Orbán diagnózisa pontos, a válasza rossz. Magyarországon vásárlóerő-paritáson minden drága, ezen pedig logikusan csak a fizetések emelésével lehet segíteni.

Két kérdést érdemes megvizsgálnunk az ügyben. 1. Mi történne, ha hirtelen érdemben nőnének a fizetések? 2. Tehet-e a kormány bármit is a fizetések növelése érdekében?

A hazai közgazdasági gondolkodásmódba beégetett, mostanában leginkább a „londonielemzőtől” és a „piacielemzőtől” hallható válaszokat jól ismerjük, de azért idézzük fel őket. Ezek szerint ha a bérek elszakadnak a teljesítményektől, az inflációt okoz, a megugró fogyasztás megugró importot, amit kivitellel nem tudunk ellensúlyozni, így a folyamatnak gyorsuló eladósodás és gazdasági összeomlás a vége. A második kérdésre egyszerűbb a válasz: piacgazdaságban a bér a munkáltató és a munkavállaló alkujának eredménye, amihez az államnak semmi köze. A főáramú közgazdaságtan tehát a bérek kérdésében determinisztikus: nem hiszi, hogy az állam az ország jólétének alakítására a béreken keresztül befolyással lehet.

Vélhetően tévesen. Az állam most éppen jelentős fizetésemelésen van túl, a legjobban keresők és a családosok pénzét emelte meg évente 500 milliárddal (egykulcsos szja a neve a béremelésnek), úgy, hogy a fent vázolt szörnyű makrogazdasági hatásoknak nyomát sem látni. Igaz, kellett ehhez az is, hogy a dolgozó legszegényebbek fizetését csökkentették (adójóváírás- és szuperbruttó kivezetése) csakúgy, mint a munkanélküli legszegényebbekét (3 hónapig jár álláskeresési támogatás, míg a munkanélküliség átlagos időtartama 1,5 év).

Az ezredforduló után is volt állami fizetésemelés: Medgyessy Péter 50 százalékkal emelte a közalkalmazotti béreket, amit a hazai közgazdász-társadalom konszenzusosan ősbűnként emleget. Nem biztos, hogy jogosan: az infláció nem ugrott meg, a külkereskedelmi mérleg nem borult fel és az államadósság sem nőtt gyorsabban a szokásosnál. Ezeken túl halkan kérdem: ha tíz éve nem emelik 50 százalékkal az orvosok fizetését, dolgozna-e még orvos Magyarországon?

Az államnak – szintén a közkedvelt téveszmékkel ellentétben – van pénze és van mozgástere: 2011 óta például évente 500 milliárdba kerül az egykulcsos szja, de közben vettünk mintegy 20 százaléknyi Mol-részvényt 500 milliárdért, most pedig gáztározókat fogunk 230 milliárdért. Tehát a kormány, ha akarná, jobban megbecsülhetné a közszférát, különösen az egészségügyet és az oktatást, ezeken keresztül pedig az egész társadalmat. Közhely, de nem eléggé: az egészséges emberek tovább élnek, tehát tovább dolgoznak, tovább fogyasztanak, a képzett emberek pedig könnyen elhelyezkednek, jobban keresnek és több adót fizetnek.

Már rá is tértünk második kérdésünkre: mit tehet a kormány a jobb fizetésekért? Sok mindent. Például újabb és újabb adókkal nem gerjeszt állandó inflációt a bérek értékének megőrzése érdekében; szintén a közalkalmazottak, vagy a minimálbérből élők tudnának arról mesélni, hogy az éves, nálunk szokásos 5 százalékos infláció néhány év alatt hogyan porlasztja el a fizetés értékét. Ezen túl rövid távon a minimálbér meghatározásával közvetlenül, a közalkalmazotti bértábla alakításával közvetve befolyásolni tudja az állam a magánszféra fizetéseit.

Hosszú távon állami gazdaságfejlesztéssel emelhető a bérszínvonal: ideje volna kitalálni azt a gazdasági modellt, amely figyelembe veszi Magyarország természeti adottságait, ezen túl pedig szolgáltatásokra és szellemi tőkére alapul. Ami unikális, abból van pénz – egyénnek, cégnek és államnak egyaránt.

A gazdasági stratégiaalkotás feladatát a jelek szerint a kormány még fel sem ismerte: az épülő munkaalapú társadalom minden részlete (adórendszer, köz- és felsőoktatás átalakítása, Munka törvénykönyve) arra mutat, hogy a kabinet Magyarországot óriási összeszerelő üzemként képzeli el, amely olcsó és engedelmes munkaerejével kíván versenyképes lenni.  

Érdekes volt a bejegyzés? Csatlakozz a Gazdpol blog és a Munka.org közös Facebook-oldalához!

120 komment · 1 trackback

Címkék: politika munka gazdaság gazdaságpolitika bérek portfolioblogger rezsicsökkentés bérpolitika

A bejegyzés trackback címe:

https://gazdpol.blog.hu/api/trackback/id/tr285137846

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Trikolór popzene 2013.03.17. 12:07:28

A Dankó Rádió kell. Az igazi magyar zene a kultúrmocsok helyett. Nem baj, ha a szerző csaknem beledöglik a törvénybe, amelyeket csakis szeretetünk és elfogadásunk jeleként írtunk neki. Kellenek ezek az andalító dallamok, kedves szövegek. A rezsicsökken...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bolsi Buster 2013.03.16. 21:58:42

@proxy user: Aha tehát akkor aki dolgozik az fizet többet.

Aki sokat keres az még többet, szolgáltatás meg ugyanaz. Jöhetsz kezet csókolni a többi hómlesszel együtt.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.16. 22:13:04

@Puskát kellett volna hozni: az előbb még azzal jöttél, hogy te fizeted a közterheket. Már csak ott tartunk, hogy többet fizetsz. Ilyen alapon neked is mélyen kussolni illene, mert nem fizetsz annyi közterhet, mint egy Csányi vagy Széles kategóriájú vérszívó. Akkor hogy is van ez?
Tudod, annak megértéséhez, amit korábban leírtam, nem kell munkanélkülinek, hajléktalannak lenni.
Na mindegy, nem fárasztom magam tovább, túl buta és erőszakos vagy.
Talán ha valóban fizetsz TB-t, akkor futná a biztosításodból nyugtatóra is. Kellemetlen lehet az idegességtől remegő kézzel élni a mindennapokat. ;)

soproni1 2013.03.16. 22:14:21

@Puskát kellett volna hozni: a rossz közteherviselés. Ugyanis nem a bevételeket kell a kiadásokhoz igazítani, hanem fordítva. Recesszióban államosítani több, mint bűn. És ez a bűn évekig megeszi a gazdaságot, akármit mondanak a hardcore baloldali tömegek. Államot leépíteni, vállakozásokat békén hagyni, ez a megoldás. Ehhez viszont jobboldali fordulatra lenne szükség, amihez nincs meg a szavazó bázis. Tehát a fidesz már csak a tünet a társadalmi bajokra.

Bolsi Buster 2013.03.16. 22:19:59

@proxy user: Miért én neveztem Szélest vérszívónak? Ne bénázz.

'Recesszióban államosítani több, mint bűn.' - Valójában konjunktúrában vásárolni bün, recesszióban pedig ésszerü. Ezt minden kapitalista tudja.

soproni1 2013.03.16. 22:21:26

Akik az erős államban hisznek, várják az állami támogatásokat, utálják a globalizációt ( de az ájfont nem) , a bankokat, a multikat, a vállalkozókat, a profitot ( a másét), a versenyt a munkaerő piacon. Akiknek legszebb magyar szó az INGYEN. Ez a magyar lakosság 90 százaléka, rajtuk osztozkodnak a parlamenti pártok.

soproni1 2013.03.16. 22:24:44

@Puskát kellett volna hozni: recesszióban ki kell dobni mindent, ami ballaszt! Konjunktúrában meg hagyni, had gazdagodjon a vállakozás. Az állam ( magyar) rossz gazda.

Bolsi Buster 2013.03.16. 22:27:27

@soproni1: Igen az Eon is kidobta a ballasztot, olcsón. Ezért kellett megvenni.

soproni1 2013.03.16. 22:33:30

@Puskát kellett volna hozni: az Eon jól járt, mi rosszul. A MOL-ba is jókor szálltunk be. Ezeket az üzleteket csak azért tudom megbocsájtani, mert az adásvételnél többszázmilliós költséget számolhattunk el, ami visszakerült hozzánk. A késöbbi privatizációnak is lesznek költségei.

Bolsi Buster 2013.03.16. 22:39:50

@soproni1: Recesszióban eladni nem jó biznisz. Az Eon 1,2 mrd eurót fizetett ki 2009ig a gázüzletágért, amit most 800 millióért vettünk vissza.

Nem tünik rossznak. Bár még jobb lesz nekik 3 év múlva megint eladni 1,2ért...:DD

2013.03.16. 22:49:31

@Puskát kellett volna hozni:

"Az Eon 1,2 mrd eurót fizetett ki 2009ig a gázüzletágért, amit most 800 millióért vettünk vissza.

Nem tünik rossznak."

Én is pont ezt akartam mondani, hogy egy kb. 250 milliárdos üzletnél elég indok az, hogy "nem tűnik rossznak".
Jaj nem, most látom előtte próbáltál valami magyarázatot adni.
Hogy is fejezzem ki magamat? Nem nyert hangszórót.

nincs_nick 2013.03.16. 22:52:23

@veracity: Talán azért mert a rezsi 50-70%-a most is államhoz folyik valamilyen formában? Az áramnak több, mint 70%-a. Erre a szolgáltatótól vár el 10%-ot, nem a saját 70%-át csökkenti. Talán ez a gond.

Az összehasonlításod meg ott is sánta, hogy - most lepődj meg - a Budapesti vízdíjat - az éppen kormánypárti többségű - közgyűlés határozza meg. Miért nem csökkentik ők akkor simán?

Látod, csak ennyi a probléma a kormány rezsicsökkentésével.:)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.03.16. 23:03:29

@OrangeOrder: Szerintem ez fidesz mozsdatás. Akkor is undorító? Vagy akkor nem?

Brix 2013.03.16. 23:30:24

Nem fizetést akar emelni a hivatalos gazdaságpolitika , hanem egyre olcsóbb magyar bérmunkásokat akar. A fizetések " ócsításának " a legjobb módja , ha a forintot leértékelik az euróhoz dollárhoz képest , ehhez a politikához illeszkedik a kierőszakolt rezsicsökkentés is. A fidesznek kell még 4 év, és addigra fizetésben és életszínvonalban elérjük Kínát...

ErtelmetlenSzajkarate (törölt) 2013.03.16. 23:57:07

@Brix: Kínában néhány szakmában (pl. orvos, IT, mérnök) már jobban lehet keresni, mind abszolút értékben, mind GDP paritáson számolva mint Magyarországon.

A vidéki kínai lakosság él szarul, kb. mint itt Szabolcsban. Saját szememmel láttam tavaly. A Shanghai, Kanton, Peking vonatok meg egy csoda a MÁV-hoz képest. Elképesztően jók.

high up! 2013.03.16. 23:58:13

@kigyurt álat:

A fidesz vezérzombik azonnal sokkot kaptak amikor az áramszolgáltatók közleményt adtak ki, miszerint az áram díjának KÉTHARMADA adó, ez tehát az állam részesedése az árszínvonalban. Ezenkívül a lakossági vonaluk már évek óta veszteséges. Tehát miféle extra profitból kell itt 10%-ot csökkenteni?

Persze tudjuk hogy fideszesnek lenni egyenlő a teljes tudatlansággal a világról, de azért leírom neked a valóságot, mert látom, hogy nem az agyra vagy kigyúrt állat.

Bolsi Buster 2013.03.17. 00:05:24

@high up!: Igen és el is hisszük nekik....:))

high up! 2013.03.17. 00:05:34

@veracity:

Primitív vagy barátom, mert aki a Kádártól ellopott rezsicsökkentési és hasonló gazdasági elkúrásokatt kritizálja az nem pocsékl agyú szocmó, hanem csak normális ember. Aki érti a közgazdasági törvényeket. Tehát lehet jobbos, balos, csak éppen fideszes nem.

Te meg csak a seggnyalást érted, s közben még azt se veszed észre, hogy most pont azért nyalod Orbáncod seggét, amiért 3 évvel ezelőttig még javában bolsiztál meg libsiztél.
Fideszesnek lenni elég tudatzavaros állapot.

fd 2013.03.17. 00:05:58

a rezsicsökkentés kontra béremelés képlete számomra egyszerű: nem hiszem, hogy túl sokat tiltakozna bárki is kis hazánkban mondjuk egy eu átlag 80-85%-át elérő rezsi (+általános) árszínvonalon, ha emellé lenne egy legalább 75%-os bérszínvonal, max 100%-os adó és járulékszínvonallal. Mellesleg beindulna a bevásárlóturizmus, ezúttal jó irányba :D

high up! 2013.03.17. 00:11:32

@Puskát kellett volna hozni:

Hülyegyerek, ez nem hit kérdése, hanem a számoké. Persze a Fidesz meg a számok! Akik a teljes párttagsággal bedőltek a kancsal MSZMP-s Matolcsi világrengető baromságainak.

Dexter007 2013.03.17. 00:11:51

Primitív egybites síkagyú narancs-komcsiktól kérdezem, mert látom itt is fertőzitek a közéletet: most miért nem akar a kedvenc orbánc piktorotok benzinár-adó tartalmat csökkenteni? ellenzékben úgy fröcsögött a pofája, hogy Fletóék csökkentsék már le a jövedékit, ti meg nagyba kussoltok! meg az élelmiszer áfa, arra is csak az a válasz, hónapok óta, h vizsgáljátok! bezzeg a nyerőgépeket be lehet tiltani 1 éjszaka alatt, meg az alkotmányt, demokráciát sárba tiporni, országot a nyomorba taszítani, meg hazudozni éjjel-nappal, meg leszarni a hóviharban rekedteket, ez megy, igaz?

Dexter007 2013.03.17. 00:17:23

@fd: ez a megoldás csak neked meg a többi értelmesen gondolkodó embernek egyértelmű. a fide$$-től nem várható semmilyen értelmes megoldás, ami az országnak jó lenne, mivel az a céljuk, h minél nagyobb kiszolgáltatottságba és nyomorba döntsék hazánkat, emellett megtömjék maguk és oligarcháik feneketlen zsebét. de ennek legkésőbb 2014 tavaszán vége lesz, jön a 100%-os rezsimcsökkentés.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.03.17. 01:57:37

@veracity:

A magyar árat törvény vagy rendelet szabályozza, hiszen hatósági árról van szó, gyakorlatilag nincs szabadpiaci árképzés az energia és közműszolgáltató szektorban.
Ráadásul az ár képlet szerint számítódik, ami szolgáltatónként más és más árat adhat.
A számla nem véletlenül annyira tagolt, de ezt az átlagfogyasztó sajnos nem mindig érti.

Érdemes elolvasni:
www.libri.hu/konyv/a-kozszolgaltato-vallalatok-gazdasagi.html

San Antonio-hoz:

Kösz az oldalt érdekes, kicsit átbogarásztam.
Az általad írt víz ár valós, jól számoltál. Nehéz jól összehasonlítani, mert az ördög abban van, hogy a közműcég mibe építi a költségeit és a hasznot, milyen a költségszerkezete és milyen a szabályozás.
Úgy látom, ott egész más a rendszer: és magas az alapdíj. Az árak nettó árak, természetesen, az adó annál magasabb, minél kisebb a jövedelmed (??? ha jól láttam).
Tavalyhoz képest pedig jelentős áremelés volt, ami az alapdíjban jelent meg:
www.saws.org/Service/rates/resident.cfm

Texasban az adó is magas....
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/19237_TaxFoundation_v2.gif

Ami érdekes még, hogy hazánkban a Balatonnál és a Velencei-tónál is irtó magas a vízdíj.
Másrészt, ezt a vízdíj kérdést legjobb a csatornadíjjal együtt nézni és vizsgálni.

A második fidesz kormány alatt a vízdij hazánkban átlag 10%-ot drágult.
piackutatas.blogspot.hu/2013/02/vizdij-magyarorszagon.html

Végül: egy 2010 szeptemberi cikk szerint Budapesten volt a világon 2. legdrágább a vízdíj.
ingatlan.net/magazin/2010/09/dobbenet-a-vilag-masodik-legdragabb-ivovizdija-a-budapesti-a-hatodik-a-balatoni/

esefe 2013.03.17. 04:05:49

Is. Rezsicsökkentést is, meg fizetésemelést is. Egyiket sem csinálták a bolsik. 2002 után előztek be a tótok, a lengyelek az észtek, a litvánok, a lettek, pedig mind utánunk voltak még 2002-ben, nem is kevéssel. (Most már nem nő a különbség, hanem csökken. Nagyobb a magyar fizetésemelés, mint az övék.) A háború után meg az olaszok, görögök, spanyolok, írek, stb., pedig mind mögöttünk voltak 1938-ban, fizetésben. Ma meg négyszeresét keresik, mint a magyar proli. Köszönjük Magyar Kommunista Párt és jogutódjai!

Szóval leszűrhetjük, a bolsik uralkodása alatt állandóan megelőznek minket. A rezsiket viszont elengedték 2002 után. Átlagosan évi húsz százalékkal, csak a bérek nem követhették őket, míg a bolsik voltak hatalmon.

Szumi 2013.03.17. 06:36:10

50%-os béremelés esetén a vállalkozások 90%-a tönkremegy azonnal. Az alkalmazottak bére - így vagy úgy - a duplájára emelkedett az elmúlt évtizedben ( nominálisan legalábbis) míg a vállalkozók többségének a növekvő árbevétel ellenére is csökkent - ha nem eltűnt - a nyeresége. Sokan csak azért nem hagyják a fenébe az egész tevékenységüket, mert jobbat úgysem tudnak csinálni, elhelyezkedni nem tudnának. mi is tartunk meg alkalmazottat pusztán azért, mert ( az állammal ellentétben) felelősséget érzünk iránta és sajnáljuk a munkanélküliek táborába taszítani... Sajnos, ez egy megkövesedett rendszer, ami a hiánygazdaság modelljéhez lett igazítva és bárhol belepiszkálsz, újabb problémák keletkeznek. Nulláról kell elkezdeni felépíteni egy másikat, egy jobbat. De: kisebb a baj azzal, hogy a magyarok keveset keresnek ( egyébként a szlovákok még kevesebbet) - az igazán nagy baj az, hogy vannak országok, ahol méltánytalanul sokat. Semmivel nem ér többet egy német, vagy egy francia kalapácsütés, mint egy magyar, vagy egy ukrán. És ha józanul meggondoljuk, akkor a mi béreink a reálisak - egy munkával eltöltött nap nem érhet húszezer forintot, nem érhet 20 kg húst, nem érhet 50 liter benzint és így tovább. És mivel vannak országok, ahol mégiscsak ennyit ér ez, nyilvánvalóan ez mások rovására történhet csak. Ahhoz, hogy a világon egymilliárd ember jólétben fetrengjen, a maradék hatmilliárdnak szegénységben kell vonyítani. Természetellenes, hogy egy eltöltött munkaóra bére egy mázsa kenyér legyen. Csak az emberi kapzsiság hálójában vergődik a világ - ha éhezünk, jó lenne egyszer jóllakni, ha jóllaktunk, jó lenne tartalékot felhalmozni, ha az is megvan, akkor majd kitalálunk valami mást.

Bolsi Buster 2013.03.17. 06:39:28

@Szumi: Lehet béremelni hitelből is, Megyó megmutatta hogy kell. Újra is választották a komcsikat...

esefe 2013.03.17. 08:19:33

@Szumi: A tót, lengyel, észt stb. vállakozók miért nem ennek tönkre? Mert megelőztek minket 2002 és 2010 közt alaposan. Pedig például a tótok 1.500 dollárral voltak lemaradva tőlönk még 2003-ban is.

Nzoltan 2013.03.17. 08:41:59

Néha az az ërzésem, hogy ezek a cikkek fizetett politikai hírdetések, akkora faszságokkal vannak tele.

Borenbukk 2013.03.17. 08:47:28

@De hol van Columbo felesége?: "Végül: egy 2010 szeptemberi cikk szerint Budapesten volt a világon 2. legdrágább a vízdíj."

Ez a marhasag ugy tunik vegiggyuruzott az egesz magyar weben akkoriban.

1055 2013.03.17. 08:59:49

@veracity: Ezekben az összehasonlításokban nem a valós vízár látható , hanem amit a fogyasztók fizetnek. Az a valós ár mínusz támogatás.
Nálunk ez a támogatás nulla , ott pedig nem.
Kár összehasonlítani.

cso zsi 2013.03.17. 09:04:05

@Szumi: "50%-os béremelés esetén a vállalkozások 90%-a tönkremegy azonnal. Az alkalmazottak bére - így vagy úgy - a duplájára emelkedett az elmúlt évtizedben ( nominálisan legalábbis) míg a vállalkozók többségének a növekvő árbevétel ellenére is csökkent - ha nem eltűnt - a nyeresége."
@esefe: "A tót, lengyel, észt stb. vállalkozók miért nem ennek tönkre?"

Náluk mekkora teher van a béreken?
Mert nálunk ez veszi el a valódi értékét a munkának. Három munkavállaló utáni adózás egy negyedik bérét viszi el.
www.eurotantusz.hu/?p=146#more-146

A kifizethető bér adóterhes a munkavállaló számára, és komoly áfa terheli, ha vásárolni, számlát fizetni akar belőle.
Bruttó 200k az talán a fele lesz a "borítékban".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.17. 09:11:21

A rezsicsökkentés helyes lépés, de nem elegendő. A fő probléma a magas adószint. Mo. jelenleg az EU-ban az első három egyikén van - számításfüggő - az elvonások mértékét tekintve.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.17. 09:14:32

"egykulcsos szja a neve a béremelésnek"

Ez ostobaság. Az egykulcsos szja-t kritizálni abszurdum, ez éppen a kevés helyes lépés egyike volt.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.17. 09:40:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: miért? Pár százezer, az átlagnál magasabb jövedelmű ember zsebében több marad, míg néhány millió, átlag alatti bérből élőtől, azokat súlyosan érintő ezreket, tízezreket vesznek el. Tényleg, nagyon helyes volt!
Neked, ha egyáltalán itt élsz, ebben az országban, gondolom, teljesen mindegy az a havi plusz/mínusz öt-tízezer forint. Azoknak, akiktől most elvettek, még egy-két ezer is számíthat.

poor 2013.03.17. 09:50:30

Egy a biztos a fidesz az adóemelések és az új adók kormánya.Szerintem több ezer ember azon gondolkodik mit lehet még megadóztatni!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.17. 09:55:32

@proxy user:

Téves hozzáállás. Ha valakit túladóztattak eddig, majd csökkentik az adóját, azt csakis helyes intézkedésként lehet minősíteni.

csárlszbrunzol 2013.03.17. 09:58:20

@cini23: "Ja és ez nem a bejelentett bérem!"
Te is szidod az egykulcsost? Elvették az adójóváírást, ugye? A rohadtak.

csárlszbrunzol 2013.03.17. 10:00:16

@lavór: "Vajon egy angol Tesco árufeltöltő mennyivel több konzervdobozt tehet ki a magyar kollégájához képest?
Mert ugye ugyanazt a munkát végzik."
Meglehet, hogy kétszer akkora hozzáadott értéket képvisel a munkájuk.

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2013.03.17. 10:00:26

Nem vagyok közgazdász, kíméletesen tessen válaszolni:
A posztban is emlegetett legutóbbi 500 milliárdos nagy állami béremelésből lett fogyasztás-növekedés?

csárlszbrunzol 2013.03.17. 10:02:39

@proxy user: "Ilyen alapon neked is mélyen kussolni illene, mert nem fizetsz annyi közterhet, mint egy Csányi vagy Széles kategóriájú vérszívó."
Hát, nem is ők mentik meg az SZJA bevételeket.

csárlszbrunzol 2013.03.17. 10:05:31

@Brix: Arra azért kíváncsi lennék, hogy mennyire lenne fasza kifizetni a magasabb bérek velejáróját. Valamiért mindenki az képzeli, hogy a magasabb bér nem jár más változással, csak a saját fizu nő meg. Az igénybe vett szolgáltatások, áruk esetében nem járna árnövekedéssel.

esefe 2013.03.17. 10:10:02

@cso zsi: Nem mindegy mekkora az a teher? Elhagytak, megelőztek, a bolsik alatt is ekkora volt a teher, de tehetetlenek voltak és már hat éve kevesebbet keresünk mint az egy évtizede még lesajnált tótók, stb.. Most már közelítünk hozzájuk, TB ide, TB oda.

csárlszbrunzol 2013.03.17. 10:18:16

@esefe: "Nem mindegy mekkora az a teher?"
Szerintem nagyon nem. Most (körülbelül ugyanakkora mértékben mint három éve) is 50% körüli az állami újraelosztás mértéke. Ha beérnénk nem is 35, hanem 40%-kal, máris 2800 milliárd körül maradna több a vállalatoknál, lakosságnál. Ez az ötszöröse az egykulcs miatt kiengedett összegnek. Szerinted nem mindegy?

csárlszbrunzol 2013.03.17. 10:19:39

@CYR: Én sem vagyok az. De szerintem ezt nem lehet csak önmagában nézni. Megtakarítások, munkanélküliség, válság, törlesztők emelkedése. Ezek miatt nem látszik - már szerintem.

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2013.03.17. 10:22:45

@csárlszbrunzol: Pontosan, de éppen ezért kérdeztem. Hiszen a gazdasági növekedés nem abból lenne kimutatható, hogy szimplán magasabbak a bérek, hanem hogy ezt a fogyasztó el is költi, fogyaszt. Asszem.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.17. 10:23:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: téves, ha egy önző, harácsoló alak szempontjából nézzük. Egyáltalán nem "téves", ha közösségi lényként, emberként kezeljük a problémát.
Sohasem tetszett, amit tőled láttam, de eddig a percig feltételeztem, de ezen hozzászólásod alapján neked is a szemétdombon lenne a helyed a fideszes bagázzsal együtt.

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2013.03.17. 10:24:14

@CYR: Márminthogy különben a poszt-toló által kikacagott tézis lép életbe, hogy a béremelés csak kiadás, ami bedönti a gazdaságot, nem?

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.17. 10:24:52

@proxy user: na, ezt jól megmondtam! :)
Szóval eddig a percig feltételeztem, hogy a birka is ember valahol. Immár nyilvánvaló, hogy nem az.

csárlszbrunzol 2013.03.17. 10:28:30

@CYR: Öö, azért nem egészen. A növekedés általában GDP-beli növekedést jelent. Az SZJA változása pedig csak az állam újrelosztását befolyásolja. Növekedést nem attól lehet várni. Friss cikk, miszerint az idei költségvetési bevétel 15 323,816 milliárd forintra van tervezve. Na, ez nem sokat változott reálértéken eddig sem. Vagyis amit kiengedtek, azt máshol be fogják szedni. És ez a legnagyobb baja ennek az egésznek. Miszerint csak a csúszkát tologatják a fiúk, de azt valahogy egyik sem oldotta meg, hogy ne a GDP 50%-át osszák újra. Na, EZEN kéne segíteni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.17. 10:32:39

@proxy user:

Butaságokat beszélsz. A te logikád a marxizmus logikája, mely - mint tudjuk - téveszme.

Sieg 2013.03.17. 10:33:05

A gazdaság tényleges teljesítményének növekedése nélkül az egész "emeljünk béreket" populista-ostoba alaptétel nem hoz semmit, legfeljebb fogyasztás-átcsoportosítást egyes társadalmi csoportok között.
Amíg valaki még nem értette meg, hogy mit is jelent a "nincs ingyen ebéd" avagy "semmiből nem lesz valami" közgazdasági alaptétel, addig ne írjon gazdaságpolitikai blogbejegyzést. Bár persze túl mérges nem lehet az ember, ha manapság még a gazdasági miniszter se jutott el erre a szintre.

A tényleges gazdasági teljesítmény emeléséhez nem adminisztratív elosztási trükközések kellenek, az csak parasztvakítás. Hanem kiszámítható és befektetőbarát gazdasági környezet, jó infrastruktúra, képzett munkaerő, jogbiztonság.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.03.17. 10:35:42

Az egész világ tudta, hogy milyen idő várható Magyarországon, csak ezek a szarjankók nem.
Persze az aljas kitüntetések nem maradnak majd el!

A kuruc belügyminiszternek látszó Pintér sms-t, a szomszéd labanc hókotrókat küldött a veszélyben!
Nehogy már a gőgös magyar a labanc elleni nemzeti ünnepen segítséget kérjen a labancoktól!
Inkább fagyjunk meg orbánék szerint!

Köszönjük Ausztria, Orbán takarodj!

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.17. 10:38:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem, az én logikám egy olyan emberé, aki jól keresőként is pontosan látta, milyen felháborító, amikor az egyébként is nyomorban élőket nyúzzák a tisztelt kormányok, miközben a magasan átlag felett élőket további előnyökhöz juttatják.
A mostani intézkedésekkel, megszorításokkal elérték, hogy az eddig épphogy a nyomor szint felett vegetálók tömegei végérvényesen nyomorba kerüljenek, esélyük se legyen kimászni belőle. Nem egy-egy emberről beszélek, hanem tömegekről!
Ugyanakkor pár magadfajta vérszívó kapott mondjuk havi plusz húszezret, amit te valójában meg sem érzel, csak boldogabbnak érzed magad.
Ez nem marxizmus, ez emberség kérdése. Ti csak humanoid állatok vagytok. Az ember társas lény, empátiával, szociális érzékkel stb. Az az élőlény, amelyik ezeket nélkülözi, nem érdemli meg az ember nevet. Maximum az ősembert.

tomfree 2013.03.17. 10:39:24

@Szumi: A céges adóelkerülés szokásáról miért nem írsz? Rengeteg példát ismerek, amikor működő, jó forgalmú cég adóelkerülés céljából kitalál minden megoldást, legyen az offshore vagy bármi más, miközben ezek a cégek NEM vegetálnak, hanem fejlődnek, de bevett szokásuk a szürkefoglalkoztatás, a zsebbe való fizetések az alkalmazottaknak, a fizetéscsökkentés ("mert gazdasági világválság van"), a munkaügyi szabályok be nem tartása, persze mindegyik ilyen cég azzal jön, hogy magas az adó. Ha minden cég kibújik az adózás alól, akkor nem is lesz alacsonyabb. Szóval a vállalati kultúra is hiányos azért.

"kisebb a baj azzal, hogy a magyarok keveset keresnek ( egyébként a szlovákok még kevesebbet) - az igazán nagy baj az, hogy vannak országok, ahol méltánytalanul sokat." A szlovákok jobban keresnek egyébként, de itt elinduva írhatnám, hogy például moldáv vagy bolgár cégekhez képest a magyar cégek méltánytalanul sokat keresnek. Ugye milyen nonszensz? Ne üljünk már fordítva a lovon.

csárlszbrunzol 2013.03.17. 11:17:04

@CYR: "...a béremelés csak kiadás..."
Az egykulcs esetében nem szerencsés béremelésnek hívni a dolgot. Valójában az elvonás mértéke csökkent. Vagyis egy 100k-t kereső ember valós 127k-s keresetéből (ennyi a bére, ezt kapja a munkáltatójától) elvonnak egyszer a munkáltatóján keresztül 27k-t, másrészt még a látható bruttó béréből (100k) olyan 35k-t. A 300k esetében meg az eddig valós 400k-ból 100-at közvetlenül a munkaadóról és 103-at a 2008-as 133k helyett. Vagyis 100k-ból 62k-s bevétel keletkezik a költségvetésben, míg 300k-nál ugyanez 203k a régi 233k-val szemben. Szóval nem emeltek, csak kevesebbet vesznek el.

csárlszbrunzol 2013.03.17. 11:18:17

@CYR: "Szerintem egyről beszélünk. :)"
Ööö, ezzel most teljesen összezavarodtam. Azt hittem, Neked is az a gondod, hogy szar az egykulcs, mert nem látszik a gazdaság élénkülése.

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2013.03.17. 11:19:46

@csárlszbrunzol: Világos, egyetértek. Nem is én nevezem béremelésnek, a posztban nevezik ennek. Ellenben egy valós "kötelező" (?) béremelésnél ugyanaz történne, mint most a minimálbérrel: a járulékok odacsapnak a munkáltatóknak, és azzal meg mire megyünk?

CYR · http://egymondatban.blog.hu 2013.03.17. 11:22:15

@csárlszbrunzol: "egyről beszélünk" abban a tekintetben, hogy MOST konkrétan a kvázi-béremelés (ami nem az, mert szja, és amúgy is pont annál nem hozott változást, akinél életminőségben számítana a pluszjövedelem) hatását kioltotta néhány egyéb körülmény.

Brix 2013.03.17. 11:23:10

A kormány akkor segítene leggyorsabban a lakosságon és a gazdaságon, ha adócsökkentést adna az alacsony keresetű dolgozóknak. Ehhez teljesen át kellene gondolni az adópolitikát. A legmagasabb jövedelmű rétegeknek adott adókedvezmények teljesen haszontalanok, mert addig vállalkozni -beruházni senki nem fog, amíg nem szélesedik a hazai fogyasztópiac. A sok embert foglalkoztató KKV-k pedig a jórészt a hazai piacra termelnek.
A rezsicsökkentés egy monopol piacon, mint Magyarország lehet jogos, egyébként az állam nem szólhat bele a piaci folyamatokba
Attól lehet tartani, hogy hiába lesz rezsicsökkentés, a gyengülő forint mindent ellensúlyozni fog, sőt még romlani fog a vásárlóerő.

mrZ (törölt) 2013.03.17. 11:32:52

@Brix:
>>Attól lehet tartani, hogy hiába lesz rezsicsökkentés,
>>a gyengülő forint mindent ellensúlyozni fog,
>>sőt még romlani fog a vásárlóerő.
A rezsicsökkentés pont a tervezett forintleértékelés miatt kellett. Nincs tartalék a háztartások jövedelmében.

csárlszbrunzol 2013.03.17. 11:42:13

@Brix: "A kormány akkor segítene leggyorsabban a lakosságon és a gazdaságon, ha adócsökkentést adna az alacsony keresetű dolgozóknak. Ehhez teljesen át kellene gondolni az adópolitikát. A legmagasabb jövedelmű rétegeknek adott adókedvezmények teljesen haszontalanok, mert addig vállalkozni -beruházni senki nem fog, amíg nem szélesedik a hazai fogyasztópiac. A sok embert foglalkoztató KKV-k pedig a jórészt a hazai piacra termelnek."
- a legalacsonyabb keresetűek között mekkora a csalók aránya? (csaló=borítékba kapott fizu. Vagy egy része, ami borítékban cserél gazdát)
- a legmagasabb jövedelmi réteg le se szarja az SZJA-t. Csak sokan hajlamosak azt hinni, hogy Csányinak adott az egykulcs. Nos, ezen sokak csúnyán tévednek. Nem, azoktól vett el, akiknek magas(abb) a BÉRE. NEM a jövedeleme, hanem a BÉRE.
- a sok embert foglalkoztató kkv-k hagyjanak fel a csalással.
- a vállalkozási kedvet nem serkentette a szimpla átcsoportosítás, miközben a közterhek valójában nem változtak. Az elvesző bizalom (lakosság, vállalatok) szintén nem a vállalkozói kedvet növelik.
- a belső fogyasztás akkor élénkülne, ha az emberek mernének/tudnának költeni.
- a kormány akkor segítene legjobban, ha visszahúzódna úgy a GDP 10%-ának erejéig a gazdaságból. A bevételeit realizálni tudná és a transzfereit hatékonyan használná. EZ segítene.

Lencsés István 2013.03.17. 12:30:18

Fizetésemelés is volt ....

Netuddki. 2013.03.17. 12:34:03

Már számtalanszor leírtam mit kellene tenni a gazdaság helyreállítása érdekében. Ezek közül az egyik legfontosabb az adóreform, az adók beszedése, és a közpénzek elköltésének legszélesebb körű társadalmi ellenőrzése. Amelyik pártnak ez nincs a programjában az tőlem nem fog szavazatot kapni...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.17. 12:36:43

@proxy user:

Marxista sületlenség. Gondold ezt jobban végig, magad is rá fogsz jönni, hogy demagóg populizmus amit előadsz.

lavór 2013.03.17. 12:38:59

@csárlszbrunzol:

Meglehet, csak szerintem pont annyi felemelnie egy sólettes dobot, mint magyar kollégájának. Értéket egyikük sem állít elő.

hondamonda 2013.03.17. 12:53:06

@proxy user: "téves, ha egy önző, harácsoló alak szempontjából nézzük."

Borzaszto milyen onzo es haracsolo vagyok, hogy az altalam megtermelt jovedelemnek, csak a FELET adom be a kozosbe. Te felolem nyugodtan szetoszthatod az egesz fizetesedet is, de nekem ezen a ponton veget er a szolidaritasom.

Magyarorszagon az onmagat tulelt szocializmus csodjet latjuk, amelynek resze a dolgozo aktivakat kifoszto adorendszer. Eppen ezert a magasabb jovedelmuek altalad kivant (tovabbi) lerablasa csak a problemat sulyosbitana. Az emberek tobbseget jellemzo kadarista/proli mentalitasnak hatalmas szerepe lesz az orszag sirjanak megasasaban. Ha igy haladunk (recesszios spiral) ebbol akkora pofaraeses lesz, amit az orszag soha nem hever ki.

soproni1 2013.03.17. 12:58:57

@kovi1970: sajnos Matolcsyék is ezt gondolják. Minnél erősebb az adóbeszedés, annál mélyebbre süllyed az ország. Ha békénhagynák a vállakozásokat, az állami alkalmazottak háromnegyedét szélnek eresztenék, lenne gazdasági növekedés. Amikor Fleto elindította a vagyonosodási ellenőrzéseket, akkor kijelölte az utat a szakadék felé. Azért igazságos az élet, mert most azok a baloldali tömegek is rácsesztek, akik anno követelték a gazdagok megfingatását. Másik probléma, hogy nincs megfelelő munkaerő sem. Sem drágán, sem olcsón.

csárlszbrunzol 2013.03.17. 13:08:35

@lavór: Nem értek ezzel egyet. A szociból lehet, hogy így látszik, de a gazdaság nem így működik.
Trabant vs. BMW gyártása: Melyik munkás dolgozik többet a másiktól? Elviekben a kilincs felcsavarozása ugyanakkora erőfeszítés (könnyen lehet, hogy a magasabb hatékonyság, jobb körülmények miatt a bmw alkalmazottja még jobb helyzetben is van), mégis jobban fizetik a bmw-st. Sőt, az általa előállított termék nagyobb értéket képvisel. Vagyis létezik, hogy kvázi ugyanazért a munkáért más többet kapjon és ezzel együtt nagyobb értéket képvisel a munkája. A pénznek pont az a lényege, hogy értéket közvetítsen. Így tehát ha valaki több pénzért dolgozik, akkor a munkáját magasabban is díjazzák.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.17. 13:11:53

@hondamonda: el is olvastad, miről van szó? Vagy csak előjött a fidesz birka bégetése? Mindegy miről van szó, védjük A Pártot! Hm?
Tényleg nehéz felfogni, hogy olyanoktól vettek el súlyos ezreket, esetleg tízezreket ezzel az egykulcsos aljassággal, akik milliószor jobban rászorulnának arra a pénzre, mint ti, akik most lelkesen csápoltok ehhez a szemétséghez?

csárlszbrunzol 2013.03.17. 13:18:13

@proxy user: "...akik milliószor jobban rászorulnának arra a pénzre..."
Ezzel a rászorultság-dologgal azért óvatosabban. Könnyen vezethet oda, hogy legyen mondjuk a minimálbér MINDENKINEK (igen, mindenkinek. Aki nem dolgozik, annak is. Ő is rászorult) 200k. A plafon meg legyen mondjuk 2 milla. Igen, mindenkinek. A politikusoknak is. Sőt, a milliárdosaknak is. Viszont ha nekik is csak kátmillió, akkor miből lesznek gyárak? Munkahelyek? Állam megoldja?
Nem ismerős innentől kezdve a sztori? Ezt szerintem csináltuk 45 évig és még azóta is ezt szívjuk.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.17. 13:25:13

@csárlszbrunzol: nézd, én valamelyik előző kormány alatt anyáztam egy sort magamban, amikor egy béremelés kapcsán sikerült bekerülnöm a legfelső kategóriába és kiszámoltam, hogy a béremelésemből mindössze pár ezer forintot kapok kézhez, a többi megy TB-re, adóba stb.
Akkoriban emlegette valaki az egykulcsos SZJA-t. No ott elgondolkodtam: húgom, négy kiskorú gyerekkel, postásként mennyit keres. Ha bevezetnék az egy kulcsot, mekkorát zuhanna az életszínvonala. Én meg jóformán meg sem érezném azt, amivel többet kapok. Igaz, sohasem éltem nagylábon.

De úgy tűnik, az ilyen dolgokat csak akkor lesztek képesek megérteni, ha negatívan érintenek benneteket az intézkedések. Nem véletlen, hogy szabályosan undorodom kedves polgártársaim nagy többségétől.

lavór 2013.03.17. 13:26:44

@csárlszbrunzol:

Nem hinném, hogy az általam választott munka bírna valamilyen presztízsértékkel. Az autógyártás értéket előállító munka. Hogy mennyibe kerül az adott jármű. elég sok dologtól függ. Egy gyártón belül sem egyformák az árak a különböző típusokra. De nézhetünk más, alacsony képzettséget igénylő munkát is: mosogató. Az természetes, ha differenciálunk egy jobb mosogatót, mondjuk 2%-kal többet fizetek neki, mint a trehány, hanyag munkaerőnek. De alapjaiban a nyugati és a magyar bérek nem 2% különbségűek. A bérek 5-10-szer magasabbak, az árak viszont szinte ugyanazok.

csárlszbrunzol 2013.03.17. 13:50:53

@proxy user: "...egy béremelés kapcsán sikerült bekerülnöm a legfelső kategóriába és kiszámoltam, hogy a béremelésemből mindössze pár ezer forintot kapok kézhez, a többi megy TB-re, adóba stb."
Szerintem pont itt van a kutya elesve és ezt magyarázzuk annyian. Hogy a gazdagság nem ott kezdődik, hogy valaki 10k-val kap többet. Márpedig a régi progresszív adótábla ezt okozta. Meg a csuda 400k-s bruttó bér is ez a kategória. Az igazán nagy lét nem SZJA-ban szakítják.
Valamiért itt az van a fejekben az SZJA kapcsán, hogy a legjobban keresők=Csányi, Széles és tsaik. Hát, sajnos nem. Az SZJA-val kapcsolatban emlegetett legjobban kereső réteg alkalmazott, bérből és fizetésből. Nincs helikoptere. Nincs 40 millás autója. Nincs évi kétszeri (háromszori, akárhányszori) külföldi nyaralása. Lehet, hogy nem szív a sárga csekkel (köszönhetően az egykulcsosnak). De nem gazdag. És pont ezért álságos a progresszív korábbi formája. Mert nem azokat sújtja, akik nem éreznék meg. Hanem azokat, akik megérzik.
"De úgy tűnik, az ilyen dolgokat csak akkor lesztek képesek megérteni, ha negatívan érintenek benneteket az intézkedések."
Eddig elég negatívan értintett a dolog. Azért húzták le rólam és másik 20% aktív, versenyszférában ténykedőról a fizum 15%-át _pluszban_, hogy oda tudják adni azoknak, akik csak papíron minimálbéresek.
Ha nem baj, az emocionális megjegyzésedre az undorodásodról nem reagálok.

De hová tűnt Columbo felesége? 2013.03.17. 13:57:02

@Borenbukk:

Lehet, hogy a 2. helyezés marhaság és a felsorolás is lehet hibás (pláne, hogy a víz köbméterenkénti ára önmagában nem mond semmit), az viszont tény, hogy az ár hazánkban a szocik alatt is és az elmúlt 2,5 évben is folymataosan nőtt - miközben a szolgáltatók szerint veszteséges számukra ez az üzletág.
Az terméket terhelő ÁFA is szép sztori.

Amit nem tudunk: mekkora volt az évenkénti volumen, hiszen ez a használt képlet miatt jelentősen változtathat a nyereség/veszteség mértékén.

Amit a fidesz most csinál: demagógia. Aki csak egy kicsit is járatos ebben a kérdésben, az tudja, miért.

csárlszbrunzol 2013.03.17. 13:57:49

@lavór: "Nem hinném, hogy az általam választott munka bírna valamilyen presztízsértékkel. Az autógyártás értéket előállító munka."
Emlékeim szerint az nem is volt kérdés, hogy presztízsértékkel bír-e az adott munka vagy sem. Nem mellesleg nem gondolom, hogy autógyári munkásként bármiféle presztizsről beszélhetünk-e egyáltalán.
Mosogató: magyar mosogató akar-e menni olyan országba, ahol a miénknél kisebb az életszínvonal?
Nem melleseg tévedés, hogy az árszínvonal azonos. A távol-keleti cikkek nagyjából azonos árszínvonalat képviselnek. Azonban a nyugati mosogatónak a nyugati béréből kell megfizetnie a nyugati bért kereső nyugati fodrászt. Csak mert ugye az is többet keres. Meg mondjuk húst is többért vesz. Vagy bármit, amihez az adott országban élőmunka tartozik. Neki ugyanis azt kell megfizetnie.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.17. 13:59:24

@De hol van Columbo felesége?: szerintem túlbonyolítod. Nem demagógia, hazugság! Méghozzá az előző rendszer mintájára. Ezt megtartották a KISZ-es, MSZMP-s múltjukból. A lét- és jogbiztonságról mintha nem is hallottak volna.

csárlszbrunzol 2013.03.17. 14:00:34

@proxy user: "Méghozzá az előző rendszer mintájára. Ezt megtartották a KISZ-es, MSZMP-s múltjukból. A lét- és jogbiztonságról mintha nem is hallottak volna."
Igen, ezek is komenisták. De ha ez kell az átlag magyar választónak, arról ők tehetnek-e?

soproni1 2013.03.17. 14:00:35

Miért nem lehet a minimálbért eltörölni és fixen bevezetni egy 50 százalékos jövedelem adót. Mindenkinek lenne egy saját számlája, szerződéssel dolgozna a munkáltatónak, nem bejelentve. Igaz, akkor nem lenne szükség 2 adóhivatalra meg tb-re.

lavór 2013.03.17. 14:05:20

@csárlszbrunzol: Vitázhatunk itt nyugodtan. Ettől még a magyar átlagkeresetek a béka popsija alatt vannak.
Értéket nem kell termelni, a multiknak nem érdeke. az jó lenne, ha fogyasztanánk, csak pont a saját csapdájukba estek, nagyon alacsony fizetésekkel szeretnének egyre növekvő fogyasztást elérni. Mostanra világosan látszik, nem megy.Voltam külföldön, nem sok az árbeli eltérés a magyar árakhoz képest. Sőt, valami relatíve olcsóbb is.

csárlszbrunzol 2013.03.17. 14:11:57

@lavór: Igen, vitázhatunk. A bérek ugyanúgy nem fognak nőni ettől. :-)
Kérdésem: mi történne, ha holnaptól kétszeresére nőnének a bérek az egész országban?

lavór 2013.03.17. 14:24:05

@csárlszbrunzol:
Kisebb lenne a multik profitja. Kb. ennyi történne.

Emellett már rég fel kellet volna számolni a szocialista kétkeresős rendszert.

csárlszbrunzol 2013.03.17. 14:28:28

@lavór: elnézést, de ezt sem tudom megállni! :-)
"Értéket nem kell termelni, a multiknak nem érdeke."
De, az. Naná, hogy értéket kell előállítani. Ha nem állítasz elő értéket, akkor kinek adod el a szarod? Egy távol-keleten gyártott ájfon, okos(buta)telefon, TV, akármi nem érték? Ha nem volna, akkor senki nem vásárolná. Viszont vásárolják, azaz pénzt adnak érte. Tehát érték. Pont annyira érték, amennyi pénzt adnak érte.
"...az jó lenne, ha fogyasztanánk, csak pont a saját csapdájukba estek, nagyon alacsony fizetésekkel szeretnének egyre növekvő fogyasztást elérni. Mostanra világosan látszik, nem megy."
Kapaszkodj meg, de Neked is a haszonmaximalizálás a leglényegesebb dolog gazdasági téren: minél kisebb energiával, munkával, kínnal, megaláztatással, idővel, akármivel minél több lét szakítani. Aztán ezt a sok lét minél jobb vásárokat csinálva minél több dologra visszacserélni. Sajnos így működik a gazdaság. Ilyen az ember. Ezért ilyen a multi is. A multit (akárkit mást?) lehet szidni? Magadat nem?

csárlszbrunzol 2013.03.17. 14:29:48

@lavór: "Kisebb lenne a multik profitja. Kb. ennyi történne."
Aha, persze. Azt hittem, kicsit jobban megerőlteted a fantáziád.

lavór 2013.03.17. 14:37:53

@csárlszbrunzol:

"Egy távol-keleten gyártott ájfon, okos(buta)telefon, TV, akármi nem érték?"

Magyarországról beszélünk, nem Kínáról. Itt nem érdekük nagyon az értékelőállítás. Nincs lassan mezőgazdaságunk, nincs számottevő feldolgozóiparunk, nincs semmink. Kivásárolták a konkurenciát, majd bezártak mindent.

"Kapaszkodj meg, de Neked is a haszonmaximalizálás a leglényegesebb dolog gazdasági téren: "

Gondolom, csak fekete vagy fehérben látod a világot. Vagy tévedek? Tisztességes haszon vagy szabad rablás közt érzek némi különbséget. A multi azért ilyen, mert hagyjuk neki. A birka magyarnak megmagyarázzák, hogy a svájci mosogató lényegesen több hozzáadott értékkel mosogatja a tányért.

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.17. 14:51:17

www.origo.hu/gazdasag/20130316-ciprus-megrohantak-a-bankokat-a-betetado-hirere.html

Ciprusi példa. Ez vár ránk is? Mondjuk a 2.45%-os betéti kamat láttán már megfordult a fejemben, hogy széfbérlet és ami van a számlámon, azt inkább ott tartom. Talán olcsóbb, mint számlát fenntartani, netbankot és hasonlókat fentartani.

hondamonda 2013.03.17. 15:02:02

@proxy user: Hol vedtem en a fideszt? Beragadtal a partpolitika altal megszabott keretek koze. Az alacsony keresetuek adoterhenek noveleset rendkivul karosnak tartom. Osszesegeben a fidesz adopolitikaja egy nagy szar, mert semmivel nem csokkenti az ujraelosztas merteket.

Magyarorszagon szegyenletesen alacsony a berszinvonal. Ezen nem segitesz azzal, hogy par ezer forintot atcsoportositasz az adozok egyik csoportjatol a masikhoz. A bereket csak a gazdasagi novekedes altal elinditott berverseny tudja erdemben felemelni. Ennek az elso szamu feltetele pedig az altalanos, nagymerteku adocsokkentes es ezzel parhuzamosan a szocializmius kimeletlen felszamolasa. Nincs mas ut.

lavór 2013.03.17. 15:02:03

@proxy user:

Az alacsony betéti kamat mellett azért érdemes megvizsgálni a magyar és ny-európai hitelkamatok nagyságát is. Az alacsony betéti kamat nem feltétlen jelentene rosszat, ha kihelyezésre kerülő hitelkamatok sem lennének égbeszökően magasak. A befektetési kedvet is növelné, ha lenne értelme itthon bármibe is befektetni, vállalkozást indítani.
Így valóban igazad lesz, külföldre kell mentened a pénzedet, az árfolyamnyereség még jól is jöhet.

csárlszbrunzol 2013.03.17. 15:05:13

@lavór: "Magyarországról beszélünk, nem Kínáról. Itt nem érdekük nagyon az értékelőállítás. Nincs lassan mezőgazdaságunk, nincs számottevő feldolgozóiparunk, nincs semmink. Kivásárolták a konkurenciát, majd bezártak mindent."
Szerintem ne bővítsük a szkópot, mert kezelhetetlen lesz a vita.
Szóval akkor most a multikkal van baj? Vagy nem? Vagy azokkal a multikkal, akik itt gyártatnak? Azokkal nincs, akik itt kereskednek? Vagy ez hogy?
Értékelőállítás: a multi érdeke az, hogy olyan értéket állítson elő, amit haszonnal tud forgalmazni, végső soron saját maga számára termeljen pénzt. Azaz a haszon végső soron nála keletkezzen. Ha ez nincs meg, akkor befejezi a tevékenységét. Ha úgy tetszik, ez motiválja (mondjuk ez nagyon leegyszerűsített példa, mert nincs kamat, megtérülés, stb.). A munkavállaló mit tud csinálni? Eladja a munkaerejét, azaz az idejét, szakértelmét (ha van), egészségét, akaratát, méltóságát, stb. a munkaerőpiacon, hogy ott ezt pénzre válthassa. Aztán az ott megkeresett pénzből fedezi a szükségleteit. Ingyen nem dolgozik. Ahogy a multi sem. Akkor marad otthon. Ahogy a multi is. Mi a különbség? Váltalán munkahelyet, ha több fizut kapnál? Ugyanazért a munkáért? Vagy több pénzért, de több munkáért is?
Igen, a gazdasági dolgokat próbálom feketén-fehéren látni. A ráragasztott érzelmek, pátosz, nagy magyarság, birkázás, megaláztak, stb. csak fölöslegesen árnyalja a képet, hogy pont a lényeget ne lássuk.
Tisztességes haszon: ki szerint az? ki mondja meg, mi a tisztességes haszon? Az a magyar vállakozó, lakástulajdonos, bárki, aki három éves megtérülésben gondolkodik "utánam a vízözön" jeligére? Az, amelyik mindent elcsal, amit csak lehet? Ezeket miért nem szabályozzuk jobban?

Svájci mosogató: sajnos nem válaszoltál tisztességesen a "mi lenne, ha..." kérdésre, pedig fontos lett volna. A svájci mosogató bére be van építve a svájci étterem áraiba. A svájci (vagy más nemzetiségű) polgár bemegy az étterembe, megrendeli, elfogyasztja és kifizeti az ételt. Ezáltal kifizeti a mosogatót is. Svájci mosogató bérét fizeti ki neki. Nem magyar bért. Tehát akkor a svájci mosogató több értéket állít elő?

proxy user (törölt) · http://proxyblog.blog.hu 2013.03.17. 15:08:03

@hondamonda: azzal, hogy ezt az egykulcsosnak mondott SZJA-t véded, gyakorlatilag hitet tettél A Párt mellett.

lavór 2013.03.17. 15:14:47

@csárlszbrunzol:

Nem csak a multikkal, nagyjából mindennel. Élhetetlen országot sikerült kedves politikusainknak, szakértőinknek összekalapálni.
Magyarázhatod a mosogató bérét, idehaza is benne van a személyzet bére az ételek árában. Na meg a Mercedes gyárban sem keres annyit egy esztergályos, mint német kollégája. Pedig aztán igazán presztízsértéket állít elő. Azon kevesek közé tartozhatsz, akik teljes megelégedéssel néznek maguk köré. A szabályozásokat hagyjuk, gyakorlatilag vicc szintjén mozognak. Na meg persze akár naponta változhatnak, na nem a "kisemberek" javára... Szóval akkor milyen többletértéket is ad a svájci mosogató a munkájához, amit itthon a magyar mosogató nem tesz hozzá?

hondamonda 2013.03.17. 15:24:58

@proxy user: Az elobb mondtam el, hogy szarnak tartom a fidesz adopolitikajat. Azt nem akarom, hogy egy hasonloan szarra csereljek le.

csárlszbrunzol 2013.03.17. 15:52:11

@lavór: Az előbb már írtam, hogy ne csapongjuk annyira, de úgy tűnik, direkt csinálod. De azért lássuk tételesen:
"Élhetetlen országot sikerült kedves politikusainknak, szakértőinknek összekalapálni."
Ki választotta őket? Tehát kik tehetnek róla? Igen, mi. Ilyen a politikai elitünk, ezt érdemeljük. Ennyit tudunk, ennyit érünk. Ezt kéne belátni. Ha ez a szembenézés saját magunkkal megy, akkor talán sikerülne a következő lépés is, ti.: változtatni. Egyelőre nem látok más irányt. A populista igértehalmaz bejön mindenkinek.
"Magyarázhatod a mosogató bérét, idehaza is benne van a személyzet bére az ételek árában. "
Jópofa, hogy ezt Te hoztad fel. Először a mosogatót. Aztán kiderült, hogy svájci. Most meg nem tetszik? Kérdezted, hogy miért, leírtam. Erre "magyarázhatom"?
"Na meg a Mercedes gyárban sem keres annyit egy esztergályos, mint német kollégája. Pedig aztán igazán presztízsértéket állít elő."
Ezért gyártják itt. Különben ide sem hozzák ezt a melót, hanem megcsináltatják a németekkel. A magyar melós azért menne Németországba, hogy az ottani bérekért dolgozzon. A multi azért jön erre (vagy még további) hogy az itteni bérekért dolgoztasson. Mindkettőt a haszonmaximalizálás vezérli. Nem mellesleg van egy olyan érzésem, hogy mennél Te is arrafelé. Tehát Téged is érdekel a haszonmaximalizálás.
"Azon kevesek közé tartozhatsz, akik teljes megelégedéssel néznek maguk köré."
Egyáltalán nem ismersz. Ezért sem tudhatod ezt biztosra. Annyit mondhatok, hogy van sok dolog az életemben, ami miatt nagyon szerencsésnek tartom magam. És igen, sok mindennel elégedett vagyok magam körül. De azt nagyon nem állítanám, amit Te látatlanban, ismeretlenül állítasz. A múltam sem ismered, nem tudod, miken mentem keresztül. De a lényeg: mi köze az egésznek hozzám? Személyeskedés nélküli vita, eszmék, álláspontok csapnak ösze. Nem pedig személyek.
"A szabályozásokat hagyjuk, gyakorlatilag vicc szintjén mozognak. Na meg persze akár naponta változhatnak, na nem a "kisemberek" javára..."
Az államot alkotó ~10 milliós népesség java része a "kisember" kategória. Ki hordja össze az állam működéséhez szükséges javakat, ha nem az államot alkotó sokaság? Vagy ebből a sokaságból álljanak inkább mindent a "gazdagok", a "kismeber" meg kegyesen engedje meg ezt nekik? Ezt a szoci tempót el kéne felejteni már, mert emiatt (is) jutottunk idáig. "ne a zemberek fizessék meg" és tsai lózungok. Akkor kik? Az angyalok? Igen, de csak nekünk, magyaroknak. Mert mi megérdemeljük. Különbek is vagyunk, no.
Jelzem, ez mindegyik balfasz eddigi pártra igaz '48 utántól egész mostanáig. Szépen fizet a dolog, nem véletlen, hogy ezzel mennek rá a szavazatokra.
"Szóval akkor milyen többletértéket is ad a svájci mosogató a munkájához, amit itthon a magyar mosogató nem tesz hozzá?"
Kitartó vagyok, nekifutok még egyszer:
A svájci mosogató ugyanazért a munkáért több pénzt kap. A pénz értékközvetítő eszköz (ez utóbbi nagyon fontos: ESZKÖZ, semmi több). Mivel az étterem beépíti a magas svájci élőmunka költségét (ezt ugye Te is elismerted), ezért az ottani ételek árai magasabbak lesznek egy azonos színvonalú, mondjuk magyar étteremhez képest. Amennyiben van vendégük, aki ezt az árat kis is fizeti, akkor itt jelentkezik a magasabb érték. Ha mgé most sem érted (vagy inkább nem akarod érteni), akkor itt feladom.

lavór 2013.03.17. 15:57:43

@csárlszbrunzol:

Csavarhatod, ahogy akarod. Gyalázatosan keveset keres az átlag magyar. A miértekkel is tisztában vagy, csak valószínűleg most az az érdeked, hogy ez a helyzet konzerválódjon. Másnak meg nem ez a célja. A multi kirabolná az embereket, az emberek meg a multikat. Majd kiderül, ki nyeri a csatát.

csárlszbrunzol 2013.03.17. 16:36:16

@lavór: "Csavarhatod, ahogy akarod"
Ha jól értem, a vitát Te bővítetted folyamatosan, most meg én vagyok kvázi lebaszva, hogy "csavarom"?
"Gyalázatosan keveset keres az átlag magyar"
Kihez képest? Tudom, hogy hihetetlen, de a világ népességének 90%-a szarabbul él mint mi. Nézd, nem mondom, hogy nekem nem esne jól, ha én is annyit keresnék, mint a német, francia, olasz, spanyol, stb. kollégáim. A kérdés csak az, hogy akkor az ő munkájukat idehozná-e a spanyol, francia, német, stb. cégük? Az a kurva nagy baj, (nem is baj, természetes emberi vonás ez valahol), hogy fölfelé nézünk csak. És nem vesszük észre, hogy sokakhoz képest szerencsések vagyunk. Mitől menne jobban a magyar gazdaság? De komolyan? Ennyire zsenik a magyarok? Nem ezt érdemlik? Meglehet. A kérdés, hogy ezt pénzre tudjuk-e váltani? Ha nem, akkor ez csak rinyálás. Azt meg persze ezek után senki ne mondja, hogy nem a pénzről szól.
"A miértekkel is tisztában vagy, csak valószínűleg most az az érdeked, hogy ez a helyzet konzerválódjon."
Nem, én sem vagyok teljesen tisztában a miértekkel. Nem értek annyira a gazdasághoz, amennyire szeretnék. És ha értenék is annyira, még az sem garantálja, hogy teljesen tisztában legyek. Az érdekeimről ugyanolyan keveset tudsz, mint ahogy nem ismersz. Ezt ismét személyeskedésnek veszem és nem is reagálok rá mást.
"A multi kirabolná az embereket, az emberek meg a multikat."
Ne álltasd magad: mindenki "kirabolna" mindenkit. Sajnos ez mozgatja a gazdaságot.

lavór 2013.03.17. 16:51:02

@csárlszbrunzol:

Szerintem sosem tudsz meggyőzni, és én sem téged. Teljesen más lehet az értékrendünk, az életszemléletünk. Míg az a természetes, hogy "mindenki kirabolna mindenkit", nincs hozzáfűznivalóm.

vargánya 2013.03.19. 10:02:14

@katarakta: Egyetértek, csak picit pontosítok.
Kb. fél éve olvastam: a magyar gazdaság termelékenysége a ny-európainak kb. 66%-a, miközben a bérszínvonal 22%-a. Ez látszólag háromszoros különbség, de ha vásárlóerő-paritással korrigáljuk azaz kb. 1,5-el felszorozzuk, akkor ugyanaz jön ki amit Te is mondasz: duplájára kéne emelni, hogy teljesítmény-arányos legyen.
Engem inkább az érdekelne, miért, hogyan rögzült nálunk ilyen alacsony szinten? Van róla elképzelésem, de érdekelne mások véleménye is.

fd 2013.03.28. 14:44:41

@vargánya: a dologhoz kicsit messzire kell visszamenni, egészen a klasszikus marxi alapfogalmakig (ami ugye mint fentebb olvashattuk, megbukott) és Rákosi pajtásig. Ekkor alakult ugyanis ki az, hogy a klasszikus értelemben vett munkabér (=a munkaerő újrateremtésének ára, beleértve mindent, a lakhatástól az ellátási rendszerekig) kategóriából kikerültek alapvető tételek, amiket az állam, mint elosztórendszer, magához vont. A lakáshoz jutástól a lakhatási költségekig, az élelmiszerek árától a fogorvos költségéig mindent kivettek a bérből, mondván, majd az állam bácsi adja, bérlakással, 4 forintos benzinnel, 3.60-as tejjel és kenyérrel stb. Ezt a rendszert hívták később állami dotációnak. Aztán valamikor a kádári rendszer vége felé, amikor kiderült, hogy a külföldről(értsd:nyugat) kapott kölcsönöket esély sincs törleszteni (hiszen legalább kétharmada azonnal kiment az országból, a megkapás másnapján vagy a KGST külügyminiszterek, vagy a Varsói szerződés Tanácskozó testülete tartott osztogató ülést, a maradék meg fejlesztések helyett arra ment, hogy 3.60 maradjon a kenyér, hogy továbbra se höbörögjön a melós), rájöttek, hogy csak a maradék elvonásából, azaz a dotációk felszámolásából csinálhatnak pénzt. És ezt szépen folytatta azóta is az összes kormány, egész addig, amig nem maradt mit felszámolni. Ekkor értünk oda, hogy az árak megközelítették a nyugatit (itt-ott el is hagyták) de a bérek még a béka feneke alatt voltak. A hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején ez akár közel százas szorzót is jelenthetett, amennyit itt keresett valaki, annak közel tízszerese volt az osztrák, és az osztráknak öt-tízszerese a (nyugat)német bér. Ekkor jött a következő (dupla!) érvágás, a privatizáció, amit ismét csak sikerült elrontani. Mi lett volna a jó privatizáció? Ami veszteséges, azt odaadni akár 1 forintért, de kőkemény feltételekkel (munkaerőmegtartástól a haszon megfelelő részének országban tartásán át). Ehelyett kiárulták azt, ami amugy is nyereséges volt, olyan adókedvezményekkel összekötve, ami egyszerre tette lehetővé a haszon kivitelét, és a belső konkurrencia felszámolását. Ebből a szempontból még tapsolhatnánk is a reprivatizációnak, ha nem épp azokat a cégeket igyekeznének reprivatizélni (sic), magyarul államosítani, amik veszteséget termelnek. Legszebb példa ugye a malév volt erre.
Emiatt is populista butaság a speciális adócsökkentéseket előtérbe helyezni (lásd benzin, energiaszektor, alapvető élelmiszerek áfája stb) bizonyos határ után, hiszen azok megint csak -nem is annyira burkolt- állami dotációt jelentenének. Tessék szépen odaültetni a közgazdászokat a számológépek mellé, és minden ilyen lépés esetében a megfelelő dotáció HELYETT a kereseteket emelni. Így nem fog előfordulni az, hogy pl ukrajna de facto dotálja a környező államokat az alacsonyan tartott üzemanyagárakkal a benzinturizmuson keresztül. Persze ha megfizetjük a melóst, és még emellett is tudunk termékek, szolgáltatások árában európa alatt maradni, akkor nem fog fájni senkinek sem, hogy sorban állnak a kamionok a határon a magyar mezőgazdasági, ipari vagy szolgáltatásszektorbeli árukért. A magyar embert meg nem fogja érdekelni, hogy közel ugyanannyiba kerül bármi, mint bécsben, berlinben vagy londonban, ha a bécsi, berlini vagy londoni melós keresetének a 75%-át megkapja.
süti beállítások módosítása